Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

Oogtest bij 5-jarige

Mijn dochtertje is onlangs bij de schooldokter geweest. Op het uitslagenpapier stond een advies dat we haar linkeroog moesten na laten kijken i.v.m. verminderd zicht. Nu staat de afspraak bij de oogarts voor as. maandag en gaat 44€ kosten (10 min. consult) Nu vraag ik mij af: wat gaat een oogarts nu nog doen vergeleken met wat de schooldokter al heeft gedaan? Zou ik niet gewoon naar Hans Anders gaan en daar een GRATIS test doen?

caton

caton

19-02-2015 om 14:09

weet niet

ik weet niet hoe het bij Hans Anders is, maar mijn opticien zei dat hij kinderen onder de 12 altijd eerst naar de oogarts laat gaan. Weet dus niet of het verplicht is, maar bij deze winkel dus wel.

Mijntje

Mijntje

19-02-2015 om 14:13

nee

Kinderoogjes naar de oogarts, of naar de othoptist (en die laat de 1e keer de oogarts altijd even kijken)
Je weet nooit of er meer aan de hand is. Ik neem aan dat dit gewoon vergoed wordt door de verzekering.
De orthopist/oogarts druppelt en kijkt ook diep in het oog, dat doet Hans Anders niet, een cursus weet niet op tegen een opleiding tot oogarts/orthoptist.

druppelen

Kinderen tot 12 jaar mogen niet gedruppeld worden. Verder KAN de oogarts medische zaken uitsluiten. Maar bij ons bleek het voor dochter een nodeloze exercitie. Pas de optometrist van de Pearle vond op latere leeftijd het inwendige scheelzien van dochter waardoor duidelijk werd waarom ze bij verzien nog steeds een trillend beeld kreeg. En ondanks bril nog steeds voor in moet zitten in de klas.
Vanwege wachtlijsten had de optometrist haar op jonge leeftijd al een bril aangemeten op de gok, zonder druppelen. Alleen als je medische zaken verwacht als tumoren of oogziektes heeft een oogarts zin.

Ava

Ava

19-02-2015 om 14:28

dat druppelen

Dat druppelen, heeft niet altijd een eenduidige uitkomst. Ik heb het ooit laten doen en daaruit kwam dat ik een bepaalde sterkte nodig had. Met het recept naar een opticien en toen ik de bril kreeg, kon ik niets zien. Later is mij uitgelegd dat dmv druppelen geen onderscheid wordt gemaakt in bij of verziend.

Als je weet dat je alleen bij of verziend bent, kan druppelen niet veel kwaad denk ik. Bij mij bleek het wat ingewikkelder te zijn. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij arts die de tijd nam om aan te horen wat mijn klachten waren en toen glaasje voor glaasje keek welke sterkte ik had. En daar kwam een ingewikkelder recept uit, bij elkaar opgeteld was het dezelfde sterkte, maar het had verdeeld moeten worden in een bijziend en verziend deel. Ik heb nu een bril, waar ik wel door kan zien.

carootje

carootje

19-02-2015 om 14:59

druppelen noodzakelijk tot zeker tien jaar

Ik werk in de oogheelkunde, en kan je precies vertellen waarom een kind niet bij de opticien gemeten kan worden.

Kinderen kunnen heel goed scherp stellen (accommoderen) en daardoor de meting onbewust beïnvloeden. Een plussterkte (verziendheid) komt er dan vaak niet (voldoende) uit en bij minsterkte (bijziendheid) kun je zo veel te veel meten bijvoorbeeld.
Met druppels wordt het accommodatievermogen tijdelijk uitgeschakeld en kan de echte sterkte gemeten worden.
Bovendien wordt de pupil verwijd door de druppels zodat de oogarts de lens, het netvlies en de oogzenuw kan bekijken.

Het gaat hier om 1 oog dat verminderd is, kan ook nog een lui oog zijn dus, wat ook onder begeleiding van een orthoptist behandeld moet worden.

Zeker naar de oogarts/orthoptist gaan dus!
Succes!

Evanlyn

Evanlyn

19-02-2015 om 15:01

juist...

Bij ons werden de ogen ook af en toe gedruppeld door de orthoptist. Nu begrijp ik eindelijk waarom! De laatste keer was al op de middelbare school en schrok zijn mentrix zich wezenloos, omdat ze dacht dat hij zwaar aan de drugs zat met die enorme pupillen

Mijntje

Mijntje

19-02-2015 om 15:25

Hier

elk jaar standaard gedruppeld door de orthoptist. Druppelen is wel wat vervelend, geeft even een prikkerig gevoel en je loopt idd uren met kattenogen rond, wat mijn zoon wel leuk vindt.. Zonnebril mee kan prettig zijn ivm last van veel licht.
En ik heb nooit een rekening gekregen, volgens mij hoort dit bij de standaard vergoedingen (en wij zijn niet bijverzekerd)

Marea

Marea

19-02-2015 om 15:36

Onzin AnneJ

Mijn zeer slechtziende dochter (visus van 0.1) wordt al gedruppeld vanaf dat ze 6 maanden is. Dus waar jij vandaan haalt dat ze onder 12 jaar niet gedruppeld mogen worden weet ik niet. Zoals Carootje stelt moet het juist om hun accommodatievermogen uit te schakelen.

Terug naar Zwelgje: volgens mij wordt het onderzoek vergoed want het is voor je kind en alles voor kinderen is gratis. Maar als het maar 10 min duurt, kan ze niet gedruppeld worden, want dat moet 15-30 min inwerken. Je zou even kunnen bellen en het vragen dan weet je of je na 10 min buiten staat of na 45.

creabea

creabea

19-02-2015 om 15:42

sluit me bij de rest aan

ik snap eigenlijk niet zo goed waarom je niet even naar de oogarts zou gaan? Wij hebben ook nooit een rekening gehad voor onze zoon, en bovendien dan nog? Stel dat je kind wat anders aan het oog heeft, en je laat het niet nakijken, dat is vrij onverantwoord.

Niet bij de brillenwinkel Marea

Kinderen mogen bij de brillenwinkel niet gedruppeld worden. Daarvoor moeten ze naar de oogarts.

Monique D*

Monique D*

19-02-2015 om 15:55

Vraag na bij de zorgverzekeraar..

.. of het consult van de oogarts wordt vergoed.

Ik denk dat die 44 euro voor jou eerder het probleem is dan dat jouw kind eerst een bezoekje bij de oogarts moet afleggen!

Mixer

Mixer

19-02-2015 om 16:35

Waarom

Waarom wordt het consult bij de oogarts niet vergoed?

Hoe dan ook, je ontkomt er niet aan. Metingen bij de opticien zijn op die leeftijd gewoon niet betrouwbaar genoeg. Bovendien kan er nog wat anders aan de hand zijn, wat niet zomaar met een bril op te lossen is. Daar moet echt even iemand naar kijken die echt verstand heeft van kinderogen.

Ava

Ava

19-02-2015 om 16:59

Druppelen

Ja, dat is bekend dat kinderen snel accommoderen en daarom is het ook een vak apart. Maar niet iedereen verstaat dat vak en weinigen willen er de tijd voor nemen, dus wordt er standaard gedruppeld. Daarom ben ik ook standaard gedruppeld. Wat ik zelf trouwens altijd wel vreemd vond en nog vreemder vond dat met mijn vragen daarover, ik bij niemand terecht kon. Maar de uitkomst uit het druppelen is ook niet heilig, dat blijkt wel. Maar goed, huidige oogarts verstaat dit vak wel en heeft zoon van 7 ook onderzocht naar alle tevredenheid. Kind ziet namelijk alles scherp alleen soms dubbel. Heeft gewone oogheelkunde aan ziekenhuis geen antwoord op. Vragen daarover worden doorgestuurd naar het blindeninstituut. Ja, ook een manier om te zeggen dat je het niet weet. En je hoeft niet alles te weten, dat kan ook weer niet. Maar het is wel heel erg hokjesdenken en geen idee dat er buiten het hokje ook nog een (oog)wereld is. Terwijl het een WO studie is.

Doe eerst de standaard dingen, en als de standaard uitkomst werkt, heerlijk toch?
Werkt het niet, zoek dan gerust verder.

Linda K

Linda K

19-02-2015 om 17:12

Inderdaad naar een specialist om te druppelen

Ik las hier minstens tot 10 jaar, maar mijn t.t.t. 17-jarige had nog steeds druppels nodig. En dan nog kon er zomaar een punt verschil zitten tussen de ene keer druppelen en de andere (maar dat lijkt me niet de bedoeling).

Zwelgje

Zwelgje

19-02-2015 om 17:33 Topicstarter

De reden waarom ik dit vraag

Ik denk zelf ook wel dat die 44 euro uiteindelijk gedeeltelijk vergoed zullen worden, dat is het probleem niet. Ik vind het alleen erg veel geld voor 10 min. en als ik dan nog geen concreet antwoord heb, vind ik het zonde van m'n tijd & geld (ze zitten op 45 min. rijden) We hebben nogal wat ervaring met diverse specialisten die tijdens een 1e consult niet of nauwelijks fysiek onderzoek doet en alleen maar een korte resumé aanhoren, daarop een eerste conclusie trekt en voor een daadwerkelijke actie ons terug laat komen (orthodontisten zijn daar sterren in, hier in België).
Enfin, ik laat die afspraak gewoon staan. Heb ik met veel pijn & moeite een oogarts op korte termijn (3 weken) gevonden dus die annuleer ik niet zomaar. Aan de telefoon wordt altijd gevraagd wat het 'probleem' is. Als je dan zegt dat je kind *misschien* een lichte afwijking heeft, passen ze daar wellicht hun tijd op aan. Dus 'mevrouw Zwelgje, 10 min. is voldoende', moet er gedacht zijn...
Bij een gereputeerde kinderneuroloog betaal ik 60 euro voor 50 minuten!

Mijntje

Mijntje

19-02-2015 om 18:03

klopt niet

10 minuten klopt niet, die druppels moeten alleen al een half uur inwerken. Reken maar op iets meer tijd. Afijn, je ziet het wel.
Ik ging er echt van uit dat de zorgverzekering het helemaal vergoed, maar ik lees nu dat je niet in Nl woont, dus in Belgie kan het anders zijn.
Maar zeker zo'n eerste keer kan je dit echt niet aan Hans Anders overlaten.
Bij ons bleek het trouwens loos alarm toen, er bleek wel een kleine cylinder waardoor zoon jaarlijks werd opgeroepen. Een paar jaar later moest hij pas aand e bril.

Marea

Marea

19-02-2015 om 18:34

Kun jij wel lezen AnneJ

anneJ, kun jij wel lezen? Waar staat dat ik zeg dat ze bij de brillenwinkel gedruppeld worden? Ik reageer op jou omdat jij stellig beweert dat kinderen onder 12 niet gedruppeld MOGEN (kapitalen van mij) worden. Dat doe ik af als onzin omdat mijn dochter vanaf 6 maanden gedruppeld is. Denk jij dat ik met een baby van zes maanden naar een brillenwinkel ga om te vragen of ze haar even kunnen nakijken?

In mijn tweede alinea zeg ik tegen Zwelgje dat ik denk dat die 44 euro vergoed worden, niet wetende dat ze in Belgie woont. Daaruit blijkt nogmaals dat ik ervan uitga dat ze naar de oogarts gaat.

Maar goed, graag eerst even precies lezen, voordat je me terecht wijst.

Ja Marea

Ik reageerde op berichten daarboven en jij leest blijkbaar nogal letterlijk. Dat herken ik wel daarom corrigeerde ik mijzelf voor jou. Een ander zou waarschijn lijk direct snappen dat ik niet wil beweren dat je nooit mag druppelen voor de 12e jaar omdat dat verteld werd in de context van het verschil tussen de brillenwinkel en waarom je dan eerst naar de oogarts moet. Die context is voor veel mensen duidelijk, niet voor allemaal.

zoon

Zoon is al vanaf baby onder controle bij oogarts en orthoptist. Eens per jaar wordt er gedruppeld. Ik heb hier nooit iets voor hoeven betalen hoor, al valt het wel onder zijn diagnose (Zwelgje had jouw zoon ook niet SvW?).

Kan zijn dat het voorlopig niet vergoed wordt omdat je niet door een 'echte' arts bent doorverwezen?

Zwelgje

Zwelgje

19-02-2015 om 22:05 Topicstarter

Meisje Klein

Wat is SvW?
Hier is het zo dat je gewoon een specialist kunt bellen als je denkt die nodig te hebben. De schooldokter heeft een (standaard) korte brief gericht aan een oogarts meegegeven aan dochter. De oogarts zal zijn conclusie hierop moeten schrijven en dan wordt het teruggestuurd naar de schooldokter.
Ik heb in Gezondheid ook een vraag gesteld over mijn zoon's grote teen. Waarschijnlijk een soort hamerteen, waarvoor ik even naar de ha heb gebeld met de vraag of ik even langs moet komen. HA zegt dat ik gewoon direct een orthopeed kan bellen. Zonder briefje ov ander offieciële doorvrwijzing dus. Zo gaat dat hier. Behalve voor röntgens, daar moet wel toestemming voor gegeven worden.

Zwelgje

Zwelgje

21-02-2015 om 10:22 Topicstarter

10 minuten = voobereiding!

Aangezien mijn partner de afspraak had gemaakt, heb ik nog even teruggebeld met de vraag of het echt maar 10 minuten duurt. Blijkt dit enkel voor de 1e meting te zijn bij de assistente en daarna zien we meteen de arts. Het duurt dus idd wel langer dan 10 min. Volgende keer bel ik zelf

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.