Heleen1971
04-11-2020 om 22:39
inslaap probleem bij 10 jarige
Hallo allemaal. Ik ben hier nieuw. Ik heb een dochter van 10 jaar. Zij heeft moeite met inslapen. Ik heb van alles al geprobeerd en de beste oplossing is een Lucovitaal Melatonine Kids Puur 0.299. Allemaal leuk en aardig, maar werkt toch verslavend. Bovendien wil ik dat ze het zelf probeerd. Ze gaat om 8 uur naar bed, en moet om half 9 gaan slapen. Dus er is even tijd voor lezen en spelen met haar knuffels. Op een schermpje kijken mag ze na 6 uur niet meer. Tenzij er iets is op televisie. Uit bed komen is een drama. Vooral door de weeks. Dit komt gewoon omdat ze te laat gaat slapen. Ze barst van de energie overdag, dus zou je denken dat ze s'avonds doodop is. Nou niet dus. Alleen als ik naar haar kijk word ik al slaperig.Soms is ze nog wakker als wij naar bed gaan om half 12. Wij bezitten een stacaravan in Limburg op de Heldense Bossen. De naam zegt het al, midden in het bos. Als we daar zijn, is ze de hele dag buiten. Dus frisse lucht genoeg. Dus zou ze wel slaperig moeten zijn als ze naar bed gaat. In de zomer gaat ze dan om half 11 naar bed en slaapt tot 9 uur en dat gaat prima. Maar buiten de vakantie om moet ze optijd gaan slapen, maar dat lukt niet. Iemand nog een tip die ik kan proberen.
Leen13
04-11-2020 om 23:48
Slaapuren
Heeft ze wel zoveel slaapuren nodig?
Waarom moet ze zo vroeg gaan slapen? Is ze anders niet genoeg uitgerust de volgende dag?
Kan het helpen om het meer los te laten als ze maar op haar kamer blijft en gaat lezen of zoiets?
Niet iedereen heeft hetzelfde aantal uren slaap nodig.
En die regeltjes van je slaapkamer alleen gebruiken om te slapen kan botsen met een kind dat zich dan uren ligt te vervelen en van verveling weer uit bed wil komen.
Ik kan zelf niet zo heel goed slapen maar ik kon dat vroeger prima regelen met boeken lezen in de nacht of heel vroeg wakker worden om nog een keer te leren voor een toets of zo.
Tegenwoordig luister ik graag radio als ik lang wakker ben. Slaap ik niet dan rust ik toch.
Het criterium is hoe uitgerust je bent de volgende dag en of het je goed lukt om op tijd/vroeg op te staan. Dat lijkt me iets om samen met je dochter uit te zoeken en niet iets dat je haar dwingend oplegt nu ze wat groter wordt.
Slapen is geen gegeven. Ook niet bij kinderen.
ElenaH
05-11-2020 om 07:00
Heleen1971
'Ze barst van de energie overdag, dus zou je denken dat ze s'avonds doodop is.'
Als ze overdag barst van de energie, komt ze blijkbaar geen slaap tekort. Misschien kun je haar iets meer ruimte geven om zelf te bepalen hoe laat ze gaat slapen. En pas ingrijpen als ze overdag te moe blijkt te zijn.
Guera
05-11-2020 om 07:35
Mmmm
Ze kan in ochtend niet uit bed komen. Dat hebben meer mensen maar als ze wakker is is ze er dan ook? Hoe zijn haar resultaten op school?
Sommige kinderen lijken vol energie omdat ze moe zijn. Gaan ze druk doen om de batterij op te laden. Maar dat is het niet? Ze zit overdag niet te gaprn of tijdens avondeten? Ik vind zelf half 9 voor 10 jarige nog best laat. Hier ging het licht uit om 8 uur. Maar hier inderdaad kinderen die veel slaap nodig hebben en vanwege afstand naar school vroeg uit moesten.
Imke
05-11-2020 om 10:04
Benader het eens anders
Je zegt: ze moet om half 9 gaan slapen. Heb je zelf wel eens wakker gelegen omdat het slapen niet lukte? Dat is vreselijk. Je kan niemand dwingen om te slapen.
Hier, ongeveer dezelfde leeftijd, zorg ik dat ik om 20.30 uur voorgelezen heb. Daarna zoekt ze het maar uit wat ze doet, maar geen beeldscherm (e-reader mag wel) en ze mag niet meer tegen mij praten (tenzij er brand is). Soms hoor ik haar de hele avond boven bezig, soms is het heel snel stil. 's Ochtends staat ze de ene dag vrolijk om 05.30 uur op en de andere dag moet ik haar roepen om 06.45 uur.
Toen ik haar de regie gaf ging het veel beter met slapen. Voorheen kwam ze gerust 16 keer nog even iets vertellen of was ze iets vergeten. We hebben dit samen afgesproken, ik wilde dat ze in bed bleef (omdat ik er gestoord van werd dat ze alsmaar naar beneden kwam), zij wilde de vrijheid om in haar kamer van alles te doen. Prima, maar om 07.00 uur moet ze beneden zijn voor het ontbijt.
Niet kunnen slapen is echt zo erg.
Tine Winkel
05-11-2020 om 10:57
hier hebben we
voor jongste op die leeftijd ook besloten de bedtijden wat later te leggen en dan vooral te benadrukken dat ze vanaf x uur (tijdstip weet ik niet meer) op haar kamer moest blijven en rustige dingen moest doen. Geen schermpjes meer na (x-1,5 uur), gezellig voorlezen, beetje kletsen, knuffel en welterusten. Vooral rusten dus... Soms zei ik, slaap lekker... maar vooral het rusten benadrukken.
Ondertussen zit jongste in de laatste klas van de middelbare school, gaat vaak later naar bed dan ik. Weinig slaap nodig, vaak 's ochtends ook al vroeg wakker, soms lekker uitslapen. Slaap blijft wel een dingetje, rust gaat meestal wel.
Imke
05-11-2020 om 11:38
De e-reader
deed bij ons wonderen. Waar dochter vaak de rust niet had om te lezen, ze bladerde vooral, leest ze nu hele boeken achter elkaar. Ze heeft inmiddels haar eigen e-reader voor haar verjaardag gekregen, kan ik ook nog eens mijn eigen boeken lezen
Dees
05-11-2020 om 12:18
Hier
De mijne moet om.19:30 tanden poetsen en douchen daar is hij meestal rond 19:50 mee klaar dan ga ik even voorlezen en mag hij 20 minuten zelf lezen. Meestal dus rond 20:30 slapen ......hij is 7.
Trijs
05-11-2020 om 15:02
ander geluid
Het kan natuurlijk zijn dat ze inderdaad minder slaap nodig heeft, maar ik lees in het bericht van topic starter vooral dat ze 's ochtends niet uit bed te krijgen is. Als dat ernstig is, is het echt een heel vervelend probleem.
Mijn zoon had precies dit: in vakanties van 23-9u slapen en dan heel goed functioneren. Dus wél nog 10u slaapbehoefte, maar het ritme klopte niet. Dat gaf bij ons veel problemen in het functioneren op school en sociaal.
Wij zijn naar de huisarts gegaan en hebben een melatonine-onderzoek gekregen via een slaappoli. We hoefden daar niet heen, allemaal via huisarts gegaan. We kregen formulieren om in te vullen en een opdracht voor 1 meet-avond: 5 of 6 watjes waar hij vanaf begin avond ieder uur een minuut op moest kauwen en dan in potje doen (ze meten in speeksel), metingen van ongeveer 18 tot 23u als ik me goed herinner. De laatste meting ging niet door want hij sliep en ik kreeg hem niet wakker. Uit de metingen bleek dat hij pas rond 22u begon met melatonine aanmaken. Dus zijn melatonine was al afgesteld zoals bij de meeste volwassenen terwijl hij pas 8 of 9 was toen (Delayed sleep-wake phase disorder).
Wij hebben toen melatonine voorgeschreven gekregen maar in hogere dosering dan mensen bij drogist kopen. Eerst 1mg, later 2mg. Innemen 1 uur voor bedtijd. Het heeft hier heel veel opgeleverd. Hij ging slapen van 21-7u, werd uitgerust wakker en ging op alle gebieden beter functioneren.
Hij is nu 13 en we zijn de melatonine aan het afbouwen. Dat lukt ook want zijn bioritme past steeds beter bij zijn slaapbehoefte nu hij ouder wordt.
Hij heeft het dus al die tijd iedere dag gebruikt. Ons is verteld dat het niet verslavend is en dat het niet een probleem is om het lang te gebruiken. Maar dat het wél officieel onderzocht moet worden of er wel echt een melatonine-probleem is, en dat dosering en tijdstip van inname bij voorkeur door een gespecialiseerde arts geadviseerd moeten worden.
Annemarie
06-11-2020 om 06:32
Slaapzak
Slaapt ze onder een dekbed? Probeer eens een slaapzak deze geeft meer geborgenheid en ligt knusser dan een dekbed vindt die van mij , en die van mij slaapt nu ook normale tijd half 10 tot 7 uur in een ruk door nu
Eva
07-11-2020 om 10:28
Herkenbaar
Hier hebben we ook ervaring met slaapproblemen bij onze inmiddels 13 jarige dochter.
Ik zou inderdaad eerst kijken hoeveel slaap dochter nodig heeft. Misschien heeft ze niet zo veel slaap nodig en is ze om 20.30 echt nog niet moe. Slaapt ze wel makkelijker in als ze een uur later naar bed gaat? Als je namelijk nog niet moe bent maar wel probeert te slapen dan raak je over je slaap heen en dan lukt het een 1 of 2 uur later ook niet meer om in slaap te vallen.
Bij onze dochter heb ik gemerkt dat hoe langer zij in haar bed ligt te wachten tot ze in slaap valt, hoe moeilijker het uiteindelijk lukt. Wat ze tegenwoordig vaak doet, als ze merkt dat ze nog niet kan slapen, is aan haar bureau gaan tekenen. Dit is een hobby van haar en ze zegt dat dit 's avonds, als het donker en stil is, heel rustgevend is om te doen. Misschien kan je dochter op haar kamer ook iets gaan doen? Iets rustigs, zonder al te veel prikkels.
Daarnaast slikt dochter hier bepaalde periodes ook melatonine. Wij hebben gemerkt dat dochter periodes drukker is in haar hoofd en meer stress en spanning ervaart waardoor slapen moeilijker gaat. Juist door slaaptekort wordt dit vaak erger en zo komt ze in een negatieve spiraal. Zodra we merken dat ze weer in zo'n periode zit geven we haar voor het slapen weer een tijdje melatonine. Daarnaast kijken we natuurlijk ook naar de oorzaak van de spanning die zij ervaart. Het slikken van melatonine doen we totdat we merken dat ze weer rustiger, minder gespannen en vrolijker is. Vaak geef ik haar dan een paar dagen een half tabletje, daarna een kwart en vervolgens weer zonder. Dit werkt hier prima. Ik heb niet het gevoel dat ze na een periode van melatonine slakken daar verslaafd aan is geraakt waardoor ze niet meer zonder kan.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.