tonny
31-07-2015 om 21:53
kolven lang volhouden - hoe ? (couveusebaby)
Ienieminimeisje is morgen 1 maand. En aanstaande maandag hopelijk 29 weken. Haar moeder kolft sinds dag twee, maar oei wat een corvee al is het voor een goed doel en ziet ze dat minimeisje al best wat gegroeid is van deze moedermelk.
Maar ja, steeds die stomme (sorry apparaat, je werkt perfect!) kolf, bij voorkeur zes/zeven keer per dag, de laatste keer om middernacht en dan de wekker weer op zes uur. Sinds een paar dagen doet de ene borst zeer, de andere een beetje, en de productie is net iets minder dan eerst. Nog ruim voldoende, dat wel (nou ja, qua inzet, die moet minstens 500cc per dag zijn, ukkie krijgt maar een heel klein deel van de dagopbrengst. De rest gaat de vriezer in tot ooit).
Heeft iemand van jullie dit zelf gedaan, wekenlang gekolfd terwijl de baby (nog) niet dronk? Hoe hield je het vol?
Daarnaast gaat ze tweemaal per dag naar haar kindje toe, zij of de vader buidelen dan met haar.
Juno
31-07-2015 om 23:49
Vakantie
Ik zit hoog in de Alpen met gammel internet maar ik hoop dat ik je kan helpen. Mijn internet is niet snel genoeg om eea op te zoeken, doe het even uit het blote hoofd.
Het type kolfapparaat is erg belangrijk, er is een dubbele kolf waarmee je je echt Bertha 35 voelt. Niet de gewone Medela maar een professioneel ding. Vaak te leen in ziekenhuizen en bel anders met Borstvoeding Natuurlijk. In mijn tijd was het een blauwe bak van zo'n 50 cm breed. Dit is echt een geweldig ding dat goed de baby nabootst en waarmee je de productie op gang kunt krijgen en wat lekker snel gaat. Het kolven zien als rustmoment voor jezelf waarin je even niets hoeft. Terwijl je kolft ondertussen Netflix kijken oid of even licht slapen. Pijn in de borst is niet goed, of de kolf staat te hard of hij staat er scheef op waardoor niet alle melkkanaaltjes goed geleegd worden. Laat schoondochter er morgen naar kijken, het laatste wat ze nu kan gebruiken is een borstontsteking.
Ik had mijn kinderen wel aan de borst maar heb ook maandenlang gekolft. Niet te vergelijken, daar ben ik me van bewust.
Andere nick
01-08-2015 om 16:26
Ik heb uiteindelijk 6 maanden gekolfd, tweeling geboren met 27 weken. Ook nadat ze thuis kwamen. Ik heb geprobeerd ze aan de borst te krijgen maar zonder hulp (want thuis, dan krijg je geen hulp meer) lukte dat niet. Zo vroeg geboren zijn er problemen met de spierspanning en kracht etc. Als het lukt is het prachtig want deze kinderen hebben veel nare ervaringen in het mond-neus gebied en een moederborst kan dan juist zo'n prettige ervaring zijn. Uiteindelijk liep de borstvoeding terug en toen ik stopte bleek ik een systeemziekte te hebben. De bv had die verbloemd (ik denk vanwege de extra aanmaak van witte bloedcellen).
Het is heel frustrerend zo kleintje op de Nicu en daarom vond ik veel voldoening in 't kolven. In mijn ervaring is het ziekenhuisleven dood en dood vermoeiend, dat is niet perse de borstvoeding zelf.
Als het goed is, is er een lactatiespecialist verbonden aan de Nicu (ik neem aan dat ze in de Nicu in een academisch ziekenhuis ligt). Roep die hulp in. Zijn er kolhamers op het ziekenhuis? Als je je kindje gaat zien of net hebt gezien, kan dat extra moedermelk opleveren.
Ik zou zeggen zo lang mogelijk. Het is moeilijk maar als mensen in de omgeving wat taken als boodschappen doen, koken en schoonmaken uit handen willen nemen, scheelt dat misschien al veel. Dan kan je als moeder je richten op de borstvoeding en kangeroo-en.
Sorry dat ik het andere topic hierover niet gevolgd heb: het brengt allerlei pijnlijke herinneringen naar boven en veel verdriet.
Katniss
01-08-2015 om 16:43
Niet te vroeg geboren
Mijn zus heeft bij haar oudste 6 maanden gekolfd. Kind was wel op tijd geboren maar het aanleggen lukte niet en de flesjes bevielen wel. Na een half jaar was ze er ook wel klaar mee, en bij kind 2 is ze gelijk met fv begonnen.
Marie
01-08-2015 om 16:58
Welk apparaat?
Wat voor kolf heeft ze?
Ik heb destijds een dubbele kolf gehuurd bij de thuiszorwinkel toen baby in ziekenhuis lag. Zo'n blauwe bak als hierboven al genoemd. Werkte inderdaad prima. Mijn Medela handkolf kon erop aangsloten worden en het apparaat deed het werk. Kon ook dubbekll, maar ik had maar 1 kolf. Ging ik lekker tv kijken ondertussen (17 jaar geleden alweer).
Denk trouwens dat je ook veel tips kunt krijgen op www.borstvoeding.com
Fiorucci
01-08-2015 om 17:49
Tonny
Weten jullie dat er een vereniging is, VOC, Vereniging Ouders van Couveusekinderen? www.couveuseouders.nl
Echt ideaal, zoveel info en hulp, je hoeft dan niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Sterkte en succes
Genista
01-08-2015 om 22:55
zo lang het redelijkerwijs gaat
Ook mijn oudste was te vroeg, zij het minder te vroeg dan dit minimeisje. Ik heb uiuteindelik een maand of vier volledig gekolfd. Hij was toen al wel een tijdje thuis, dat scheelt veel. Toen ben ik 's nachts begonnen met rechtstreeks borst en tot mijn verbazing pakte hij dat goed op. Langzaam zijn we overgegaan van volledig fles met gekolfde voeding naar borstvoeding als ik er was en gekolfde voeding als ik er niet was (werk op vier dagen in de week). Maar wat jouw dochter nu doormaakt, met ziekenhuisleven en op en neer reizen, is buitengewoon zwaar. Het is fantastisch dat ze dit doet, maar of het te zwaar wordt, kan zij alleen bepalen. Eerlijk gezegd deed ik het na een paar maanden ook uit gemakzucht, want in dat geknoei met die flesjes had zóó ik geen zin. En dat is natuurlijk wel een groot verschil met de situatie van je dochter.
Wens haar sterkte!
Tonny
01-08-2015 om 23:36
@andere nick - en verder
...dat je die geschiedenis in die andere draad niet volgt kan ik me helemaal voortstellen! Ooit was ik zelf moeder van een couveusekindje, veel minder prematuur dan mijn dochter nu meemaakt, maar de moeilijke herinneringen hebben me destijds lang parten gespeeld.
Vind het geweldig wat dochter nu doet. De kolf die ze heeft is prima, de thuisversie van de medela ziekenhuiskolf. Kan ook dubbel inderdaad, maar dat vindt ze minder prettig omdat ze dan geen hand vrij heeft.
Dank voor al jullie verhalen, inmiddels is ze over een dip heen en gaat het weer beter. Ze heeft contact met de lactatiekundige van het ziekenhuis.
Thuis doen haar schoonmoeder wn ik geregeld klusjes/ de was, en ze eten ook mee bij hen of bij ons.
Pien
02-08-2015 om 10:07
Kolfje
Ja, ik heb 4 maanden gekolfd voor mijn premature zoon die niet zelf dronk. De eerste 9 weken daarvan lag hij in het ziekenhuis. Hij kreeg de melk door de sonde en later door de fles, uit de borst drinken kon hij niet. Na 4 maanden ben ik gestopt met kolven na een serie borstontstekingen en een operatie (abces). Toen had ik nog wel een voorraad om hem nog een aantal weken te geven!
Het was zwaar, maar ik combineerde het kolven ook met bezoekjes aan hem. Zat mijn man 's avonds te buidelen, dan zat ik te kolven naast de couveuse/ het bedje. Elke nicu of baby-afdeling heeft een kolfapparaat en anders kan ze vragen of ze die van de kraam mag lenen.
Thuis had ik een goede kolf die huurde ik van de thuiszorg. Dat was zo eentje die ook in ziekenhuizen wordt gebruikt. Ik werd op een gegeven moment gebeld voor de thuiszorg of ik hem echt nog in gebruik had, ik had hem al zo lang
Ik heb je draadje over je kleindochter gedeeltelijk gelezen. Kleine kanjer!!
Mijn zoon (hij is nu 8) was heel wat meer weken (31) toen hij geboren werd, maar was wel dood- en doodziek en balanceerde op het randje. De angst en de zorgen ken ik dus maar al te goed.
Sterkte!
skik
02-08-2015 om 16:50
Hoeveelheid en frequentie
Moet je dochter, zo lang minimeisje nog maar zo weinig moedermelk nodig heeft, echt zo vaak kolven? Als ze nu op een opbrengst van een halve liter per dag zit en al een maand kolft, kan je wel stellen dat de productie goed op gang is. Misschien kan de productie tijdelijk verlaagd worden (maar wel goed aan de gang gehouden worden) totdat minimeisje zelf aan de borst kan drinken? Ik zou eens aan een lactatiekundige vragen of het mogelijk is af te bouwen naar drie keer per dag kolven, zodat je dochter meer rust en vrije tijd heeft. Dat ze twee keer kolft terwijl ze bij minimeisje is (dat werkt meestal toch het beste) en één keer voordat ze zelf naar bed gaat.
skik
Mama
03-08-2015 om 12:20
Kolven
Hoi Tonny,
Mijn zoon werd 8 jaar geleden geboren met 27 weken en 2 dagen, in Rotterdam terwijl ik in Leiden woon. Ik heb er destijds heel bewust voor gekozen niet te gaan golven maar gewoon flesvoeding te geven. Ik moest al zo ontzettend veel (op- en neer naar Rotterdam bijv.) en niemand, ook de artsen niet, hebben mij dit afgeraden. Inmiddels is mijn zoon een 8,5 jarige gezonde vent die eigenlijk nooit ziek is en niks heeft overgehouden aan zijn vroege geboorte.
Ik vond dat kolven, bij alles wat er al komt kijken bij een prematuur kindje niet te doen.
Succes!
tonny
03-08-2015 om 13:38
@mama
dat snap ik helemaal. Je hebt een weloverwogen keus gemaakt, en dan is dat goed!
Mijn dochter was vooraf van plan borstvoeding te gaan geven. Toen het kindje zo vroeg kwam, bleef ze bij die keus. Als ik haal motivatie hier opschrijf is dat misschien iets anders dan wat zij zou schrijven, dus dat doe ik maar niet
Feit is dat ze het wilde en dat daarvoor meteen hulp kwam. Opstarten lukte prima.
Volhouden is vers twee. En daarover gaat mijn vraag
tonny
03-08-2015 om 13:40
@skik
Ik vrees dat dat een wat te theoretische voorstelling van zaken is, maar daarover kan iemand die er meer verstand van heeft vast meer zeggen.
Mijn eigen ondervinding is dat melkproductie snel terugloopt als je weinig stimuleert (weinig kolft). En na een aantal weken/maanden weer opbouwen, dát is erg moeilijk.
Urslau
06-08-2015 om 21:26
Tonny
ik heb bij de jongste (met 30 weken gekomen) vanaf het begin gekolfd. Inderdaad eerst met de medela van het ziekenhuis en daarna via de thuiszorg. Uiteindelijk was dat ook een kostbare zaak en daarna heb ik via marktplaats een goede van medela gevonden om op het werk te kunnen kolven.
Uiteindelijk heb ik meer dan een jaar gekolfd en heb nooit life borstvoeding kunnen geven, omdat het te vermoeiend voor hem was. Iets later werd de oorzaak gevonden (ziekte). Als jouw dochter zich er goed bij voelt, laat haar dan vooral lekker door gaan met kolven. Inderdaad ook om de productie op peil te houden. Mocht het niet langer gaan of ze wil niet meer, heeft ukkie toch een paar weken van haar melk mogen genieten. Via de sonde krijgt ukkie naast de moedermelk mogelijk ook iets van nenatal (oid) om extra aan te kunnen komen. Weet ze daar ook van? Ons werd niets vertelt totdat hij naar het regionale ziekenhuis ging.
Blijf genieten van de mooie momenten en de kleine vorderingen van jullie kleindochter.
dc
07-08-2015 om 01:06
geur
Ik was altijd bar slecht in kolven. Maar als ik een baby zie, of zelfs ruik, komt de melk eruit, zelfs nu nog (al 2 jaar gestopt). Wat bij mij hielp was vooral aan een body ruiken die mijn baby aangehad had terwijl ik naar een foto van de baby keek.
En als het teveel wordt allemaal, heb je geinformeerd naar donor moedermelk? Of vindt je dochter dat niets?
Tonny
24-08-2015 om 23:41
Bijna acht weken
En vandaag op verkenning aan de borst. Zo knap van minimeisje en haar moeder!! Kolven nog steeds volgehouden, als ze inderdaad doorkrijgt hoe dat werkt, zuigen, ademen en slikken, dat motiveert enorm
Sneeuwitje
15-09-2015 om 09:09
hier ook
Twee keer zelfs. Bij beide kinderen, allebei keurig netjes op tijd, heb ik lang gekolfd. Borstvoeding lukte niet goed (borstonstekingen, niet goed happen, kloven enz.). Dus in plaats daarvan heb ik - met hulp van een dubbele electrische kolf van medela maanden gekolfd. Bij de oudste ben ik na 6 maanden voorzichtig gaan afbouwen, bij jongste heb ik het 8 maanden volgehouden. Ik had wel het voordeel dat ik erg veel melk had, en dat ik dus een keer minder hoefde te kolven dan het aantal voedingen. Kolven ging dus eigenlijk makkelijker voor mij.
Groetjes, Sneeuwitje
tonny
15-09-2015 om 15:31
moe
kindje (35 weken) is nu bijna 11 weken en krijgt uitsluitend moedermelk (met bmf); sinds twee weken oefent ze elke dag even aan de borst. Het kolven gaat met ups en downs, moeder is erg moe en de overvloed van Sneeuwitje is niet aan de orde helaas. Dubbele kolf gebruiken voelt voor haar erg ongemakkelijk.
Vooral het erg laat gaan slapen en heel vroeg weer moeten kolven breekt haar op, in bed kolven lukt niet omdat haar geliefde daarvan veel last heeft vanwege het geluid (ook hij is moe en moet werken).
Affijn, het is een hele opgave, maar ze put moed uit het feit dat ze nog steeds genoeg produceert voor wat kindje nodig heeft én dat ze haar misschien met een paar weken thuis heeft en veel vaker kan aanleggen.
Ely
15-09-2015 om 22:49
Ach Tonny
Wat een doorzetter is jouw dochter! Superknap van haar, echt respect!
skik
16-09-2015 om 08:41
Top!
Het is ook zwaar, dat kolven, zeker bij een eerste, als je nog niet (veel) live gevoed hebt. Dat ienieminimeisje groeit op háár melk, daar mag ze heel trots op zijn!
skik
Flanagan
16-09-2015 om 10:00
De winter door
Ik heb een maand gekofd en kon overstappen op bv. Met bv zong ik de winter door. Dat ze in het eerste jaar geen last hadden van verkoudheid etc dan ook , zie ik als een verdienste van mijn inzet.
Een flesje maken is veel makkelijker. Maar de winst van geen slapeloze nachten want extra weerstand, is mij ook veel waard. Dus mocht de dochter balen van het kolven, probeer dan de meerwaarde voor ogen te houden.
Niet alleen zien hoe ze in gewicht toeneemt, maar ook hoe ze een weerstand opbouwt.
skik
16-09-2015 om 10:09
Aanvulling
Gelukkig wonen we in Nederland met uitstekende gezondheidszorg, voedselveiligheid en schoon water. Mocht het kolven te zwaar worden of het live voeden niet zo lekker lopen, dan wordt ze net zo goed groot met flesvoeding en hoeft je dochter zich daarover echt niet naar te voelen.
skik
Sneeuwitje
16-09-2015 om 10:18
chapeau
voor je dochter hoor Tonny! Echt heel knap, want kolven is niet (altijd) makkelijk! Ik hoop dat de kleine meid echt gauw naar huis mag en dat het dan met aanleggen enz. gewoon goedkomt. Deze weken en alles wat ze er tot nu toe voor gedaan heeft, pakt niemand meer af! En wat skik zegt, als het dan uiteindelijk niet meer lukt of te zwaar wordt, dan is er een mooi alternatief. Het kindje is zo'n prachtig wonder, jullie (en vooral zij als ouders) zijn door zo'n moeilijke periode gegaan, dat ik hoop dat het straks als ze thuis is ook genieten wordt (met of zonder borstvoeding).
Liefs, Sneeuwitje
p.s. ik ging vaak beneden op de bank kolven met een tijdschrift of een boekje erbij. Ik snap dat dit 's nachts niet zo ideaal is, maar misschien wel op de andere momenten. Ik snap overigens wel dat een dubbele kolf ongemakkelijk voelt (ik voelde me soms net een melkkoe), maar de wetenschap dat het je kindje helpt dat hielp mij zelf wel enorm.
Flanagan
16-09-2015 om 10:26
Tijdrovend
Ik vond kolven vooral tijdrovend. Als mijn man aanwezig was, gaf hij de fles . Zo had ik even wat tijd om in mijn hoofd niet alleen bezig te zijn met voeden. De taak van verzorgen werd zo teamwork.
Skik gaf al aan dat het water in Nederland zo schoon is, dat fv ook goed werkt. Dat is waar, alleen zitten daar geen antistoffen in.
marie
16-09-2015 om 15:40
info
Deze info al gelezen? (vast wel denk ik?)
https://www.borstvoeding.com/problemen/prematuren/protocol.html
Hopelijk houd je dochter het nog lang vol.
Niki73
16-09-2015 om 15:53
Dubbel kolven
Dubbel kolven is even wennen en vaardigheid opbouwen, maar het gaat wel dubbel zo snel en levert meer ml op, omdat je optimaal gebruik maakt van alle toeschietreflexen. Ik zou het toch aanraden.
Ik probeerde het kolven (voor mij alleen op mijn werk) te zien als een rustmoment. Even verplicht zitten en ontspannenen aan mijn baby denken. Kopje thee erbij, soms een tijdschrift. Best knus.
akka
22-10-2015 om 08:41
's nachts kolven
Ik heb bij mijn 2 oudste kinderen lang gekolfd. 's nachts maar kort. Als mijn kinderen door hadden geslapen, hadden ik 's nachts ook niet hoeven voeden. Overdag kolfde ik wel zoveel dat er voor de nacht een flesje klaar stond.
tonny
22-10-2015 om 09:29
nog steeds
Minimeisje is nu 40 1/2 week, dochter kolft nu dus meer dan vier maanden. De kolf is er al een keertje mee gestopt, dochter moest toen halsoverkop een nieuwe motor ophalen - dat was gelukkig garantie.
De voeding loopt niet meer zo makkelijk als ooit aan het begin, maar ukkie krijgt nog steeds moedermelk. Uit de vriezer toen haar moeder die eerste weken veeeeel meer produceerde dan ze zelf kon verwerken, gemengd met 'actuele melk'.
Aan de borst drinken gaat zeer mondjesmaat, ze heeft nog steeds een sonde. De dr. Braunfles gaat veelal prima.
Het is allemaal anders dan ooit verwacht, maar ukkie groeit goed, doet het goed, en daar draait het om.
Haar moeder wil het kolven nog even volhouden, al begint het na vier maanden wel een erg vervelend corvee te worden. Ze moet het stipt uitvoeren, want anders dreigen ontstekingen. Dat valt niet mee als ze eindelijk in de ochtend slaapt nadat ukkie wat onrustige nachtelijke uren had. Bij een gewone situatie zou je dan gewoon nog wat blijven slapen totdat het kindje weer wakker wordt en je als moeder/voedster nodig heeft.
Urslau
24-10-2015 om 17:44
Top...
dat het kolven nog zo goed gaat. Ik heb met de jongste uiteindelijk ruim een jaar gekolfd. Hij heeft het nooit gered om de borst te drinken. Mocht het uiteindelijk niet meer gaan is het geen schande.
Krijgt jouw kleindochter ook nog Nanatal oid door de afgekolfde voeding?
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.