Nina
27-02-2019 om 13:44
rijlessen en adhd
Zoon (19) is met veel enthousiasme aan rijlessen begonnen. Hij heeft de diagnose adhd, gebruikt al jaren geen medicatie meer, is tot zijn 18e 1 x per jaar naar de kinderpsychiater gegaan waar niet echt veel hulp werd geboden. Eigenlijk heeft hij al heel lang niet echt meer veel hinder van zijn adhd.
Nu moet hij de gezondheidsverklaring invullen voor het cbr. We komen er niet echt uit. We horen van anderen over bezoekjes aan psychiaters en rijtesten en afrijden bij speciale instructeurs.
Is er iemand die hier ervaring mee heeft?
Elinde
27-02-2019 om 14:45
Ervaring
Onze zoon heeft vorig jaar zijn rijbewijs gehaald. Hij heeft een diagnose ADD en heeft twee jaar geleden een paar weken Ritalin geslikt.
Hij had zelf al bij zijn rijinstructrice aangegeven dat hij ADD heeft.
We waren het braafste jongetje van de klas en meldden dat ook netjes op de gezondheidsverklaring. Dat deden we omdat ik dacht dat er consequenties aan zouden zitten als we er niet eerlijk over waren.
Achteraf het stomste wat we konden doen.
Zoon kwam toen in het (peperdure en ellenlange) traject van keuringen en extra toetsen.
Hij moest worden gekeurd bij een door het CBR aangewezen psychiater (90 euro) en een rijvaardigheidstoets doen (extra rijlessen).
Het heeft maanden geduurd voordat hij van het CBR groen licht kreeg om af te rijden. Al die tijd moest hij wel blijven lessen.
Achteraf zei de rijinstructrice dat we het beter niet hadden ingevuld op het formulier.
Er kraait geen hond naar. En zeker niet als er geen medicatie wordt gebruikt.
Ook komt er na 3 jaar weer een herkeuring. Dus dan moet ie weer naar een psychiater.
Bij navraag (stom, pas achteraf gedaan) blijkt dat er maar heel weinig jongeren met een diagnose de gezondheidsverklaring eerlijk invullen.
Mijn advies is dus; de ADHD niet melden.
Nina
27-02-2019 om 15:21
Elinde
Poeh, dat is een heel gedoe geweest. Ja, wij zijn ook het braafste jongetje van de klas maar we willen ook geen misdrijf begaan (dat staat erbij, als je het niet naar juistheid ingevuld hebt). Ik heb in de tussentijd contact gehad met het bureau waar zoon destijds in behandeling is geweest. De regels zijn sinds afgelopen najaar versoepeld wat adhd/add betreft, we hebben een besluit genomen over wat we gaan invullen. Bedankt voor je verhaal. Helaas waren in de tijd dat jouw zoon afreed de regels nog anders. Ik kwam wel dit tegen: https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/hoe-kan-ik-rijden-met/adhd.htm Misschien is de eerste alinea iets voor jullie voor die herkeuring na 3 jaar?
Oei
27-02-2019 om 15:40
Hier ook 18 jarige met add
Maar met her verschil dat zij wel medicijnen gebruikt op schooldagen.
Ze heeft nog geen interesse in rijlessen maar neem ook aan dat het met medicijnen nog lastiger wordt. Bovendien lijkt me dat we zolang ze medicijnen gebruikt we het zeker niet kunnen verzwijgen.
ADHD-mam
27-02-2019 om 16:21
wel of geen medicijnen
"Bovendien lijkt me dat we zolang ze medicijnen gebruikt we het zeker niet kunnen verzwijgen."
Ik vraag mij af of je je realiseert waarom deze regels er eigenlijk zijn?
Als je een ADD/ADHD-diagnose hebt, betekent dit dat je problemen met concentratie hebt. En bij een deel van de mensen kan dat problemen opleveren bij het auto rijden. Het is namelijk wel erg prettig als je je aandacht goed bij het verkeer en de auto kan houden. Niet 5 minuten, maar ook een uur of langer. Ik hoop dat je (en de anderen in deze draad) ook aan de rest van de weggebruikers denkt als je zo makkelijk roept dat je het beter kan verzwijgen.
Of laat ik het anders formuleren. Ik weet niet of die extra testen persé wat opleveren. Maar een kritische blik naar je eigen kind (is het eigenlijk wel verantwoord dat hij straks zelfstandig de weg opgaat) lijkt mij wel belangrijk. (ik voorzie bij mijn 17-jarige echt wel problemen met autorijden, hij dwaalt veel te snel af)
ADHD-mam
27-02-2019 om 16:23
aanvulling
"maar neem ook aan dat het met medicijnen nog lastiger wordt."
Nee dus. De medicijnen zijn niet het probleem, de concentratiestoornis is het probleem. Medicijnen kunnen juist buitengewoon verstandig zijn om toch veilig de weg op te kunnen.
Biebeli
27-02-2019 om 17:13
Wel melden
Toen onze adder rijlessen kreeg, heb ik met dezelfde vragen geworsteld. Hij leste bij een instructrice die snapte wat ADD was, en hoe je daarmee om moest gaan in de les. En zij drukte op het hart om juist wel eerlijk te zijn.
Als je dat doet, moet je inderdaad een keuring door een psychiater laten doen. Die geld kost helaas. En een extra medische rijvaardigheidstest. Die geen geld kost, behalve als rijles uur. Tijdens die test kijkt de CBR examinator of ze denken dat je de capaciteiten bezit om ooit veilig deel te nemen aan het verkeer. Het is geen examen, dat mag je daarna pas aanvragen, en het hoeft niet perfect. Zoonlief heeft deze toets helaas twee keer moeten doen, omdat ze vonden dat hij de eerste keer nog niet genoeg kon rijden om een goede inschatting te maken. Deze testen kon hij doen, terwijl de gewone rijles ook doorging.
Als je het niet doet, loop je allereerst het risico dat de examinator tijdens je rijexamen vindt dat je je gedraagt alsof je medisch niet in staat bent om te rijden. Anders gezegd; als een examinator vindt dat je nogal ADHD-Erig of als een autist of als een blinde of dove acteert, dan zal hij/zij het examen stappen en een extra onderzoek gelasten. De rijlesjuf van zoonlief had dit al twee keer meegemaakt. Een keer bij iemand die voor allen verzwegen had dat hij een ASS stempel had, en een keer van iemand die zijn ADHD niet had gemeld. Gevolg; dan levert het wel extra vertraging op, omdat je dan de periode met onderzoeken en testen ineens extra krijgt.
Als laatste; mocht de betrokken ADHD er ooit bij een ongeluk betrokken raken, dan is al vastgesteld dat hij kan auto rijden ondanks zijn stempel. Scheelt ongetwijfeld gedoe. Zeker nu de wetgever volgens mij de richtlijnen heeft aangepast waardoor de bestuurders niet steeds gekeurd hoeven te worden.
Addmoeder
27-02-2019 om 17:23
Eens met Adhd-mam
Wij waren ook heel braaf. Psychiater kostte 200 euro en dat was de goedkoopste hier in de regio. De wachtkamer daar zal vol met jongeren en hun ouders voor rijbewijs, dus ik geloof niet dat wij hier de enigen zijn. Je moet je idd afvragen hoe veilig het is op de weg met jouw kind, daar gaat het natuurlijk om. Een diagnose is overigens niet eindeloos geldig. Eea heeft ook met verzekering en aansprakelijkheis te maken.
De psychiater heeft 5 minuten met mijn dochter gesproken en daar is een enorm rapport uitgekomen (in de hij-vorm nota bene). Het was allemaal dik in orde, geen heronderzoek nodig na 3 jaar. Rijtest ging ook goed. Ik heb zo mijn vraagtekens bij dat psychiatrisch rapport. Ik snap dat het veilig moet zijn en dat sommige mensen een risico vormen, maar of dit onderzoek een betrouwbaar beeld geeft vraag ik me af.
Steffie
27-02-2019 om 17:53
Er zijn grotere gevaren op de weg
Natuurlijk moet je kritisch kijken, maar ik denk dat lefgozertjes met veel te dure, snelle wagens en een flinke dosis zelfoverschatting, mensen die met een paar borrels op achter het stuur kruipen en appende bestuurders een veel groter gevaar zijn. Hoewel veel van die lefgozertjes dan misschien wel weer een diagnose hebben die nooit is gemeld.
Ikzelf ben een redelijke neuroot en rijd bijv. geen auto als ik iets slik met een gele sticker, maar ik ken mensen die dat wel doen, omdat ze zeggen dat ze daar geen last van hebben.
Ik denk dat half Nederland (ok, beetje overdreven misschien) weleens aan de anti-depressiva of pijnstillers zit en met een gerust hart achter het stuur stapt. Er zijn mensen die slecht slapen, mensen die met heel veel stress achter het stuur kruipen en ga zo maar door. En die melden zich ook nergens.
Volgens mij kan je dan toch beter een AD(H)D-er zijn, die denk ik in veel gevallen op het moment van autorijden zijn hyperfocus op dat rijden heeft staan. Over het al dan niet melden heb ik dan ook gemengde gevoelens, hoewel ik wel vind dat je je aan de wet moet houden.
Het lijkt me vooral een hele hoop gedoe, vrij zinloos en geldklopperij. Je mag aannemen dat iemand die niet langer dan een kwartier zijn focus op de weg kan houden al tijdens de rijlessen door de mand valt. Daar zal een instructeur ook niet prettig naast zitten. En op dingen die AD(H)D-ers leuk vinden focussen ze zich vaak juist extreem goed, dus als ze een beetje lol hebben in autorijden...
ADHD-mam
27-02-2019 om 18:33
vergelijken heeft weinig zin
Steffie, het heeft niet zoveel zin om te vergelijken met bijvoorbeeld 'lefgozertjes' die een groter gevaar zijn. Het een maakt het ander niet minder waar.
En die hyperfocus: ja, die kan er vast zijn. Een tijdje. En bij bijvoorbeeld gamen kan die hyperfocus best lang duren. Maar autorijden is grotendeels gewoon vreselijk saai. En juist dat zijn de momenten dat mensen afgeleid raken. Mensen zonder serieuze concentratieproblemen, maar mensen mét concentratieproblemen al helemaal. Laten we het dus vooral niet bagatelliseren. Autorijden IS voor veel AD(H)D'ers gewoon een risicovolle bezigheid. En daarmee kunnen ze ook een gevaar zijn voor de andere weggebruikers.
Als het allemaal geen probleem is bij een kind, dan zou het kunnen dat de diagnose niet (meer) passend is. De kern van die diagnose is immers dat er een concentratieprobleem is. Of er is sprake van wensdenken. Een rijbewijs is voor veel mensen zo'n vanzelfsprekendheid, dat ze er niet aan willen denken dat autorijden misschien niet zo verstandig is.
Pennestreek
27-02-2019 om 20:00
Niet gekeurd
Kind had hier net een nieuwe diagnose, ASS, waarbij gezegd werd dat de ADD een ‘onderliggende’ diagnose was geworden. Wij hebben overlegd met de behandelaar en de instructeur. Die laatste gaf aan dat kind prima geconcentreerd en gefocust reed, en dat hij van geen van beide diagnoses enig (negatief) effect zag bij het rijden. We hebben daarom besloten het niet te melden. Intussen rijdt kind voor de bijbaan vele kilometers, en de baas geeft aan dat kind zo ontzettend netjes rijdt. Wij voelen onszelf ook absoluut veilig bij kind in de auto.
Ik weet niet of we er goed aan hebben gedaan. Misschien blijkt op een dag dat we toch beter die keuring hadden kunnen doen. Maar voorlopig gaat het prima zo.
Tijgeroog
27-02-2019 om 20:26
Hmm...
Ik lees geïnteresseerd mee, want zoon heeft ook ADD en zal over een aantal jaar ook wel iets met een rijbewijs willen gaan doen.
Als ik zelf nu op school zou zitten had ik ongetwijfeld ook een ADD-diagnose gekregen. En dan was ik waarschijnlijk, door een handigere aanpak, wat sneller door de middelbare school gegaan. Maar geen diagnose, nooit van ADD gehoord toen ik rijlessen had dus ook nergens gemeld. In 1 keer geslaagd voor m’n examen en sindsdien, ruim 20 jaar, rijd ik zonder ongelukken. Ik geloof niet dat ik er last van heb bij het rijden. Het enige waarbij het mis ging was toen ik een week te vroeg bij de stadswinkel stond voor het verlengen van m'n rijbewijs.
Volgens mij schrijven er hier meer mensen in dezelfde situatie...
Een vriend van me, begin 20, heeft ook ADD en nog niet zo lang z’n rijbewijs. Hij vertelde dat je de huisarts kunt vragen om de diagnose uit je dossier te halen, en dat je het dan niet hoeft te melden. Uiteraard alleen als je er geen last van hebt, en geen medicatie (meer) slikt.
Weet iemand of dat klopt?
kaatjecato
27-02-2019 om 20:48
Diagnose...
Even ter nuancering:
- een diagnose ADHD is niet voor het leven en zelfs maar beperkt geldig....
-ADHD is niet iets wat objectief aanwezig is, zoals een fysieke beperking en zelfs niet aanwijsbaar in de hersenen, maar een diagnose op basis van een groep kenmerken die samen vaker voorkomen;
- er zijn zat mensen die misschien ook in aanmerking zouden komen voor een diagnose ADHD, maar dit nooit hebben laten onderzoeken en gewoon hun rijbewijs hebben gehaald...
Ik ken meerdere mensen in deze laatste categorie die heel veilig rijden en ook heel goed in staat zijn om hun aandacht daarbij te houden. De ene situatie is de de andere niet....
Zelfs als de examinator ADHD achtig gedrag ziet, kan diegene nooit weten of er sprake is van een diagnose. Je kunt natuurlijk wel zakken voor je examen als je niet veilig rijdt...die afweging zou je misschien zelf moeten maken bij de beslissing om het wel of niet te melden
Tihama
27-02-2019 om 22:00
Ervaring
Wij zijn ook braaf geweest. Ik heb vantevoren uitgebreid gegoogled op mogelijke consequenties. Die heb ik ook gevonden.
Een jongen die het verzwegen had. Hij veroorzaakte een ongeluk. Onderzoek vond plaats. Conclusie: valsheid in geschrifte bij eigen verklaring. Daardoor rijbewijs ongeldig. Daardoor onverzekerd.
Ik heb besloten dat ik ons kind (Asperger) niet wilde laten starten met deze bagage.
Dat hebben we dan wel weer geweten. Wat een gedoe. Het grapje heeft ons bijna 1000 euro gekost. Je moet namelijk niet alleen naar de psychiater. Nee, je moet al flink gelest hebben voor je de rijtest redelijk kunt afleggen. Maar daarna duurt het nog maanden voor je een uitslag krijgt. Dan moet je al die maanden door blijven lessen, terwijl je nog niet op kunt.
Het is gelukkig allemaal gelukt en hij heeft nu alweer 4 jaar zijn rijbewijs. Ik ben achteraf wel blij dat het officieel gegaan is. Hij hoeft zich er nooit druk over te maken dat er iets onwettigs aan zijn rijbewijs is.
Yanea
28-02-2019 om 07:04
Lastig
Het valt me op dat in deze draad ADD, ADHD en ASS op een hoop gegooid worden. Maar de mensen met ADHD hebben niet eens allemaal last van hetzelfde, laat staan mensen met ADD en ASS.
En hyperfocus wordt zelden getriggerd bij het autorijden. Tenzij het bij de TT van Assen zou zijn ☺
Biebel
28-02-2019 om 08:10
De examinator stelt geen diagnose
Kaatjecato "Zelfs als de examinator ADHD achtig gedrag ziet, kan diegene nooit weten of er sprake is van een diagnose". Hij/zij zal dan ook geen diagnose stellen, maar twijfelen aan de medische rijvaardigheid van de rij-examenkandidaat. En daarom extra onderzoek gelasten. Vergelijk het met dat je je rij-examen altijd start met het lezen van een kenteken van een auto op de parkeerplaats. Als je dat niet kunt, mag je niet afrijden. De examinator stelt dan ook geen diagnose, noemt je niet blind of zegt dat je een bril nodig hebt, maar bepaalt dat hij een medische keuring (in dat geval van je ogen) wil, voordat hij je rij-examen afneemt. Zodat hij zeker weet dat je geen gevaar op de weg bent door een probleem met je zicht. Dat is in de voorbeelden die ik kende ook het geval: hij vond de autorijder zo specifiek reageren dat hij hem sowieso liet zakken, maar ook twijfelde aan de medische geschiktheid om te rijden. Vandaar: teruggestuurd voor een beoordeling.
Overigens kreeg zoonlief de uitslag van de medische rijtest wel meteen te horen (dus dat hij anderhalf jaar over zijn rijbewijs deed, lag toch echt aan zijn eigen trage manier van leren autorijden), en heb ik hem echt nooit op hyperfocus kunnen betrappen bij het autorijden.
En dat psychiatrisch onderzoek? Volgens zelfde zoon was zijn gesprek vooral gericht op het bovenwater krijgen van drugs/alcohol gebruik en de mate waarin iemand van zichzelf ziekte-inzicht had, dus weet of hij moeite heeft met concentratie en wat hij eraan doet om dat te vergroten. Maar ongetwijfeld varieert dat per "stempel".
Nina
28-02-2019 om 08:17
verandering
Er lijken hier wat dingen door elkaar te lopen. Er praten hier mensen over de situatie voor 1 november 2018 en er wordt gesproken over ass en adhd door elkaar. Per 1 november zijn de regels voor adhd'ers dus veranderd. Heb je vroeger een dagnose gehad maar heb je eigenlijk de laatste 2 jaar geen problemen meer gehad en heb je geen medicatie gebruikt, dan hoef je neit meer in te vullen dat je adhd hebt. Dit artikel legt het beter uit en zie ook de link die ik al eerder heb gegeven van het cbr. https://www.impulsenwoortblind.nl/geen-adhd-meer-geen-rijbewijskeuring-meer/
Ik voel mij hierom geen valspeler en verzwijger omdat de nieuwe regels van toepassing zijn op zoon.
Triva
28-02-2019 om 08:46
Tihama
"Het grapje heeft ons bijna 1000 euro gekost. Je moet namelijk niet alleen naar de psychiater. Nee, je moet al flink gelest hebben voor je de rijtest redelijk kunt afleggen. Maar daarna duurt het nog maanden voor je een uitslag krijgt. Dan moet je al die maanden door blijven lessen, terwijl je nog niet op kunt."
Als je vooraf wist dat het maanden ging duren was tijdelijk stoppen ook een optie geweest. Beide zonen zijn tijdelijk gestopt met lessen nadat ze de eerste keer gezakt waren. Of om de twee/ drie wk een les had ook gekund. Je maakt het zo duur als je zelf wilt.
Overigens begrijp ik door het lezen van deze discussie opeens de toestand rond de eerste keer afrijden van oudste. Hij had gekozen voor drie/vier wk heel veel lessen met examen er achteraan en in de laatste week werd duidelijk dat hij er niet klaar voor was. Er zijn hem toen ook allerlei diagnostische termen en symptomen ( hij zou geen verantwoordelijk gedag laten zien) naar het hoofd geslingerd en ook bij de Tussentijdse toets door de examinator. Hij is niet verwezen naar een extra onderzoek maar het heeft hem wel een klap gegeven. Hij rijdt overigens prima, is de derde keer geslaagd via het verlengde examen, zakte de tweede keer door de zenuwen. Niet anders dan zijn ouders.
Tijgeroog
28-02-2019 om 08:49
Nina
De formulering op de site van het CBR is wat anders dan wat jij beschrijft:
"Ik heb de diagnose ADHD als kind gekregen. Wat moet ik dan invullen op de Gezondheidsverklaring?
Een van de vragen op de Gezondheidsverklaring is ‘Heeft u ADHD of ADD?’. U vult ‘ja’ in als u de diagnose ADHD of ADD op dit moment heeft. U vult ‘nee’ in als u de diagnose als kind kreeg, maar als de behandeling voor uw 16e verjaardag is gestaakt. Een arts heeft dan gezegd dat er geen behandeling meer nodig is. U heeft geen klachten meer en u gebruikt geen medicijnen. Twijfelt u? Dan adviseren we u om eerst te overleggen met uw huisarts."
De behandeling moet gestaakt zijn, dus bij monde van de huisarts, in plaats van "geen problemen meer gehad", en als je bijvoorbeeld op de 25e rijlessen gaat nemen moet dta dus al langer dan 2 jaar geleden zijn.
Triva
28-02-2019 om 08:57
Idd nina
Jouw info klopt niet. Het gaat niet over de laatste twee jaar maar over voor je zestiende. Beetje jammer. Je kunt afrijden met net 17 jaar of met 22...
Pirata
28-02-2019 om 12:54
Maar ik vind die info wel heel nuttig! Betekent dat ik binnenkort even met mijn zoon langs de huisarts moet. Er gebeurt al jaren niks met zijn ADHD.
Is er voor ASS ook nog iets speciaals nodig? Sorry, ik zit nu op het werk dus kan ff niet uitgebreid speuren.
Tihama
28-02-2019 om 20:20
Gewijzigd
Ik heb de nieuwe tekst bekeken. Die is anders dan destijds. Destijds stond er :
"3. Bent u onder behandeling of onder behandeling geweest voor een psychiatrische stoornis, een hersenziekte –zoals een beroerte– of een ziekte van het zenuwstelsel?"
Daaronder dan een opsomming waarbij zowel ASS en ADHD genoemd werden. Zoon was onder behandeling gewéést. Dus helaas moest hij ja zeggen
Nu staat er
"15) Heeft een arts bij u autisme of een vorm daarvan vastgesteld, zoals PDD-NOS, McDD of Asperger?"
En
"14) Heeft u ADHD of ADD?
Vul ja in als u de diagnose ADHD of ADD op dit moment heeft. Vul nee in als u de diagnose als kind kreeg, maar als de behandeling voor uw 16e verjaardag is gestaakt. Een arts heeft dan gezegd dat er geen behandeling meer nodig is. U heeft geen klachten meer en u gebruikt geen medicijnen. Twijfelt u? Dan adviseren we u om eerst te overleggen met uw huisarts.
Dit is dus inderdaad een andere situatie.
Tihama
28-02-2019 om 21:05
als ik het kan kunnen weten
Triva:
"Als je vooraf wist dat het maanden ging duren was tijdelijk stoppen ook een optie geweest. Beide zonen zijn tijdelijk gestopt met lessen nadat ze de eerste keer gezakt waren. Of om de twee/ drie wk een les had ook gekund. Je maakt het zo duur als je zelf wilt."
Ja. Als ik van te voren had geweten hoe traag het systeem echt in elkaar zat. Ik kreeg echter heel andere informatie. Elke stap duurde maanden langer dan vooraf aangegeven. Online was de informatie amper te vinden. En bij de rijtest moest je zorgen dat je in feite al helemaal klaar was voor je examen. Terwijl je daarna nog eens maanden moest wachten voor de volgende stap.
Als ik vooraf had geweten hoe lang het zou duren, had ik een andere planning gemaakt. Maar dat kon ik niet vooraf weten, want het CBR was zelf zoekend.
Lees dit ook " Het CBR heeft een grote sprong voorwaarts gemaakt: vanaf 1 september 2014 kan iedereen met ADHD/ADD of autisme (ASS) zélf een afspraak maken met een medisch specialist voor een rijbewijskeuring voorafgaand aan het rijexamen! "
Toen die aanpassing kwam, hadden wij net de grootste rit erop zitten. Ik ben in elk geval blij dat er zaken verbeterd zijn voor alle anderen na ons.
En zoon heeft gelukkig alweer 4 jaar zijn rijbewijs.
Maja
01-03-2019 om 09:16
goed ingesteld
En toch blijft het lastig: een AD(H)D'er die góed is ingesteld op zijn medicatie heeft dezelfde (of een grotere) concentratieboog dan veelal de niet-gediagnostiseerde personen.
Verder wordt er hier gesproken over het CBR, maar vergeet ook/vooral de eigen (auto)verzekering niet: zij kunnen bij een ongeval (en achteraf gebleken medicijngebruik) erg lastig gaan doen in de zin van uitkeren wel/niet.
Maja
01-03-2019 om 09:19
aanvulling
hou er ook rekening mee dat sommige geneesmiddelen onder de opiumwetgeving vallen en dus positief kunnen testen bij een controle.
De richtlijnen over hoe dan te handelen zijn ook nog niet volledig duidelijk, óók niet bij agenten.
Sommige artsen zeggen dat een kopie van het recept meehebben voldoende is, maar de proef op de som zou ik persoonlijk niet durven nemen....
Triva
01-03-2019 om 11:06
Tihama
Dat is dan inderdaad het probleem geweest, alles duurde veel langer dan je dacht. Echt jammer.
Kareltje
03-03-2019 om 13:16
Hoeft niet meer
Man heeft rijschool en het is al een tijd zo dat dat je dit niet meer hoeft te vermelden op je gezondheidsverklaring. Behalve als je nog medicijnen gebruikt.
vordel
03-03-2019 om 15:48
Kareltje
Wat hoeft er niet meer? Aangeven of er sprake is van ADHD, ADD of autisme? Op site cbr staat wel dat dit moet bij autisme.
En hoe zou het kunnen dat Tihama maanden moest wachten op de uitslag van de rijtest en anderen hier het na anderhalf hoorden? Zijn de verschillen zo groot of is de situatie nu anders dan jaren geleden?
Onze dochter heeft autisme, we weten dit sinds kort. Ze is 17. Gebruikt nog geen medicatie. Er wordt door haar psychiater gezegd dat ze een 'lichte vorm' met name plannen en overprikkeld zijn is een probleem. Is het dan verstandig om de afspraak bij de onafhankelijk psychiater te maken als ze start met lessen? En op zoek te gaan naar een rijtest waarvan ze direct de uitslag krijgt?
Ik verwacht veel stress van die test vanwege faalangst. Dat maakt voor haar de stap naar het rijbewijs wel enorm groot. En het is nieuw- dus al spannend.
Alkes
03-03-2019 om 16:14
Adhd
Mijn zoon heeft ADHD. En zonder diagnose denk ik - en meerderen met mij - dat hij het van geen vreemde heeft.
Ik heb rijbewijs en rijd prima. Ik rijd alleen nooit lange stukken - langer dan 1,5 uur of zo - achter elkaar. Omdat ik weet dat mijn concentratieboog dan wel voorbij is
Kareltje
03-03-2019 om 17:06
Vordel
Het gaat om een compleet dossier. Eerst een psychloog en daarna een rijtest. Het advies van de rijtest krijg je wel meteen te horen, maar dit gaat dan naar het CBR en deze voegt het verhaal van de psych samen met de rijtest en officieel hoor je dit na een ong. 2 weken. In totaal kan alles zo maar 4 mnd duren en je bent een hoop geld kwijt. Om die rijtest hoeft je dochter niet zenuwachtig te zijn hoor. Je docher krijgt die test pas als ze een aantal lessen gehad heeft. Ze hoeft echt niet perfect te rijden. Mensen van het cbr stellen haar echt op dr gemak.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.