Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Annika

Annika

26-12-2014 om 08:45

Wat geef je aan tussendoortjes?

Ik merk dat wij altijd wel koekjes ( van liga en sultana tot kerstkrans en chicoprins) in de kast hebben liggen, ook snoep. Als de kinderen (of ik...) een tussendoortje mogen ligt dit dus net iets te makkelijk voor de hand. Eens kijken of we dit in het nieuwe jaar wat kunnen verbeteren.

. Na school hebben ze altijd trek, vaak rond ijf uur weer (we eten om zes uur). En zoon van 11 heeft ook s avonds vaak honger en neemt dan een boterham. Kleuterbroer eet vaak stukje worst tussendoor, oudste kaas. Middelste ontbijtkoek of fruit. Fruit gaat er alleen in als het van mij moet, appel if peer of banaan.

Ik ben eigenlijk op zoek naar makkelijke tussendoortjes die wel vullen maar toch niet al te ongezond zijn. (ze zijn dun en klein, kritisch met eten. blij met alles wat er in gast!)

Wat geven jullie de kinderen als tussendoortjes?

amk

amk

26-12-2014 om 09:04

tomaatjes

in alle kleuren en maten, olijven, paprika, een klein snoepje (1 of 2 dropjes) een beker chocomelk,
We eten weinig tussendoor, vergeten we meestal omdat we bezig zijn.

Tomaatjes staan in een schaal op grijphoogte in de keuken. Ander fruit ook.
Koek en snoep zijn hier nauwelijks in huis. We zijn nu nog bezig met de restjes snoep van de verjaardag in september en st maarten begin november.

Dat is ook nog een optie, niet in huis halen,,dan moet je wel alternatieven gebruiken of wachten tot de volgende maaltijd.

Inderdaad

Niet of weinig kopen.

Hier heb ik nog steeds het baby ritme: smorgens fruit en na school kaakje of snoepje (1 en nooit sultana of roze koeken en dergelijke)

Mijn kinderen eten veel brood smorgens en smiddags, daarom hebben ze niet veel trek.

Wij eten savonds wel eerder, uiterlijk half 6, want dan hebben ze wel honger!

Mijntje

Mijntje

26-12-2014 om 09:50

maaltijden aanpassen

Ik denk dat die zoon van 11 te weinig eet, dat hij 's avonds nog honger heeft. Je kan dus ook de gewone maaltijd enigszins aanpassen en wat bv 's avonds meer aardappelen/pasta/groente opscheppen of een toetje (yoghurt met fruit bv) inlassen.
Ik zou meer fruit geven/eten, maar ook bv avocado, komkommer, rauwe wortels gaan er hier altijd goed in. Noten (en dan zelf kraken) vinden kinderen ook vaak heel leuk en dan zit er geen schep zout bij.
En idd geen koek in huis laten. Wij hebben alleen liga in huis, vnl voor onze jongste, maar daar wordt niet teveel van gegeten (wel als we speculaasjes of chocolakoekjes in huis zouden hebben). Dus Als je koekjes in huis haalt niet te lekkere kopen

Barvaux

Barvaux

26-12-2014 om 10:15

inderdaad: kijk eerst naar de maaltijden

Mijn jongste is 13 maar zo vanaf dat hij 11 is komt hij uitgehongerd uit school en wil dan ongezonde dingen. Toen ben ik het aantal boterhammen gaan ophogen en nu is dat weer van toepassing. Ze eten gewoon te weinig op school en/of bij het ontbijt.

Ze wilden het niet maar ik was van plan om een casinobrood te kopen, daar om en om een plak kaas en ham tussen te steken en in te vriezen zodat ze heel snel een tosti kunnen maken voor uit school. Misschien wel een idee voor jou?

Verder is er niets mis met koek rond een uur of 3 hoor maar als ze dan nog eens honger hebben voor het eten zouden ze bij mij alleen mogen kiezen tussen al die voorbeelden die hierboven staan. Je neemt de ene keer komkommer, de andere keer snoeptomaatjes, de volgende keer paprika, etc.

bieb63

bieb63

26-12-2014 om 13:03

soep

Dat lijkt mij een prima vulling voor ergens in de middag. Sommige kinderen zitten gewoon 'vol' na een klein bord eten. Op zich niet zo erg, maar dan inderdaad het 'aanvullende' eten wel redelijk gezond houden.

Vogel

Vogel

26-12-2014 om 13:50

heel veel tips

In 2007 was er een prijsvraag van Ouders Online over tussendoortjes, vond het nog terug op
http://www.ouders.nl/artikelen/jury-rapport-en-uitslag

Ja leuk

Leuk zo'n prijsvraag en goede ideeen.
Dochter at vroeger ook bevroren soepgroente in een bakje. Ook veel soep. Ik maakte een grote pan en vulde plastic bekertjes met soep en in de vriezer, dan kon ze elke dag uit school een kopje soep nemen als ik er zelf niet was.
Voor zoon zet ik bakjes olijven en fruit in de koelkast. En vaak is er warm eten over in een bord of kom dat alleen even in de magnetron hoeft.
Dochter eet thuis vaak de rest van haar brood en fruit op dat ze mee had naar school.
Vroeger 'graasden' we meer nu is de belangstelling en de tijd wat weg, nu ze groter zijn.
Soms hebben die pubers een vreetbui, dan is er ook nog stokbrood even in de oven. Lekker royaal beleggen.
Of crackers met kaas en olijven. Licht hapje voor de nacht als het laat geworden is met huiswerk maken.
Hier houden ze ook nog steeds van rauwe ui.
Of gekookte ui. Ik kook er vaak wat mee, bijvoorbeeld in de spruitjes en die zijn ook lekker als tussendoortje.
En verder hebben we altijd volkoren biscuits en Bastogne koeken en grijpfruit als appels en mandarijnen. Maar inderdaad moet ik die vaak aanreiken. Rond de zomer hebben we dan wat meer variatie.
Ik maak ook weleens bakjes vanilleyoghurt met aalbessen of ander fruit, beetje suiker, in de koelkast.

Best streng

Best streng

26-12-2014 om 19:11

Hier

Ben ik best streng vergeleken met andere ouders om me heen (wat ik ervan zie). We hanteren hier ook nog het babyschema en hebben er ook redelijk vaste tijden voor. Die weten ze en dus zeuren ze nooit tussendoor, heel fijn.

Op schooldagen krijgen ze altijd fruit mee voor in de ochtendpauze. Na schooltijd krijgen ze een koekje (meestal volkorenbiscuit) en een snoepje. Dat doe ik tegelijk, want beter voor de tanden. Ik ga rond 17u koken en dan krijgen ze vaak wat rauwkost, of een soepstengel of rozijntjes.

In de weekenden en vakanties gaat het eigenlijk hetzelfde, alleen is het koekje+snoepje dan vaak rond 14u.

Juline

Juline

27-12-2014 om 18:16

Bij ons...

Krijgen ze fruit mee naar school. Behalve op woensdag, dan mogen ze een ligakoek. Uit school eten ze een snoepje of een koekje en als ze later nog trek hebben mogen ze fruit pakken.
Oudste (11) heeft net een groeispurt doorgemaakt en als ze 's avonds weg is geweest, naar sport/hobby, heeft ze nog wel eens trek. Dan eet ze een schaaltje yoghurt.

Ze moeten het bij mij dus voornamelijk van de maaltijden hebben, tussendoor wordt weinig gegraasd

bieb63

bieb63

28-12-2014 om 21:46

Nog een tip

En hier altijd een succes geweest: Het 'lekkere dingen bakje'. Dat is dan een bakje met (afhankelijk van wat je in huis hebt/haalt en wat je kind lust uiteraard) met wat verschillende dingetjes die redelijk 'verantwoord' zijn. Door de verschillende dingetjes in het bakje/schaaltje geeft het iets feestelijk, terwijl het feitelijk gewoon gezonde (of redelijk gezonde) en afwisselende dingetjes zijn. Denk bijv. aan: plakje kaas, augurkje en/of zilveruitjes, plakje ham, paar nootjes, wat rozijntjes, stukje paprika, paar olijfjes, cherry tomaatjes, stukje banaan of appel enz. Soms leren ze daardoor ook nog iets lekker te vinden (olijven in ons geval). Ze zijn er even mee zoet, eten soms dingen waar ze anders hun neus voor ophalen, klein reepje paprika bijv, maar dat zat ze leuk in het bakje, dus toch maar opeten en toch wel lekker...

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.