Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Lees ook op
elsje78

elsje78

01-11-2011 om 22:33

Weinig praten

Hoi

Mijn zoontje van 2 jr 1 mnd praat nog niet zoveel. Stuk of 20 woordjes schat ik. Ik begrijp alles wat hij me wil vertellen, met zijn gebrabbel en woordjes, hij begrijpt alles wat ik heb vertel...

Maar toch, het valt wel op, ook op de crèche. Hoe is dat bij jullie en moet ik er iets mee? Van mij hoeft het niet, ik vertrouw erop dat het vanzelf komt, maar het zijn vooral anderen die het zeggen.

Groetjes

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Lekker laten

Praten, die anderen hebben dan weer iets teveel woorden

Mijn 2 jongens waren 'laat' met lopen.. En praten kwam ook 'later' op gang.
Nu ik wat afgelegener woon, merk ik hoe weinig ik in ontwikkeling nog vergelijk met anderen en dan ga denken dat ze achter lopen oid. Echt zalig om daar niet over te denken (nu hoop ik dat ze de taal goed leren..).

Dat kletsen komt vanzelf, geniet nog even van het gezellige gebabbel

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

dc

dc

01-11-2011 om 22:58

Helemaal mee eens

Het is ook zo afhankelijk van het karakter. Mijn oudste sprak bij wijze van spreke als baby al (maakte altijd geluid) en sprak ook vroeg, de tweede helemaal niet zoveel, was een stuk later en die kan nu wel praten (3,5), maar is nog steeds zuinig met taal

esha

esha

02-11-2011 om 08:05

Hier ook

Mijn zoontje van dezelfde leeftijd staat al een jaar stil met spraak. Ik heb al wel laten onderzoeken of hij goed hoort, maar dat doet hij. We staan nu op de wachtlijst voor verder onderzoek.

elsje78

elsje78

02-11-2011 om 09:01

Ach

Ik geniet zelf enorm van deze fase, die heerlijke eigen woordjes, het gebrabbel en het enthousiaste geluid dat erbij hoort. En ik vind het ook leuk dat wij hem prima begrijpen en anderen niet, dat voelt zo speciaal.
Ik zou me meer zorgen maken als hij mij niet zou begrijpen. Maar ja, dan zeggen anderen dat hij wel HEEL laat is met praten en dat brengt me aan het twijfelen...

Bedankt, ik geniet nog maar even van deze tijd...

groetjes

Elsje

Toen mijn zoontje ongeveer 2 was, praatte hij ook niet zo veel en ik maakte me daar ook een beetje zorgen over.

Inmiddels is hij net drie en praat hij honderduit. Met name sinds de afgelopen zomervakantie is hij heel veel meer gaan praten. De afgelopen keer op het cb moest zoon (toen net 3) volgens de wijkverpleegkundige zinnetjes met minimaal 3 woorden kunnen maken. Nou, daar zit hij al lang ruim overheen.

Sommige kinderen zijn gewoon langzame starters. Ik zou het zeker nog een half jaar even aanzien en als je je daarna toch zorgen blijft maken het eens aankaarten op het consultatiebureau.

Chris

Clowntje

Clowntje

02-11-2011 om 10:45

Hier een meisje van 2 jr 2 mnd

Die ook zo weinig praat. Is de derde, heeft geen noodzaak tor praten, krijgt alles voor elkaar wat ze wil. Ik zie / merk dat ze alles goed hoort en begrijpt en denk dat dat praten vanzelf wel goed komt. Snap wel dat je gaat twijfelen als iedereen steeds zegt dat ie wel laat is met praten, dat hoor ik ook wel. Maar als je denkt dat ie alles goed hoort en begrijpt dan zou ik me geen zorgen maken. Wel in de gaten houden of er vooruitgang in zit.
En natuurlijk vaak de videocamera erbij pakken en alles opnemen!

elsje78

elsje78

02-11-2011 om 11:05

Dat herken ik, hij heeft een zus van 5 die alles voor hem haalt als hij wijst...hij moet over 2 weken naar cb, maar ik begin er niet over. Hij doet het verder prima, hoort en ziet alles en weet goed wat hij wil. Heb absoluut verder niet het idee dat hij achter loopt. Ik geniet voorlopig nog even van het feit dat wij hem prima begrijpen met dat schattige taaltje van hem...

Bedankt, ben gerustgesteld!

Fianna

Fianna

02-11-2011 om 15:01

Clowntje

Mijn derde was juist een hele vlotte babbelaar. Heeft daar m.i. helemaal niks mee te maken.
Het grappige is dat mensen er altijd een leuke draai aan weten te geven. Of je derde kind praat snel en dat komt omdat het zijn oudere broers of zussen wil nadoen, of het praat laat omdat het door de oudere broers of zussen niet nodig is....
Mijn eerste was een vlotte prater, tweede een late, derde een vlotte, en vierde weer een late. Ik ga voor de om en om theorie

Laat praten

Zoon ging ook laat praten. We kwamen bij een logopediste terecht. Die adviseerde om de 2e taal te laten vallen. Daar heb ik een foldertje over meertaligheid achtergelaten en het verder maar zo gelaten.
Een paar jaar later had zoon de grootste woordenschat van zijn klas en dat is zo gebleven. Bovendien kreeg hij die typische wat ouwelijk aandoende manier van formuleren met moeilijke woorden in monologen die niet meer te stoppen waren.

Rafelkap

Rafelkap

03-11-2011 om 09:12

Elsje

Ik zou het even afwachten en als er over 3 maanden geen ontwikkeling in zit naar een logopedist gaan, voor advies. Tegenwoordig hoef je geen verwijzing meer te hebben. Plan twee is naar de huisarts/consultatiebureau voor een verwijzing naar een audiologisch centrum.
Kijk, nu is z'n eigen taaltje heel schattig, maar straks moet hij zich wel staande kunnen houden op school. Even afwachten en anders: actie!

Audiologisch centrum

Inderdaad zou ik zijn oren laten controleren en zijn gehoor. Zoon had een periode doorgemaakt van dreigende buisjes en liep bij de kinderarts. Maar dat kwam helemaal goed na een koemelkeiwitvrij dieet. Misschien had hij ook wel wat in te halen daardoor.

esha

esha

03-11-2011 om 16:15

A.c.

Hier in de stad ben je bij het audiologisch centrum niet zomaar aan de beurt. Als we eindelijk iets van logopedisch onderzoek krijgen is dat al 6 maanden nadat ik het op het CB aankaartte.

elsje78

elsje78

04-11-2011 om 08:40

Doe ik

Ik blijf wel alert, zeker! Gisteren toevallig 2 nieuwe woordjes erbij... Met zijn gehoor is niets mis, hij hoort als eerste een vogeltje piepen en als ik iets fluister, hoort hij het en begrijpt hij het. De 17e moet hij naar het cb, zal daar toch eens vragen wat zij vinden.
En zelf wat meer open vragen stellen, nu is het al nel: heb je fijn gezwommen, heb je lekker geslapen. Dat zij ja/nee vragen natuurlijk...

Bedankt voor jullie tips

Groetjes elske

Vic

Vic

06-11-2011 om 13:15

Eenvoudige zinnen

Mijn jongste was laat met praten. Toen ze 23 maanden was is ze gezien door een kinderarts, logopediste en wat andere deskundigen. Daar werd geconstateerd dat haar taalbegrip goed was (wist ik wel) en dat ze niet praatte (wist ik ook en verwacht werd dat dat vanzelf zou komen. Ik kreeg het advies om in eenvoudige zinnen tegen haar te praten, en antwoorden van haar uit te lokken. Ik was mijn verbaal sterke oudste gewend, en stelde dus vaak vragen als 'Kun je mij die grote gele bal aangeven?'. Jongste had meer behoefte aan 'Geef mij die bal'. Uiteindelijk is het inderdaad allemaal vanzelf goed gekomen. Toen ze 2 was kwamen er mondjesmaat woordjes bij, en uiteindelijk ook 2- en meerwoordszinnetjes. Toen ze naar school ging is ze een paar keer extra gezien door de schoollogopediste en uiteindelijk werd ze op haar 5e 'op niveau' bevonden. Inmiddels (bijna 7) tettert het kind me de hele dag de oren van mijn hoofd
Hier is het dus allemaal goed gekomen, maar ik ben wel blij dat ik destijds hulp heb ingeroepen. Soms komt het niet vanzelf, en dan kun je er maar beter vroeg genoeg bij zijn.

Primavera

Primavera

06-11-2011 om 16:00

Ander geluid

Hier kwam het niet vanzelf goed en juist doordat onze zoon verder wel pienter leek, goed hoorde en alles scheen te begrijpen hebben we veel te lang gewacht met actie ondernemen met als gevolg een depressieve peuter. Vandaar dat ik het dus niet eens ben met de reacties om af te wachten dat het vast vanzelf wel goed komt.
Statistisch gezien komt het bij de kinderen die met 2 jaar een duidelijke taalachterstand hebben bij slechts de helft van de gevallen vanzelf helemaal goed en je kunt nooit weten bij welke 50% jouw kind nou zit.
Juist doordat er wachtlijsten zijn en er nog wat tijd overeen gaat voordat het onderzoek is afgerond en je gericht met een therapie kan beginnen mocht dat nodig zijn, is twee jaar een prima leeftijd om te beginnen met actie te ondernemen.
Mijn kind bleek dysfasie en orale dyspraxie te hebben. Zie voor meer informatie http://www.ouders.nl/mdysfasie1.htm
Groeten Primavera

Behandeling

Wat kun je doen aan dysfasie en orale dyspraxie Primavera? Op de link die je noemt komt alleen voor het trainen van de linkerhersenhelft. Hoe doe je dat bij een peuter?

Primavera

Primavera

06-11-2011 om 20:17

Logopedie

Gewoon met logopedie spelenderwijs mondoefeningen doen. Normaal gesproken weten we automatisch welke mond- en tongspieren we moeten gebruiken om bepaalde klanken na te bootsen, mijn zoon wist dat echter dus niet. Vandaar dat ze één voor één aangeleerd moesten worden. Later ging het vooral om het aanleren van schema's om zinnen en teksten te bouwen.
Geen idee of dat nou alleen veranderingen in één van de twee hersenhelften te weeg zou brengen. Ik vind het hersenhelft verhaal wat vaag en nog niet erg wetenschappelijk bewezen en richt me liever op oefeningen en aanpak zoals bijv. zeer vroeg met woordbeelden leren lezen wat bij deze kinderen goede resultaten geeft.
Groeten Primavera

Zelf

Misschien kun je ook wel zelf zoiets doen met je peuter als het maar speels blijft.

Primavera

Primavera

07-11-2011 om 08:16

Niet zelf

Nee, dat had ik niet zelf kunnen doen, omdat alleen de logopediste weet welke oefeningen geschikt zijn en voor welke klanken die dienen en ook met welke klanken te beginnen.
Ook had zij bijvoorbeeld speeltjes zoals een staafje waarbij je met de tong een balletje omhoog moet duwen, die je als ouder niet hebt en ook geen idee hebt waarom en waarvoor je die zou moeten gebruiken. Het vergt specialistische kennis om dit soort problemen aan te pakken. Wel is het zo dat de logopediste ook speelse oefeningen voor thuis opgaf.
Groeten Primavera

elsje78

elsje78

07-11-2011 om 17:04

Zoon

Communiceert wel veel, vertelt van alles, maar dan op zijn manier. Hij gebruikt wel 2 woord zinnetjes bijvoorbeeld: mama na. Dat betekent dan mama is klaar. Na is het woord dat hij altijd gebruikt voor klaar.
Mm mm is nee, auw is auw, maar ook de houtkachel is auw. Hij heeft dus niet de juiste woorden, en er komen zeker niet dagelijks woorden bij, hooguit wekelijks.
Hij begrijpt wel heel goed wat ik zeg. Als ik zeg, pak je beker maar, dan haalt hij hem, als ik vraag waar opa is dan zegt hij fies (fiets)

Ik zal het bij het cb wel aankaarten om eens te horen wat zij er van vinden

Bedankt voor jullie reacties, als het nodig is zal ik zeker hulp zoeken! (meneertje heeft al een logopediste gehad toen hij amper 2 weken was. Hij dronk slecht, spuugde en gierde aan de fles. Bleek later dat zijn hele lichaam de melk afstootte, ernstige koemelkalkergie) maar die logopediste was erg aardig, dus die kan ik altijd nog eens bellen.

Vic

Vic

07-11-2011 om 20:06

Elsje

Het is wel een goede om aan het cb te vragen wat de minimale norm is. Zoals ik het lees klinkt het niet als heel zorgelijk. Hij gebruikt 'vaste' woorden voor dingen en maakt 2-woordzinnen, voor zover ik me herinner is dat ook wat zo ongeveer moet op die leeftijd. Mijn dochter zei tot 2 jaar alleen maar mama en da. Toen er eenmaal woordjes bij kwamen ging ze ook wel in razend tempo vooruit.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.