Appelsientje
08-09-2015 om 15:10
Meertalig kindje (2j) praat niet
Hallo allemaal!
Ik heb een zoontje van 20 maanden, die helemaal niet praat.
Ik en mijn man praten engels tegen elkaar. Ik praat russisch tegen ons zoontje en mijn man - nederlands. We doen allebei de tallen goed onderscheiden en niet door elkaar mengen. Ik lees en zing voor Martin ook altijd in het russisch en mijn man man in het nederlands. Zelfs als we Martin tekenfilmpjes laten zien, kiezen we altijd filmpjes in onze eigen taal (ik russische en mijn man nederlandse dus).
Ik snap dat twee(en meer)talige kinderen zijn meestal aan de latere kant met praten en zo... maar Martin zegt zelfs geen korte woordjes. Hij zei vroeger "dai-dai"("geef het naar mij" in het russisch), maar nu niet meer. Nu zegt ie soms heeeeel onduidelijk "een-tee-ie!" ("een-twee-drie"???) en dan springt ie. Hij kan ook zeggen wat de koe zegt (moeee), uil (oe-hoe), leeuw (onduidelijke RRR), dinosaurus (agggr) en nog wat andere dieren.
Naar mijn mening het is echt te weinig voor 20 maanden.
Wat denken jullie? Moet ik me al zorgen maken? Is het verstandig nu naar de ha te gaan of zo? Zijn er meer ouders met dezelfde probleem?
Dees
08-09-2015 om 15:29
Ik heb begrepen dat het met meertalige kindjes echt langer duurt, mijn collega voedt haar kindjes in het Chinees en Nederlands op, ik geloof dat het Nederlands eigenlijk bijna alleen maar op het kdv wordt meegegeven. Het meisje sprak tot voor kort echt heel weinig, op het kdv zelfs helemaal niet. Ik vermoed dat het wel komt maar mocht je er echt mee zitten zou ik eens met het cb bellen, die zijn deskundig op dat gebied.
Het verschilt natuurlijk ook of je zoon goed reageert op jullie en jullie opdrachtjes (in welke taal dan ook) opvolgt of dat hij daar helemaal niet op reageert.
Leen13
08-09-2015 om 16:21
Niet zomaar ergens heen
http://www.ouders.nl/artikelen/nieuw-helpdesk-meertaligheid
Vraagbaken en helpdesk meertaligheid. Ik zou me eerst zoveel mogelijk zelf informeren.
Veel onderwijskrachten, logopedisten of andere hulpverleners hebben vooroordelen bij meertaligheid en daar ben je niet mee geholpen als je juist onzeker bent.
Zelfs als ze daarin bijgeschoold zijn. Het ' je moet wel Nederlands spreken hoor' of ' we adviseren wel eens om een taal te laten vallen' zijn nog heel gebruikelijke adviezen.
Leen13
08-09-2015 om 17:25
Overigens
Bleek mijn zoon ook laat met praten. Dat bleek diverse oorzaken te hebben. Pusoortjes, die weer verdwenen na een koemelkeiwitvrij dieet en autisme, waardoor hij pas wat zei als hij het goed beheerste. En misschien wel zijn meertalige opvoeding.
Wij zijn daarvoor bij logopedie geweest, die ik maar eens een foldertje over meertaligheid heb gegeven. Want ik ging die taal toch echt niet laten vallen.
En nu heeft zoon er veel plezier van. Dochter heeft helaas wat te weinig meegekregen maar de basis is er.
Niki73
08-09-2015 om 17:29
Normaal
Het is echt normaal dat drietalige kinderen van 20 maanden nog nauwelijks praten. Ik werk in een zeer internationale omgeving waar een drietalige opvoeding haast eerder regel dan uitzondering is, en ik hoor dat al deze kinderen later gaan spreken. Geef het tijd. Het komt echt.
Jullie bewijzen je kind een enorme dienst door hem drietalig op te voeden, geweldig! Weinig kinderen kunnen dit grote cadeau van hun ouders krijgen. En wist je dat het heel goed is voor zijn hersenontwikkeling? Praat met hem, zing liedjes, lees voor en het komt allemaal goed. Gewoon doorgaan zoals jullie bezig zijn!
Katniss
08-09-2015 om 18:27
Norm
Met 18 maanden moeten kinderen drie woorden zeggen, naast papa en mama. Dat hoeven geen perfecte woorden te zijn, ook consequent gebruikt woef voor hond telt mee. Ik heb dus niet het idee dat hij heel erg achter loopt. Ik zou in de gaten houden of er woorden bij komen, desnoods opschrijven en turven. Vanaf 24 maanden moeten ze tweewoordzinnen gaan zeggen. Als dat niet gebeurt zou ik wel een keer naar een logopediste gaan.
bloemetje
08-09-2015 om 18:55
geen zorgen
Mijn kind sprak ook nog niet met 20 maanden. Een half jaar later trouwens ook nog amper. En hij werd niet eens tweetalig opgevoed. Het is allemaal gewoon goed gekomen. Ja, het wellicht langzamer dan gemiddeld. Maar daar is het een gemiddelde voor! Een kind HOEFT niet gemiddeld te zijn. Sterker nog: de meeste kinderen zijn niet gemiddeld.
Katniss
08-09-2015 om 19:03
Ook
Mijn dochter praatte ook nog niet met 22 maanden. Volgens de logopediste waar we heen gingen is er bij ongeveer de helft van de kinderen die met 2,5 jaar nog niet praten 'meer' aan de hand. Bij de rest komt het vanzelf.
dc
08-09-2015 om 19:04
3 jaar
Ik heb 3 kinderen die 3-talig opgevoed zijn. Beide begonnen ze pas rond de 3 jaar met praten. De oudste van de 3 begon vroeg met praten (maar was meer 2-talig toen hij die leeftijd had), de andere 2 (echt 3-talig) pas rond de 3 jaar!
Ze hebben geen enkel probleem, de oudsten van nu 9 en 7 zijn vloeiend in Engels en Frans, en begrijpen alles wat ik in het nederlands zeg. De jongste van 4 praat engels en frans goed, en een beetje nederlands.
Ze zitten op een 2-talige school (doen daar frans en engels), vandaar dat het nederlands een beetje de laatste is. Ze snappen dat ik het toch wel snap, dus hoeven geen moeite te doen
Zolang je het idee hebt dat je kindje snapt wat je zegt, moet je gewoon doorgaan met wat je doet. Er is een heel groot verschil tussen 2-talig en 3-talig, en het kost hen een heleboel tijd om het allemaal in het juiste hokje te zetten. Als dat eenmaal gedaan is, dan is er geen probleem meer.
Adviezen om nederlands tegen je kind te praten moet je langs je neerleggen. Je zult een heleboel "experts" tegen komen die geen flauw benul hebben over meertaligheid en komen met kul dat je je kind in de war brengt. Wat ze vaak niet snappen is dat je je kind pas echt tekort zou doen door in een armoedig nederlands te gaan praten in plaats van levend Russisch. En ze hebben er de rest van hun leven iets aan! Stel je voor, Tolstoy kunnen lezen in het russisch, wow!
even anno
08-09-2015 om 20:50
Toch..
Mijn zoontje bleek later wel 'iets' te hebben en ik werd op het laatst erg moe van alle goedbedoelde 'heb geduld, het komt wel goed' adviezen.
Mijn advies zou dus zijn: als jij je om wat voor reden dan ook zorgen maakt, maak het bespreekbaar. Met het CB, huisarts, kinderarts of logopedist. Zoek hulp. Kan best zijn dat er niks aan de hand is (en dat hoop ik natuurlijk) maar wellicht heeft hij wat extra ondersteuning nodig. Dit draadje open je niet voor niets denk ik maar.
even anno
08-09-2015 om 20:52
Tips
- reageert hij op z'n eigen naam?
- als iemand vraagt: waar is mama? weet hij dan naar wie hij moet kijken?
- hoe is zijn taalbegrip? dat is belangrijker dan taal productie?
- hoe is z'n mondmotoriek? veel kwijlen? hoe gaat het eten/kauwen?
dc
08-09-2015 om 21:51
even anno
Ik snap het. Als je je ongerust maakt, vooral als je denkt dat je kind het niet begrijpt of er iets fysiek mis is, dan kun je inderdaad het beter even laten controleren. Maar wel door professionele mensen.
Ik werd juist heel erg moe van alle ongevraagde adviezen dat mijn kindje naar speech therapy moest, en ik moest stoppen met nederlands praten, terwijl ik wist dat er niets aan de hand was. Mijn kinderen konden zichzelf wel heel erg non-verbaal duidelijk maken en begrepen instructies prima.
even anno
08-09-2015 om 22:41
zoon
Zoontje is nu 3 is zit op een speciale vroegbehandelingsgroep voor spraak/taal. Spreekt inmiddels zo'n 50 woorden, maar nog nauwelijks verstaanbaar voor anderen. Inmiddels is ook wel duidelijk dat we te maken hebben met een algehele ontwikkelingsachterstand.
En ik moest maar aanhoren: ach, mijn kind ging ook pas met 3,5 jaar praten. En dat dan maal 100 keer.
Tja...
Het kan gelukkig ook heel anders gaan en allemaal goed komen. Daarom: kijk naar je kind en luister niet teveel naar anderen. Wees eerlijk. Wat snapt hij? Is dat leeftijdsadequaat?
bloemetje
08-09-2015 om 22:49
je hebt gelijk Anno
Je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Soms komt het niet 'gewoon wel goed' en is er wel degelijk iets nodig. Als je je zorgen maakt, is een eerste logische stap om het gehoor te testen. Ik weet inmiddels uit ervaring dat je het vaak helemaal niet door hebt dat een kind slecht hoort.
Emma
09-09-2015 om 06:41
Meertalig
Mijn dochter heeft een trage taalontwikkeling en meerdere leerstoornissen. En alleen Nederlandstalig opgevoed. Maak je je zorgen? Ga alsjeblieft hulp zoeken: alleen ouders voelen het aan als er iets mis is. Zoek dan wel een logopedist die kennis heeft van meertaligheid, niet ééntje die de ouders gaat dwingen krom Nederlands te spreken, want dan ben je nog verder van huis.
Savinja
09-09-2015 om 07:28
even anno
Probleem is waarschijnlijk dat wat jouw kind heeft niets te maken heeft met eventuele meertaligheid.
Mijn zoon liep ook flink achter met praten maar dat bleek uiteindelijk dyslexie te zijn.
Appelsientje: ik geloof dat een kind een half jaar na het leren van een woord het kan gaan gebruiken dus houd in de gaten welke woorden hij allemaal kent in álle talen. Dus: waar is het kussen? Waar is de tv? Zo meet je nu hoeveel woorden hij begrijpt en waarschijnlijk is dat meer dan andere kinderen van 20 maanden omdat hij van veel begrippen 2 of 3 woorden kent. Dan duurt het gewoon allemaal wat langer.
even anno
09-09-2015 om 10:59
alles kan
Ik ken meertalige kinderen die goed praten op jonge leeftijd maar dan wel in hun voorkeurstaal. Ik ken meertalige kinderen die ook in het vroegbehandelgroepje zitten.
Hou lijstjes bij van alle woorden die hij kent/zegt. In welke taal dan ook en op wat voor manier dan ook. Als je evt het behandelcircuit in gaat zal je daar ook naar gevraagd worden. En misschien valt het allemaal wel mee als je het lijstje maakt en kent hij meer woorden dan je denkt.
Rafelkap
09-09-2015 om 11:24
20 maanden
is nog echt te jong om er wat zinnigs over te zeggen.
Zelf werd ik met 2,5 jaar ongerust over mijn jongste, toen er weinig woordjes bij kwamen en er geen of nauwelijks zinnetjes werden gemaakt. Toen verwachtte men nog dat het goed kon komen. Later bleek dat wij terecht ongerust waren, ons kind stond stil in zijn ontwikkeling en ging achteruit.
Maar grootste kans is dat dit een gewoon jongetje is die wat later is, net als zoveel jongetjes en ook door z'n meertaligheid wat later. Mijn oudste zoon sprak trouwens pas met 2 jaar en 3 maanden zinnetjes, en toen ging het ineens heel hard.
Houd het komende maanden idd een lijstje bij en blijf lekker stimuleren zoals je nu al doet.
Appelsientje
11-09-2015 om 15:14
Bedankt
Bedankt allemaal voor jullie reacties!
Dees
Hij reageert op ons wel, we zien zelfs dat hij allebei de talen bijna even goed begrijpt (nou, russisch wat beter eerlijk gezegd). Hij kan dus ons heel goed horen en verstaan. Dat is inderdaad een goede teken, denk ik)) Het is ten minste niks met zijn gehoor aan de hand...
AnneJ
Dank je wel voor de link! Ga goed doorlezen! Hier (DENK IK) niks aan de hand met oortjes.En tja een taal laten vallen vind ik ook niks.... ((
Niki73 en bloemetje
Dank je wel voor je steun. Ik weet dat het moet uiteindelijk goed komen, maar soms begin je echt te twijfelen... vooral als je andere kinderen ziet al bezig met praten))))
Katniss
Ja ik heb voor mezelf besloten dat als hij bij 2 jaar echt niet vooruit zal gaan met praten, gaan we naar logopediste. Hij gaat nu 2-3 ochtends per week naar de kdv, puur voor de taal. We zien wel....
dc
oh wat fijn om ervaring van iemand met dezelfde situatie te horen!) bedankt)) it gives me hope)))) en ja, ik wil per se dat hij gaat Russsch praten, want mijn familie praat aleen maar russisch of koreans (we zijn uit zuid korea), nog koreans leren praten is geen optie, dus russisch.... En russische taal is een sleutel tot zo een geweldige cultuur!... Dat wil ik van mijn zoon niet afnemen!
Even anno
- reageert hij op z'n eigen naam? - ja
- als iemand vraagt: waar is mama? weet hij dan naar wie hij moet kijken? - ja, mama, papa, allebei opa's en oma's
- hoe is zijn taalbegrip? dat is belangrijker dan taal productie - taalbegrip is geen probleem, denk ik. Hij verstaan allebei de talen even goed
- hoe is z'n mondmotoriek? veel kwijlen? hoe gaat het eten/kauwen? - kauwen gaat ook zonder problemen, al vanaf 9 maanden kon hij gewoon gehele appel zelf opeten, zonder dat ik in stukjes moet snijden.
Bedankt voor je tips. Als ik je vragen beantword hebben, dan voel ik me al beter)))))))) Want zijn passief woordenschat is wel groot. Hij kent veel dieren, kleuren, vormen etc.
Maar ik heb voor mezelf beslotendat als zijn praten na 2 jaar echt niet vooruit gaat, dan ga ik wel specialist raadplegen)
Emma
Ben helemaal mee eens... Krom nederlands (of andere taal) tegen je kind kan meer kwaad dan tweetaligheid volgens mij))
Savinja
Bedankt voor je reactie. Hij begrijpt idd heel veel woorden. En wijst op juiste objecten, als ik hem vraag. Dus taalbegrip is helemaal in orde.
Rafelkap
Ja, lijstje maken lijkt me inderdaad heel goede idee.... Ga echt doen)
Appelsientje
11-09-2015 om 15:18
nog een vraagje)))
Mama's en papa's van tweetalige kindjes. Doen jullie jullie kinderen ook leren in andere taal lezen en schrijven? Vinden jullie het belangrijk?
dc
11-09-2015 om 18:51
Appelsientje
Mijn kinderen leren lezen en schrijven in het engels en in het frans (ze zitten op een tweetalige school, erg handig). Maar als ik soms wat met ze in het nederlands lees, dan kunnen ze dat ook. Voor schrijven doe ik geen moeite op het moment, ik vind het wel voldoende zo, en na school en huiswerk is het tijd voor lummelen, en spelen vind ik!
Leen13
11-09-2015 om 19:02
beiden
Mijn kinderen hebben een aantal jaren via de kerk ook arabisch schrijven gehad. Zelf heb ik dat prive gedaan. Maar na de scheiding is daar niet veel meer van terecht gekomen. Ik herken alleen nog de eerste letter van het alphabet.
Maar de basis is er als ze er ooit mee door willen gaan. Er zijn ook nog mogelijkheden om een jaar arabisch te leren in Egypte, Libanon, als het daar tenminste wat rustiger is, en Marokko. Goed voor een tussenjaar na de middelbare school.
Ook in Nederland zijn diverse mogelijkheden om je kennis en taalvaardigheid te verbeteren.
http://www.uva.nl/onderwijs/bachelor/bacheloropleidingen/content/arabische-taal-en-cultuur/arabische-taal-en-cultuur.html
Al doe je het maar een jaar, je komt altijd verder.
Dat geldt vast ook voor Russisch, misschien zijn er wel taalgroepen via de Russisch orthodoxe kerk. Of via de ambassade.
Ik moedig mijn zoon aan om het arabisch minimaal bij te houden en hij spreekt ook nog steeds arabisch met zijn vader. Mogelijk dat het hem later in zijn werk ook goed uit kan komen.
Leen13
11-09-2015 om 19:25
Overigens spreken ze met neven en nichten, familie, via Facebook voornamelijk Engels. Maar ook dan is het handig als ze iets meer van de taal weten door de uitdrukkingen die gebruikt worden, soms een arabisch woord dat geen vertaling kent.
Tine
11-09-2015 om 20:49
Oren
Misschien heb ik er overheen gelezen maar ik heb checken van het gehoor nog niet langs niet komen. Kinderen kunnen soms wel genoeg horen om te snappen wat je bedoelt maar net niet goed genoeg om zelf te gaan praten. Even de oren laten nakijken is zo gebeurd, de huisarts kan zien of er veel vocht achter het trommelvlies zit ofzo.
MamavanSenH
20-09-2015 om 11:11
Niet alles gelezen
Niet alles gelezen want weinig tijd nu even, maar wil toch even snel reageren met mijn ervaring. Onze kinderen worden tweetalig opgevoed, Nederlands en Spaans. Onze oudste dochter is nu 2,5. Met haar 2e verjaardag zei ze slechts 5 woordjes in het Nederlands en 1 woordje in het Spaans. Verder kon ze nog niet praten. Dat is voor Nederlandstalige kinderen het niveau wat ze met 18 maanden ongeveer horen te hebben dus ik ben met haar naar een logopedist gegaan omdat ik dacht dat ze heel erg achter liep. Die zei echter tegen mij dat er inderdaad een achterstand zou zijn geweest als ze enkel Nederlands had moeten leren maar dat het met twee talen soms langer kan duren voor ze echt gaan praten. Het ene tweetalige kind begint er al vroeg mee maar gooit de talen door elkaar terwijl het andere tweetalige kind eerst goed luistert en alles opslaat en pas begint te praten wanneer het verschil duidelijker is. Bij onze dochter leek het laatste meer het geval.
We hadden afgesproken: met 2,5 zegt ze minstens zinnetjes van 2 woorden. Zo niet dan komen we terug.
Ze is nu 2,5 en zegt sinds enkele weken heel af en toe een zinnetje van 2 woorden maar meestal niet. We geven het nog een maand en als het niet vordert gaan we opnieuw naar de logopediste.
Na wat onderzoek kwam ik tot de ontdekking dat er wel voor eentalige kinderen een soort richtlijn is qua taalontwikkeling maar dat die er voor meertalige kinderen niet is. Dus het is moeilijk te zeggen wat ze precies moeten kunnen op elke leeftijd. Zelf voor logopedistes is dat moeilijk. Dus het is niet zo zeer kijken naar wat ze moeten kunnen, maar naar de vorderingen die ze maken. Zolang die er zijn, ook al zijn ze langzamer dan bij eentalige kinderen, gaat het wel goed.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.