Jongvolwassen Jongvolwassen

Jongvolwassen

Lees ook op

Moeder verplicht minderjarige tot betaling

Ongeveer drie jaar geleden op mijn 17e zijn mijn ouders gescheiden. In de eerste instantie zou ik in het ouderlijk huis bij mijn vader blijven wonen, waardoor mijn moeder besloot een 1-persoons woning te huren waarop zij tot op heden nog woont.

Na ongeveer een jaar te hebben gewoond bij mijn vader (waarmee ik destijds een slechte relatie had), vond mijn moeder dat de maat vol was en wilde ze dat ik per direct bij haar kwam wonen. Inmiddels woon ik alweer 2 jaar bij mijn moeder.

Ik ben 20 jaar oud en bekostig sindsdien alles wat je maar kunt bedenken, hieronder vallen boodschappen, mijn eigen HBO studie, belastingen, verzekeringen en nog veel meer. Om alles te kunnen bekostigen leen ik 500 euro per maand van de overheid en heb ik een bijbaantje waarmee ik ongeveer 150 euro per maand verdien. Dit geld is hard nodig en gaat er maandelijks allemaal weer uit. Ik woon namelijk ver afgelegen en ben afhankelijk van mijn auto uit 1997 om bijvoorbeeld de boodschappen te doen of om mijn onderwijs te volgen.

De enige bijdrage die ik per maand ontvang is 100 euro kinderalimentatie, waarmee ik dus al mijn maandelijkse uitgaven moet bekostigen. (ong. 700 per maand).

Sinds ongeveer een jaar, verplicht mijn moeder mij ook nog eens 100 euro per maand over te maken op haar rekening, voor kost en inwoning, terwijl ze zelf maar 2 dagen in de week thuis is en bij terugkomst de door mij bekostigde boodschappen opeet. Ik heb haar vaker uitgelegd dat ik dit niet kan bekostigen en het maximale leen, maar hier wil ze niets van weten. Ze zegt dat een bijdrage heel normaal is enr dreigt mij het huis uit te zetten als ik dit bedrag niet overmaak op haar rekening. Het afgelopen jaar heb ik kromgelegen om dit bedrag over te maken op haar rekening, indien ik niet betaal veranderd de sfeer zo drastisch in huis dat ik er niet meer fijn kan leven. Ik word namelijk uitgescholden, mijn moeder wordt emotioneel en wil dan niets meer met mij te maken hebben omdat ik 'zoveel op mijn vader lijk' en 'gierig' ben.

Is het normaal in mijn situatie dat ik mijn moeder maandelijks moet betalen ook al ik het geld niet heb? Vrienden vinden het überhaupt al raar dat ik mijn eigen boodschappen moet bekostigen laat staan mijn moeder ook nog eens financieel te ondersteunen.

Weet iemand waar ik juridisch recht op heb? Ik trek het niet langer zo.

ik zeg

hoog tijd om op jezelf te gaan wonen! Zoek een kamer in de buurt van je studie, dan kan meteen de auto weg (scheelt ook veel geld).

Lia

Lia

11-04-2018 om 11:26

bijdrage ouders

Volgens mij moeten ouders tot je 21e bijdragen.

Dat kan door bij te dragen in geld, dus bij gescheiden ouders wordt dan vaak de kinderalimentatie (KA) rechtstreeks aan het kind betaald.

Dat kan ook door jou kost en inwoning ("in natura") te verschaffen, wat dus eerst jouw vader deed en nu jouw moeder zou moeten doen. Dus naar mijn idee klopt het niet dat jij geld aan haar moet betalen.

Als ik jou was zou ik 1) googlen op zorgplicht ouders/ kinderalimentatie tot 21 jaar en je goed inlezen en 2) vervolgens naar een juridisch loket gaan om gratis juridisch advies te vragen op dit punt.

Het kan best dat je met terugwerkende kracht (maar dat weet ik niet) KA aan je moeder kunt vragen voor de periode dat je bij je vader woonde en - belangrijker, want toen bij je vader had je geen financieel probleem begrijp ik - KA kunt vorderen aan je vader voor de periode dat je bij je moeder woont.

En zorg ervoor dat als je aan je moeder betaalt dat je dat overschrijft (niet contant) zodat je bewijs hebt dat je dat geld aan haar betaalt. Als je het eerder contant betaalde, zou je nu bij de overschrijving kunnen vermelden "voor kost en inwoning, eerder contant betaald sinds ... " en dan de datum waarop je daarmee begonnen bent. Maar misschien eerst nog even bij juridisch loket navragen.

Als je inderdaad recht hebt op een bijdrage van beide ouders (ervan uitgaande dat ze het kunnen betalen), kan je als je vader het niet na een vriendelijk verzoek van jou wil betalen, met een procedure vorderen (als je dat wilt). Omdat je nauwelijks inkomen hebt kan je daarvoor een zgn. toevoeging krijgen zodat je niet zelf de advocaatkosten hoeft te betalen. Zoek dan een advocaat die gespecialiseerd is in familierecht (Google op vereniging familierechtadvocaten, dan vind je hoe die heet en kan je een advocaat zoeken die lid is van die vereniging) en vraag of die jou met een toevoeging wil bijstaan (doen niet alle advocaten).

Nog een vraag: woon jij nu met je moeder in een eenpersoons huis? Samen in een slaapkamer?

Sterkte en succes ermee. En hou vol met je studie dan komt het daarna met de financiën vast allemaal goed.

Lia

Lia

11-04-2018 om 11:29

eens

En verder eens met Jippox, als dat een optie is. Als je in Amsterdam studeert is het echter waarschijnlijk duurder om een kamer te huren dan een auto te rijden. Maar aan jou om uit te rekenen wat financieel aantrekkelijker is.

Sowieso niet fijn om in huis te wonen bij je moeder als zij zich continu aan je ergert, terecht of onterecht. Beter, rustiger, en leuker om op een (kleine) studentenkamer te gaan wonen. Als dat financieel dus mogelijk is.

Jan

Jan

11-04-2018 om 15:42

Zij flauw, jij flauw

Dus jou boodschappen etc gaan dan toch achter slot en grendel. Ik denk dat ze dan heel snel terug komt van dit gedoe.

De iets minder escalerende oplossing zou zijn om eens samen uit te rekenen wat je nu eigenlijk al bijdraagt en welke kosten ze aan je heeft.

maan.

maan.

11-04-2018 om 16:22

Kamer!

Ik betaalde destijds een kleine bijdrage 'kostgeld' maar verdiende toen wel iets meer, de redenatie was dat ik hiermee een beetje meebetaalde aan... de boodschappen.
Dus in jouw geval zou ik zeggen, of boodschappen of kostgeld betalen.

Nog beter, zoek een studentenkamer. Gaat niet lukken onder de driehonderd maar dit is ook niks.

maan.

maan.

11-04-2018 om 16:24

PS heb je geen recht op een aanvullende studiebeurs?

philipsgeschil

philipsgeschil

11-04-2018 om 17:49 Topicstarter

Kamer

Dankjewel voor jullie antwoorden.

Op mijzelf gaan wonen zou ik graag willen. Echter, brengt dit nog meer financiële consequenties met zich mee (huur) wat ik niet kan betalen. Ten tweede ben ik momenteel aan het afstuderen in Twente en een toekomstige baan zal waarschijnlijk in de randstad gevonden worden, het plan is dus over enkele maanden na mijn afstuderen te verhuizen.

Ik woon inderdaad in een een persoonswoning met mijn moeder en slaap in een geimproviseere slaapkamer (voorheen boekenkast) grensend aan de woonkamer. Ik kan mij niet inschrijven op dit adres, aangezien het een eenpersoonswoning is.

Per maand ontvang ik sinds kort 200 euro kinderalimentatie, van dit bedrag eist mijn moeder dus 100 euro naast haar partneralimentatie.

Dus betekent dat ik in totaal dus 100 euro per maand ouderlijke bijdrage ontvang. Echter, ben ik voor boodschappen alleen al 120 euro per maand kwijt en de vaste studielasten zijn 230 euro per maand, laat staan alle overige kosten die gemaakt moeten worden om mijzelf te kunnen voorzien.

Is het geld dat mijn vader voor de kinderalimentatie overmaakt voor mij? Of is het de bedoeling dat ik dit bedrag deel met mijn moeder ookal heb ik het zelf hard nodig?

Jan

Jan

11-04-2018 om 18:29

Eens met haar zitten en reken uit wat je eigenlijk al bijdraagt en wat haar extra kosten zijn.

En dat over inschrijven; onzin! Je moeder raakt dan waarschijnlijk toeslagen ed kwijt. Maar het mag zeker wel.

Olivia

Olivia

11-04-2018 om 18:44

Inderdaad

Inderdaad echt even uitrekenen. Ik koop hier de boodschappen voor mij en mijn 2 kinderen (oudere pubers) en heb 3 dagen per week een extra persoon hier die mee eet. Ik ben per week 30 euro kwijt aan de supermarkt, dus ik weet niet waar jij de boodschappen doet voor 1 persoon, maar dan is 120 best veel, misschien kan je dit minderen?
En heb je geen recht op een aanvullende beurs, zoals Maan ook al schreef? Check dat eens: https://duo.nl/particulier/aanvullende-beurs/index.jsp

Olivia

Olivia

11-04-2018 om 18:46

correctie boodschappen

Ik ben per week 30 tot 40 euro kwijt, nu lijkt het wel heel weinig. Dit is dus 120 tot 160 per maand, maar dan dus met 3-4 personen, niet voor 1 persoon.

juf Ank

juf Ank

11-04-2018 om 19:55

maar...

Jij krijgt studiefinanciering begrijp ik? Dan moeten je beide ouders opgeven wat zij aan inkomen hebben en krijgen zij een brief waarin staat welke bijdrage van hun verwacht kan worden.
Sta je nog bij je vader ingeschreven? Dat is een probleem want dan krijg je een beurs voor inwonend en die is veel minder.

Je bent inmiddels 20, kunt goed voor je zelf opkomen, hoop ik en je staat waarschijnlijk ingeschreven bij je vader. Is het een optie daad werkelijk weer bij hem te gaan wonen, nu op andere voorwaarden, namelijk dat je geheel voor jezelf zorgt in praktisch op zicht, dus alleen huisgenoten bent?

juf Ank

juf Ank

11-04-2018 om 19:56

waarom

noem je jezelf trouwens een minderjarige? Je bent 20!!

V@@s

V@@s

11-04-2018 om 20:41

ik vraag het me ook af

Hoezo moet je veel betalen. Op kamers zou je veel meer geld kwijt zijn en ook je eigen boodschappen moeten betalen. Alimentatie is een bijdrage in onderhoud, daar hoort ook onderdak en zo bij. Aangezien je moeder dat voor jouw betaalt, is een bijdrage daaraan niet onlogisch.

Verder ook al woon je afgelegen, als een auto boven je stand is, moet je geen auto rijden. In mijn jeugd was het heel gewoon om tien km te fietsen naar de dichtsbijzijnde bushalte om op die manier op je studie te geraken.

(trein was dichterbij, maar veel duurder, dus die extra km's werden gefietst).

Nog een paar maanden

Ga geen ruzie met je moeder aan; zing die maanden nog even uit. Het is die strijd niet meer waard.
Je moeder is maar twee dagen thuis. De rest van de week is ze weg.

Juridisch sterk staan gaat niet helpen; je kunt nu eenmaal niet aan een dood paard trekken.

Kan je je financiën verruimen dmv oppaswerk of andere bijverdienste die je met je studie kan combineren?
Een spaarpotje is namelijk wel zo prettig als je straks voor kosten komt wanneer je de deur uit gaat.

bieb63

bieb63

12-04-2018 om 22:04

Ik denk dat je moeder andersom moet rekenen

Als jij je eigen studiekosten betaalt (wat ik uit je bericht begrijp), is de vraag eigenlijk: wat kost het je moeder extra voor het feit dat jij thuis woont.
Ik neem ook aan dat je je eigen zorgverz. betaalt (en toeslag krijgt).
Dus wat zou het je moeder kosten (als jij niets zou bijdragen:
Huur: niets (die kosten heeft ze sowieso en het is een 1-persoons woning).
G/w/l: kijk even bij het Nibud wat je daar voor extra kosten voor jezelf voor zou moeten rekenen.
Eten/drink/huishoudelijk spul: Ook daar kun je voor bij het Nibud kijken wat dat voor kosten zijn die jij zou opmaken.
Dat is alles wat jij extra 'kost'.
Kijk dan eens wat er extra bij je moeder binnen komt: Jij betaalt de boodschappen begrijp. Zet dat eens af tegen bovenstaande bedragen. Ik denk dat jij uiteindelijk zelfs meer betaalt dan dat jij voor je moeder kost. M.a.w. als jij uit huis zou gaan zou zij er financieel niet veel beter van worden, misschien zelfs slechter.
Reken dat haar eens voor.

bied63

Je kunt ook berekenen wat moeder minder aan inkomsten krijgt als een kind 18 wordt. KB en kindgebonden budget vallen weg, eventueel fiscaal voordeel etc.
100 euro per maand voor onderdak is niet veel. Een willekeurig kamertje kost al meer, zelfs als het een omgebouwde kast is. Bovendien is je moeder vaak weg, dus je hebt in feite haar woonplek bijna helemaal voor jezelf. Het bedrag van de boodschappen is wel veel.
Ik hoop dat je na je afstuderen een baan vindt, en een betaalbare woonplek in de randstad! Succes.

Tsjor

Olivia, echt 40 Euro per persoon?

Ik kan me niet voorstellen dat je voor 40 euro per persoon per maand boodschappen kan doen. Wat geef je je familie te eten dan? Brood, beleg, warme maaltijd met verse producten? Iedere dag eten hoop ik?
Het Nibud geeft toch echt aan dat je meer nodig hebt. Met minstens 3 euro (kind ouder dan 3 jaar) en de bedragen lopen op tot 6 euro pp per dag. Dus dat jij het bedrag van 120 euro voor 2 mensen veel vindt, dat slaat echt helemaal nergens op.

Half a twin

Half a twin

01-05-2018 om 15:29

lezen algebra

Er wordt gesproken over 30 tot 40 euro in de week!

Ik lees.

To zegt 120 per maand aan boodschappen te betalen. Wordt mede/ deels door de moeder opgegeten.
Olivia zegt:
“Ik ben per week 30 tot 40 euro kwijt, nu lijkt het wel heel weinig. Dit is dus 120 tot 160 per maand, maar dan dus met 3-4 personen, niet voor 1 persoon.”
Dus zij geeft 120/3 personen of 160euro /4 personen is 40 pp per maand uit.

Het bedrag van TO vind ik dus niet hoog (120/30 dagen is 4 euro pp per maand). Olivia’s opmerking dat dat best veel is bestrijd ik.

Lia

Lia

01-05-2018 om 19:48

Algebra

"Het bedrag van TO vind ik dus niet hoog (120/30 dagen is 4 euro pp per maand)."

Behalve dat je 4 euro pp per DAG bedoelt.

Fleur

Fleur

19-05-2018 om 18:06

Niet te snappen.

Jij hoeft je moeder niet te onderhouden. Als je fulltime zou werken zou een klein bedrag voor kostgeld normaal zijn, maar dit is niet het geval.

Waarom ga je niet op kamers?
Dan heb je het financieel nog beter

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.