Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Lees ook op
trotsevader

trotsevader

08-11-2012 om 22:54

Zoontje van 2

Beste allen,

na een lange tijd van procederen (bijna 2 jaar heeft het geduurd) heb ik eindelijk een omgangsregeling met mijn zoontje. Nu is het zo dat zijn moeder nu eindelijk (goed) meewerkt tijdens de overdracht maar alles daaromheen gaat erg moeizaam. Eigenlijk alles wat ik vraag (bijvoorbeeld of hij bij haar ook altijd goed eet, of wat zijn slaaptijden zijn en of hij lang slaapt of niet) worden eigenlijk door haar gezien als onkunde van mij. Ze geeft geen informatie als het gaat om zijn gedrag thuis, behalve dat hij bijvoorbeeld baldadig is als hij van mij terug komt. Heeft iemand misschien tips voor mij om in deze context een goede vader voor mijn zoontje te kunnen zijn? Hij heeft het prima naar zijn zin bij mij al gaat hij wel met moeite met mij mee.

Graag hoor ik van jullie

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
dc

dc

09-11-2012 om 08:06

Kijken naar je zoontje

Voor slaaptijden kun je naar je zoontje kijken. Als hij in z'n ogen begint te wrijven, gapen dat soort dingen, dan moet hij naar bed. Bij mij gaan ze rond die leeftijd rond 19u naar bed en overdags rond een uur of 12.00. (Maar als hij 's ochtends erg moe is, dan heeft hij misschien nog 2 slaapes op een dag?)

Voor de rest gewoon samen eten en de tijd nemen en verder gewoon dingen met hem doen. Wat mijn man veel met de kinderen doet is stoeien, dat vind ik minder leuk en daar houden de jongens enorm veel van.

Enne, met 2 beginnen ze 'nee' te zeggen. Dus dat is normaal gedrag voor een 2jarige, niet persoonlijk.

krin

krin

09-11-2012 om 09:32

Wennen

Jullie moeten nog aan elkaar wennen, misschien. En je kunt het ook positief zien: de meeste moeders die ik ken zouden je een compleet schema in de hand gedrukt hebben en hebben geëist dat je je daar naar de letter aan hield.
Wat dc zegt: kijk naar je kind. Zeker op die leeftijd kom je een eind met volgen. Jij levert de basisstructuur (eetmomenten, slaaptijden, even naar buiten), hij keutelt de rest van de tijd zelf wel.
Ik weet niet meer precies hoe zoons schema er uitzag toen. Ontbijt, tienuurtje met fruit of koekje, (slapen), lunch, naar buiten, drinken+, slapen, keutelen, avondeten, bed. Zoiets, denk ik.
Ik vond het voor mezelf prettig om rituelen te hebben - bepaalde liedjes of verhaaltjes bij vaste momenten, bepaalde spelletjes aan tafel, een vaste route naar de winkel met stoppunten onderweg. Blijkbaar had ik veel structuur nodig - en kinderen schijnen het daar ook goed op te doen.
Succes en veel plezier met elkaar.

Hombre

Hombre

09-11-2012 om 10:12

Gewoon jezelf zijn

Je doet het toch anders dan zijn moeder, daar moet je geen probleem maar een feature van maken. Als mijn moeder op de kleine past doet ze het ook op haar manier. Soms hoor ik wel eens iets over eten, maar daar doen we volgens mij niet veel mee. Bij oma is het zoals oma het doet en bij ons is het zoals wij het doen. Ook niet slecht voor een kind, volgens mij, dat leert zich daarmee aanpassen aan andere mensen.

Ja eens met hombre

je weet van te voren dat het wat lastig is om hem mee te krijgen, dus dat calculeer je in. En verder probeer je een voorspelbaar dagritme met hem op te bouwen die dus elk bezoek het zelfde is. Het komt vast goed. Biedt hem tijdens het eten wat verschillende dingen aan (smeerkaas, smeerworst, jam etc) en dan zal hij zelf wel laten weten wat hij lekker vindt. En als je merkt dat hij moe wordt dan kan je hem naar bed brengen, boekje lezen kijken of hij dan ook in slaap valt etc.

Hanne.

Hanne.

09-11-2012 om 10:42

Andere situatie ander gedrag

De tip van structuur inbouwen vind ik een goede, maar alleen als je er zelf ook wat mee kan. Als je zelf helemaal niet van de structuur bent ga je jezelf er niet prettig bij voelen. En dat heeft een kind meestal ook wel door.

Wat mama doet en hoe het kind daar doet is eigenlijk niet zo relevant. Kinderen kunnen in in andere situaties soms heel ander gedrag kunnen vertonen. Hoewel een beetje feedback soms wel handig is. (praktijkvoorbeeld: oma houdt kind de hele dag wakker, dat gaat bij oma goed, maar bij thuiskomst én de volgende dag is kind een draak).

Dus kijk (en luister) vooral goed naar je kind.
Moe> naar bed
Honger > eten; en dan gewoon wat jij in huis hebt, je merkt het vanzelf als het 'allemaal' niet goed is.

Evt zou je, als je zelf behoefte hebt aan wat richting, een boekje kunnen lezen over wat een kind op die leeftijd 'normaal gesproken' allemaal wel en niet doet qua eten/slapen/gedrag. Maar houd het dan vooral ergens verweg in je achterhoofd. Kinderen zijn nu eenmaal niet uit het boekje.

Ely

Ely

09-11-2012 om 23:58

Gaat hij ..

Naar een kinderdagverblijf? Misschien kun je dan daarheen bellen en vragen wat hun ritme en ervaring daar is? Zodat je iets meer info hebt.
Overigens ken ik geen tweejarigen die nog twee keer per dag slapen (wat ik in de reacties lees) Maar wat werkt, dat werkt.
Misschien kun je proberen aan moeder voor te stellen een schriftje bij te houden met belevingen? Wellicht is dat voor haar makkelijker dan live en geeft haar ook info, wat zij misschien ook wel fijn vindt.
Succes, als je zo openstaat dat je hier om input vraagt krijg ik al het idee dat het wel goed komt.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Hier met onze dochter

Ziet de de er zo uit in het weekend:

7 uur: opstaan en ontbijten
Spelen, daarna soms samen douchen of in bad, dan aankleden, anders gelijk aankleden.
Op zaterdag doen we lopend boodschappen eventueel met kinderwagen
Rond 10 uur wat drinken en fruit
Daarna weer spelen rommelen in hus, helpen met was vouwen ofzo, buiten spelen, kinderboerderij.
11.0/12.00 uur lunchen

Daarna naar bed en slapen tot ze wakker wordt, soms maken wij wakker na 2 uur omdat ze anders savonds niet slaapt.

Na slapen drinken en koekje en weer spelen tot avond eten rond half 6.

Om 19 uur naar bed, meestal bad voor bed.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.