Reindert
19-08-2016 om 00:22
Voor het eerst naar het HBO
Onze zoon heeft voor de vakantie zijn havo-diploma behaald en gaat nu naar het hbo. Zoonlief ziet erg op tegen de introductie(week). Hij was op de middelbare school vaak samen met één jongen, alleen gaat hij vwo doen. Nu heeft mijn zoon bewust gekozen om naar een school te gaan waar weinig andere leeftijdsgenoten uit onze omgeving heengaan. Wij hebben dit als ouders gestimuleerd met de mogelijkheid dat onze zoon in de toekomst op kamers kan gaan, want reizen is toch best vermoeiend. Wij gunnen hem op sociaal vlak meer geluk, alleen vinden het moeilijk om hem hierin te stimuleren. We accepteren onze zoon zoals hij is en geven hem van daaruit ook zelfvertrouwen. Hij hoeft zich niet anders voor te doen dan hij is, maar we willen zo graag dat hij door meer mensen gezien wordt en niet steeds aan de zijkant hoeft te staan.
Hebben jullie misschien tips voor ons?
Vriendelijke groet,
Reindert
Leen13
19-08-2016 om 01:51
Ja spannend
Het beste advies is natuurlijk om altijd je eigen beste vriend te zijn. Wat er dan bijkomt is winst. En je realiseren dat er vast ook mensen op het HBO zijn die met jou dezelfde interesses en communicatiestijl delen zodat je openstaat voor nieuwe ontmoetingen al zijn die nog zo kort.
Gelukkig heeft hij al zijn ouders die hem het beste gunnen.
En alle nieuwe studenten kennen een mate van onzekerheid. Dat kun je leren zien door een al te zelfverzekerde houding of zichzelf overschreeuwen of terugtrekgedrag. Je bent niet de enige die onzeker is over de nieuwe groep mensen waar je in terecht komt.
Bente
19-08-2016 om 09:04
hier ook een starter
Hier gaat zoon ook voor het eerst naar het HBO, andere stad, moet met de bus en trein, hiervoor gewoon dorpje verderop en de fiets.
Spannend en nieuw allemaal. We zijn samen naar die school geweest voor de open dag en hij vond het geweldig. Hij is er ook al een keer geweest voor zo'n testmiddag, en toen ging hij helemaal alleen op pad.
Verder ook een timide, rustige, totaal niet ondernemende jongen, maar ik zie hem wel 'groeien' de laatste weken. Het geeft hem geloof ik wel zelfvetrouwen. Hij kan het, dat gevoel geef ik hem ook aldoor.
Hij weet inmiddels hoe het ov werkt, hoe hij op die school moet komen, dus dat komt wel goed.
Maar mijn zoon skipt de introductie week dus wel, hij wil er NIET heen. Heeft er een tijdje over getwijfeld, maar heeft er geen zin in. Is een week daar slapen met de gehele richting (dus niet eens alleen zijn school) en het was ook nog eens in zijn laatste vakantie week. Dus hij gaat heel eigenwijs niet.
Ik laat hem maar en ben overtuigd dat ie op die school wel weer een leuke klasgenoot treft, ondanks dat het een best onzekere jongen betreft merk ik de laatste jaren dat dat uiteindelijk in werkelijkheid best meevalt. Plus wat AnneJ ook al schrijft, iedereen komt in een nieuwe groep terecht en ze gaan allemaal dezelfde studie doen, genoeg overeenkomsten.
Tonny
19-08-2016 om 10:48
Groot gelijk, skippen die week
Alsje je er niet happy over voelt. Zo'n week voegt niks toe. Gewoon met gezonde spanning starten op dag 1 van de opleiding.
Marjoleine64
19-08-2016 om 10:56
Wat wil hij?
Onzekerheid, spanning, het hoort erbij als je aan een nieuwe fase begint. Het hangt ervan af wat hij wil met zijn nieuwe studie. De introweek is inderdaad niet 'nodig' voor de studie, je kan prima studeren zonder. Maar juist als je zelf bewust een nieuwe start wil maken en je helemaal niemand kent daar kan de introweek wel enorm helpen om alvast nieuwe mensen te leren kennen, die mogelijk zelfs nieuwe vrienden blijken te worden. Juist het feit dat je niemand kent kan je helpen realiseren dat je dus hooguit 'vreemd' gevonden zal worden, maar juist omdat niemand je kent zullen ze je ook niet beoordelen op wat ze al van je weten en zal je niet afgaan bij je vrienden, of zelfs gepest worden door voormalige schoolgenoten. Dat was destijds voor mijn zoons (mede) reden om een middelbare school te kiezen waar weinig tot geen schoolgenoten heen gingen, en heeft goed uitgepakt.
Auwereel
19-08-2016 om 12:42
Introweek toch nuttig
Mijn dochter en ik zijn geen van beide echt supersociaal, maar we vinden allebei dat het heel nuttig was, ondanks we niet overstroomden van enthousiasme bij alle ontvangstweekspelletjes. Juist bij de ontvangstweek leer je mensen kennen en dat is heel handig als je bij een grote instelling begint. Mijn dochter is heel anders dan het gemiddelde type student dat op deze opleiding rondloopt, maar ze heeft vrienden gevonden waar het goed mee klikt. Ook ikzelf was denk ik overdonderd geweest in de grote collegezaal als ik niet een paar vriendinnen uit de ontvangstweek had zien zitten (de andere 10 meisjes op 120 studenten).
Zoon begint dus op ons aanraden ook in september in het HBO met een ontvangstweek.
Jaina
19-08-2016 om 12:54
Introweek
Zelf zou ik de introweek wel aanraden. Het geeft een goede kennismaking met de stad en met de universiteit/HBO. Vaak kan je ook aan bepaalde delen wel en niet mee doen. Er zijn vaak ook activiteiten voor studenten die niet zo van de drank en het uitgaan zijn. Je kan ook rustig activiteiten skippen als je die niet wil doen. Zeker als hij echt nog niemand kent is het een goede gelegenheid om mensen te leren kennen en de omgeving alvast wat te verkennen.
Verder heb je meestal twee introducties. Je hebt de grote introductie week voor de hele universiteit + HBO instellingen in de stad. Dat kan heel massaal zijn afhankelijk van de stad. In de regel zijn de introductieweken in de traditionele universiteitssteden een stuk massaler dan in plaatsen met alleen een HBO. Bij de eerste soort spelen studentenverenigingen ook een veel grotere rol. En dan organiseren veel opleidingen zelf nog een introductie kamp of iets dergelijks. Daar zou ik zeker heen gaan want dan leer je dus al veel van je collega's kennen.
Hbodocent
19-08-2016 om 13:07
Introductie of intree
De intreeweek is algemeen van een studentenstad. Heel nuttig en onmisbaar voor studenten die van buiten komen. De introductieweek van een opleiding of hogeschool moet je echt niet missen. Je krijgt (althans bij ons) belangrijke informatie over de opleiding en je leert je collegastudenten kennen. Er komt inderdaad veel op je af, maar de achterstand waarmee je begint als je er die week niet bent is veel erger. Het is (weer: bij ons heel ongebuikelijk dat studenten daar niet zijn. Is dat het geval, dan gaan wij ze bellen.
Tonny
19-08-2016 om 13:27
Achterstand?
Dat vraag ik me zeer af. Vaak zit je die week samen met een groep mensen die je daarna zelden meer ziet, zeker als het een vrij grote opleiding betreft. Als je geen groepsmens bent, is het een crime, wéér een groep en wéér je plaats bepalen. Niet iedereen vindt een bruisend groepsgebeuren even aantrekkelijk. Inderdaad, je kunt vast allerlei mensen ontmoeten die iets doen bij de onderwijsinstelling, maar al die namen onthouden is vers 2.
Ik snap dat mensen die werken bij zo'n onderwijsinstelling, zoals enkele reageerders hierboven daar anders tegenaan kijken, zij doen hun best er wat moois van te maken.
Het zal vast verschillen per HBO-instelling. Mijn dochter is destijds met een introductiekamp mee geweest, ze vond er helemaal niks aan en het droeg niet bij tot een plezierige start. Integendeel.
Pas sprak ik een leeftijdgenoot van haar, ook geen kampliefhebber, die het kamp oversloeg en daar totaal geen nadeel van ondervond. Hij was niet de enige.
Wat overzicht van een nog onbekende stad krijgen kun je ook via internet, google maps, een leuk dagje uit met een goede vriend - daar heb je niet perse een introductieweek voor nodig.
Introductieweken klinken vaak erg juichend in mijn beleving, leuk leuk leuk. Het gaat om de praktijk van het studieleven, al die leukigheid voor de buhne zegt daar niet zoveel over. Je zoon had nu een goede vriend, ik weet zeker dat hij zo iemand weer zal ontmoeten - maar dat hoeft niet per definitie tijdens de introductieweek te zijn.
Hbodocent
19-08-2016 om 13:33
Introductie
Jammer voor je dochter dat ze het niet leuk vond. Ook jammer dat er nog steeds hbo-opleidingen bestaan die niks anders kunnen verzinnen dan een kamp. Die tijd is wat ons betreft echt voorbij.
Tonny
19-08-2016 om 13:46
goed om te horen HBOdocent
want kampen zijn lang niet voor iedereen een feest.
Theekopje
19-08-2016 om 14:19
Niet zomaar skippen
Te kort door de bocht dat het niks toevoegt, dat geldt niet voor alle opleidingen. Bij ons wordt er essentiële info gegeven, en je krijgt er ook een studiepunt voor. Informeer dus even goed bij de opleiding.
Afgezien daarvan zou ik het sowieso doen, om de redenen die moedermop noemt.
bieb63
19-08-2016 om 15:12
Was beter/leuker georganiseerd voor de MBO opl. van mn dochter
De introductie voor de 1e klassers was gewoon 1 dag (niks kamp, niks slapen), gewoon 1 dag om met elkaar kennis te maken met eerst een kennismaking met de docenten, een praatje, een rondleiding door het pand en daarna 's middags wat activiteiten in een park daar vlakbij. De lunch en activiteiten 's middags waren per klas.
rose
19-08-2016 om 16:00
ach
ach, het kan leuk zijn maar om van een achterstand oplopen te praten vind ik wel wat overdreven. Mijn hele sociale dochter heeft aan de INKOM meegedaan, leuke en niet leuke dingen maar heeft dáár geen vrienden gemaakt. Dat kwam rustig aan later in het 1e jaar, leuke mensen die echt dezelfde interesses hebben.
Hbodocent
19-08-2016 om 16:24
Rose
Ik zeg natuurlijk niet voor niets twee keer "bij ons". De ene opleiding is de andere niet. En "bij ons" heb je echt een achterstand als je er niet bent. Zonde dat er opleidingen zijn die de introductie vullen met nutteloze dingen. Er is meer dan genoeg uitval in jaar 1. Degenen die bij ons "rustig instromen" na een maand ofzo redden het niet.
Jutta
19-08-2016 om 17:32
nieuwe kans
Mijn zoon zag de nieuwe studie + intro+ kamp als een prachtige mogelijkheid om zijn " nieuwe persoonlijkheid" te laten zien. Niet meer het extreem dromerige jongetje met die abstracte vragen van de basisschool, niet meer de onhandige chaoot van de middelbare school, maar iemand die zich interesseert voor zijn omgeving en die een sociaal leven gaat opbouwen. Tijdens de lange intro in Nijmegen maakte hij vrienden die hij nu nog ziet, hij is bij de studentensportvereniging gaan basketballen en heeft zich zelfs aangemeld bij de jongerenafdeling van een politieke partij. Met dank aan de intro waar hij veel ideeën heeft opgedaan. Hij is als student enorm veranderd en gegroeid en nu, twee jaar later, is hij papa bij de intro van 2016. Mag hij door de stad sjouwen met een groep nieuwelingen.
Dus intro skippen? Ik weet het niet. Ik zou het niet aanraden.
Ali
19-08-2016 om 20:17
Hbo docent
Ik ben wel benieuwd, hbo docent, wat bij jullie zoal wordt gedaan? Ik heb er niet zo'n beeld bij.
In een ver verleden ook de introductieweek overgeslagen, gingen idd op kamp toen. Ik heb er niks aan gemist, en maakte in de weken erna vrienden die ik nu nog heb! 25 jaar na dato, heel fijn!
Theekopje
19-08-2016 om 20:34
Brandweervrouw
Ik ben niet die andere hbodocent, maar wel ook een hbodocent. Wat er bij ons zoal gebeurt:
- rondleiding gebouw en kennismaken met docenten
- oefenproject waarbij studenten kennismaken met de onderwijsmethodiek (ze krijgen dan nog geen cijfer voor het resultaat, dus het is puur om de werkwijze te leren kennen)
- uitleg over de ICT systemen, het studiepuntensysteem, de bsa, etc
- logins en netwerktoegang regelen op de laptops, zodat iedereen als de colleges beginnen een werkende laptop heeft
- uitleg over de mediatheek en de te gebruiken databanken
- kennismaking met decaan en andere ondersteuners bij problemen
- nog wat van die dingen die ik vast nu vergeet.
En daarnaast nog wat sociale dingen zoals bbq en borrel.
En het zal vást wel zo zijn dat je al die dingen ook later nog wel tot je kan nemen, maar niet met honderden studenten tegelijk. Ik weet van studenten dat ze het ook heel irritant vinden om later nog al die dingen alsnog uit te moeten leggen aan medestudenten die niet bij de intro waren.
En ik maak ook geen tijd vrij om hetzelfde verhaal opnieuw te moeten vertellen aan studenten die liever nog een weekje langer vakantie vierden.
Hbodocent
19-08-2016 om 22:13
Klopt
Daar komt bij ons nog bij dat de stages geregeld worden waar ze de week daarna mee beginnen. Helemaal mee eens: erg irritant, die studenten die er niet waren en alles nog een keer moet worden uitgelegd.
Verder moeten er in jaar 1 bijna alle studiepunten voor de propedeuse worden gehaald om geen bsa te krijgen. Het kost je geld in dit leenstelsel, een jaartje aanlummelen is er echt niet meer bij. Geen tijd dus voor geleuter en geniks in de introductieweek.
Elfje65
19-08-2016 om 22:28
Gevoel
Oudste zoon had zelfs een kamp. VRESELIJK vond hij. We hadden het er laatst nog over. Niks geen kemnismaking van klasgenoten. Er zaten zegge en schrijve 2 studiegenoten in de groep. Rest had allemaal een andere studie. Totaal zinloos. Bij de volgende studie heeft hij een dag door Amsterdam gelopen, wat heel gezeliig was. Maar de vrienden heeft tijdens de studie gemaakt. Zelfde geldt voor de derde introdag bij derde opleiding. Tweede zoon gaat nu voor het eerst en skipt de introductiedag in Artis, Nemo of het van Goghmuseum. Wel gaat hij naar de tweede verplichte dag. Kort gezegd, leuk als je het leuk vindt, maar niets aan de hand als je het overslaat.
Hbodocent
19-08-2016 om 22:53
........
........waaruit ik maar weer opmaak dat er grote verschillen zijn tussen de hogescholen in Nederland. Verhaal van Eefje klinkt als tijdverspilling: ik snap helemaal dat dat geen meerwaarde heeft. Als ik jouw zoon was zou ik daar werk van maken in de opleidingscommissie oid. Wat een onzinweek...
Ts: check goed welke hogeschool en wat er in de introductieweek gebeurt.
bieb63
20-08-2016 om 14:47
Vandaag toevallig in het AD
Een artikel over introductiedagen. Procentueel gezien zouder er meer afhakers en niet slagers zijn onder degenen die niet mee hadden gedaan aan de intoductie. De conclusie was dat dat lag aan meer tijd daarna nodig hebben met het systeem eigen te worden enz. Dus toch een stukje missen in de eerste periode wbt regels, systemen, gang van zaken e.d. Zit wat in,maar ik zou het ook liever zien in een aantal informatieve losse dagen, dan in een kamp. Dat laatste is niet aan iedereen besteed. Maar losse informatieve dagen, ja, dat vind ik er wel gewoon bij horen en geen reden om dan je snor te drukken.
Reindert
20-08-2016 om 18:56
Bedankt
Bedankt allemaal voor jullie reacties tot nu toe. Onze zoon gaat wel naar de introductieweek. Dit zijn 3 middagen van 12.00-17.00 waarin hij kennismaakt met zijn klasgenoten, lesrooster krijgt en andere praktische zaken worden geregeld. Daarnaast is er Savonds nog een barbecue, muziek en tijd voor gezelligheid. Dat is vrijblijvend. Onze zoon mag dus om 17.00 naar huis, maar als hij het naar zijn zin heeft kan hij tot later in de avond blijven.
We zouden graag wat tips willen hebben hoe we onze zoon op sociaal vlak kunnen helpen. Op de middelbare school hadden we onder andere goed contact met zijn mentor en hij kon daar ook altijd terecht. Nu gaat zijn mentor niet naar het hbo en zal hij meer op zichzelf zijn aangewezen.
Leen13
20-08-2016 om 19:04
Vasthouden
Het zal ook van de afstand afhangen maar mijn zoon ging, met name in het eerste jaar, nog weleens voor een spontaan gesprek naar zijn middelbare school. Daar was hij altijd welkom. Maar, zeker nadat hij uit de kast was met zijn autisme op het HBO, vond hij ook gehoor bij begeleiding op zijn opleiding. Op het HBO is de laatste jaren, ook onder druk van politiek beleid, een zorgstructuur aangebracht en ook algemene decanen, diverse soorten coaches, kunnen een aanspreekpunt worden zodra je ze leert kennen.
Zoek er actief naar of vraag ernaar of kom ze tegen.
Op veel HBO opleidingen wordt gewerkt in projecten waarbij mensen ook getraind worden in relationele vaardigheden waar je veel aan kunt blijken te hebben en uiteraard degenen die die groepen geven hebben zich daar in gespecialiseerd. Je krijgt wel het soms redelijk populistische gedoe met competenties maar dat geeft ook wel een kader om zaken te bespreken. En gestructureerd commentaar op elkaars presentatie en interactie.
Je kunt, als je even gewend bent, ook ingaan of jezelf betrekken bij commissiewerk op het gebied van een studievereniging of de facultaire onderwijscommissie of misschien zijn er andere opties om contact te leggen.
Heirthe
03-09-2016 om 22:16
Verplicht
Hier is de introductieweek die uit twee dagen bestaat verplicht.
Zoon begint dinsdag en vindt het ook wel spannend maar hij komt er niet onderuit iig.
zebra
04-09-2016 om 13:19
per opleiding verschillend
en dat op dezelfde hogeschool. Onze zoon heeft vanaf morgen een verplicht introductiekamp (t/m woensdag en ze gaan er op de fiets heen) en een paar vrienden die een andere opleiding gaan volgen, die hebben dat niet.
Auwereel
04-09-2016 om 14:32
Introductieweek is achter de rug
Mijn zoon heeft de introductie-kampeerweek achter de rug. Hij heeft zich er prima doorheen geslagen, hoewel hij stomverwonderd was dat er mensen zijn die zin hebben in feesten als je al in tig kroegen binnen bent geweest. Gelukkig hoefde je niet altijd bij de groep in de kroeg te blijven, en kon je ook naar bed in plaats van feesten, dus zoon kon helemaal zichzelf zijn.
Vanaf maandag begint het echte studeren. De boeken zijn al gearriveerd, ze zien er boeiend, maar pittig uit. Officieel hoeft hij geen wiskunde te volgen omdat hij eindexamen heeft gedaan in wiskunde B, maar ik zag in zijn boek dingen die ik pas op de universiteit heb gehad. En zijn zus die nu derdejaars is, bevestigde dat. Dus heb ik hem gezegd toch maar even te informeren bij zijn wiskundedocent. Dat vond hij geen gek idee, de lessen volgen zonder het vak te hoeven halen leek hem wel wat.
Elfje65
11-09-2016 om 00:03
Wat viel het tegen
Wow, eerste week achter de rug en zoon zwaar in de stress om de gigantische hoeveelheid werk en lange dagen die hij maakt. Ik had zo met hem te doen. Wat is het toch een overgang na de havo. Hopelijk gaat het snel beter anders zie ik het somber in. Hoe is het bij jullie?
zebra
11-09-2016 om 09:23
moet nog starten
onze zoon heeft het introductiekamp achter de rug maar de eerste dag (slechts 1 vak) viel de dag erna uit, op vrijdag was hij al vrij. Dus morgen pas de eerste dag waarop les gegeven wordt. Wel een vreemd lesrooster voor de eerste periode, soms pas in de namiddag naar school en dat voor 1 vak.
zebra
12-09-2016 om 20:35
vandaag
dan echt de eerste lessen en een hoop huiswerk mee naar huis dat woensdag klaar moet zijn. Meestal hoeft hij pas laat te beginnen, vandaag rond 11 uur en morgen pas om 13 uur maar dan wel tot 17.45 uur. Verwacht hem dan pas om 20 uur thuis (afhankelijk van veerboot die slechts 1 keer per uur vaart). Zijn studiegenoten zijn aardig, hij zit sinds vorige week al in een whatsapp groepje met een aantal van hen.
Ik denk dat het inderdaad erg wennen is, de omschakeling van havo naar hbo, veel meer zelfstudie, en nu ook het reizen, voorheen stond hij binnen 10 minuten op school.
Eske
14-09-2016 om 22:20
Hier ook heel erg wennen
Zoon had vorig jaar een gemakkelijk jaar omdat hij een vak over moest doen voor zijn havo diploma, dus lekker rustig. Afgelopen maandag begonnen op het HBO en wat valt het hem tegen, idd lange dagen, al veel werk. Gelukkig is hij wel een doorzetter maar heb hem ook al horen zeggen dat als dit zo blijft hij er mee wil stoppen.
Ik denk dat het opstartproblemen zijn maar ben toch een beetje gestrest..
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.