Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer
Jongvolwassen Jongvolwassen

Jongvolwassen

Lees ook op

Teksten lezen universiteit

Mijn zoon heeft erg goede cijfers op het HBO en vindt onderzoek doen één van de leukste aspecten van de studie, dus hij wil graag na afronden van de HBO met een schakeljaar zijn master halen op de universiteit.
Hij heeft alleen één ding wat op de universiteit een probleem kan worden, en dat is het lezen van lange teksten. Hij heeft erg moeite te blijven bij de regel waar hij is. Als hij de regelafstand groter maakt, gaat het een stuk beter. Helaas is dat bij pdf-documenten niet mogelijk en als hij samen met groepsgenoten aan een stuk werkt, heeft hij moeite om het snel genoeg te kunnen lezen van het beeldscherm.

We proberen er nu achter te komen, hoe hij teksten beter kan lezen. Hij is al naar de opticien geweest, met zijn ogen is niets mis. Is het een concentratie-probleem? Toch een vorm van dyslexie?

Je merkt het overigens ook als hij een tekst voorleest, dat gebeurt erg hakkelig.
Als het al iets van dyslexie is, daar is op de basisschool nooit wat van gemerkt bij het leren lezen, maar dat kon hij al voordat hij in groep 3 begon. Hij heeft overigens nooit echt de lol van lezen ingezien. Zoals de rest van het gezin opgaat in een boek, is niet aan hem besteed. Dat een deel training mist, kan dus goed, maar dat verklaart niet waarom de regelafstand groter maken, of wit-op-zwart in plaats van zwart-op-wit hem helpt.

Wat zou hem nog meer kunnen helpen?

Triva

Triva

30-11-2020 om 16:22

herkenbaar

Het lijkt er op dat alle kleinkinderen van mijn vader de een of andere vorm van dyslexie hebben maar de afgeronde middelbare schoolopleidingen zijn vmbo basis, mavo havo en gymnasium. Bij het kleinkind met gymnasium kwamen ze er pas in de derde van de middelbare achter dat hij dyslexie had en die heeft uiteindelijk geschiedenis gestudeerd. Mijn zoon heeft havo-hbo gedaan, nooit een dyslexietest gedaan maar leest ook heel langzaam. Hij is na HBO doorgegaan voor een universitaire master, net gestart, en alles gaat natuurlijk online. Hij kan alles zetten zoals hij wil. Er zijn mogelijkheden om van een pdf doc het in word of iets dergelijks om te zetten. Kijk daar eens naar. Langzaam lezen in een groep lijkt mij niet het probleem, de voorbereiding heb je al gedaan voor je met die groep samen komt. Als je nog echt specifieke vragen hebt kan ik die wel voorleggen aan mijn zoon.

Addmoeder

Addmoeder

30-11-2020 om 16:35

Lezen

Je zou een onderzoek kunnen laten doen naar dyslexie, maar de vraag is of je zoon alleen met die diagnose in dit stadium van zijn studie geholpen is. Hoe maakt je zoon tentamens? Heeft hij daar ook lange teksten? Je kunt informeren bij de studie die hij wil gaan doen hoe het zit. Als hij speciale letters of software nodig heeft bij tentamens is een dyslexieverklaring wel nodig.
Maar ook zonder die teksten bij tentamens zal hij handvatten nodig hebben om lange teksten te lijf te gaan. Pdf's kun je converteren naar Word en dan de regelafstand aanpassen, maar ik denk niet dat je daar een hele masterstudie mee doorkomt. Je zou ook kunnen denken aan voorleessoftware.
Bij Lexima kunnen ze je daar meer over vertellen. Zij hebben allerlei verschillende hulpmiddelen.

Toetstijdverlenging

Vaststellen van dyslexie helpt bij het aanvragen van toetstijdverlenging. Dat kan handig zijn op HBO en universiteit. Het geeft in elk geval meer rust en soms een rustiger lokaal.

Jo Hanna

Jo Hanna

30-11-2020 om 17:34

prismabril?

Mijn dochter is ooit door een testpsycholoog 'verwezen' naar een 'alternatieve' voor mij instantie wat dubieuze 'oogarts'. Er zou iets zijn met de oog-evenwicht-coördinatie en daarom zou ze langzaam lezen en verspringen van regel. Ze zou een prisma bril nodig hebben. Ik ben toen wat gaan lezen/onderzoeken en tot mijn verrassing bleken haar oma en tante ooit met vergelijkbare problemen bij zo'n arts te zijn geweest. Ik heb het er toen maar op gegokt. Zij heeft toen een bril gekregen en dat heeft haar ontzettend goed geholpen. Die testpsycholoog heeft haar een half jaar daarna nog een keer dezelfde test laten doen en het was overduidelijk dat haar leesgedrag sterk verbeterd was. Zij draagt inmiddels een bril met een veel kleiner prisma: de problemen worden uiteindelijk minder en verdwijnen. Ik heb wel de indruk dat mensen met deze 'afwijking' hier gevoeliger voor blijven dan anderen. Oma heeft nog weer een periode opnieuw zo'n bril moeten dragen. Afijn, het klinkt allemaal heel zweverig maar lees maar eens. Als je vragen hebt, hoor ik het wel. Er zijn niet veel artsen meer die dit doen trouwens. Bij ons kende de opticien het en heeft die de laatste keer het prisma gemeten.

https://pem-vente.com/about/publications/leesprobleemen-artiekel.pdf

Jo Hanna

Jo Hanna

30-11-2020 om 17:36

Voor de duidelijkheid: dit is geen dyslexie

Als dit het is, is het dus géén dyslexie. Dit claimt geen oplossing te zijn voor dyslexie. Het is een totaal ander probleem. Als je dyslexie hebt, heb je helemaal niks aan zo'n bril.

Jo Hanna

Jo Hanna

30-11-2020 om 18:21

Sorry, ben ik nog een keer

Ik zie in het artikel dat ik heb gepost hierboven dat er tot mijn verbazing wel over dyslexie wordt gesproken. Ik zie ook dat het al een heel oud artikel is. Ook door de foto van de auteur aan het eind . Deze zelfde mevrouw, inmiddels bejaard, heeft een paar jaar geleden tegen ons gezegd dat het geen dyslexie is. Kennelijk zijn de inzichten daarover in de afgelopen 25-30 jaar veranderd en is die koppeling losgelaten. De rest van het verhaal herken ik wel.

Auwereel

Auwereel

30-11-2020 om 18:22 Topicstarter

Prismabril

Ja, die was ik ook al tegengekomen, bij een vereniging tegen kwakzalverij,maar ook mensen die dolenthousiast zijn.
Misschien vis het kwak-gedeelte dat het tegen dyslexie zou helpen.
Wie heeft die bril toen aangemeten?

Auwereel

Auwereel

30-11-2020 om 18:46 Topicstarter

Lange teksten

Hij heeft tot nu toe alle lange teksten prima weten te omzeilen, alleen met goed opletten en samenvatten hogere cijfers halen dan degene die wèl alles lezen.

Auwereel

Auwereel

30-11-2020 om 19:27 Topicstarter

Oeps, beter lezen

Gewoon een opticien dus. Vast niet de onze, want dan was die er wel over begonnen...

Merel

Merel

30-11-2020 om 22:32

Selecteren tekst in pdf

Ik merk bij mij, dat wanneer ik lange teksten lees dat ik de teksten ook kan selecteren. ( kan ook bij een pdf) Dan komt er een licht blauw vlak over de regels heen te staan. Ik merk dat het mij helpt om makkelijker te kunnen lezen. Ik selecteer iedere keer een alinea die ik vervolgens lees. En daarna weer de volgende alinea. Zo kan je het een beetje de boel in stukken verdelen. Misschien helpt dit ook voor jouw zoon?

Biebel

Biebel

01-12-2020 om 09:22

Terug naar de Optometrist ipv opticien

Optometristen zijn nl net iets meer geschoold en zouden net iets meer afwijking kunnen vinden. Prisma is wel degelijk een afwijking in de ogen (je spieren werken dan niet samen), maar is zeker niet de oplossing voor alle dyslexie.

Waarom toch naar een optometrist? Dochter (toen 4 vwo) had hoofdpijn dus was een bril een optie. Afwijking viel niet te meten, tot ze het op de manier gingen meten zoals ze het bij kinderen doen; door de oogspieren te verlammen. Want haar spieren bleken heel actief te zijn, en dat veroorzaakte hoofdpijn. Haar prisma is toen ook getest, maar daar kreeg ze oefeningen voor.

Het resultaat; ze leest met bril maar zónder vinger om de tekst te volgen. Zoals ze zelf zegt; de tekst danst niet meer. En dat leest veel fijner!

Jo Hanna

Jo Hanna

01-12-2020 om 11:53

Biewenga Booij

Mijn dochter is een aantal keer naar mw Biewenga Booij geweest. Maar die praktiseert niet meer. Vente is vziw de enige die nog volgens deze methode werkt. Wel is er dus kennelijk enige bekendheid bij opticiens. Wij zitten bij een 'gewone' keten en daar raakten we mee aan de praat bij het ophalen van de bril. Die gaf toen aan dat ook zelf te kunnen. Oma heeft dezelfde ervaring. Die was bij Vente maar is ook ooit bij haar opticien uitgekomen.

Optometristen kijken hier heel anders tegenaan. Die zien grote risico's. Ik ben de ins en outs weer vergeten maar zien hier niet veel in. Ik heb daar toen toch wel wat onderzoek naar gedaan en heb besloten de gok te wagen. Voor mijn dochter is dat heel goed uitgepakt.

Jo Hanna

Jo Hanna

01-12-2020 om 12:07

Fixatie disparatie

Ik vond wat adressen: https://stichtinghersenschudding.nl/behandeling/visuele-problemen/

"Prismabril

Een prismabril wordt door sommige gespecialiseerde opticiens/optometristen voorgeschreven wanneer er sprake is van fixatie disparatie (verstoring van de samenwerking van de ogen). Uitleg over fixatie disparatie. Een prismabril ziet eruit als een gewone bril maar heeft speciale prismaglazen. De aanpak verschilt per behandelaar. De werking hiervan is niet wetenschappelijk bewezen en valt vaak niet onder de vergoeding van een zorgverzekering.

Prijzen voor onderzoek kunnen variëren van 75 euro tot 150 euro en is exclusief glazen en montuur.

Adressen waar onze achterban ervaring mee heeft:

Nederland

Van Elst -Heemskerk
Saton Optiek – verschillende vestigingen door het land
Kaasschieter brillen – verschillende vestigingen door het land
Oogheelkunde Erasmus MC Rotterdam
Dokter Vente, Alphen aan de Rijn
Bastiaan optiek, Waddinxveen
Oogbalans
Blik020"

Auwereel

Auwereel

01-12-2020 om 17:26 Topicstarter

Verderaf van het scherm zitten

Zoon heeft nog de tip gekregen van de opticien verder van het beeldschem te gaan zitten, en dat helpt ook al volgens zoon.

Als het een samenwerkingsproces is van de ogen, helpt het dan ook om één oog dicht te houden? Niet dat dat nu meteen lekker leest, maar meer om te checken of er zoiets aan de hand zou kunnen zijn.

Merel, hoe selecteer je precies de tekst met de gekleurde balk? Als ik iets selecteer komt ook gelijk een pop-up met alle markeermogelijkheden eroverheen te staan. Heel nuttig als ik een artikel aan het reviewen ben, maar als ik wil kijken of ik tekst kan selecteren om gemakkelijker te lezen, is dat irritant.

Wat betreft de risico's van de prismabril, daar werd ik niet blij van, maar ja, van leesproblemen word je ook niet blij. Moeilijk, moeilijk....

Merel

Merel

01-12-2020 om 19:32

Moedermop

Op mijn apple zie ik die pop-up niet, maar heb het ook even getest op de computer van mijn zoon (android) en die pop-up verdwijnt na een paar seconden zagen wij.
Wil je hem nog sneller weg hebben klik je even het icoontje kopiëren aan (zonder er verder wat mee te doen) en de pop-up verdwijnt. Bij de volgende alinea kan je dit gewoon opnieuw zo doen.
Ik kwam er ook achter dat je die pop-up ook kunt verbergen als je dat weinig gebruikt, dan moet je even googlen op: -adobe gereedschappen verbergen-

Angela67

Angela67

01-12-2020 om 20:08

pdf naar word !

je kunt een licentie kopen van wat vroeger adobe writer heette, om pdf's om te zetten naar word of excel. maar da's misschien wel duur. Alhoewel je misschien een 'oudere' licentie nog kunt kopen die niet meer geupdated wordt maar wel gewoon werkt.

Andere oplossing is online bij adobe een abonnement afsluiten, is helemaal niet zo duur zag ik "€ 2,05 per maand maar:Jaarlijks gefactureerd met een prijs van € 24,54 per jaar"

https://acrobat.adobe.com/nl/nl/acrobat/export-pdf-online-pricing.html?promoid=7WQ462RD&mv=other
Met het jaarlijkse abonnement kunt u een onbeperkt aantal PDF-bestanden converteren naar Word (DOCX en DOC), Excel (XLSX) en RTF (Rich Text Format).

gr Angela

Auwereel

Auwereel

01-12-2020 om 20:30 Topicstarter

Dat was bij mij geen succes

De probeerversie van pdf naar Word die ik een keer heb gebruikt, leverde echt troep op. Maar dat gebeurt gemakkelijk met teksten met formules en Griekse letters als variabelen. Maar dat was een paar jaar terug, misschien dat dat inmiddels beter gaat. Misschien dat mijn zoon er wel mee werken kan, ik geef het door

Angela67

Angela67

01-12-2020 om 20:36

als het inderdaad

maar 25 euro per jaar kost (let op: op tijd opzeggen . . . het zijn gieren) dan kan het misschien voor een (groot) deel wel goed genoeg zijn.
Lokaal te installeren adobe writer software is misschien toch nog betaalbaar zie ik:

https://nandusoftware.eu/adobe-acrobat-pro-2020-only-for-students-and-teachers-conditions-apply?gclid=CjwKCAiA8Jf-BRB-EiwAWDtEGoPRwcnM9Ego7OmrPdOpdZWI7GudmgH-o4UmY_E2HtfxaYC7IX4pTBoCIvIQAvD_BwE

Wie weet is wat wat?

gr Angela

Auwereel

Auwereel

01-12-2020 om 20:38 Topicstarter

Ho, nu moet ik even goed gaan kijken

Nooit doorgehad dat je bij Adobe Acrobat Pro kan omzetten naar Word? Toch maar eens proberen, want die staat op mijn eigen laptop.

Jo Hanna

Jo Hanna

01-12-2020 om 20:45

Risico’s

Wat ik begreep was het vooral belangrijk dat je niet te lang met een te groot prisma bleef rondlopen. Ik heb dus stipt ieder jaar een nieuwe meting laten doen. Met een 18+er is dat wel een dure grap waarschijnlijk want zelfs met een aanvullende verzekering zal die niet jaarlijks een bril vergoed krijgen. Een consult bij een arts wordt sowieso niet vergoed. Dat moet je dus afwegen. Je zou het een jaar kunnen doen en afhankelijk van het resultaat besluiten hoe je verder gaat. Maar in ieder geval niet stilzwijgend die bril jaar na jaar blijven dragen. Ik zou geloof ik gewoon eens naar zo’n opticien gaan die in dat lijstje staan, om me te laten voorlichten. Misschien te laten meten. En pas dan beslissen.

Auwereel

Auwereel

02-12-2020 om 10:30 Topicstarter

Omzetten naar Word met Adobe Acrobat Pro

Werkt behoorlijk goed, maar nog steeds op formules na, ofschoon beter dan ik me herinner van alternative omzet-programma's. Maar die formules kan je altijd in de oorspronkelijke pdf bekijken, dus dank voor deze tip!

Lente

Lente

02-12-2020 om 11:42

En voor degenen die Pro niet hebben

De website smallpdf.com werkt heel prettig bij het omzetten van documenten, meerdere kanten op.
Ik geloof dat je er twee gratis mag doen, per 2 uur of per dag. Dat weet ik niet meer.
Abonnement kan ook.

Moe

Moe

03-12-2020 om 13:33

Prismabril

Dochter hier heeft ook prismabril, had op middelbare school moeite met op digibord lezen en met concentratie. Ogentest leverde op dat zij heel goede ogen had. Maar toch klachten met dat digibord en lang computeren was ook geen pretje.. paar jaar later nieuwe ogentest in vlaardingen, weer hele goede ogen maar wel gezien klachten advies voor tweede test. Die hebben we laten doen, daar kwam fixatie disparatie (oid) uit, weet niet meer precies het hele verhaal maar is ons uitgebreid uitgelegd en klonk aannemelijk. Prismabril aangeschaft en de klachten zijn weg!

Als je je hierin herkent, informeer ns bij een goede opticien/optometrist of die genoeg in jouw verhaal herkent en of zo'n test een optie is.

Van dyslexie heb ik geen verstand, is bij dochter ook nooit als vraag opgeroepen. Maar de prismabril daarvan wilde ik wel even onze ervaring delen.

Uitprinten een optie?

Ik heb zelf ook moeite met lange teksten op een beeldscherm lezen. Zo kan ik bijvoorbeeld ook geen e-books lezen. Ik zie de tekst wel, maar neem het niet in me op, in tegenstelling tot teksten op papier.

Waar het precies aan ligt weet ik niet, maar een paar collega's hebben hetzelfde probleem. Sommige krijgen bijvoorbeeld interne memo's in papiervorm, terwijl het merendeel ze via email krijgt.

Auwereel

Auwereel

05-12-2020 om 14:15 Topicstarter

Opticien

Ik dacht dat onze opticien van alle markten thuis was, maar dit werd dus niet geopperd. Zoon heeft ook hele scherpe ogen, terwijl man, zus en ik alle drie een bril nodig hebben, vooral man ziet slecht zonder bril.
Dan ga ik toch nog eens meer over die prismabril lezen en verder informeren bij de opticien. Die zei namelijk alleen dat het menselijk oog niet gemaakt is om lang achter de pc te zitten, maar aan die opmerking heb je niet veel vandaag de dag.

Op papier gaat het trouwens nauwelijks beter, bij het lezen van Sinterklaasgedichten struikelt hij ook regelmatig, dat hij een zin overslaat, wat bij gedichten problemen met de rijm oplevert. Dit jaar heb ik zijn gedichten met een grotere regelafstand geprint, ben benieuwd of dat helpt.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.