Jongvolwassen Jongvolwassen

Jongvolwassen

Lees ook op
Mari V

Mari V

26-10-2011 om 16:51

Op kamers in delft

Onze zoon denkt er over om in Delft te gaan studeren, is vorige week naar de open dag geweest, ´t lijkt allemaal heel leuk, maar..... we hebben nu ook begrepen dat het heel moeilijk is om een kamer te vinden en dat je eigenlijk altijd moet hospiteren. Omdat wij niet in Nederland wonen is even heen en weer niet mogelijk en er is ook geen familie en Nederland waar langere tijd gelogeerd kan worden.

Heeft iemand ervaring naar het zoeken van een kamer in Delft en hoe land gaat dat ongeveer duren? Denken jullie dat het te doen is vanuit het buitenland?

Alvast bedankt,

Mari

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Voorrang

Het is inderdaad zo dat meestal studenten moeten hospiteren ( in Delft wordt dat instemmen genoemd),zeker bij de huizen van de woningcoorperatie die de delftse studentenhuizen beheerd. Het is wel zo dat de eerste periode er een voorrang is voor studenten die op grote afstand wonen.
Er wonen ook veel studenten uit het buitenland in Delft en ik stel me zo voor dat daar andere regelingen voor zijn.
Misschien is het een idee om contact op te nemen met deze coörperatie. Het gaan dan om DUWO, is via google wel te vinden.

Mari V

Mari V

27-10-2011 om 13:07

Incar

Bedankt voor je reactie. Er zijn inderdaad speciale regelingen voor buitenlandse studenten die aan een masteropleiding beginnen, maar zoon is niet buitenlands en begint aan een bacheloropleiding.

En in Delft hebben studenten die ver weg wonen blijkbaar ook geen voorrang, maar al hadden ze dat wel, dan moet je nog steeds die instemmingen lopen. Al met al erg lastig als je zo ver weg woont. Er is zoon op de open dag zelfs aangeraden om op een camping te gaan staan. Als je zeker weet dat het maar om een korte periode gaat is dat misschien allemaal nog wel te doen, maar we hebben dus geen idee hoe lang dat zoeken naar een kamer kan duren.

Bijna alle echte studentensteden

hebben tegenwoordig het hospiteren bedacht. Ik vind het echt niets, maar goed.
Overigens zijn er vaak ook wel makelaars die kamers verhuren, waarvoor je niet hoeft te hospiteren.

Tirza G.

Tirza G.

27-10-2011 om 15:05

Het is ook niks

Dat hospiteren, maar ik snap eigenlijk niet dat er voor buitenlandse bachelors geen route is. Ik mag toch aannemen dat hij niet de enige is?
Dochter doet geen Delft, maar een andere studentenstad en de 7e keer was het raak. En ze had nog wel reistijd-voorkeur-gedoe. Het kost je klau-wen met geld en het is een stom instituut wat in elk geval níet bereikt wat het beoogt.

Tirza

Inderdaad

Ik heb een niet zo flitsend neefje dat in een voor hem volstrekt onbekende stad op 3 uur reizen ging studeren. Jeminee, wat een gedoe. Gewoon een aardige jongen, maar niet 1 die ze er met het hospiteren uitpikten.
Uiteindelijk heeft hij nu net na vele malen hospiteren en een tijd op de camping een kamer kunnen huren via een makelaar. Leuk en in een studentenhuis waar hij heel gauw vrienden maakte. Maar hij was bijna wanhopig en het werd al aardig koud.

Hostel?

ipv op de camping in Delft te gaan staan is het misschien een idee om tijdelijk in het Hostel in Delft te gaan logeren.
Toen mijn dochter als Erasmus student naar Madrid ging heeft ze de eerste periode, tot ze een kamer had gevonden, ook in een hostel doorgebracht omdat er verwacht werd dat studenten zelf een kamer regelen.
http://jorplace.nl/delft/ is de website van dit hostel dat in augustus dit jaar open is gegaan.

Daarbij hebben studenten die ver weg wonen de eerste maanden van het studiejaar wel voorrang, alle studentenhuis mogen vanaf augustus tot en met november alleen studenten instemmen die op een grote afstand van de stad wonen.

Het is lastig in te schatten hoe lang het gaat duren, over het algemeen is een aantal van 7 instemmingen het gemiddelde, al zullen er ook uitschieters naar boven of beneden zijn. (nog even los wat je daarvan vindt)

Eerst tijdelijk

De truc is denk ik om eerst tijdelijke woonruimte te zoeken en vanuit daar, als het studiejaar een paar maanden gevorderd is, iets voor vast. Hij zal zien dat het dan stukken makkelijker gaat en als hij eenmaal wat mensen kent, is het via via allemaal zo geregeld.

Voor een tijdelijke kamer genoegen nemen met wat minder vierkante meters voor iets teveel geld. En kijk ook eens in omliggende plaatsen, zoals Wateringen, Pijnacker, Rijswijk. Zeker omdat Delft al niet zo groot is, zijn dat soort plastsen prima te bereizen.

Tirza G.

Tirza G.

28-10-2011 om 11:25

Incar

Het hospiteren begint al in mei. Als er van af augustus tot november alleen maar reistijd-voorrangers mogen worden aangenomen, vraag ik me wel af waar die dan blijven van september tot november.

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

28-10-2011 om 11:27

O ja mariv

Het goeie nieuws is: met de eerste tentamenperiode (zo ongeveer half oktober) valt de eerste lichting al af. En voor 1 februari mag je gratis stoppen/switchen (dan hoef je je stufi niet terug te betalen) en dan vallen er weerk heel veel mensen af.
Dus zorgen dat je er bént en op informele wijze je gat er in draaien

Tirza

Het hele jaar door

sterker nog het instemmen gaat het hele jaar door. Studenten studeren af, vinden een mooiere kamer, stromen door, stoppen met hun studie.
Tirza, in de tijd dat degenen met lange reistijden voorrang krijgen reist de rest heen en weer of duikt ergens bij vrienden of studiegenoten op de bank.

Incar

"in de tijd dat degenen met lange reistijden voorrang krijgen reist de rest heen en weer of duikt ergens bij vrienden of studiegenoten op de bank."

En dat vind nou juist waardeloos. Er wordt van de studenten verwacht dat ze flink gaan studeren en dat vergt een normale woonplek. En niet elke dat 6 uur in de trein als je op 3 uur afstand van je ouders gaat studeren.
Als je pas in oktober /november een goede woonruimte hebt, loop je bij een aantal studies al flink achter.
EN niet iedereen is een happy popie jopie die bij de eerste "auditie" wordt aangenomen.
Als van overheidswege studiepunten worden vereist verwacht ik ook een fatsoenlijke woonruimte voor studenten die uit het buitenland komen of in NL uren moeten reizen.
En daar ontbreekt het gewoon aan. De studenten die in de stad van hun ouders gaan studeren hebben onmiddellijk de mooiste kamers. En degenen die van ver komen hebben het nakijken.

Mach

In mijn reactie heb ik slechts geschreven wat ik zie gebeuren in Delft, niet of ik dat een goede zaak vind of niet. Ik ben ook geen fan van het systeem van instemmingen. De starter vroeg hoe het in Delft in zijn werk ging, en dat heb ik naar beste weten proberen te beantwoorden.

"De studenten die in de stad van hun ouders gaan studeren hebben onmiddellijk de mooiste kamers. "
Uit ervaring kan ik je vertellen dat dit echt niet het geval is, ook als je in dezelfde stad op zoek gaat naar een kamer, wil dat niet zeggen dat je de mooiste kamers voor het uitzoeken hebt. Mijn beide kinderen hebben gewoon net als iedereen mee moeten instemmen en dat ook meerdere keren moeten doen voordat ze ingestemd werden.
Zelfs als je iemand kent die in het betreffende huis woont, wil dat nog niet zeggen dat je er heel gemakkelijk in komt.

Incar

Ik verwijt jou niets hoor.
Het systeem is volledig ontspoort.
Ik zie wel dat de studenten uit de buurt (Groningen in dit geval) door de sociale contacten die ze in een stad op 40 km toch al hebben heel gemakkelijk een kamer krijgen. Ze hospiteren bij oud schoolgenoten en hoppa.
Alleen de wat minder populaire stuudjes komen onderaan de lijst.
Ga je naar een vreemde stad dan heb je echt een probleem. Het komt uiteindelijk wel goed, maar het duurt wel even. EN ben je een wat saaie niet aantrekkelijke student(e) dan duurt het nog langer.
EN dat is een structureel probleem!

Mari V

Mari V

29-10-2011 om 09:49

We zijn eruit

Gelukkig ben ik niet de enige die dat instemmen een slecht systeem vind.

Mach, wat jij schrijft over je neefje is waar ik ook bang voor ben, dat het allemaal wel eens langer kan gaan duren voor zoon een kamer vindt. Campings en hostels zijn leuk als je op vakantie bent, maar niet als je moet studeren, het is wel de bedoeling dat hij de opleiding in drie jaar afrondt. Zoon kan in de weekenden niet naar huis en heeft ook geen vrienden in Nederland waar hij op terug kan vallen, dus hij moet alles opnieuw opbouwen. We denken daarom dat het belangrijk is dat hij woont in de stad waar hij studeert en als dat in Delft niet kan moeten we maar opzoek naar een andere universiteit.

Allemaal heel erg bedankt voor het meedenken en de adviezen, het heeft enorm geholpen om alles op een rijtje te zetten.

Klaartje

Klaartje

29-10-2011 om 14:46

Ja maar mari v

Het is niet alleen in Delft hospiteren hoor. Is bijna in elke studentenstad. Als je vroeg genoeg hebt ingeschreven kun je misschien via woningbouwvereniging aan woonruimte komen, die hospiteren niet.

Tirza G.

Tirza G.

29-10-2011 om 18:09

Niet waar klaartje

Woningbouwverenigingen die studentenkamers verhuren, hospiteren ook. MariV: hospiteren is in bijna elke studentenstad bingo. Of hij moet een university-college gaan doen, daar zit een kamer vaak bij de studie in.

Tirza

Fiorucci

Fiorucci

29-10-2011 om 19:20

Sterker nog

Sterker nog, woningbouwverenigingen die gewone huizen "hospiteren" ook...ze kijken wat voor vlees ze in de kuip hebben, en beslissen of die persoon wel op die galerij in die flat past...

Mari

het probleem is dat er in elke mij bekende studentenstad gehospiteerd wordt. Daarom ageer ik ook zo tegen het systeem.
Wat dus soms wel lukt is via een makelaar. Kan in elk geval in Groningen aardig lukken. Maar dat weet ik van de andere steden dan weer niet zo goed.
Maar het hele systeem moet wat mij betreft op de helling. Ook onze nerds, minder popi zielen en mensen zonder sociale contacten hebben recht op vlotte woonruimte.
Mari, Groningen is wel een erg leuke en heel gemoedelijke studentenstad! Ik weet natuurlijk niet of zijn studie daar is.

Mari V

Mari V

30-10-2011 om 12:28

Reactie

Ja, we hadden begrepen dat dat instemmen overal moet. Zoon heeft dan ook besloten om niet in Nederland te gaan studeren. De studierichting die hij wil gaan doen bestaat ook lang niet overal. Niet in Groningen helaas, want dat is inderdaad een erg leuke stad.

P, de regels zullen inderdaad wel overal anders zijn, maar ik denk dat voorrang nergens garantie geeft op een kamer, niet in Delft in ieder geval (Van de website van DUWO: "Let op: als je in aanmerking komt voor voorrang, betekent dit niet dat je ook de garantie hebt op een kamer. Het geeft je wel een streepje voor, waardoor je kans op een kamer toeneemt.")

Mach: "Maar het hele systeem moet wat mij betreft op de helling. Ook onze nerds, minder popi zielen en mensen zonder sociale contacten hebben recht op vlotte woonruimte. "
Daar ben ik het helemaal mee eens, ik vraag me af hoeveel studenten er met dit systeem echt buiten de boot vallen. Ik heb een hele leuke zoon (naar mijn objectieve en onbevooroordeelde mening ) maar wel eentje die wat stil is in grote groepen mensen die hij niet zo goed kent. Ik zie dat dus echt voor me dat ´ie eind november nog moederziel alleen de weekenden in de regen op een camping doorbrengt, terwijl ik me op afstand grote zorgen maak.

Overdreven

Ik bedoel het minder onaardig dan het vast klinkt, maar ik vind veel reacties hier best een beetje overdreven.
Ja, een kamer vinden in de populaire studentensteden is lastig. Zeker als je hoge eisen stelt. Maar ga je kijken buiten die steden, wat ik hierboven al voorstelde, dan is het echt heel goed te doen. En ja, dan moet je een eindje fietsen of misschien wel een stukje met de bus of trein. Nou en, ik zie daarin geen reden om niet in Nederland te gaan studeren. Bovendien zou de zoon van Mari misschien wel veel beter passen tussen de studenten die het nou juist niet midden in de drukke stad zoeken. En als hij een kamer in de stad zelf wil, in een leuk huis en op een A-locatie, dan zoekt hij vanuit zo'n eerste kamer lekker verder.
De tegenstand tegen het hospiteer- of instemsysteem snap ik ook niet helemaal. Mij lijkt het ook verre van ideaal om studenten dan maar willekeurig bij elkaar in een huis te zetten. En oke, hospiteeravonden waar je met z'n tienen op moet komen draven om leuk te gaan zitten doen, die vind ik inderdaad waardeloos (je moet je afvragen of je uberhaupt wel bij mensen in een huis wil wonen die zoiets verzinnen), maar met het principe van meerdere mensen uitnodigen en daaruit degene kiezen die het beste in zo'n huis past, lijkt me weinig mis.
Degene die het beste in zo'n huis past is overigens lang niet altijd de leukste/populairste/extravertste persoon. Er zijn genoeg huizen waar gewoon lekker rustig gewoond wordt, die redelijk netjes zijn, waar ze een keer gezellig samen eten en waar er verder gewoon vrij hard gewerkt en gestudeerd wordt. Sterker nog, de meeste studentenhuizen die studerende dochter kent, werken zo. Als bij dochter in huis iemand gekozen moest worden, gaven ze echt de voorkeur aan iemand die rustig en misschien een beetje saai was, liever dat dan iemand die continue allerlei vrienden over de vloer heeft en de rust verstoort.
Natuurlijk zijn er ook de grote verenigingshuizen waar het een lawaaiig zooitje is en waar drinken, feesten en de vereniging voorgaan. Dat zijn ook de huizen waar je moeilijk binnenkomt, maar dat wil Marizoon ook helemaal niet (lijkt me althans).
Mari, ik vind het echt oprecht jammer dat je zoon nu op basis van in mijn ogen verkeerde veronderstellingen en informatie nu niet in Nederland wil studeren.

Minna

Ik ben het met je eens dat het hospiteersysteem geen reden zou zijn om een bepaalde studie of stand niet te kiezen.
Wel denk ik dat je je niet moet verkijken op de problemen die studenten van ver tegen komen in een nieuwe stad.
Nee, je kan niet in 1 dag op en neer voor een hospiteersessie.
Nee, je wilt niet een kamer van 2 bij 3 omdat je er ook in elk weekend door moet brengen omdat je niet naar huis kan.
Nee, je kan niet voorlopig op en neer vanaf je ouderlijk huis.
Nee, je kan niet bij een oom, tante, oud klasgenoot of oude schoolgenoot logeren. Want die is er niet.
Het zou toch een heel stuk rust geven als je gewoon weet dat je per 1 september een normale woonruimte hebt. En dat mag gerust een kamer van 3 bij 4 zijn in een studentenflat met 10 man op een gang. En dat hoeft ook echt niet op een A lokatie.
Een deel van mijn familie woont ook in het buitenland. EN de eerste maanden in hun nieuwe studentenstad waren absoluut niet leuk! Wij (oom en tante ) op bijna 4 uur treinen verderop. EN verder helemaal niets in de buurt. EN in dit geval ging het om Utrecht. Je komt aan in Nederland na 8 uur vliegen, gaat naar Utrecht en je hebt geen kamer. Want tevoren dingen regelen lukt met het huidige systeem bijna niet! Dus maar even bij ons om te proberen iets te regelen. Maar dat is echt niet simpel. En dit was dan ook nog mijn leuke vlotte welbespraakte neef. Na 3 maal een tijdelijke kamer had hij in januari eindelijk een vaste woonruimte. En bedenk dan wel dat zo'n student al dit soort dingen alleen oplost, zonder vader die even met de auto komt om je voor de derde keer in drie maand te verhuizen.
Ik pleit echt voor een goede VOORSPELBARE kamertoewijzing voor studenten die meer dan 3 uur enkele reis moeten reizen. EN helemaal voor de nederlandse student met ouders in het buitenland.

Maylise

Maylise

31-10-2011 om 02:11

Minna

Ik snap de zoon van Mari wel. Straks is hij helemaal alleen in Nederland, zonder kamer en zonder iemand om op terug te vallen. Dat is niet handig.

Waar ik woon (Frankrijk) is het allemaal veel duidelijker geregeld. Studentenhuisvesting is centraal via een organisatie. Studenten krijgen punten op basis van afstand. Op de basis van objectieve criteria krijg je wel of niet een kamer. Wie geen kamer heeft zoekt verder in de privé sector. Dat is meestal via huisbazen of eventueel via een makelaar of soms samen met andere studenten. Alleen in de laatste geval heb je wel eens dat er meerdere kandidaten zijn en dat er dan voor de leukste wordt gekozen. In schrijnende gevallen lukt het meestal wel om via de organisatie een kamer te krijgen.

Overigens mijn dochter studeert in Nederland en zij huurt samen met een vriendin een appartement tegenwoordig. Echter dan moet je a) natuurlijk een vriendin/vriend hebben en b) is het ook wat duurder.

Wel ben ik het met je eens dat je ook buiten de studentenstad kan kijken. Maar het is vanuit het buitenland allemaal een stuk moeilijker te realiseren dan als je in Nederland zelf woont.

Erasmus studenten

De situatie dat je in een vreemde stad, waar je niemand kent en waarin je mogelijk eerst via een hostel, naar tijdelijke kamers gaat, geldt over het algemeen ook voor al die studenten die een deel van hun studie (verplicht) in het buitenland moeten volgen.

Zoals ik al eerder schreef studeerde mijn dochter voor een half jaar in Madrid. Zij vertrok daar naar toe zonder te weten hoe lang het zou duren voor ze een kamer gevonden had. Eerst een aantal weken in een hostel en van daaruit vooral heel veel om zich heen vragen wie er woonruimte had. Vanuit de universiteit werd daar geen enkele medewerking aan verleend.
Kind werd er wel heel zelfstandig van!

Nog wat betreft de opmerkingen als zouden de stille, niet populaire jongeren geen kamer kunnen vinden, ook dat valt best mee. De meeste studenten zitten echt niet te wachten op iemand die overal vooraan staat.
Verder is Delft een studentenstad waar het aantal "nerds" behoorlijk hoog is, die niet allemaal sociaal even handig zijn. En die wonen uiteindelijk allemaal in een huis!

Mari V

Mari V

31-10-2011 om 11:52

Reactie

Natuurlijk is het hospiteersysteem niet de belangrijste reden om een bepaalde universiteit wel of niet te kiezen. De belangrijkste criteria voor zoon zijn:
-Is er de studierichting die hij wil gaan doen?
-Wordt hij toegelaten tot de opleiding?
-Kunnen we het betalen?
-Levert de opleiding een diploma op waar hij wat aan heeft?
Stel: Universiteit A en universteit B voldoen. Op beide plekken kent hij niemand. A garandeert een kamer aan het begin van het studiejaar. B raadt aan om eerst op de camping te gaan staan, om vandaaruit een tijdelijke woning te zoeken om vandaaruit .....etc. Eerlijk gezegd lijkt mij de keus niet zo moeilijk.

Minna:"Mij lijkt het ook verre van ideaal om studenten dan maar willekeurig bij elkaar in een huis te zetten."
Waarom kan dat niet? Zo ben ik zelf mijn studententijd doorgekomen en de meeste van mijn vrienden en vriendinnen ook. Ik heb het erg leuk gehad met mijn 17 medebewoners in mijn studenten huis. Daar zaten inderdaad wel eens mensen tussen die ik niet zelf uitgekozen zou hebben en die ook niet mijn beste vrienden zijn geworden, maar het heeft ook nooit problemen opgeleverd. Zijn Nederlandse jongeren van tegenwoordig dan zo veel onverdraagzamer?

Incar, een uitwisselingsproject van een half jaar vind ik toch niet helemaal te vergelijken hoor. Ik neem aan dat je dochter geen 17 meer was toen ze naar Madrid ging. Uitwisselingsprojecten en een eventuele masteropleiding weer ergens anders komen voor zoon ook nog wel, (misschien zelfs wel in Delft

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.