Kimsoleil
29-12-2019 om 21:45
gespannen uitdrukkingen
Beste allemaal,
Zelf krijg ik niet goed helder waar dit mee te maken kan hebben, vandaar dat ik de vraag wil voorleggen aan anderen.
Mijn zoon van 23 maanden is soms erg gespannen. Althans dat lijkt wel zo. Doordat hij zijn mond gespannen spant, niet tuit maar meer open met strakke lippen. Dan doet hij soms zijn mond ook strak open en kijkt weg of duikt weg.
Dit gebeurd gebeurt meestal wanneer ik het vermoeden heb dat er veel gevoelens door hem heen gaan. Bijv als mensen hem aandacht geven. bekende en onbekende mensen. Bij bekende is het meestal op het moment als hij ze een paar dagen niet gezien heeft.
Ik heb het idee dat hij op die momenten intens voelt en dat dit een uitings vorm is.
Laatst was het bv bij een familielid wat hem op schoot nam, die hij niet geregeld ziet. Hij keek ontzettend angstig en gespannen en wilde duidelijk niet, maar durfde dit niet goed te uiten. Ik heb hier toen op gereageerd door hem bij mij op schoot te nemen naast het familielid. Stapje voor stapje.
Herkent iemand dit? Hoort dit bij de leeftijd?
Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?
CC
07-01-2020 om 21:42
Hielp het?
Veranderde zijn gezichtsuitdrukking nadat je hem op schoot had genomen?
Ik denk dat je het prima doet en dat een blije, ontspannen dreumes het belangrijkste is. Als hij dat ook is naast een familielid, maar bij jou op schoot, dan is dat toch perfect? Kind blij, familielid blij!
Kimsoleil
19-01-2020 om 20:32
bedankt
Hoi CC,
Klopt, zijn gezichtsuidrukking wordt dan beter, en later merk ik ook dat hij zich veiliger voelt om wel een stapje dichterbij te doen.
Dank je wel voor je antwoord! Merk dat het mij goed doet om dat te horen, toch een bevestiging. Ik denk inderdaad dat die middenweg ook beter is.
rode krullenbol
19-01-2020 om 22:15
Eenkennigheidsfase?
Komt het gedrag van je zoon niet neer op eenkennigheid en hoort het niet gewoon bij zijn leeftijd? Google er eens op, zou ik zeggen!
Rode krullenbol
Tas
22-01-2020 om 02:05
Waarschijnlijk
Misschien gewoon verlegen en dan verstarren. Maak het hem zo makkelijk mogelijk, meer afstand inderdaad, en dat voorlopig aanhouden. En mensen hem niet zomaar laten pakken.
Een beetje managen zodat dingen niet uit de hand lopen en hij overstuur raakt. Zijn tempo is het tempo dat je aanhoudt: peuterstapjes
Paddington
22-01-2020 om 09:31
Voor veel kinderen
is een plotselinge benadering erg angstig. Zelfs met mensen die ze een paar dagen daarvoor nog hebben gezien. Het beste wat je tegen de mensen kunt zeggen, laat hem naar jou toe komen. Op die manier heeft hij de tijd om mensen te observeren.
Stel je voor dat jij ineens op schoot getrokken wordt door een wildvreemde, vind jij ook niet leuk. Zelfs al is het goed bedoeld. Geef hem dus de tijd en geef dat ook aan de volwassenen aan. Een goede (hernieuwde) kennismaking is zo waardevol voor een relatie met een kind.
In mijn ogen is jouw reactie prima. Jij bent veilig voor hem en door naast familielid te gaan zitten geef jij aan je zoon aan dat jij het persoon als 'veilig' beschouwd. Kinderen van die leeftijd leren veel meer van lichaamstaal dan van woorden. Dus het voorbeeld geven: het is goed, dan zoon de tijd geven om dat te ontdekken. Geduld is een schone zaak, zeker bij kleine kinderen.
Katja
25-04-2020 om 11:02
Reactie
Waarschijnlijk hoort het gewoon bij de leeftijdsfase van het kind en is het nog een beetje eenkennig. Het is goed om bekende en onbekende mensen te zien, zodat het kind hier wel mee om leert gaan. Daarbij is het fijn dat er vertrouwde mensen voor hem in de buurt zijn en hem de veiligheid bieden die hij nodig heeft en hem eventueel geruststellen.
Wanneer het kind ouder wordt, leert hij hier vanzelf beter mee omgaan.
Eenmama
06-05-2020 om 13:22
Dochtertje
Volgens mij doe je het goed. Mijn oudste dochter houdt ook niet van aanraking van andere mensen. Maar zij heeft Autisme. Toen ik je berichtje las dacht ik wel aan autisme.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.