Tirza G.
08-08-2011 om 23:20
Hospiteren
Even blazen hoor. Wat een achterlijk systeem is dat toch. Dochter is zojuist voor de 5e keer afgewezen, ze is elke keer net 2e of 3e. Heel fijn. Het zal allemaal wel goedkomen hoor, maar krimmeneel wat een geklier. En ook zo fijn qua reiskosten; de OV is nu niet geldig en trouwens, na negenen in Zeeland komen vanuit de Randstad is een sport op zich.
Zucht. Weeeeeeeeeer een teleurstelling, ze gaat zo langzamerhand aan zichzelf twijfelen.
Tirza
Ise
08-08-2011 om 23:48
Herkenbaar
Wat ben ik blij dat mij dochter inmiddels een kamer gevonden heeft. Het scheelt een hoop kosten en frustratie. Zelfs bij kamers van studentenhuisvesting moest gehospiteerd worden. Dat herken ik niet van de tijd dat ik zelf op kamers ging. Er viel ook weinig te combineren, vaak stond de datum vast en kon daar weinig in gestuurd worden. Afgelopen weekend hebben we alvast wat spullen gebracht en ingericht.
Heel veel succes. Ik hoop dat jullie snel iets vinden.
dirksmama
09-08-2011 om 03:21
He balen zeg!
Dat hospiteersysteem is inderdaad vaak vervelend, zeker als je er ook nog eens flinke afstanden voor moet afleggen.
Wens haar veel succes!
Overigens zelfs IN de Randstad is reizen na 21 uur een openbaring...
incar
09-08-2011 om 10:14
Gemiddeld 11 keer blijkt "normaal" te zijn
Van verschillende studenten oa in het studentenhuis van mijn zoon, heb ik begrepen dat een gemiddelde van 11 keer hospiteren ( of instemmen zoals dat bij ons in de stad heet) heel normaal is.
Ik herken het twijfelen aan zichzelf ook van mijn dochter. Ze was met moeite naar een volgende ronde toe te krijgen, maar om een kamer te krijgen was dit de enige manier. En inderdaad ook in huizen die via studentenhuisvesting vrij kwamen.
Mijn dochter had beet bij de 6e keer.
Het lastige is dat je niet weet waar ze nu precies op letten en dat weten de studenten die de instemming organiseren ook niet altijd precies. Wat ik ervan begrepen heb ( mijn beide kinderen hebben ook regelmatig nieuwe huisgenoten moeten instemmen) is het wel een zeer democratisch proces!
Veel succes voor je dochter,
Incar
Maylise
09-08-2011 om 11:24
Onhandig
Wat een onhandig systeem. Ik dacht dat dit alleen maar gold als de huidige bewoners zelf de eigenaar of hoofdhuurder waren van het huis. Ik wist niet dat dit ook zo was als er een huisbaas was of zelfs bij woningen van de studentenhuisvesting. Wel heel lastig dat zelfs een kamer krijgen een soort populariteit wedstrijd wordt.
Veel sterkte ermee!
Tirza G.
09-08-2011 om 12:19
Dirksmama (ot)
Wat een geruststelling < grijns>. Vaak zit ze in de trein terug met andere hospiteerdertjes, maar ja, hoe verder je komt hoe eenzamer het wordt. Gelukkig hebben we een auto voor de deur staan, we hebben d'r al heel wat opgepikt bij station-hier-station-daar.
Tirza
Tirza G.
09-08-2011 om 12:29
Waar wij dan over nadenken
Maar we zullen we zeikerds wezen: wat kóst dat allemaal niet. De stad waar ze naar toe gaat kent zo'n 20.000 studenten. Nou, pak 'm beet, 5000 per jaar, dus ook 5000 eerstejaars. Laat daar de helft van op kamers moeten/willen, dat zijn er 2500. Omdat je jezelf nooit rijk moet rekenen, rond ik af naar beneden: 2000. Als ik dan hoor: gemiddeld 11 keer, dan zijn het dus zo'n 20.000 'ritjes' (verkeersbewegingen) naar die stad toe - en weer terug is 40.000. Eerstejaars hebben nog geen OV en degenen die wel OV hebben, hebben te maken met de zomerstop - van half juli tot half augustus is dat ding niet geldig. Dat kóst me een geld. En dan heb ik het nog maar over één studentenstad. Ik weet wel waar de NS op draait in de zomer
En wat te denken van: inkomstenderving. Dochter heeft een baantje in de horeca, werkt zich helemaal het babbiebabbie, werkdagen van 12-14 uur is niks geks en zes dagen in de week werken ook niet. Ieder hospiteerbezoekje van een uur, hooguit anderhalf uur, kost haar een werkdag. Gisteren bijvoorbeeld ging ze hier om 5 uur de deur uit en stapte 's avonds om half 1 weer binnen. En dat was alleen maar, omdat we haar hadden opgehaald vanaf een station langs de route. Hadden we dat niet gedaan, dan was ze om half 1 gestrand op een plaats hier 25 km vandaan, na twee keer een half uur wachten op overstap. Heel fijn allemaal. Zucht. Zal ik de SP eens schrijven?
Tirza
incar
09-08-2011 om 12:43
Ook wel iets voor te zeggen....
Dat er voor gekozen wordt om de bewoners zelf een stem te geven in de keuze voor een nieuwe huisgenoot.
In een studentenhuis wordt behoorlijk dicht op elkaars lip geleefd. Men ziet, hoort, beleeft alles van elkaar mee. Dan is er wel iets voor te zeggen dat in ieder geval bij de start er een keuze voor iemand wordt gemaakt. Hoe minimaal onderbouwt die keuze ook is.....
Wat natuurlijk niet wegneemt dat het frustrerend is en veel tijd, geld en energie kost.
Tirza G.
09-08-2011 om 13:20
Dat zeg ik ook tegen mezelf. Maar tegelijkertijd: waarom hebben we ze nou 12 jaar door het lager/middelbaar onderwijs heen geschopt met sociaal-emotioneel geneuzel, leren samenwerken, aanpassen enzovoort als ze dat niet eens hoeven toe te passen? Als je later groot bent, kun je ook niet kiezen wie je buren worden......
Dochter komt van een university college en daar wordt de kamer gewoon voor je geregeld, die krijg je hopla toegewezen. Er wordt gezorgd voor een optimale mengvorm (j/m, internationaal/NL, eerstejaars/ouderejaars) en klaar ben je. Je regelt het maar samen, je lost het maar op. En dat ging toch ook gewoon hoor
Tirza
dirksmama
09-08-2011 om 14:55
Inderdaad tijd- en geldvretend
Maar ik denk dat dat komt omdat vroegah (in mijn tijd, eind jaren 80) de wachtlijsten voor studentenhuisvesting nog veel langer waren. Dus je begon je studie niet met zo'n kamer.
Ik kon pas gaan hospiteren toen ik aan het einde van mijn tweede jaar was. En ja, toen had ik al zat logeermogelijkheden, en zat ik niet meer met dat op- en neer gereis.
Toch wel goede oude tijd. In die tijd kon ik nog na 9-en Utrecht verlaten en op een normale manier met het OV thuis komen. Dat lukt tegenwoordig niet meer, dat gaat met een omweg die bijna een uur extra kost (en een half uur extra lopen).
Tirza G.
09-08-2011 om 15:53
Langer?
Maar, dirksmama, duurden de studies toen ook niet langer? Tegenwoordig duurt een bachelor 3 jr, een master 1 jr - hooguit 2 misschien. Als je aan het eind van je 2e jaar pas gaat hospiteren (en dus in de zomer tussen je 2e en 3e jaar verhuist) ben je al bijna kláár met je opleiding
Tirza
rodebeuk
09-08-2011 om 16:00
Volkomen achterlijk systeem
Dus ik kan alleen maar mijn medeleven betuigen.
Nog nooit heeft iemand me kunnen uitleggen op welke gronden ze mensen weigerden of "aannamen". En vooral ik heb het even vaak goed als mis zien gaan - of er nou wel of niet gehospiteerd werd.
Ik heb in een niet-hospiteerstad gestudeerd en woon nu in een wel-hospiteerstad.
Ik vind dat hele systeem echt bagger. In Amsterdam werd je gewoon bijelkaar gezet en dan kwam je er ook uit. Omgekeerd was er in Leiden of Utrecht altijd gezeik want ja, wat weet je nou van iemand na zo'n avond? Er worden valse verwachtingen gewekt en eenmaal verhuisd blijkt de nieuwe bewoner toch een gewoon mens en geen superhuisgenoot te zijn.
Shonagh
09-08-2011 om 21:04
Ik dacht
na het lezen van Tirza's post dat ze bedoelde dat haar dochter een stage plaats als leerkracht zocht, dat heette vroeger toch hospiteren ? Weer wat geleerd, handig zo'n forum als je in het buitenland woont, haha.
Maylise
09-08-2011 om 22:54
Eens met rodebeuk
Tussen in een avond 30 mensen zien en dan een keuze moeten maken of iemand toegewezen krijgen zit niet zo veel verschil. Natuurlijk kan je nooit een weloverwogen keuze maken op deze manier. Het is alleen wel heel vervelend voor types die wat minder vlot zijn of erg verlegen waardoor een goede eerste indruk geven wat moeilijker is. Ik zou zelf me heel vervelend voelen bij zo'n systeem.
Ik heb overigens geen ervaring van nabij. Ik huurde vroeger een kamer rechtstreeks van een huisbaas net als mijn huisgenoten. Soms zat er een tussen die wat minder leuk was maar meestal ging het prima. Mijn oudste zoon zat in een huis van zijn opleiding bij mensen die hij niet had uitgekozen. Hij was toen ook al wat ouder evenals zijn huisgenoten dus dat was een redelijk bedaarde boel (leeftijden tussen de 25 en 42) Mijn dochter heeft samen met een vriendin een appartement gehuurd in de stad waar ze nu zit voor haar studie dus dat is ook makkelijk. Mijn oudste dochter heeft in Nederland nooit op kamers gewoond en heeft in Frankrijk via de studentenhuisvesting ter plaatse een kamer gekregen. Daarvoor hoef je niet te hospiteren maar alleen maar de juiste formulieren in te vullen en aan de juiste criteria te doen.
Myar
09-08-2011 om 22:56
Niet achterlijk maar
gemiddeld 11 keer is wel erg veel. Toen ik studeerde begonnen veel nieuwkomers bij een hospita (bestaan die nog?) en vandaar uit -nadat je wat mensen had leren kennen- naar een studentenhuis met evt. een hospitering. In een studentenhuis waar vaak echt samengewoond wordt, snap ik het wel dat je niet zomaar iedereen oke vindt en natuurlijk gaat 't ook na hospiteren weleens flink mis. Probleem begint bij de studenten zelf. Als die gemiddeld 4 mensen langs laten komen en er daar 1 van kiezen, gaat 't gemiddelde automatisch naar beneden. Maar nee, de studenten zelf vinden 't wel leuk, aapjes kijken en kiezen, vier is te weinig. Frustrerend is het wel voor de nieuwkomers. En de kosten, nee niet leuk. Succes.
tonny
10-08-2011 om 15:47
Lijkt me een crime, dat hospiteren!
Bah, steeds te licht bevonden worden, da's niet leuk voor je gevoel van eigenwaarde en het kost nog volop tijd en geld ook. Waardeloos systeem!
Sterkte!!
Fransien
10-08-2011 om 16:14
Bah
Dat hospiteersysteem, ik heb in een gemengde stad gestudeerd, het ene huis deed het wel, het andere niet. Overigens was het wel normaal dat je als je met 3 of 4 man een gewone flat huurde, dat je bij vrijkomen van een kamer een advertentie zette, keek wie er reageerde, daar van 2 of 3 uitnodigde om te komen kijken en dan keek of je daar mee samen kon wonen. We hebben een prima huisgenoot gehad, daarmee klikte het en werd het direct een leuk gesprek, we hebben ook wel eens mensen afgewezen waar we de gok niet mee aan durfden, gewoon omdat ze zo anders waren dan de rest van het huis. En ja, we hebben ons ook wel eens vergist. Maar goed, het met z'n allen tegelijk op bezoek komen en indruk proberen te maken, dat heb ik altijd vernederend gevonden.
tonny
10-08-2011 om 19:14
Ja, dat heette ook hospiteren vroeger
als je als PA-student op je stageschool les gaf. Volgens mij is dat woord in dat verband geheel uit de tijd.
dirksmama
11-08-2011 om 05:06
4 jaar
Ik was van de generatie die in het eerste jaar te horen kreeg dat de studie in 4 jaar gedaan moest worden.
Tirza G.
11-08-2011 om 23:25
Yes!
En vandaag, de 7e keer, bleek Lucky Seven te zijn. Het is voor elkaar, pffffffffff. Een stuiterend meisje in mijn kamer
Tirza
Monet
13-08-2011 om 14:51
Mooi!
Hier hebben we dat nog voor de boeg, zoon is nog niet echt druk met het zoeken van een kamer....reizen is ook goed te doen, dus noodzakelijk is het ook niet, maar in de loop van het jaar zal hij wel gaan
Tirza G.
13-08-2011 om 17:40
En dan
gaat het vaak wat eenvoudiger; de eerste studenten stoppen al in september-oktober en dan ken je weer net al wat mensen hier en daar. Kom je er vaak net wat makkelijker tussen. Reizen is hier geen optie
Tirza
Klaartje
13-08-2011 om 18:58
Fijn
Weer een zorg minder. Zoon is nog steeds aan het werk in een andere plaats dan thuis en nu studentenstad en kon tussendoor ook niet eventjes op en neer. Volgende week is hij klaar en gaat verder zoeken. dochter is ook al op zoek naar woonruimte in een andere stad wegens werk en reist nu minstens 4 uur op en neer elke dag. We blijven duimen