kaatje43
04-06-2012 om 23:55
Dilemma basisbeurs
Zoon gaat (als het even meezit) in september studeren. Wij betalen zijn studie. Maar nu zitten wij toch te twijfelen wat te doen met de basisbeurs die hij krijgt. Is het redelijk als wij die krijgen? Hij houdt dan de zorgtoeslag maar moet wel zijn ziektekosten betalen. Het voelt raar. Hoe doen jullie dat?
Fiorucci
05-06-2012 om 07:19
Kaatje
Mijn zoon werkt momenteel niet,door omstandigheden, maar die basisbeurs houdt hij zelf, voor zakgeld en kleding. Voorheen gebruikte hij een deel om mee te betalen aan zijn studie en werkte hij er ook bij.
Monet
05-06-2012 om 07:20
Tja
Ook wij zaten te vogelen toen zoon ging studeren met stufi, zorgtoeslag, allerlei kosten betalen, etc.
Nu gaan alle inkomsten naar zoon, zijn de uitgaven ook voor hem, en krijgt hij maandelijks een bijdrage van ons.
De studie en de boeken worden door ons apart gefinancierd.
Egel
05-06-2012 om 08:04
Zelf betalen
Zelf kreeg ik alle verantwoordelijkheid geleidelijk, tot ik vanaf mijn 16e alles zelf betaalde (volgens mij zelfs de ziektekostenverzekering, dat kon toen nog denk ik). Ook de studiekosten en boeken en reiskosten, huur (vanaf mijn 19e uit huis), gewoon echt alles. Ik kreeg wel een flinke maandelijkse betaling.
Ik denk dat dat echt heel goed is voor je financiële opvoeding. Samen een lijst maken met (te verwachten) kosten. Hij is dan zelf verantwoordelijk.
Ik vraag me af of het wel kan, de basisbeurs niet zelf ontvangen als je 18+ bent? Maar als jullie wel al zijn zaakjes voor hem willen regelen en zijn basisbeurs is teveel als 'zakgeld', kun je altijd nog een maandelijkse afdracht van hem vragen natuurlijk.
Groeten, Egel
M Lavell
05-06-2012 om 09:12
Zelf betalen
Hij is 18 en moet voor zichzelf zorgen. Het is fijn dat er ouders zijn die hem daarbij kunnen helpen, maar je hoeft niet alles voor hem te doen.
Wat wij deden: Kind kreeg zelf zorgtoeslag/stufi en van ons een maandelijkse toeslag (± 93€). Kind moest alles zelf betalen. Extra kosten kon kind bij ons declareren: bonnetjes en berekening indienen (inkomsten dit, uitgaven dat, tekort zus).
Alleen bij piekuitgaven (collegegeld bijvoorbeeld) betaalden wij het eerste jaar de rekening, maar toen ze hun propedeuse haalden, hebben we ze ieder een donatie gedaan waardoor hun banksaldo behoorlijk in de plus stond en ze voortaan ook hun piekuitgaven zelf konden dragen.
Bij het behalen van hun Bachelor hebben we nog een keer zo'n donatie gedaan, waarmee ze helemaal op eigen benen konden staan en dus ook de maandelijkse toeslag werd geschrapt.
Per saldo maakt het waarschijnlijk niet uit. Ze zijn van ons niets tekort gekomen. Maar geen gedoe met het rondpompen van geld.
Voor zak- en vakantiegeld hadden ze een bijbaan.
Groet,
Miriam Lavell
Brianna F
05-06-2012 om 09:34
Hier
Dochters storten zorgtoeslag en studiefinanciering op onze rekening, minus hun zak- en kleedgeld. Wij betalen de studie voor hun.
Chippie
05-06-2012 om 21:47
Brianna, wanneer moet je kind zelfstandig worden?
Je kind is 18, volwassen voor de wet. Ik begrijp goed dat je je kind wilt sponsoren en ik begrijp ook nog wel dat je niet zomaar een bedrag wilt storen waarna blijkt dat kind ermee op wintersport is geweest maar collegegeld niet kan betalen (aan de andere kant: zijn/haar probleem).
Maar ik vind het echt erg suf dat alle inkomsten op jullie rekening worden gestort. Hoe lang wil je dat volhouden? Tot hun 35ste?
Ik hoop mijn kinderen te kunnen ondersteunen. Ik kan me dus goed voorstellen dat ik collegegeld betaal. Misschien meer zaken in natura of gewoon een bedrag op de rekening. Ik wil ze ook best verrassen met wat duurdere uitgaven: kom, zoek een nieuwe winterjas uit, een nieuwe laptop as verjaardagscadeau, een krat dure boodschappen, oid. Maar ik vertik het om alle gaten aan te vullen.
Ik kan me ook voorstellen dat ik met ze meekijk hoe je zorgtoeslag etc aanvraagt en hoe je een financiële planning maakt. Maar nee, als ze 18 is het wel de bedoeling dat ze enigszins financieel zelfstandig zijn/worden. Dus alles komt op hun rekening en ze betalen alle uitgaven zelf.
Brianna F
06-06-2012 om 12:44
Chippie
Je leest mijn posting verkeerd, stufi en zorgtoeslag komen op hun rekening. Omdat wij hun zorgverzekering en studiekosten betalen, is het niet meer dan logisch dat ze de toeslagen aan ons overmaken.
Ik kan ook zeggen, jullie betalen de zorgverzekering en studie en wat je te kort komt krijg je van ons bijgestort. Ik vind de eerste optie gemakkelijker werken.
Brianna F
06-06-2012 om 20:01
Verschil?
Of ze ze nu naar mijn rekening overschrijven of naar die van het IB, ik zie geen verschil, betaald is betaald.
kaatje43
10-06-2012 om 22:24
Brianna
Ook nu op dit forum en in mijn omgeving blijkt toch dat er heel verschillend mee om wordt gegaan. Grappig.
Wij neigen ook naar jouw systeem. Wij betalen zijn studie incl. boeken. Dus basisbeurs mag hij naar ons doorstorten. Hij betaalt zijn ziektekostenverzekering. Krijgt zorgtoeslag. Het verschil leggen wij bij. Zakgeld etc. stopt vind ik met 18. Hij heeft nu een baan van 7 uur in de week waar hij 150 euro per 4 weken mee verdient. Dat kan best wel uitgebreid worden.
kaatje43
10-06-2012 om 22:31
Lara
Ik heb het over de basisbeurs he. Niet het aanvullende gedeelte. Dit heeft niets met inkomen etc. te maken. Wij betalen zijn studie en boeken. Dus hij hoeft hier niet voor te sparen.
Sarcas
13-06-2012 om 15:49
Onoverzichtelijk
Interessant om te zien op hoeveel verschillende manieren dit aangepakt wordt. Ik heb het zelf altijd het meest overzichtelijk gevonden als dochter de dingen zelf betaalt die ze moet betalen, van haar rekening dus, waarop ook haar inkomsten op binnenkomen, toeslagen, loon, stufi. Momenteel studeert ze niet, maar werkt ze. We vragen een beetje kostgeld. Als ze volgend seizoen wel gaat studeren vervalt dat, en doen we een bescheiden studiebijdrage… we zijn dan tenslotte weer onderhoudsplichtig en het leven is duur. Kern is dat als ik zou vinden dat ze ons dan iets zou moeten betalen, ik dat met de studiebijdrage zou verrekenen, anders wordt het inderdaad een onoverzichtelijk rondpompen van geld.
S.
rosa
14-06-2012 om 12:30
Rondpompen
Wij zitten ook in de fase van kijken hoe we dit willen regelen. Ik neig ernaar om dochter alle kosten zelf te laten betalen en dat wat wij nodig vinden aan haar te vergoeden. Met als idee dat ze dan het best inzicht krijgt in wat alles allemaal kost en dat het inderdaad een heel geregel is om ervoor te zorgen dat alles op tijd betaald is. Of dat automatisch overmaken alleen gaat als je niet rood staat
Dit alles ondersteund door een Claudia-achtige Excel waar de vaste lasten in staan en ze bij kan houden hoe snel de rest er doorheen gaat.
Het is wel rondpompen van geld zo, maar het lijkt mij toch het best.
Jonneke
15-06-2012 om 19:58
Hier wordt ook rondgepompt
Met als doel "leren wat alles kost, en niet alles als vanzelfsprekend ervaren". Kost wat meer moeite, en levert niet altijd een blij gezicht op, maar in the end is het denk ik beter voor iedereen.