Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer
Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Lees ook op

Wanneer beginnen met voorlezen?

De titel zegt het eigenlijk al.. Wanneer zijn jullie echt begonnen met voorlezen? Mijn zoon is nu ruim 13 maanden, maar lijkt het concept 'voorlezen' nog niet echt te snappen. Als ik een boekje probeer te lezen met hem, slaat hij het al snel dicht, en wil van mijn schoot af om te spelen (hij kan sowieso niet echt stilzitten 😅).
Ik neem geen moeilijke boekjes, gewoon Woezel & pip ofzo, waar ik wat dingetjes probeer aan te wijzen. Maar tot nu toe lijkt hem het niet te interesseren. Ben ik te vroeg met proberen? 


Imi

Imi

19-07-2021 om 11:33

Je kunt ook eerst een boekje met alleen plaatjes proberen, benoemen wat je ziet. Voorlezen is stilzitten, dus ideaal wanneer hij een beetje moe is.

Zolang ze de boeken probeerde op te eten of keihard aan de flapjes ging trekken deed ik het niet. 
Ergens rond 2 jaar kwam ze zelf met boekjes aanzetten en bleef het boek ook heel.

Misschien heeft hij ook nog gewoon geen geduld voor het stil zitten en voorlezen. Hij wil denk ik vooral lekker plaatjes kijken.

Wij zijn begonnen met het voorlezen lekker in bed. Zij in bed en wij lazen dan kort voor.
We hebben een Dikkie Dik boek met elke avond een kort verhaaltje. 

plaatjesboeken. Voor verhaaltjes is hij nog te klein. Boekje met dieren werkt meestal goed. Of iets met rijmwoorden. Liedjes ook! 

CuddlyReindeer95

CuddlyReindeer95

19-07-2021 om 11:37

Wij deden het al in de babytijd. Dan duurde het vaak heel erg kort inderdaad  Hoe het precies ging weet ik niet meer (jongste is nu 11) maar op een gegeven moment kwamen ze zelf met boekjes aanzetten om "voorgelezen" te worden. Ik weet nog wel dat de oudste heel graag "voorgezongen" wilde worden uit een liedjesbundel voor jonge kinderen en dat dat begon toen ze 1,5 was. Toen zaten we ook al in het ritme van 's avonds voorlezen voor het slapen gaan. 

Ik ben bij beide begonnen met voorlezen voor het slapen gaan toen ze een soort ritme hadden (lees niet meer de hele avond op schoot aan de tiet). Dat was ergens tussen 3 en 4 maanden. Het was dus al vrij vroeg een onderdeel van het bedritueel. Die hele kleine Muppets zitten natuurlijk gewoon op schoot, die kunnen niets anders. Maar omdat het voor ze echt beweeglijk werden al zo'n onderdeel was van het ritueel zijn ze altijd aandacht blijven luisteren. Boekjes op rijm doen het bij die kleintjes goed, zoals nijntje (ook grote plaatjes, weinig tekst) maar ook de rijmpjes van Marianne Busser en Ron Schroder zijn hier favoriet (het liefste kindje van de wereld, met spiegeltje achterin, heel leuk!). Ook overdag lezen we veel. Al van jongs af aan neem ik ze mee naar de bieb. Elke twee weken andere boeken in huis. De jongste is een echte boekenwurm en wil vanaf dat ze kan lopen (en zelf de boeken kan pakken en brengen dus) liefst de hele dag samen lezen of plaatjesboeken kijken. 

Ik denk persoonlijk dat Woezel en Pip echt nog te hoog gegrepen is op dit moment. Ga voor kortere boekjes op rijm. Woezel en Pip vinden mijn kinderen (2.5 en 4) nog altijd maar zo zo hoor. Veel tekst, weinig plaatjes. Relatief saaie verhalen. Geen fans hier zoals je hoort 

Eigenlijk deed ik dat al vanaf dat hij 3 maanden oud was. Hij begreep er niks van, maar vond voelboekjes en prentenboeken erg interessant.  Hij vind nu zoekboekjes leuk en kan zichzelf goed vermaken met het bladeren in zo'n boek. Hij luistert altijd erg aandachtig, maar ik betwijfel of hij het begrijpt. 

Boeken die het hier goed doen:
- Rupsje nooit genoeg (en dan met het vingertje de gaatjes laten voelen van het eten dat opgegeten is)
- Dokter, waar ben je? (Heeft vilten bladzijdes, dus kan niet scheuren)
- Voelboekjes van Big Bazar
- Dribbel, waar ben je? (Die is nog van mij geweest) 
- De spin die het te druk had (laten voelen dat het web van de spin steeds groter wordt en alle dierengeluidjes nadoen en op de boerderij dezelfde dieren aanwijzen)

Ik laat hem vaak ook zelf ontdekken , terwijl ik er maar wat omheen verzin. Hij vindt zelf bladeren in boeken erg leuk. 

OxfordComma

OxfordComma

19-07-2021 om 11:50 Topicstarter

Bedankt voor de snelle antwoorden en tips! Plaatjesboeken en voelboekjes heb ik ook al geprobeerd, maar ook daar is nog weinig interesse aan 🤷🏼‍♀️.. Terwijl het mij juist zo leuk leek, om lekker voor te lezen 🥰.

Maar mijn kleine denkt daar anders over; die is aan of uit. De hele dag in de sjouw, en rustig op schoot zitten en in een boekje kijken of knuffelen; ho maar.. Stoeien met papa en dingen slopen zijn zijn grootste hobby's 😂.
Naja, misschien over een tijdje maar weer proberen. Zoals ik uit jullie verhalen begrijp, is het dus eigenlijk niet echt te vroeg. Maar ik denk, dat hij er toch nog niet echt aan toe is.. 

OxfordComma schreef op 19-07-2021 om 11:50:

Bedankt voor de snelle antwoorden en tips! Plaatjesboeken en voelboekjes heb ik ook al geprobeerd, maar ook daar is nog weinig interesse aan 🤷🏼‍♀️.. Terwijl het mij juist zo leuk leek, om lekker voor te lezen 🥰.

Maar mijn kleine denkt daar anders over; die is aan of uit. De hele dag in de sjouw, en rustig op schoot zitten en in een boekje kijken of knuffelen; ho maar.. Stoeien met papa en dingen slopen zijn zijn grootste hobby's 😂.
Naja, misschien over een tijdje maar weer proberen. Zoals ik uit jullie verhalen begrijp, is het dus eigenlijk niet echt te vroeg. Maar ik denk, dat hij er toch nog niet echt aan toe is..

Misschien heeft het wel zijn interesse als je een boek gewoon laat slingeren tussen zijm speelgoed en hij onbedwongen op eigen tempo erin kan bladeren. Misschien dat je zo zijn nieuwsgierigheid een beetje aanwakkert?

Die van mij pakt vaak een boekje en blijft er oneindig lang in bladeren, maar dan lees ik niet voor. Dan is hij zelf aan het ontdekken  

Voorlezen was hier vanaf de conceptie. Ik was zelf een boekenwurm en had de bibliotheek van mijn ouders grotendeels uitgelezen en was een vaste klant van de bieb. Ja, er was nog geen internet en boeken lezen was een goede vervanging.
Ze hadden al een eerste boekje in bad als baby, om naar te kijken en om mee te spelen en ik wees inderdaad wat aan en liet een koe loeien of zo. En dan maakte ik er een spelletje van.
Of we zongen een liedje. Fracties lees- en luister is al goed.
https://www.boekstart.nl/
Als je nu je baby aanmeldt, in coronatijd tot twee jaar, krijg je een gratis koffertje met eerste boekjes.
Het lidmaatschap is gratis. Met mijn kinderen was er altijd nog het boetegedoe als je eens een boek niet op tijd kon terugvinden of zoiets, maar inmiddels hoef je op de meeste plaatsen alleen nog te betalen als er schade is aan een boek of het is echt weg.
Bij de bieb zijn ook anderstalige boekjes en die kun je zonodig ook bestellen.
Wij lazen ook van het buitenlandse plankje en echt niet alleen in de taal van de andere ouder. Als we een portugees boekje met veel platen en een beetje tekst leuk vonden, 'lazen' we die.

In de tijd dat ze boeken verscheurde heb ik haar ook vaak voorgelezen terwijl ze in de box stond.

Ik ben begonnen met voorlezen rond de 3/4 maanden. In de dreumesleeftijd deed ik vaak voorlezen terwijl ze in de kinderstoel zaten te eten. Dat vonden ze altijd wel leuk.

Ik denk dat kind een half jaar was o.i.d. toen ik begon met voorlezen. En dat hebben we volgehouden tot hij 14 was geloof ik. Hij vond het wel gezellig

Ik weet niet precies meer wanneer we begonnen met lezen, maar al wel ergens in het eerste jaar. Vooral ook als onderdeel van het bedritueel en dan inderdaad een kort boekje van Nijntje of zo. Dat moest dan voor ze aan de borst gingen, want ze vielen al drinkend in slaap.

En lezen was ook vaak een prentenboek met bijzonder weinig tekst, samen plaatjes kijken en benoemen. 

CuddlyReindeer95

CuddlyReindeer95

19-07-2021 om 12:20

Ellori schreef op 19-07-2021 om 12:17:

Ik denk dat kind een half jaar was o.i.d. toen ik begon met voorlezen. En dat hebben we volgehouden tot hij 14 was geloof ik. Hij vond het wel gezellig


Hier hield het voorlezen helemaal op toen ze een jaar of negen waren. Tot die tijd lazen we 's avonds nog voor als ze in bed lagen. Want ze wilden toen liever zelf lezen (en zijn dat vooralsnog gelukkig ook blijven doen).

Ik vond dat heel erg jammer, heb hele goede herinneringen aan het jarenlange voorlezen. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.