Kleintje79
26-08-2011 om 14:32
Mijn zoontje praat nog niet goed
hoi hoi
Mijn zoontje van bijna drie praat nog heel slecht. Sinds mei dit jaar heeft hij buisjes en hoort hij goed. Nu begint hij eigenlijk pas met beter praten. De woordenschat wordt beter maar de uitspraak is eigenlijk gewoon slecht. Ben woensdag voor het eerst naar logopedie geweest. Heb n boek meegekregen en wat tips. Ze wil indirect met hem verder gaan door ons tips te geven. Ben bang dat dat niet gast werken. Ik lees al iedere dag met hem en spreek dingen goed uit en corrigeer hem niet vervelend. Efteling veel tegen hem en geef hem complimenten. Denk dat ik de volgende keer toch aan ga kaarten dat ik wil dat ze aan zijn uitspraak gaat werken. Klanken uitlokken en zo.
Wat vinden jullie? Iemand ervaring hiermee? Zij zou toch moeten uitvonden welke klanken hij wel en niet kan??
Temet
26-08-2011 om 17:04
Kleintje
Je kind is nog geen drie, en hoort pas sinds een paar maanden flink beter.
Geef m nog even. Het is vziw heel normaal dat veel klanken nog niet of niet goed gemaakt kunnen worden op deze leeftijd, zelfs als een kind geen gehoorproblemen heeft gehad.
Het kan ook ineens zo hard gaan met die kleintjes vind ik. Het ene moment lijken ze nog niks te kunnen en twee maanden later hebben ze er ineens massa's bijgeleerd. Waarom dat jochie nu al naar de logopedist brengen? Bovendien: daar komt hij dan hooguit eens per week. Als jullie werken met de tips van de logopedist heeft hij daar 7 dagen per week wat aan.
Groeten,
Temet
Anneque
26-08-2011 om 22:53
Ik denk
Dat je het idd nog wat tijd kunt geven; gelukkig is er een duidelijke oorzaak vastgesteld voor zijn achterstand. De logopedist kan jou tips geven hoe jij hem zelf kunt uitlokken, het kan best zijn dat je daarvoor idd niet per se met je zoon naar haar toe hoeft. Mocht dat later wel nodig zijn: het is niet belastend hoor, mijn zoon (hij heeft vanaf zijn 2e een paar jaar logopedie gehad), ervoer dat gewoon a ls spelen. Dat is ook gewoon wat ze met hem doen: spelletjes waarin ze zoveel mogelijk taal uitlokken en aanbieden.
Wat ik veel logopedisten heb zien doen, en wat jij thuis ook kunt doen om hem aan het praten te krijgen: stel voor de hand liggende vragen die je dan zelf verkeerd invult. Ik zeg het wat krom, maar ik bedoel zoiets: jij hebt vandaag niks leuks gedaan hè? Kind: jawél! Jij: oooh, wat dan?? Kind: naar de peeltuin geweest. Jij: O, wat leuk, ben je naar de Speeltuin geweest?
Zo lok je taalproductie uit (kind voelt zich geroepen om iets te vertellen over de dag want die domme mama denkt dat hij niks gedaan heeft), én je verbetert de uitspraak op een niet-nadrukkelijke manier (Speeltuin). Nooit verbeteren in de zin van: neee, dat moet je zó zeggen. Altijd gewoon goed herhalen, zo leren ze het zonder dat ze steeds het gevoel krijgen iets fout te doen.
Succes!
Henriette123
27-08-2011 om 00:25
Logopediste
Een van onze zonen kreeg ook met 26 maanden buisjes omdat hij praktisch niets hoorde. Verder zei en begreep hij te weinig voor zijn leeftijd.
Hij ging al voor zijn derde verjaardag 2 keer per week naar de logopedie. Zij bekeek met hem plaatjes boeken van richard... hierop stond bijvoorbeeld een winkel, samen benoemden ze dan alles. Zoon vond het leuk om naar logopedie te gaan.(betekende ook altijd een bezoekje aan opa en oma die even op zijn babybroertje pasten) Hij sprak in het begin slecht en onduidelijk, maar dat is in de loop van de tijd vanzelf beter geworden ,zonder daar speciaal op te oefenen.
Wat ze ons adviseerde was veel tegen hem praten. Dus bijvoorbeeld bij het boodschappen doen alle produkten benoemen, bij de kassa zei ik vervolgens leg de macaroni maar op de band enz. Bij het uitpakken van de boodschappen moest hij dan benoemen wat ik uit de tas pakte.De logopediste oefende voor zover ik mij herinner nooit speciaal een soort klanken met hem.
Hij heeft zeker wel tot z`n zesde logopedie gehad, maar het is uiteindelijk helemaal goed gekomen.
Vic
27-08-2011 om 18:24
Speen
Volgens mij heeft nog niemand gehad over de link met het speengebruik. Dat kan leiden tot een slechte mondmotoriek en onduidelijk spreken.
Overigens heeft mijn jongste maar 1,5 jaar een speen gehad en ook lang onduidelijk gesproken. Ze begon pas met praten toen ze 2 was. Nu is ze 6,5 en moet ik er nog regelmatig op wijzen dat ze slecht articuleert. Ze kan het wel goed, maar in haar enthousiasme gaat ze soms te snel waardoor ze letters 'inslikt'. Ze heeft nooit logopedie gehad maar is wel wat vaker gezien door de schoollogopediste. Van haar heb ik ook oefeningen gekregen om de mondmotoriek te verbeteren.
Temet
27-08-2011 om 21:27
Speen hoeft geen problemen te geven
Een speen hoeft trouwens niet per se problemen te geven: mijn beide kinderen hadden een speen (in principe niet overdag, maar dat ging wel eens mis) maar praatten vroeg en relatief duidelijk.
Wel merkten wij ineens vorige week dat dochter van 2,5 een perfecte tongpunt-r weet te produceren, tot onze verrassing want haar broer kon dat pas toen hij al 4 was geweest (en was met 2,5 al van de speen af). Maar dat kan ze dus niet met een speen in de mond, logisch ook, dan zit dat ding in de weg.
Overigens proberen wij haar - zonder succes - dat speentje tegen te maken en als ze iets zegt met dat ding in beginnen wij meteen "wel even je speen uit je mond halen, zo kan ik je niet verstaan" (zelfs als we haar prima begrepen hebben.
Dus als de logopedist niks over problemen met een speen heeft gezegd zou ik dat niet per se een reden vinden om dat ding versneld af te wennen. Ik wil zonder meer geloven dat het problemen kan geven, maar het is dus, wil ik maar zeggen, geen wet van Meden en Perzen.
Groeten,
Temet
hout anne
29-08-2011 om 22:31
Denk
Denk dat het probleem hierbij meer ligt in het slechte horen voor de buisjes kwamen. Dan heeft je kind even tijd nodig om 'bij' te raken qua klanken. Die heeft hij al die tijd niet goed gehoord. Je zal zien dat het best rap vooruit gaat. En vertrouw op de logopediste, als zij er heil in zien om intensief te gaan behandelen doen ze dat echt wel. Maar als het niet nodig is is het niet nodig. Praat veel tegen je kind, lees veel voor en als hij dingen verkeerd uitspreekt, verbeter hem dan niet, maar zeg bijv. hetzelfde woord in een andere zin, zodat hij de juiste uitspraak hoort zonder verbeterd te worden!