Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
bloemetjes

bloemetjes

15-09-2016 om 10:39

kind 7 vind geslachtsdelen erg interessant

Een voor mij eigenlijk onschuldig ogend kind, mijn eigen zoon van 7, lijkt ineens door anderen niet zo onschuldig. Hij blijkt als 'grapje' wel eens verzonnen te hebben met blote piemel tegen elkaar aan te springen als er een punt gemaakt was met een spel. De volgende keer dat hij daar speelde gebeurde het weer maar nu was het het idee van het andere jongetje om dit weer te doen.

Die moeder was 'overstuur' vond het echt niet kunnen en vond dat ik er wat meer moest doen want als dat vaker gebeurde konden mensen er wat van denken etc. Ik heb uiteraard wel met hem gesproken hierover en hij begreep het, zo lijkt het, en vertelde dat hij met zijn zusje ook wel eens gevraagd had te kijken naar een vriendinnetjes geslacht. Ook een ander vriendje had hij mee gespeeld (al zeker een half jaar geleden of meer ) en die bleek foto's genomen te hebben ik weet niet of dat helemaal bloot was. Heb natuurlijk gezegd dat dit absoluut niet kan, etc.

Maar nu blijkt de moeder van dit laatste jongetje ineens bij andere moeders (die mijn vriendinnen zijn) te vragen of mijn zoon met hun zoon over seks praat. Nee zei mijn vriendin. Maar dit betekend waarschijnlijk dat hij wel met haar zoon over die dingen praat. hij weet nota bene niet eens wat seks is maar zal wel dingen over geslachtsdelen zeggen oid.
Hij blijkt bij mijn vriendin haar zoontje wel eens geroepen te hebben dat zijn zusje haar plasser liet zien (tijdens het naar bad gaan). Dat was het.

Moet ik mij hier nu druk om maken? Het lijkt zo onderhand of mijn zoon een probleem heeft als andere moeders zich er druk om maken. Ik weet niet zo goed wat ik ermee aan moet. Weer een gesprek met mijn zoontje? Of maak ik het te beladen. Even ter info, hij ziet hier nooit iets van thuis en wij keuren woorden zeggen als piemel etc natuurlijk niet goed als hij dit zo door de tuin schreeuwt. Maar heb het van andere ouders nog nooit gehoord. Maar nu het twee x vlak na elkaar ineens over dit onderwerp gaat maak ik me wel druk.
Die moeder zou nog wel met mij erover hebben zei die vriendin, ik weet niet wat ik haar hierover moet zeggen....

HELP

Dees

Dees

15-09-2016 om 10:51

Lijkt me dat er geen problemen zijn.

Hij is 7, hij zit duidelijk in een fase waarin het geslacht interessant is. Dat is nu eenmaal zo met kinderen.

En even gegoogled, daar staat ook dat het normaal is.

http://www.seksuelevorming.nl/onderwijssoort/basisonderwijs/seksuele-ontwikkeling/seksuele-ontwikkeling-6-9-jaar

Zou wel aangeven aan je zoontje dat het niet wenselijk is en dat zijn geslacht en het geslacht van een ander iets voor zichzelf is en niet om met andere te delen.

bloemetjes

bloemetjes

15-09-2016 om 10:55

bedankt

Bedankt voor je reactie, ik heb zelf ook gegoogled. Maar het probleem zit hem nu juist in de ouders van de andere kinderen. Die maken zich kennelijk druk, vinden het vies, geven mijn zoon de schuld, etc. Hoe kan ik het voorkomen? Moeilijk lijkt mij, heb natuurlijk al een goed gesprek met hem gevoerd hierover maar blijkbaar praat hij er nog graag over met vriendjes. En dan op hihi haha niveau. En als die vriendjes dan naar hun moeder gaan en zeggen dat jongetje zegt dit allemaal en die moeder wil daar niets van weten en komt naar mij (of erger het aan andere moeders vragen of hij dat daar ook doet) en maakt er dus een heel ding van. Wat moet ik daarmee?

Pimpelpaars

Pimpelpaars

15-09-2016 om 12:25

voorlichten!

'hij weet nota bene niet eens wat seks is maar zal wel dingen over geslachtsdelen zeggen oid'

Die zin viel mij op. Ik vind het echt normaal dat een kind van 7 weet wat seks. Ik denk dat je hem gewoon op een goede manier moet voorlichten over lichamen, hoe ze eruit zien, wat seks is en dergelijke.

Ik denk dat hij nieuwsgierig is.

Ik vind de boeken van Sandrijn van de Doef hier behulpzaam bij.

Dees

Dees

15-09-2016 om 12:58

bloemetjes

Wijs die moeder erop dat het:
1 normaal is op die leeftijd (desnoods met de link erbij)
2 niet normaal is dat als je ergens problemen mee hebt je niet eerst naar de betreffende persoon gaat maar andere mensen erbij betrekt.

Juliette

Juliette

20-09-2016 om 15:39

Je zoon heeft geen probleem

Het is heel normaal dat je zoon van 7 geïnteresseerd is in zijn geslachtsdeel of dat van zijn zusje of vriendje en de 'boel' verkent en vergelijkt. Daarom is het goed dat jullie het hier gewoon over hebben in huis. Waar is het voor wat kun je ermee en wat doe je alleen als je alleen bent en wat niet als je met anderen bent. Aan je geslachtsdeel zitten doe je alleen als je alleen bent en van dat van je zusje of vriendje blijf je af. Je maakt er ook geen foto's van. Foto's maken is sowieso een ding in deze tijd. Bespreek met je kinderen dat je daar heel voorzichtig mee moet zijn omdat iedereen met een foto van jou kan doen wat ie wil. Ze komen al zo jong met social media in aanraking nu. Het woord piemel hoort je zoon gewoon op school of een evt vereniging waar hij deel van uitmaakt. Je kind over sex vertellen is nodig. Je kind ontwikkelt gevoelens en dan is het goed als hij weet waar ze vandaan komen en toe dienen. Boeken kunnen daarbij helpen als je dat lastig zou vinden. Voor wat betreft de ouders van andere kinderen, zou ik ook dit met je kind bespreken. Dat z'n bedoeling onschuldig is maar dat het verkeerd begrepen wordt en dat het daarom belangrijk is dat hij geen 'blote piemelspelletjes' meer doet of gekke grapjes daarover maakt. Hoe onschuldig het ook is. De ouders zelf kun je dan zeggen dat je begrijpt dat ze het vervelend vinden en dat je het daarom met met je zoon besproken hebt en ervan uitgaat dat het niet meer gebeurd. Maar ook dat het niet gek is dat kinderen hierover grappen en grollen. En dat je het fijn vindt als ze de volgende keer direct naar jou toe komen als er weer iets is, dan kun je het meteen oplossen
Dat is hoe ik het zie. Kijk maar of je er iets van wil meenemen. Sterkte en suc6!

Niki73

Niki73

21-09-2016 om 12:22

Normaal

Ik vind het compleet normaal dat je zoon hierin geïnteresseerd raakt. Een woord als piemel gebruiken is toch helemaal niet verkeerd? Je moet hem toch af en toe benoemen? Je kunt wel aan je zoon uitleggen dat het woorden voor binnenshuis zijn. Inderdaad, je geslachtsdelen zijn privé en anderen mogen er niet aankomen. dus stoppen met die spelletjes. Je gaat er ook niet aan zitten waar anderen bij zijn, dat doe je maar als je rustig alleen bent in je kamer of in de badkamer.
Mijn kinderen zijn een paar jaar ouder, zij weten dat al sinds de kleuterleeftijd wat seks is en dat seks in principe tot je 16e verboden is. Ook weten ze dat na die leeftijd iemand alleen aan jouw privé-delen mag zitten nadat je expliciet toestemming daarvoor hebt gegeven en dat "nee" ook echt "nee" betekent.
Wij hebben inderdaad de boekjes van Sanderijn van der Doef in huis, die zijn heel nuttig. Ik kan ze echt aanraden. En doe het NU, want binnen een paar jaar wil je zoon het niet meer van jou horen en gaat hij zelf op zoek. Ik wil wel dat mijn kinderen alles van mij horen en vragen kunnen stellen, voordat dat te ongemakkelijk wordt.

Het komt steeds vroeger!

Mijn dochter van (toen) 7 jaar kwam een paar maanden geleden ook met de vraag wat sex was. En daarnaast uitleggen wat ze op school gehoord had. Ik negeerde dat maar een beetje. Tot ze het zelfs zo erg maakte dat ze met een theelepel de badkamerdeur openmaakte als ik stond te plassen en allerlei opmerkingen over mijn "lid" maakte met weer dezelfde vragen.

Heb toen maar uitgelegd dat sex is: dat 2 mensen van elkaar houden en dan samen slapen, en dan van het kroelen soms kindjes komen. Meer kon ik er niet van maken.

Sanne

Sanne

23-10-2016 om 02:38

Papa-jack

Waarom vertel je je kind niet gewoon wat seks is? Nu moet ze het van anderen horen.

tante Sidonia

tante Sidonia

23-10-2016 om 10:59

in het geval

van papa jack is het misschien beter dat hij dit in overleg doet met moeder.
Sowieso is het vlg. mij normaal dat je als ouders afspraken maakt over hoe je omgaat met dingen; hoe wanneer en waar geef je sexuele voorlichting. Hij heeft zijn dochter jaren niet gezien en dan ineens zonder overleg sexuele voorlichting geven kan problemen geven.

Maar in elk geval papa jack; de heersende opvatting over sexuele voorlichting is dat je in grote lijnen uitlegt wat een kind vraagt. Kinderen vragen namelijk zelf naar bijzonderheden op het moment dat ze er aan toe zijn.Je merkt dan vanzelf hoeveel ze willen weten.
In het geval van jouw dochter had je er best bij mogen vertellen dat er zaadjes uit de piemel van papa komen die in de buik van de mama, samen met haar eitjes een kindje worden wat daar moet groeien. Dat sex fijn en gezellig is zou je ook kunnen benoemen, omdat ze namelijk expliciet vraagt wat sex is en niet waar kindjes vandaan komen.
Maar deze vragen zijn heel normaal op deze leeftijd.

Om terug te komen op het onderwerp van deze draad: het jongetje is echt supernormaal hoor. Ik snap ook echt niet dat andere ouders hier zo spastisch over doen. Misschien is het een idee om via de juf van de school te vragen om iets te vertellen over de sexuele ontwikkeling van kindjes van deze leeftijd en dat het heel normaal is dat dit gedrag ook wel eens voorkomt. Of misschien langs andere weg op de site of een nieuwsbrief voor ouders een kort stukje erover schrijven?

lieverdje

lieverdje

24-10-2016 om 09:28

de deur niet op slot doen

Papa-jack, kan het zijn dat je altijd de deur op slot hebt gedaan als je naar de wc gaat? Hier hebben we in het bijzijn van de kinderen nooit zo 'preuts' gedaan met het toiletbezoek naar de kinderen toe (tenzij je echt even een momentje voor jezelf wil natuurlijk). Onze kinderen hebben onze geslachtsdelen dus in voldoende mate gezien om daar niet meer nieuwsgierig naar te zijn zoals je dochter.

Als je sex zo in geheimzinnigheid gehuld laat, wordt het juist interessant natuurlijk. Je kunt jonge kinderen zonder al teveel in details te treden best uitleggen hoe het allemaal in zijn werk gaat. Ook dat mensen sex hebben zonder de bedoeling dat daar kindertjes van komen, een niet te vergeten detail. En als je ze al vanaf kleins af aan gewoon uitlegt hoe het zit, vinden de kinderen dat ook heel normaal en gaan ze er niet om giechelen en wordt het niet ongemakkelijk. Je bent echt te laat als je dochter 11 of 12 is en ze misschien allerlei indianenverhalen heeft gehoord of ergens een keer porno heeft gezien, voordat ze door haar ouders is voorgelicht (niet dat ik ervan gecharmeerd zou zijn als mijn kinderen bij een vriendje porno zouden hebben gezien, maar het kán zomaar een keer voorkomen).

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.