Jongvolwassen Jongvolwassen

Jongvolwassen

Lees ook op
deeerstegaat...

deeerstegaat...

23-03-2018 om 09:22

spaargeld in handen kind

We zijn in de bevoorrechte positie dat we voor al onze kinderen flink hebben kunnen sparen voor hun studie. We hebben echter niet zo nagedacht over de vorm van de spaarrekeningen. Die hebben we gewoon op hun naam gezet, wat betekent dat als ze 18 worden, ze zelf bij het geld kunnen. Onze oudste wordt nu 18 en is gelukkig heel verantwoordelijk, maar toch vind ik het een heel onrustig idee. We gaan met haar zitten en een plaatje maken van wat zij de komende (bijvoorbeeld) 5 jaar aan geld nodig zal hebben. Dan zal gelijk duidelijk worden dat zij er beter niet van kan gaan skiën of op een andere manier flink gaan spenderen omdat ze dan tekort zal komen. Maar heel veel meer controle kunnen we er denk ik niet op uitoefenen.

Ik ben heel benieuwd hoe anderen dit doen.


Lou

Lou

23-03-2018 om 09:27

Omzetten

Hier net zoiets. We zijn ooit een kindspaarrekening begonnen. Maar eigenlijk is het geld van ons, omdat wij het apart hebben gezet om (deels...) de studie van dochter te kunnen financieren. We gaan het dus omzetten naar een andere rekening voordat ze achttien is. Dat lijkt mij het handigst, zo kan ze ook niet in de verleiding komen.

Als ze niet gaat studeren, doen we er iets anders mee, wel voor haar natuurlijk want het geld is van ons maar voor haar.

Studie

Hier ook een studierekening en wat dochter er komende jaren van kan/mag gebruiken moet ook echt voor de studie zijn. Dat is voor haar gelukkig helder. Concerten, reisjes en andere dingen mag ze van haar vakkenvul-salaris betalen

Sas

Sas

23-03-2018 om 10:25

Hier zijn de rekeningen ook omgezet naar onze naam

Wij hebben gespaard om bij te dragen aan de studie. En dat is precies wat we ermee gaan doen.
Mocht een kind helemaal niet gaan studeren, dan wordt het een bijdrage aan iets anders waar wij achter staan.
Daar hoort een skireis niet bij.

Sinds de nieuwe studiefinanciering leent kind gewoon. En bewaren wij het gespaarde geld voor als er afbetaald moet gaan worden of als er eigen geld nodig is voor een huis. Net waar kind dan het meest aan heeft.

Dymo

Dymo

23-03-2018 om 11:01

ook omgezet

Een vriendin van mij heeft een zoon die in 6 maanden het hele saldo van de door zijn moeder volgespaarde spaarrekening over de balk heeft gegooid, een kleine 13.000 euro. En nu het op is zet hij zijn moeder onder druk om meer te geven, want de vrienden die hij kreeg toen hij zo gul was pikken het niet dat er niks meer is. Studeren doet hij niet, werken ook niet.
Mijn dochter is best verantwoordelijk maar ik heb nogal krom gelegen voor het spaargeld dat bedoeld is voor haar studie, dus het staat op mijn naam in een apart potje op de bank (zo'n ING spaardoel). Ik betaal haar collegegeld, boeken en iets voor haar levensonderhoud. De huur van haar kamer leent ze en als ze meer nodig heeft gaat ze werken in de catering of als oppas.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

23-03-2018 om 12:25

Niet omgezet

Mijn oudste heeft op haar 18e zelf het beheer gekregen over haar spaargeld. Een klein deel heeft ze in overleg besteed aan haar examenreisje, en de rest zal voor een groot deel naar verblijfkosten gaan als ze een half jaar in het buitenland studeert. De reguliere studiekosten, collegegeld en boeken, betalen wij.

Ons geld blijft ons geld.

Wij hebben gespaard met zo'n apart spaardoel van de Ing, net zoals Dymo dus.
Als dat niet zo zou zijn en ik zou graag overzicht willen hebben en ik kom daar "te laat" achter zoals bij ts, dan mag kind het even overboeken.

Maar ik moet eerlijk zeggen dat dat hier dat geen enkel probleem zou zijn, gewoon omdat kind weet dat het zijn geld niet is geweest.
Zelf heeft hij een eigen spaarrekening, met zijn eigen gespaarde geld.

Dus even overboeken (samen?) naar de door jou gewenste rekening?
Waarschijnlijk zou ik een bedrag laten staan, startkapitaal voor de studie. Als dat kleinere bedrag er dan snel doorheen vliegt krijg ik geen buikkrampen en kind heeft wat geleerd

Teuntje

Teuntje

23-03-2018 om 12:58

Safe

Als je op safe wilt spelen (je weet ook maar nooit in welke relatie kind over een paar jaar mogelijk terecht komt) dan kun je proberen om voor de 18e verjaardag de rek ning op jullie eigen naam te zetten. Helaas mag dat niet bij alle ‘kinderrekeningen’. Kijk even welke voorwaarden er golden toen je hem afsloot.

verschillend

Bij dochter hebben we alles meteen op haar naam laten staan, is erg verantwoordelijk en weet wat ze er mee wil...studeren.
Bij zoon hebben we de helft overgeboekt naar onze rekening. Hij weet dat t er staat maar t leek ons toen verstandiger. Vond hij prima, hij doet t beter dan we dachten maar t was een zekerheid inbouwen.

Guera

Guera

23-03-2018 om 20:12

Hangt af van rekenig

Wij hebben ook jeugdrekening en no way dat ik dat geld kan overboeken. Dat valt vrij op hun 18e. Ervoor staat het vast.
Ik kwam erachter toen kids 6 Wat en ofzo. Ik ben toen gestopt met inleggen. Dat wat nu veijvalt op hun 18e is nog steeds iets met drie nullen maar we zijn verder gaan sparen op een rekening die op mijn naam staat. Dan beschik ik erover en beslis ik wat ermee gebeurt. Wel minder rente maar die was toch al niks. Dus de uitspraak: ik boek het over voor hun 18e kan vaak niet als het een jeugdrekening is. Even voorwaarden checken.

Lou

Lou

23-03-2018 om 21:13

Deze kan wel

Ik heb het meteen even gecheckt, maar bij de Groei Groter Rekening van de ING op naam van mijn dochter kan ik gewoon 'opzeggen' aanvinken, dan wordt het hele bedrag overgeheveld naar mijn betaalrekening. Vanaf daar stuur ik het dan zelf naar een nieuwe spaarrekening. Daar moet ik dan nu wel binnen een jaar aan denken

Marjoleine64

Marjoleine64

23-03-2018 om 21:23

Let ook op de fiscale aspecten

Wij hebben ook voor beide zoons een flinke spaarpot, op een beleggingsrekening. Dat stond eerst op één rekening voor beide samen, en ook mijn schoonouders hebben die rekening in het verleden flink gespekt (deden ze voor alle kleinkinderen). Dit alles onder het motto dat schenken bij leven minder belasting kost dan bij vererving. Voordat onze oudste 18 werd hebben we de rekening laten splitsen in 2 gelijke delen, voor beide zoons. Wel met de afspraak dat wij nog het beheer zullen doen. En we vertrouwen ze, ze kunnen goed met geld omgaan. Als ze echt kwaad zouden willen dan kunnen ze er waarschijnlijk wel bij, maar wij hebben een goede vertrouwensrelatie met de vermogensbeheerder dus die zal ons wel inlichten dan. Het scheelt ook dat de jongens het niet nodig hebben, ze krijgen van ons ruim voldoende om van te studeren en leven. Dus het is echt een startkapitaal voor na hun studie.

De fiscale aspecten zijn tweeledig: Het is hun geld nu, dus telt het bij ons niet meer mee voor de vermogensbelasting. En bij hun nog maar voor een heel klein beetje. En voor schenkingen binnen de wettelijke grenzen betaal je geen belasting, later bij overerving veel meer (als je boven de vrijstelling uitkomt zoals wij).

rode krullenbol

rode krullenbol

23-03-2018 om 21:33

Naar aanleiding van Teuntje's uitspraak in #8

"Als je op safe wilt spelen (je weet ook maar nooit in welke relatie kind over een paar jaar mogelijk terecht komt)... "

In gegoede kringen investeert men om deze reden vanouds in paardrijlessen om het geld veilig te stellen. Dochters leren daarmee assertief en zo nodig zelfs dominant te zijn naar hun toekomstige partner, mocht deze onverhoopt riskante financiële fratsen willen uithalen. Achterliggende gedachte? Wie 1 pk aankan, is zeker wel opgewassen tegen een eventueel fysiek sterkere mannelijke partner.

V@@s

V@@s

23-03-2018 om 22:20

je kunt overboeken

Maar je kind kan een rechtszaak beginnen om het geld terug te krijgen. Eens gegeven aan een kind blijft gegeven, ook al heb je als ouder het beheer over de rekeningen van je kind, dat betekent nog niet dat je deze rekeningen ook leeg mag halen.

https://www.rtlnieuws.nl/columns/column/bart-van-den-berg/stelen-van-je-kinderen

Lou

Lou

23-03-2018 om 22:42

v@@s

Goh dus eigenlijk mag het helemaal niet wat wij van plan zijn. Het gevaar van een rechtszaak is hier gelukkig niet zo groot

Lou

Jawel, dat ligt aan de voorwaarden van de rekening, de kleine lettertjes.

V@@s

V@@s

24-03-2018 om 06:56

nee

Dat het kan betekent niet dat het mag. Dat heeft niets met de voorwaarden van de rekening te maken.

Triva

Triva

24-03-2018 om 08:02

tja

dat is nu precies waarom wij dat nooit hebben gedaan. Ben daar nu heep blij mee. Meetellen voor de belasting geldt toch pas bij boven de 30.000 per ouder? Je kunt natuurlijk ook met je kind afspreken dat je het geld verdeeld over lange termijnrekeningen en per deel laat vrijkomen als je nu met dit probleem zit.

Kaori

Kaori

24-03-2018 om 08:09

V@@S

het is mij in beide vonnissen onduidelijk of de rekening voor of na de 18e verjaardag is omgezet.
Bij het eerste is het kind al 18 dus meerder jarig als het geld terug wordt gehaald, bij de 2e ontbreekt een feitelijke uitspraak, alleen de mogelijke overwegingen zijn benoemd.

Als het kind 18 is ben je te laat, dat is duidelijk, maar daar daarvoor is nog geen duidelijkheid op basis van de link die je aangaf.

Vaas.

Van wie zou het niet mogen dan? Begrijp niet goed wat je bedoelt. Aan wie moet ik toestemming vragen?

Vaas.

Dat artikel gaat over rekeningen na het 18e jaar van je kind. Daar heeft Lou het niet over. Voor het 18e jaar kan je in de kleine lettertjes lezen wat de mogelijkheden zijn om te zorgen dat je spaargeld niet op gaat aan sex, drugs en rock and roll.

Teuntje

Teuntje

24-03-2018 om 08:51

Marjoleine

Jullie kunnen als ouders best een goede relatie met de vermogensbeheerder hebben, maar als je meerderjarige kind zelf geld wil opnemen en de beheerder vertelt dat dit niet aan jullie meegedeeld mag worden, dan is die beheerder daaraan gebonden. Vanwege de vetrouwensrelatie met dat kind.

Lou

Lou

24-03-2018 om 10:50

Voor 18 inderdaad

Ja ik had het natuurlijk wel over vóór haar achttiende. Na haar 18e verjaardag kan ik hooguit vrágen of ze het misschien verstandiger vindt dat wij dit geld beheren.

Tihama

Tihama

24-03-2018 om 14:15

Al gestopt

Wij begonnen ooit ook met spaarrekeningen voor de kinderen. Maar een jaar of tien geleden zijn we daarmee gestopt. Ik ontdekte toen dat de hersenen van jongeren pas rond hun 24e zijn uitgegroeid. Dan pas kan hun prefrontale cortex de impulsen genoeg controleren.

We hebben destijds het geld overgeboekt naar onze rekening en de rekeningen opgeheven.
Misschien mocht dat wel niet. Gelukkig is de verstandhouding met onze kinderen uitstekend. En mochten ze erover gaan procederen, dan zijn de bedragen gelukkig klein genoeg om er geen kopzorg over te hebben.

De dochter van een vriend heeft de 25 k die ze op haar 18e kreeg er in 1 jaar doorheen gejaagd. Daarnaast heeft ze ook nog fors geleend bij DUO. Helaas studeert ze nu niet eens meer.

Onze kinderen (17 en 20) worden nu door ons financieel onderhouden. Onze studerende zoon woont thuis en hoeft niet te lenen. Onze dochter doet nog middelbaar en krijgt haar rijbewijs ( net als haar broer). Allebei krijgen ze genoeg zakgeld om normaal te kunnen leven. Allebei sparen ze ook nog flink. Toevallig zit het goed met de impulscontrole.

De andere kant van het spectrum kennen we ook: Onze voormalige pleegzoon appte me zojuist dat hij zijn telefoon nu gaat verkopen, hij kan er 20 euro voor krijgen, dat is net genoeg voor 2 gram wiet. Maandag krijgt hij zijn leefgeld van zijn bewindvoerder. Hij hoopt dan weer een telefoon te kunnen kopen. Ik weet wel beter. De wachtlijst voor de afkickkliniek is nog minstens een maand. Hij appte dat hij het echt, echt lang heeft geprobeerd, maar dat hij nu echt, echt wiet nodig heeft. Hij heeft namelijk al 2 dagen niet kunnen blowen. Twee hele dagen.
Ik wil er niet over nadenken wat hij gedaan zou hebben als zo’n bedrag in handen had gehad.

Mijn stelling is dus simpel: sparen voor later is goed, maar geen grote bedragen in vrije handen van 18- jarigen. Hoe ze zich ontwikkelen weet je namelijk pas als het te laat is om in te grijpen.

Vermogensrendementsheffing is niet relevant , want we hebben nog steeds een hypotheek

Nee

Wij sparen geld voor later als de kinderen studeren maar het staat op onze naam. Dat laat ik ook zo want ik heb niet voor allemaal hetzelfde bedrag anders. Toen mijn oudste kinderen klein waren heb ik niet de gelegenheid gehad om veel voor ze te sparen. Nu voor mijn jongste kinderen heb ik wel die gelegenheid dus dan zouden zij meer geld krijgen. En we hebben ook pleegkinderen waarvoor we helemaal geen spaargeld hebben.

Wel heb ik voor mijn oudste kinderen een kinderspaarrekening met een kleiner spaarbedrag. Datzelfde bedrag ga ik straks de andere (pleeg) kinderen ook geven. Dat kunnen ze gebruiken voor een rijbewijs/reis/meubels als ze op kamers gaan.

Studiekosten zullen we betalen van onze algemene spaarrekening en we zullen tegen die tijd zullen zien hoeveel we kunnen bijdragen. Bij de oudste kinderen zal dat waarschijnlijk lastiger worden dan met de jongste kinderen, al weet je nooit hoe zaken lopen. Ik hoop dat we collegegeld kunnen betalen en een bijdrage kunnen leveren voor boeken en studiematerialen. Als ze op kamers willen zullen ze dat grotendeels zelf moeten betalen (door te lenen).

Op zich zou ik mijn oudste kinderen wel vertrouwen met het eigen beheer over de rekening. Ze zijn heel verantwoordelijk. Maar ik heb gewoon niet zo veel spaargeld voor elk kind individueel. We zullen wat moeten improviseren.

Lente

Lente

24-03-2018 om 22:16

Tihama, over vermogensrendementsheffing

Tihama: "Vermogensrendementsheffing is niet relevant , want we hebben nog steeds een hypotheek"

Volgens mij woon jij niet in NL. In NL heeft deze heffing niets te maken met de hypotheek. Je betaalt ook met een hypotheek over je vermogen als dat boven een bepaald bedrag is. Vermogen is dan je volledige spaargeld, inclusief dat van je minderjarige kinderen.

Kaori

Kaori

24-03-2018 om 23:56

Lente

Ik denk dat de hypotheekrente aftrek van Tihama de bijtelling in box 3 overtreft en dat ze dus netto geld krijgen van de belasting.

Die bijtelling is voor mij wel een reden om het op een rekening op naam van dochter te zetten want dan kan ik de helft aan mijn ex toebedelen en hoef ik minder vermogensrendementsheffing te betalen.

Tihama

Tihama

25-03-2018 om 12:27

Nog iets anders

Zodra ik vermogensrendementsheffing moet gaan betalen over mijn spaargeld, dan gaat dat in de extra aflossing van de hypotheek

Het is namelijk niet logisch om enerzijds rente te betalen over een schuld ( ook al is die aftrekbaar) en anderzijds belasting te betalen over een vermogen.
De enige reden dat we überhaupt een spaarrekening hebben, is om geld liquide te hebben, want alles vastzetten in stenen is niet handig.
De hoogte van onze spaarrekening stemmen we dus af op waar de vermogensrendementsheffing begint. Zo lossen we elk jaar wat extra af.

Maar ik kan me voorstellen dat andere situaties anders zijn. Dan nog vind ik het kritisch om een 18- jarige zo’n vermogen in handen te geven.

spaarrekening kind terug naar ouder belastingvrij?

Hier ook erover na aan het denken voordat dochter eind dit jaar 18 wordt. Ook best wat gespaard door onszelf en opa's en oma's voor studie, rijbewijs e.d.. Ze is best verantwoordelijk, maar je weet nooit hoe ze over een jaar denken of met wie ze omgaan.
En ik vind het een te groot bedrag om geheel los te laten.
Dus wil eigenlijk ook voor haar 18e een gedeelte terugboeken naar onze eigen spaarrekening wat dan wel voor haar bestemd blijft.
Maar mag je als je kind nog geen 18 is dit gewoon terugstorten van kindspaarrekening naar je eigen spaarrekening? Fiscaal bedoel ik dan.
Want kinderen mogen toch maar € 2173 belastingvrij aan hun ouders schenken in 2019.
Dus als je meer op die spaarrekening hebt staan, krijg je dan geen problemen met de fiscus als je dit terugboekt naar je eigen spaarrekening?

Dees

Dees

19-01-2019 om 07:49

Geen schenking

Het geld blijft van het kind jij hebt het alleen op je rekening staan. Dus niets schenken.

Tine Winkel

Tine Winkel

19-01-2019 om 10:58

maar biwi

je kunt toch niet het geld dat opa's en oma's hebben gespaard op die rekening, naar jouw rekening boeken? Dat klinkt voor mij toch gewoon als diefstal...

Maar goed, dit is dus de reden dat wij niet gespaard hebben op een spaarrekening voor de kinderen. Het geld dat wij hebben gespaard, storten wij nu, gedoseerd per maand, als leefgeld op de rekening van oudste die is gaan studeren. Dat vind ik een goede investering.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.