Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

Ontevreden over nieuwe school, terug naar oude?

Graag jullie advies, inzicht, ideeën over het volgende. 

Sinds dit schooljaar is onze dochter overgegaan naar een nieuwe school. Ze zit in groep 3 nu. De overstap was een moeilijke beslissing en we hebben lang getwijfeld. Op haar oude school had ze veel vriendinnen, maar school was al heel lang een rommeltje. Ze had een vervelende tijd in groep 2 door gestreste juffen en een te drukke klas. School presteerde heel slecht, er was weinig communicatie en de druk op leerlingen nam toe. Er zijn veel kinderen en leerkrachten uitgestroomd de laatste jaren en ons kind dus uiteindelijk ook. 

Haar nieuwe school is een erg jonge school en dit jaar ruim verdubbeld in het aantal leerlingen. De school belooft maatwerk voor elk individueel kind. Nadat wij de knoop hadden doorgehakt en ze was ingeschreven op de nieuwe school, bleek haar oude school het anders, beter, aan te gaan pakken. Een nieuwe directeur, nieuwe leerkrachten, kleinere klassen. Wij baalden dat ze dat niet eerder hadden laten weten, want dan waren we niet overgestapt. 

Op haar nieuwe school gaat het niet zoals we hadden verwacht. Ze klaagt al maanden over te simpele werkjes en dat blijft ze aangeven maar de juf zegt "Doe het maar gewoon". Er is weinig communicatie en het is voor ons onduidelijk wat ze precies doet op school. Daarnaast vindt ze het te onrustig in de klas omdat het een combiklas is van vier leerjaren en iedereen iets anders doet. Ook heeft ze veel verschillende juffen wat voor haar denk ik ook niet fijn is. Vooraf werd ons gezegd dat het rustig in de klas zou zijn, maar voor onze dochter dus blijkbaar te onrustig. Er zijn ook een aantal drukke leerlingen. Een van die leerlingen is een probleemkind dat al het hele schooljaar andere kinderen lastigvalt en ook onze dochter. Het gaat over grensoverschrijdend en hinderlijk gedrag. Onze dochter heeft daar met periodes veel spanning van en wil soms niet naar school hierdoor. School doet hier in onze ogen te weinig aan, ook niet na meerdere gesprekken. Ze weigeren haar naar een andere, rustigere, klas te laten gaan omdat ze bang zijn dat andere kinderen dan ook willen ruilen en ze vinden eigenlijk dat ze er mee moet leren omgaan. Wij zijn hier erg ontevreden over. 

Ze heeft een paar vriendinnen gemaakt waarvan een goede vriendin. Met hen heeft ze het naar haar zin maar ze zijn een jaar ouder en gaan waarschijnlijk volgend schooljaar naar een andere klas. We zijn bang dat ze dan nog maar weinig aansluiting zal hebben in haar eigen klas. 

Wij balen enorm van de overstap. We weten niet hoe het volgend jaar op haar oude school eruit zal zien en we weten ook niet hoe het volgend jaar op haar nieuwe school zal zijn. We wachten al een tijdje op een gesprek om deze dingen te bespreken. Al maanden twijfelen we of we haar terug naar haar oude school moeten laten gaan (als school haar terugneemt ten minste). Er is eigenlijk nog geen moment geweest dat we echt blij zijn geweest met de overstap. Maar vaak wisselen van school is ook niet goed voor een kind. Ze heeft net nieuwe vriendinnen gemaakt. Er is ook geen garantie dat het beter zal gaan op haar oude school als ze teruggaat. Inmiddels zijn de klassen daar weer vol vanwege zieke leerkrachten en er is een kans dat dat volgend jaar zo blijft. Wel heeft ze daar nog steeds vriendinnen en ze kent de school natuurlijk dus dat maakt het een zachtere overstap. 

Een derde nieuwe school willen we haar niet aandoen. 

We zitten ermee in de knoop (lig er nu weer wakker van zelfs) en willen niet weer een foute keuze maken. 

 

allereerst stoppen met denken dat er een perfecte school met perfecte omstandigheden bestaat.  Waar ze ook heen gaat zal ze sommige leerjaren een fijne leerkracht hebben en sommige een stomme.  Ze zal altijd drukke moeilijk onhandelbare kinderen in de klas houden.  Je zal nooit precies weten wat ze doen.  Communicatie is overal vrij beperkt en ze zal ook regelmatig zeggen dat school stom is, of saai, of wat dan ook

wordt je kind gepest? Nee? In dat geval kan ze prima blijven 

stop met wakker liggen en informeer eerst of kind uberhaupt terug kan. Zo niet dan is de huidige school het  waar mee je het gaat doen.  Je kan stoppen met nadenken

(Wil je haar meer zien of betrokken zijn, ga in een ouder commissie oid.)
 
  Kan ze wel terug? Nou dan vraag je hoe ze dat zou vinden, is ze enthousiast doe je het en wissel je nooit meer, is ze niet enthousiast vraag het dan ook never nooit meer (zij hoeft niet net als jou te worden).    Begint ze net als jou te twijfelen doe het dan maar gewoon dan is het besloten.  

te simpele werkjes in groep 3? Werd je kind op de vorige school wel voldoende gestimuleerd?
Als dat zo is, zou ik zeker terug wisselen. Of eventueel met de directie van de huidige school in gesprek, wat er mogelijk is aan plusklassen ofzo.

absor schreef op 01-04-2025 om 08:26:

allereerst stoppen met denken dat er een perfecte school met perfecte omstandigheden bestaat. Waar ze ook heen gaat zal ze sommige leerjaren een fijne leerkracht hebben en sommige een stomme. Ze zal altijd drukke moeilijk onhandelbare kinderen in de klas houden. Je zal nooit precies weten wat ze doen. Communicatie is overal vrij beperkt en ze zal ook regelmatig zeggen dat school stom is, of saai, of wat dan ook

wordt je kind gepest? Nee? In dat geval kan ze prima blijven

stop met wakker liggen en informeer eerst of kind uberhaupt terug kan. Zo niet dan is de huidige school het waar mee je het gaat doen. Je kan stoppen met nadenken

(Wil je haar meer zien of betrokken zijn, ga in een ouder commissie oid.)

Kan ze wel terug? Nou dan vraag je hoe ze dat zou vinden, is ze enthousiast doe je het en wissel je nooit meer, is ze niet enthousiast vraag het dan ook never nooit meer (zij hoeft niet net als jou te worden). Begint ze net als jou te twijfelen doe het dan maar gewoon dan is het besloten.

+100

Pandacar

Pandacar

01-04-2025 om 10:23 Topicstarter

Bedankt absor en Zeespiegel. In de nacht hierover nadenken is ook niet handig en zonde van m'n nachtrust. Ik ben doorgaans niet zo'n twijfelaar, maar dit vind ik ontzettend lastig. Het belangrijkste is dat m'n kind met plezier naar school gaat, welke school dat dan ook is. Ik wacht het gesprek met school nog af en kijk of dat een positieve verandering brengt. Ik zie haar nu gedemotiveerd raken en ze heeft dus uitdaging nodig. Haar oude school biedt leerlingen meer aan dan haar nieuwe school nu doet. Mocht het gesprek tegenvallen dan zal ik zeker contact opnemen met de oude school. Dan weten we in ieder geval wat wel of niet kan. 

Is het niet heel lastig te vergelijken die scholen zo? Nu lijkt het op die oude school ook weer een rommeltje te gaan worden. 
Ik zou het nog even aankijken tot de zomervakantie. 

Eens met Absor. De perfecte school bestaat niet, dus stel je verwachtingen bij en het belang van je kind voorop. 
Haar nu weer laten wisselen waardoor ze wéér opnieuw vriendjes moet maken, is niet in haar belang en ongelooflijk onrustig voor een kind van haar leeftijd. 

Een school die maatwerk voor ieder kind belooft, die houdt of ouders of zichzelf voor  de gek. Zeker een groeischool, die maar moet afwachten of ze in deze tijd van lerarentekort de beste krenten uit de pap kan vissen.
Een kind zit acht jaar op de basisschool. Ze zal te maken met topleraren en met prutjuffen. De ene  week zal ze met meer plezier naar school gaan dan de andere. Stel je verwachtingen bij, gun jezelf en je  kind wat rust en straal uit dat ze op die nieuwe school wel zal aarden.

Steek eerst eens goed je licht op bij verschillende scholen. Hoe is het team? Is het stabiel? Wat vinden ouders van die school? Hoe ziet het er smorgens uit op het schoolplein, hoe in de pauze, hoe bij het weggaan? 
Een bestaande school in een stabiele wijk met een vast team, al is het ouderwets, kon wel eens prettiger zijn dan een nieuwe frisse groeischool, waar het voortdurend onrustig is door nieuwe instroom en de leiding vooral bezig is met het groeien.
Ideaal is het overigens niet gauw, zeker niet als je kind wat minder robuust is. Sommige kinderen kun je ongeveer overal neerzetten en die redden zich wel, er zijn veel kinderen die het op de meeste scholen wel redden en er zijn ook altijd een aantal kinderen die meer moeite hebben met het vinden van hun plek.  Het helpt al als je op een rijtje kan zetten wat je denkt dat je dochter nodig heeft qua school: rust, kleine of grote school, veel of weinig aandacht?
Een school waar een aantal oudere leerkrachten zitten die er al lang meelopen biedt meer stabiliteit dan een groeischool. Leiding die bij het eerste gesprek vooral mooie vergezichten schetst is niet wat jij zoekt, leiding die gelijk vraagt naar wat jouw kind nodig heeft wel.
Ga gewoon eens praten bij verschillende scholen. Als ze daar eerlijk zijn dan geven ze ook gerust het advies om daar je kind niet heen te doen.
Op zich hebben wij de kinderen altijd te laat gewisseld van school, nooit te vroeg. Maar we hebben wel geleerd dat je je niet moet verkijken op het enthousiasme van een nieuwe school.

Voordat je besluit terug te gaan naar de vorige school, zou ik elk geval checken of de situatie op die school daadwerkelijk beter is geworden - aan de ene kant dus of ze gedaan hebben wat ze beloofden te gaan doen, aan de andere kant of dit ook effect heeft gehad. Dat laatste zou je bij ouders kunnen toetsen. Als daar gemixte berichten uit komen, dan moet je je afvragen welk gras groener is.

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.