Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
moeder

moeder

01-02-2016 om 15:19

niet tevreden met schooladvies vo

Mijn zoon had entreetoets (gr 7) advies vmbo gt-havo.
nu van juf (die hij sinds dit jaar heeft), gt advies.
ben het hier dus niet mee eens. wil hem op een dakpanklas doen dat hij nog een jaartje kan groeien en kijken wat hij dan kan (doorstromen van gt--> havo op school is lastig omdat je dan best hoge cijfers moet halen). Wat te doen? in ieder geval gesprek met juf; bijlesjuf vind hem wel in ieder geval dakpan kind. Cito afwachten? (duurt lang, moet je al inschrijven). andere toets doen?

Jamie

Jamie

01-02-2016 om 15:59

maar

Ja de cijfers die je moet halen zijn dan hoger maar die toetsen zijn dan ook op het lagere niveau. Zoek een school uit die open staat voor doorstroom, hier kun je al met de kerst opstromen. Ik ken iemand die in basis was begonnen, met de kerst kader ging doen en na de zomer naar mavo.

moeder

moeder

01-02-2016 om 16:35

opstromen

dat doen ze wel, maar vrijwel alleen (alleen?) na het eerste jaar.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

01-02-2016 om 16:39

Moeder

Moeder, weet je zeker dat hij met dit advies niet in een dakpan-klas wordt geplaatst? Dat kan per school namelijk verschillen. Staat zijn schoolkeuze al vast?

moeder

moeder

01-02-2016 om 18:39

schoolkeuze

ja waarschijnlijk wel schoolkeuze al bekend. omliggende scholen lijken ongeveer hetzelfde; hier dakpan, andere scholen niet.
leraar vorig jaar had een heel ander verhaal: wellicht havo zelfs!

Maaike

Maaike

01-02-2016 om 19:40

reden?

Heb je ook gevraagd naar de motivatie? Heeft hij zijn groep 8 cito of E7 minder gemaakt?

Ga met de juf om tafel en maar het bespreekbaar.

Overigens moeten scholen een kind met een Mavo advies in een Mavo/Havo brugklas plaatsen. Tenzij er ook losse Mavo klassen zijn. Ze mogen geen Mavo/Havo advies eisen. Maar een school die al zo snel voorselecteert zou ik niet kiezen. Die denkt veel te star, het gaat om kinderen.

Bijles

Soomige leerkrachten zijn gevoelig voor bijles. Ze vergelijken dan jouw kind met de leerlingen met een evenredig advies maar zonder bijles. En houden in hun achterhoofd dat je kind op het vo het zelf moet doen.
Bij dergelijke situaties wordt juist naar de werkhouding gekeken en zijn concentratie tijdens de les.
Als de bijles juf aangeeft dat je kind wel een gt-havo waardig is want ze merkt in de 1:1 lessen geen verslapping van de aandacht, dan nog weet ze niet hoe hij zich opstelt in de klas. Het vervelende is dat je daar als ouders ook niet veel zicht op hebt en je moet schikken naar de visie van de leerkracht.

Dat laatste blijft een heikel punt. Waarom had de meester van groep 7 een ander beeld van je kind dan de juf in groep 8... De klik met de meester kan dat verklaren. Nu zal de school het advies van de juf niet afvallen. Alleen als de cito zoveel beter gemaakt wordt dat daar een stevige havo-vwo score uitkomt, is er een kans dat ze het advies bijstellen.

Wat kan je doen. Vooraf een nio maken. Als daar een zodanige hoge score uitvalt, heb je iets in handen om het advies te bepraten. Een gt-havo score is niet hoog genoeg want dan speelt de werkhouding zwaarder mee dan de score.
Aan jou de keus hoe groot de de kans is dat hij in een nio sterk presteert.
Ik zou de bs niet van te voren informeren dat je je kind aanmeldt voor een nio, wacht eerst de uitslag af. Je weet niet hoe de toets gemaakt wordt; het kan de advies van de juf bevestigen..

Ik weet niet of in jullie omgeving basisscholen bestaan met een schakelklas. Dat is een jaar extra basisschool voor de versteviging van de basis.

Ik ken een ouder die haar kind na groep. 8, aanmeldde op een andere bs. Daar heeft het kind groep 8 gedoubleerd en kwam het dankzij de voorrangsregeling, ook op de vo van keuze.

moeder

moeder

02-02-2016 om 09:30

andere kids

heb van nog meer kinderen gehoord dat ze een lager advies hadden. Iemand met vwo advies eerder, nu havo! Ga zeker gesprek aan.

wat is nio en waar kun je dat laten doen?

Li

Li

02-02-2016 om 10:32

NIO

Soms werkt de school mee met een NIO als je dat voorstelt. Anders kun je hierheen:

http://detestpsycholoog.nl/testaanbod/nio-test/

http://www.oc-hetkabinet.nl/

of een ander bureau in je buurt dat de NIO toets aanbiedt.

Het kost wel zo'n 300 euro en dat vergoedt niemand, helaas. Met de uitslag kun je zowel de basisschool als de middelbare school op andere gedachten proberen te brengen. Bij ons werkte het bij de basisschool. Kind doet het nu prima op het VO, op het niveau dat wij wilden.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

02-02-2016 om 10:49

maar heb je ook echt een probleem?

Toch nog even, want dat wordt niet duidelijk: heeft je kind met dit lagere advies nu echt een probleem? Voordat je energie gaat steken in bijles, NIO-toetsen, gesprekken of andere trucs om dat advies omhoog te krijgen: bel eerst de middelbare school. Leg de situatie uit, geef aan dat je je kind in de combi-brugklas wil hebben. Zeggen ze toe dat dit kan, dan heb je dus geen probleem (wel even een bevestiging vragen). Doen ze er moeilijk over, vraag dan door wat er nodig is om wel in de combi-klas geplaatst te worden. Is het advies van de leerkracht het enige dat voor hen telt? Zijn ze bereid naar oudere Cito's te kijken? Willen ze de eind-cito eventueel laten meetellen als die goed uitpakt? Of een andere test zoals een NIO.

Eerst het probleem helder krijgen, dan pas kun je inschatten welke oplossingen zinvol zijn.

lisbeth

lisbeth

02-02-2016 om 13:50

reden

als hij nu een lager advies heeft gekregen moet daar een reden voor zijn. Heeft hij zijn m8 cito's slechter gemaakt? Ik zou eerst gaan kijken wat de reden is en daarna met de vo scholen gaan praten

moeder

moeder

16-02-2016 om 20:16

gepraat met juf

rekenen zit op III (ruim)maar spelling is super naar beneden gegaan (1 piek van M7 onderste IV en nu onder V!!, begrijpend lezen was ruim III op M7 en nu ook naar beneden :half IV.
werkwoorden ook lager; leestempo matig. Hij is dus in plaats van iets verbeterd, verslechterd. erg vreemd!! Gaan nu uit van Gt en wat bijles in lezen en schrijven.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.