Alles Digitaal Alles Digitaal

Alles Digitaal

Liz

Liz

04-10-2016 om 10:59

Nederlanders niet voorbereid op cybercrime en ransomware

Ter informatie (bron: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/10/03/nederlanders-niet-voorbereid-op-cybercrime?utm_source=e-mailnieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=Regeringsnieuws)

NB Kenden jullie het begrip en fenomeen ransomware al? Ik nu wel . Maar weer even back ups maken (doe ik regelmatig, maar kan wat vaker).

Nederlanders niet voorbereid op cybercrime - Campagne Alert Online om cyberkennis en –skills te vergroten hard nodig

Nieuwsbericht | 03-10-2016 | 15:32

Nederlanders weten te weinig over online gevaren en hoe zij zich daartegen kunnen beschermen. Ook onderschatten zij de kans dat zij slachtoffer worden. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Cybersecurity awareness en skills in Nederland (2016)’[1] van Alert Online. Ruim de helft van de Nederlanders heeft nog nooit van ransomware gehoord, terwijl dit de snelst groeiende dreiging op internet is. Daarom geeft staatssecretaris Dijkhoff vandaag bij KPN het startschot voor de campagne Alert Online. Tweehonderd partijen zetten zich van 3 tot en met 14 oktober in om de kennis en vaardigheden van Nederlanders op het gebied van cybersecurity te vergroten en zo Nederland online veiliger te maken.

Ransomware is de laatste paar jaar enorm populair geworden onder cybercriminelen[2]. Het virus gijzelt je computer door bestanden ontoegankelijk te maken en geeft deze pas vrij als je losgeld hebt betaald. In 2015 had 65% van de Nederlanders nog nooit van ransomware gehoord. Inmiddels is dit gedaald naar 53%. Dat 15% van de ondervraagden zelf slachtoffer is geworden van gijzelsoftware of iemand kent die ermee te kampen heeft gehad, lijkt mede oorzaak te zijn van deze daling. Hoewel de helft van de Nederlanders dit soort online risico’s kent, gedraagt lang niet iedereen zich daarnaar. Zo verzuimen veel Nederlanders automatische updates aan te zetten (52%) of regelmatig back-ups te maken (eveneens 52%), terwijl deze maatregelen cruciaal zijn om je bijvoorbeeld tegen ransomware te beschermen en schade bij besmetting te beperken.

Nederlanders onderschatten kans dat zij slachtoffer worden

De meerderheid van de Nederlanders (69%) maakt zich weinig zorgen over zijn digitale veiligheid. Zij schatten de kans dat zij slachtoffer worden van de grootste dreigingen op internet, zoals ransomware, phishing en malafide advertenties, veel lager in dan in werkelijkheid het geval is. Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie: “Internetcriminelen weten steeds weer nieuwe vormen te vinden ons te verleiden om bijvoorbeeld hun vervalste mails te openen, in te gaan op verzoeken of om op malafide advertenties te klikken. Wij moeten daarom ook steeds slimmer worden door onze cyberskills te verbeteren. Dit onderzoek laat zien dat we hier nog flinke stappen moeten zetten. Daarom starten tweehonderd partijen vandaag gezamenlijk de campagne Alert Online om de cyberskills van burgers en bedrijven te verbeteren.”

Tips ter bescherming

Voor wie zich tegen ransomware wil beschermen of schade wil voorkomen, geeft Alert Online drie belangrijke tips:
1.Maak regelmatig een back-up van bestanden
2.Update software direct. Het helpt om automatisch updaten in te stellen
3.Klik niet zomaar op bijlagen of links in e-mails. Het kan een valse e-mail zijn.

Meer tips en praktische uitleg om je te wapenen tegen cybergevaren staan op: www.alertonline.nl/tips

Over Alert Online

Alert Online is de jaarlijkse bewustwordingscampagne die dit jaar plaatsvindt van 3 tot en met 14 oktober 2016. Alert Online is een initiatief van de overheid, het bedrijfsleven, het onderwijs en de wetenschap. Tweehonderd partijen zetten zich in om de bewustwording en kennis over online veiligheid te vergroten en digitaal veilig gedrag te stimuleren. Dit jaar staat de Alert Online campagne in het teken van cyberskills – weten, kunnen en doen. De campagne Alert Online 2016 wordt georganiseerd door ECP, het Platform voor de Informatiesamenleving, in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Kijk voor meer informatie op www.alertonline.nl.

[1] Onderzoek is uitgevoerd door TNS Nipo onder 2600 respondenten waarvan onder 963 burgers. TNS NIPO gaat vanaf nu verder onder de naam Kantar TNS.

[2] Cybersecuritybeeld 2016, Nationaal Cyber Security Centrum, september 2016

Triva

Triva

04-10-2016 om 16:21

Een kennis van mij had ook een gegijzelde computer. Achteraf is het door een mail gekomen die in foutloos Nederlands van postnl leek af te komen en dat er een pakketje voor ze lag. Omdat haar pubers de mail hadden gezien is het fout gegaan. Die bestellen regelmatig iets en hadden dus meteen op de link geklikt. Ik vermoed dat ze hun mail hadden opgehaald via de webmail maar dat weet ik verder niet, wel dus op haar pc.

Dus ook op die manier even praten met je pubers!

Liz

Liz

04-10-2016 om 16:46

Triva

En hoeveel en hoe moest ze dan betalen om haar gegevens weer te kunnen benaderen?

Heeft ze dat gewoon gedaan? (niet politie of zo erbij gehaald?)

Triva

Triva

04-10-2016 om 16:54

nee

Natuurlijk politie en de computer heeft geloof ik een andere harde schijf ofzo gekregen. Weet het niet precies. Over een maand of 12 kunnen ze weer bij haar gegevens want zo lang duurt het ongeveer voor de 'goeieriken' de code hebben die zij nodig heeft.

Ad Hombre

Ad Hombre

04-10-2016 om 21:08

Ransomware

"NB Kenden jullie het begrip en fenomeen ransomware al?"

Ja, al zo'n 25 jaar

"Over een maand of 12 kunnen ze weer bij haar gegevens want zo lang duurt het ongeveer voor de 'goeieriken' de code hebben die zij nodig heeft."

Dat lijkt me weer een typisch kletsverhaal. Of ze hebben 'de code' al of ze hebben geen idee of en wanneer ze hem ooit krijgen.

Ad Hombre

Ad Hombre

04-10-2016 om 21:10

Backups maken

Als je geen backups maakt van je belangrijke bestanden gaat het een keer fout. Als het geen ransomware is dan gaat er wel een schijf kapot.

Triva

Triva

04-10-2016 om 22:35

Waarom nu weer een kletsverhaal Ad?

Ze is diep in de materie gegaan en heeft goede informatie ingewonnen. Het kan sneller of langzamer gaan maar eens komen ze er in.

Ad Hombre

Ad Hombre

05-10-2016 om 07:18

Triva

"Ze is diep in de materie gegaan en heeft goede informatie ingewonnen. Het kan sneller of langzamer gaan maar eens komen ze er in."

Omdat het echt onzin is. Als de bad guys een standaard public key encryptiesysteem gebruiken (kwestie van even downloaden van github), dat goed toepassen en zorgen dat de "good guys" de keys niet te pakken krijgen kom je er gewoon niet door. Niemand niet, ook de NSA niet.

En mocht het toch kunnen dan moet iemand maar net behoefte hebben om daar een jaar computertijd in te steken. Als dat is hoelang het duurt voor een individuele key ge-brute-forced is, zou dat betekenen dat er per slachtoffer een jaar rekentijd nodig is.

Lees dit maar eens:
https://en.wikipedia.org/wiki/CryptoLocker

Decryptie was onhaalbaar volgens de experts, als ze de bad guys niet hadden gepakt en de private keys buitgemaakt was de data nooit teruggehaald.

Het is geen toeval dat ik al 25 jaar weet wat ransomware is

vlinder72

vlinder72

05-10-2016 om 07:47

Weg van de minste weerstand

Mijn vriendin heeft betaald. Het was 25 euro. Misschien slap maar anders kon ze nergens meer bij komen.

Volgens de politie vragen dit soort lui expres lage bedragen zodat zoveel mogelijk mensen betalen en ze geven daarna de computer ook daadwerkelijk vrij. En dat is ook wel weer logisch want anders zou niemand meer betalen.

En triva. Wie zoekt er nu dan naar die code? De politie? Ik kan mij niet voorstellen dat de poltie namelijk een jaar lang gaat proberen een code te kraken.

Ad Hombre

Ad Hombre

05-10-2016 om 08:00

vlinder

"Mijn vriendin heeft betaald. Het was 25 euro. Misschien slap maar anders kon ze nergens meer bij komen."

Een nieuwe harde schijf is duurder

"Wie zoekt er nu dan naar die code? De politie? Ik kan mij niet voorstellen dat de poltie namelijk een jaar lang gaat proberen een code te kraken."

Soms is het zo'n high profile case dat mensen bij wijze van uitdaging proberen de boel te kraken, maar meestal beginnen ze er niet eens aan.

Triva

Triva

05-10-2016 om 08:28

veel duurder

Het was bij haar echt veel duurder en ging in bitcoins, kwam uit op honderden euro's.

Gizmo12

Gizmo12

12-03-2017 om 18:04

remover tool

Ik weet niet of het waar is, maar het lijkt nu al mogelijk om crypt0l0cker te verwijderen zonder te betalen afpersers http://cookieverwijderen.nl/ransomware/crypt0l0cker.

Bedankt

Bedankt voor de informatie!
Ik heb dit probleem niet geconfronteerd omdat ik een effectieve defender op mijn computer heb

Effectieve verdediger

http://myspybot.com/cesar-ransomware/ Effectieve verdediger

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.