Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden
Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op
Jill

Jill

04-09-2018 om 07:36

Baby flesje kraanwater gegeven..

Hoi lieve forummers,

Ik maak mij eerlijk gezegt onwijs veel zorgen, ik las gisteravond allemaal horrorverhalen op internet over waterintoxicatie, dat baby's water niet kunnen verteren etc.

Ik heb mijn opvangkind gisterenmiddag tussen zijn voedingen door een flesje lauw kraanwater gegeven. Zo'n 80 a 100 cc, omdat ze zo onrustig was en er niet genoeg borstvoeding meer beschikbaar was tot ze zou worden opgehaald. Omdat we een discussie hadden dat er eventueel wat meer BV moet worden gegeven per keer omdat ze het blijkbaar nodig heeft, ben ik vergeten te communiceren dat ze ook een flesje water op heeft. Ze krijgt 125 cc BV per keer en drinkt het dan gulzig leeg.

Ik heb vannacht geen oog dicht gedaan en maak me zorgen. Mijn moeder zegt dat 1 keer een flesje water niet erg is. Wat zeggen jullie?? Ik doe het in ieder geval nooit meer.

Liefs, een beginnend gastouder.

Moeder

Moeder

04-09-2018 om 08:04

Kan geen kwaad volgens mij

Mijn nicht was altijd verpleegster op de afdeling neonatologie. Ik heb haar in de zomer haar baby zoontje regelmatig een flesje water zien geven.

Water gevaar

???

Zolang je geen halve liters geeft is er toch niks aan de hand?

Jill

Jill

04-09-2018 om 08:36

Dit stond op internet.

Ja het is misschien een beetje een stomme vraag, maar ik wilde even wat meer weten over de situatie m.b.t. de BV en water geven en dit is wat ik vond. Vond het best wel heftig namelijk.

Tekst van internet:

"Zo kunnen zuigelingen waterintoxicatie, of watervergiftiging krijgen wat verschrikkelijke gevolgen kan hebben, beginnend met misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en desoriëntatie, en eindigend in extreme zwelling van de hersenen, verstoring van de doorbloeding en druk op het cerebellum, epileptische aanvallen, coma en dood. Ook in de rest van het lichaam kunnen diverse orgaanproblemen ontstaan. Baby’s jonger dan zes maanden zijn hier erg gevoelig voor omdat hun nieren nog niet rijp genoeg zijn om water goed te kunnen verwerken. Belangrijk om te vermelden is dat het hier om grotere hoeveelheden water gaat, een paar slokjes zou zulke extreme reacties niet moeten veroorzaken.

Een bijkomend probleem is dat watervergiftiging nauwelijks op tijd ontdekt wordt omdat de symptomen van slaperigheid en driftbuien simpelweg bij kleine kinderen horen en je niet meteen verwacht dat er iets ernstigs aan de hand zou kunnen zijn. Pas wanneer er zwellingen in het gezicht, lage lichaamstemperatuur of insult vastgesteld zijn wordt er een link naar waterintoxiteit gelegd. Op tijd behandelen zorgt er voor dat er geen permanente schade achterblijft maar eng is het wel.
Geef de baby daarom nooit water. Als het warm is kun je vaker aan de borst aanleggen of vaker een flesje maken, maar er op alle tijden voor zorgen dat je de gebruiksaanwijzing voor het klaarmaken van een fles volgt. Een voeding verdunnen met water is net zo gevaarlijk als water geven en wordt daarom altijd afgeraden"

Hilde

Hilde

04-09-2018 om 08:53

wat een horrorverhaal

Medische dingen kan je soms beter niet googelen. Als er iets aan de hand was had je het al lang gehoord. Informeer anders even bij je eigen huisarts, die kan je geruststellen.

bicyclette

bicyclette

04-09-2018 om 09:00

relax!

Relax!

Allereerst: een kind van 4 maanden is al heel lang geen zuigeling meer (daar gaat jouw artikel over) maar een stevige baby. Het is ook de leeftijd waarop kinderen andere dingen gaan eten en drinken dan moedermelk of flesvoeding. Hoewel in Nederland de lijn wordt aangehouden dat je bij (kleine) baby's het water eerst even kookt, zijn er ook deskundigen die aangeven dat dat helemaal niet nodig is. Of alleen maar nodig is als je een oud huis hebt met loden leidingen.

Dus echt, relax. Er is helemaal niets aan de hand. Weet je hoe goed het Nederlandse kraanwater is?

@nnemoon

@nnemoon

04-09-2018 om 09:22

Maak je niet druk!

Het wordt officieel afgeraden voor kinderen onder de zes maanden. Ze hebben een kleine maag en daardoor zouden ze sneller vol zitten door het water en dan minder borstvoeding of flesmelk willen drinken, waardoor ze dan bouwstoffen zouden missen. Hoeveel kinderen drinken niet hun fles leeg, missen die ook allemaal die bouwstoffen? Ook zijn de nieren nog niet helemaal goed ontwikkeld, waardoor bij grote hoeveelheden water natriumtekort op zou kunnen optreden. Jij schrijft dat je 80 tot 100 CC hebt gegeven, dus dat kan volgens mij echt geen kwaad.

Jill

Jill

04-09-2018 om 14:34

Bedankt

Bedankt dames!

mirreke

mirreke

04-09-2018 om 15:24

Schrijf dit

voortaan in een heen-en-weerschrift.

Bij heel jonge kinderen zou ik sowieso even noteren wat er gegeten/gedronken is. Fles wel of niet helemaal op, dat soort dingen. Dus ook een flesje kraanwater.

Ad Hombre

Ad Hombre

04-09-2018 om 15:44

Borstvoeding

Bestaat voor 99% uit water.

Hangt allemaal af van gewicht

Baby's voelen zelf een natuurlijke "grens" van ongeveer 150-180 ml vocht per etmaal. Meer willen ze echt niet drinken. Alleen een uitgehongerde baby zal over die grens heen gaan, met waterintoxicatie als gevolg. Waterintoxicatie is een combinatie van te veel water en te weinig zouten. Dat is waarom je wel 10 liter isotone sportdrank kunt drinken, maar waarom je dood gaat als je 10 liter water drinkt. Bij waterintoxicatie bij baby's is bijna altijd ook sprake van ondervoeding (de baby krijgt te weinig melk binnen), niet alleen maar van extra water. Vooral het niet geven van 'normale' melk en het (alleen maar) aanbieden van ernstig verdunde melk is levensgevaarlijk.

Omdat baby's echt niet zomaar over hun eigen grens van 150-180 ml vocht per etmaal gaan, zullen kleine baby's die water aangeboden krijgen, minder melk gaan drinken. Een borstgevoede baby van 1 tot 6 maanden drinkt zo'n 600-900 ml melk per etmaal. Gek genoeg blijft de hoeveelheid die een baby drinkt redelijk stabiel van 1 tot 6 maanden ook al neemt het gewicht toe. Je kunt dus uitrekenen dat bij een baby onder de 6 kilo, dat water ten koste kan gaan van melk. En dat als een baby langere tijd dagelijks water krijgt, dat de groei daardoor afremt. Bij een flesgevoede baby weet je of dit het geval is (of water ten koste gaan van melk), bij een borstgevoede baby weet je het gewoon niet en kun je maar beter voorzichtig zijn.

Maar vanaf een kilo of 6 hoef je je geen zorgen te maken. De baby kan best wat "extra" water verwerken zonder dat het ten koste gaan van melk.

Wat je doet als de gekolfde melk op is, is iets wat je met de moeder moet bespreken. Als je niets hebt afgesproken (of als de afgesproken niet werkt), dan kun je maar het beste de moeder opbellen om te overleggen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.