Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Lees ook op

Zoontje nooit genoeg

Dag allen,
Even een klein 'luxeprobleem' voorleggen, wat bij ons thuis leidt tot discussie.
Zoon (nu 13 maanden, gemiddeld qua lengte en gewicht) is een erg enthousiaste eter. Toen we bij ruim vijf maanden begonnen met het aanbieden van bijvoeding at hij in no-time een hele banaan. Het introduceren van brood was ook een succes en inmiddels eet hij goed met de pot mee.
Een voorbeeld van zijn dagmenu:
7.30 uur pap van 250 cc halfvolle melk
9.30 uur fruit, bijvoorbeeld een kiwi, banaan of mandarijn
12.00 uur 2 boterhammen (korsten sputtert hij meestal weer uit)
15.00 uur fruit en een koekje
17.30 uur een flinke bak met warm eten en volle yoghurt

Ik vind het een behoorlijk menu voor zo'n klein mannetje. Toch lijkt zoon altijd nog hongerig. Hij stopt eigenlijk nooit uit zichzelf met eten. Misschien kan hij tussen de middag nog wel een 3e boterham op?
En daarbij komt dat hij er als de kippen bij is wanneer wij zelf gaan eten. Gisteren at zoon rond 17.30 uur een kom met boerenkool en stukjes rookworst. Wij gingen zelf om 18.30 uur eten en dan komt zoon steeds 'bietsen'. Bij de tafel staan met zijn mond open en wijzen en kijken naar ons eten. Dan eet hij zo nog een paar halve tomaatjes, stukjes zalm en courgette.
En dat is nu het stukje discussie tussen man en mij. Ik vind het prima als zoon nog wat hapjes met ons mee-eet. Man vindt het 'verwennen' en 'schooien'. Wat vinden jullie? Ben ik te makkelijk hierin?
Zoon eet trouwens eerder dan wij omdat hij om 17.30 uur al erg honger heeft en het mij niet lukt om dan ook het eten voor onszelf op tafel te hebben. Meestal komen we rond 17.30 uur binnengeraced vanuit het kdv.
Bedankt voor het meedenken,
Maanve

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Vic

Vic

16-11-2011 om 10:30

Och

Persoonlijk zou ik hem na thuiskomst iets 'kleins' geven, een cracker ofzo, en dan om 18.30 uur laten mee-eten met jullie. Maar op zich zie ik er ook geen problemen mee dat hij nu ook nog een beetje met jullie mee hapt. Het is ook wat sneu als jullie eten, en hij niets meer mag. Verder, geniet er maar van zolang het duurt. Veel kinderen willen vanaf een jaar of 2 een stuk minder eten, en groente krijg je er dan al helemaal niet meer in

dc

dc

16-11-2011 om 14:39

Ik ook

Juist gezellig, samen eten. Je kunt zorgen dat hij voor de rest al bed klaar is, dan even eten, napoetsen en hup in bed.

Met 2 zoontjes (5 en 3) en een meisje (7mnd) verbaas ik me niet meer over de hoeveelheden die ze naar binnen kunnen werken. Maar als je goed oplet, zie je dat ze ook ongeveer een dagelijkse marathon aan sport doen, om het over het groeien nog maar niet te hebben. Je kunt beter grotere porties gezond voedsel geven, dan laten wennen aan allemaal kleine tussendoortjes.

Mijn oudste eet nu bij thuiskomst van school zo 4 boterhammen, om vervolgens bij de avondmaaltijd weer een gehele maaltijd te eten. En hij is zo mager als een spriet.

Maanve

Maanve

16-11-2011 om 21:54 Topicstarter

Vic en dc

Hmmm, eigenlijk wel heel logisch om zijn grote honger wat uit te stellen en te proberen meer samen te eten. Ik ga het vanaf morgen proberen!
Dc, ik verbaas me inderderdaad over die hoeveelheden! Zoon is eerder aan de magere kant, hij heeft vooral lange dunne benen, hopelijk heeft hij de verbranding van zijn vader .
En Vic, ik hoopte dat resultaten in het heden garanties zouden bieden voor de toekomst, maar helaas dus... Ik geniet nu in elk geval volop van elke hap eten die er ingaat. En vooral als het een beetje gekke dingen zijn, waarvan ik niet verwachtte dat een net-aan-dreumes ze zou lusten, zoals gegrilde aubergine.

Rianne

Rianne

17-11-2011 om 01:34

Hier ook

Mijn dochter is nu 20 maanden, en die eet ook hardstikke veel.
Ze kan echt blijven eten, dus ik bied gewoon vanalles aan.

Eventueel als je net thuis ben lekker rauwkost voorzetten, of eventueel wat fruit, en dan met jullie mee laten eten.
Ze verbruiken zoveel energie, dat moeten ze er op een gegeven moment ook weer bij eten.

DL krijgt hier naast al dat eten ook nog borstvoeding, vooral tijdens de nacht tankt ze dan bij.

Chippie

Chippie

17-11-2011 om 15:29

Ik zou...

Ik zou me niet zoveel energie maken om wat hij eet (hij moet er ook van groeien, dat hoef jij niet meer) maar ik zou wel samen gaan eten. En dan eerst wat rauwkost, fruit, etc. Ik schil de aardappels een dag van te voren en bij thuiskomst zet ik de boerenkool op. Boekje lezen, tafel dekken en we kunnen aan tafel. Pasta met zalm, tomaatjes en courgette, dat duurt geen half uur voordat het op tafel staat.

Fransien

Fransien

18-11-2011 om 16:31

Eten zoveel hij lust

Hier heb ik beide types vertegenwoordigd, veelvraten en normale eters. Gezien het feit dat papa vooral en mama in mindere mate tot de categorie veelvraat gerekend moeten worden (papa eet minimaal 6 boterhammen 's ochtends en 8 's middags) wordt de normale eter als miezemuis gezien. Nou ja, ze groeit goed.
Onze tweede heeft het het bontst gemaakt, ik heb zijn babyboek nagekeken en met bijna 14 maanden at hij het volgende:
6.30 brinta van 250 cc melk met een beker melk en een flinke korst brood
9.30 fruit (banaan, appel, 2 mandarijnen), liga, sap
11.30 3 boterhammen incl korst en een beker melk
14.30 fruit, koekje, sap
17.00 warm eten (volume ongeveer 1,5 12-maanden potje) met toetje (flinke toet, desnoods nog een keer fruit)
19.00 1 boterham met beker melk

Fransien

Fransien

18-11-2011 om 16:33

O ja

En hij bleef maar dun, dusdanig dat de dame van het cb mij niet geloofde en mij een briefje met standaardhoeveelheden onder de neus duwde, hij mocht echt niet nog slanker worden.
Hij is met 5 jaar nog steeds een grote eter, maar nu meer in het normale. Zo'n 3 boterhammen 's ochtends en 4 tussen de middag en een flink bord warm eten. Hij is ook nog steeds erg slank, maar dat is z'n vader ook, en altijd gebleven ook.

kuiken42

kuiken42

22-11-2011 om 19:18

Lekker eten

geniet ervan zolang het duurt. Kleine kinderen hebben veel energie nodig, dus voeding. Naar mijn mening eet hij niet overdreven veel en gezond. Lekker mee laten eten kan helemaal geen kwaad.

Maanve

Maanve

22-11-2011 om 19:51 Topicstarter

Pfffff

Even stoom afblazen.... Vanaf eind vorige week proberen we op werkdagen zoon tevreden te houden met een tussendoortje om half zes, en dan gezamenlijk warm te eten rond 18.30 uur. Vandaag at zoon een kiwi en was het op vol volume huilen toen de kiwi op was en er niet meer eten kwam. Niets hielp, afleiden, boekje lezen, in bad doen, en daarna helpen de vaatwasser uiruimen. Vervolgens om half zeven eten en zoon was zo moe, boos en over zijn toeren dat hij nauwelijks heeft gegeten. Vandaag was wel het toppunt, maar gisteren en vorige week donderdag en vrijdag was het eten uitstellen ook geen succes.
Zou hij nou echt zo uitgehongerd zijn of moet ik het nog meer tijd geven om aan dit nieuwe ritme te wennen??

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Vic

Vic

22-11-2011 om 20:17

Cracker met kaas

Een kiwi vult bij mij ook niet. Probeer eens een cracker met kaas. En anders een half uurtje eerder eten. Als je om 17.30 uur al thuis bent, moet het toch lukken om om 18.00 uur het eten op tafel te hebben?

Maanve

Maanve

22-11-2011 om 20:29 Topicstarter

Samen eten

Hoi Vic, tja man is pas rond half 7 thuis, dus dan eten we nog niet echt samen als ik met zoon om zes uur ga eten.
Ik vind het lastig hoor, merk dat ik het hele thuiskomen en de dag leuk en ontspannen afronden een pittig onderdeel van de dag vind. Zoon is niet op zijn best en ik moet een hoop tegelijk doen (tussendoortje maken, tassen opruimen, eten maken, ondertussen zoon vermaken).
Ik ga met man nog eens puzzelen op de taakvevrdeling s avonds.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Vic

Vic

22-11-2011 om 20:41

Klopt

Ik vind dat zelfs nu, met meiden van 12 en 6, soms nog een uitdaging. Half zeven thuis komen is eigenlijk ook te laat als je kleine kinderen hebt. Toen jongste klein was, was het ook altijd even puzzelen. Voor de tv met wat eten en een soepstengel was vaak wel een uitkomst. Er zijn wel mensen die zeggen dat je een dreumes niet voor de tv mag zetten, maar die hoefden niet het gebrul bij mij aan te horen

Biene M.

Biene M.

22-11-2011 om 21:30

Gaat niet

18.30 uur is voor veel kinderen te laat. Ze hebben honger en zijn moe. Toen mijn oudste klein was en mijn man altijd laat thuis was doordat hij verder van huis werkte, at ik met mijn dochter en hij later alleen, of ik ging erbij zitten. Nu eten we meestal om 18.15 uur. Inmiddels redt de middelste van 3 het meestal wel tot 18.30 uur en dan geven we de jongste van 10 maanden een potje rond 18.00 uur. Een half uurtje maakt veel verschil.

Biene M.

Biene M.

22-11-2011 om 21:32

O ja

Als je zoontje nou gewoon om 17.30 uur eet en om 18.30 uur bij jullie aan tafel zit en ook een bordje krijgt met wat dingetjes die jullie hebben, dan is dat toch OK? Zien eten doet eten en ik vind het niet gek en juist alleen maar goed dat hij wil proeven van wat jullie eten. Het woord schooien vind ik ook misplaatst, het is immers geen hond.

Maanve

Maanve

22-11-2011 om 21:58 Topicstarter

Weer een reactie

Ik ben blij hoor met al dat meedenken, want ik merk dat ik er best last van heb dat zoon vanavond op zo'n ongezellige manier naar bed is gegaan. Ik ga toch maar even terug naar zoon apart laten eten om half zes. Dan kan ik daarna koken en als ik dan met man ga eten kan zoon nog meehappen.

En Biene, de term schooien kwam van mijn man... Ik vind het zelf ook geen sympathieke uitdrukking, en zeker niet van toepassing op een net-aan-dreumes die gewoon erg geinteresseerd is in eten.

Eet jouw babymeisje een beetje lekker mee?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

dc

dc

22-11-2011 om 22:07

Kiwi?

Ja, daar zou ik het ook niet nog een uur op redden.

Ik vind op zich 18.30 niet te laat, dat ligt echt aan het ritme wat je een kind aanwent. In frankrijk aten we altijd om 19u, ook met de kinderen, en dat ging prima, maar daar hebben ze om 16u wel een gouter, wat eigenlijk min of meer een maaltijd is. Dus fruit, brioches, chocola, etc. En ik doe dit na school nu in engeland nog steeds. Anders zijn die jongens van mij echt niet te genieten. En na deze goeie snack kunnen ze er weer even tegen en kunnen we allemaal samen eten, meestal rond 18u/18.30.

Biene M.

Biene M.

23-11-2011 om 07:24

Maanve

Ja, ik zag het, dat het je man was die dat zei. Daarom had ik in eerste instantie niet gereageerd, want ik was er een beetje boos om en schrijf liever niet boos over partners van forummers

De baby eet steeds beter en verkiest, anders dan haar broer en zus op die leeftijd, zelfgekookt eten boven potjes, wat ik leuk vind! Alleen boterhammen (en drinken uit iets anders dan de borst) gaan nog niet echt, daar verslikt ze zich in, maar ze eet goed pap, dus dat heeft geen haast.

Maanve

Maanve

23-11-2011 om 09:11 Topicstarter

Ok, snap het...

Ok, de boodschap is helder, of kiezen voor een substantieel hapje bij thuiskomst of toch maar eerder eten. Toen ik gisteren met man erover had hoe het komt dat de avonden zo moeizaam lopen de laatste week, opperde man ook nog dat het kwam doordat zoon overgaat van twee slaapjes naar een slaapje. Hij slaapt van 12 uur tot 14.30 uur en is dan 's avonds natuurlijk eerder moe omdat zijn middag langer is. Zo logisch kan het misschien ook nog zijn...
En Biene, fijn dat jouw baby goed eet! Genieten is dat als je zelfgekookte hapjes er zo lekker in gaat. En meer o.t. Boos schrijven over mijn man mag best hoor . Ik merk dat man dingen die zoon doet veel sneller een negatief label geeft. Bijvoorbeeld huilen benoemen als jammeren, aandacht vragen betitelen als zeuren. We zijn hier veel over in gesprek, omdat ik het zelf ook vervelend vindt dat hij de dingen zo ziet en benoemt. Verder is man een hele lieve vader en heb ik geen klagen hoor .

Fransien

Fransien

23-11-2011 om 12:30

Hier eten om 5 uur

Toen de kinderen nog erg klein waren, at ik (of manlief) altijd om 5 uur met de kinderen, anders waren ze gewoonweg niet te genieten. Voor ons (de partner was er meestal tussen 6 en half 7 pas) was het ongezellig, maar kinderen die van vermoeidheid over hun honger heen zijn, zijn ook bar ongezellig. De laatkomende partner at gewoon rustig zelf zijn/haar bordje leeg, dikke kans dat er nog wel een hummel lekker op schoot gezellig wat meesnoepte.
Nu de derde bijna 5 is eten we tegen 6 uur, meestal komt degene die gewerkt heeft net op tijd binnenstormen, hebben we net opgeschept ofzo. De jongste van net 1 krijgt eten wanneer hij honger heeft, soms kan hij wachten tot 6 uur, maar als hij zit te brullen van de honger krijgt hij eten. Hij blieft overigens geen potjes, alleen zelfgemaakt, maar daar hebben al mijn kinderen last van gehad, geen smakeloze prut

kuiken42

kuiken42

25-11-2011 om 04:22

1830

Wij eten ook vaak pas om 18/1830. Zoontje is net 3 geworden. Wat bij ons heeft geholpen is hem mee te laten kijken en inmiddels soms helpen met het eten maken. Even een paar tomaatjes ( cherry of snoep) aan het aanrecht en hij is rustig en heel enthousiast als we aan tafel gaan.
Het commentaar met puzzelen en eerder thuiskomen daar zou ik niets mee kunnen. Sommige banen lenen zich er niet voor en we hebben ook nog files.
Succes

Valkyre

Valkyre

27-11-2011 om 17:22

Ook een duit

..in het zakje. Ons Spruitje at op die leeftijd ook heel flink (vooral voor en tijdens een groeispurt). Hij at indertijd ongeveer evenveel als jouw kind, plus nog een flinke bak rauwkost (komkommer ed), en (belangrijk!) ipv een koekje 's middags een paar crackers met smeerkaas oid. Als hij 's middags iets met suiker eet, krijgt hij ook veel eerder honger en wordt hij chagrijnig. Als hij een keer minder trek had, stopte hij gewoon met eten, en dat doen de meeste kinderen onder de drie, vier jaar. Dus zolang hij normaal op gewicht is, zou ik hem lekker twee keer laten mee-eten.

Als je zoontje zo graag met jullie mee-eet, zou ik dat juist stimuleren - en dan zoveel mogelijk nieuwe dingen laten proeven voor hij ineens gaat weigeren...

(Ik dacht trouwens ook aan een hond bij de term "schooien." Het is toch niet meer dan normaal om samen aan tafel te eten?)

groet, Valkyre

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.