Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden
Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Lees ook op

Wanneer zwangerschapsverlof als je in de zorg werkt?

Ik ben zwanger van de 3e, maar werkte de vorige zwangerschappen niet. Nu wel dus, in de thuiszorg en vraag me af of er hier nog meer 'zorg' mensen zitten die uit ervaring wat kunnen zeggen over wanneer met zwangerschapsverlof te gaan.
Ik ben nu 27 weken en moet aangeven of ik 4 of 6 weken van te voren wil.
Op zich ga ik het liefst zo lang mogelijk door, vooral omdat ik net per 1 november ben begonnen bij deze werkgever, tja... of is dat niet echt realistisch?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Nasha 1st

Nasha 1st

09-11-2009 om 21:17

Alleen jij

kan dat beoordelen, tenzij in jullie CAO staat dat het met 6 weken moet. Er zijn namelijk CAO's waar dat verplicht is vanwege het zware werk. Kijk het even na in je CAO

Merel78

Merel78

10-11-2009 om 08:53

En ook...

houdt er rekening mee dat zelfs al geef je aan dat je 4 weken van te voren wilt, maar je onverhoopt voor je verlof (deels) in de ziektewet komt, je 6 weken van tevoren moet! Ik werk zelf in de Jeugdhulpverlening, kan ook kiezen, maar zit voor 25% in de ziektewet. Kortom, ik hoef niet meer te kiezen. Er zijn er ook die ervoor kiezen om 4 weken van tevoren te gaan met nog 1 of 2 weken vakantie of overuren er voor geplakt.

Maar idd. kijk naar wat je zelf prettig vindt, in combinatie met hoe je zwangerschap verloopt (en hoe de vorige verlopen zijn) en overleg of het evt. nog aangepast kan worden naar eerder met verlof gaan als je het niet trekt.

groetjes, Merel

Ik..

werkte ook in de zorg toen ik zwanger was van mijn dochter. Fysiek best pittig, met bukken, traplopen, niet veel zitten/rusten... Mijn plan was toen om tot 4 weken vooraf te werken omdat ik graag langer na de bevalling de tijd wilde hebben maar het lukte echt niet! 6 weken vooraf ben ik toen toch gestopt, ik trok het niet meer...Ook al werd ik niet meer ingepland op de ochtenddiensten (die het zwaarst waren ivm clienten uit bed halen, douchen, aankleden enz).. ik was er toen echt helemaal klaar mee.
Ik denk als er op je werk fysiek het een en ander van je gevraagd wordt, dat het het meest verstandig is om te kiezen voor 6 weken vooraf met verlof. Maar ja.. uiteindelijk is het maar net hoe je jezelf voelt en wat Merel zegt klopt ook...als je om een andere reden al in de ziektewet zit (bijv. kortere dagen) ben je verplicht om 6 weken van te voren te stoppen...
Succes!

Nancy31

Nancy31

10-11-2009 om 12:58

Mag ook 5 weken

iemand maakte laats de opmerking dta de keuze eigenlijk 6, 5 of 4 weken is... Klinkt eigenlijk wel logisch, maar ik ken niemand in mijn omgeving die dat zo gedaan heeft.

Wel is het met wat voor werk dan ook heel onvoorspelbaar hoe je het volhoudt, de een zou tot aan de bevalling kunnen werken en de ander is met 28 weken al helemaal klaar (of eerder)

Succes

6 weken

Ik werk op een kinderdagverblijf, ook vrij fysiek werk dus. Bij m;n vorige zwangerschap ben ik 6 weken van tevoren gestopt, en dat ga ik nu ook weer doen. Het wordt allemaal alleen maar pittiger met die buik, dus ik zie het helemaal niet zitten om tot 36 weken door te werken. Ieder z'n eigen keus natuurlijk, maar ik denk zelf dat het voor je lichaam beter is om die 6 weken van te voren te pakken.

6 weken

Ik zat in het onderwijs, ik ben met 6 weken gestopt. Niet zozeer vanwege de zwaarte (al was het wel zwaar), maar vooral omdat je als je 6 weken van te voren stopt je extra tijd verlof krijgt als je overtijd loopt (en dat deed ik bij mijn oudste). Want na de bevalling heb je altijd minimaal 10 weken verlof.

Risama

Risama

11-11-2009 om 08:41

Maar...

Als je 4 of 5 weken voor de uitgerekende datum stopt en een week na de ud bevalt, krijg je die week toch ook erbij? Zou toch niet eerlijk zijn als je er dan plots maar 10 krijgt omdat je wat later bevallen bent, terwijl je juist later met verlof gaat om na de bevalling wat extra tijd te hebben. Ik was juist van plan om met 35w met verlof te gaan, reken er vervolgens op dat kind een week te laat gaat komen (net als drie van zijn brusjes, alleen de oudste kwam ruim voor de ud) en plak er dan nog 3 weken vakantie aan vast, zodat ik de hele zomervakantie nog thuis ben. Maar als die truc niet opgaat kan ik net zo goed met 34 w met verlof gaan....

Risama

Biene M.

Biene M.

11-11-2009 om 10:46

Zo zit het

Je krijgt 16 weken verlof, met dien verstande dat je minimaal 10 weken verlof na de bevalling hebt. Een paar voorbeelden:

- Je gaat met 36 weken met verlof en bevalt met 39 weken; je verlof duurt 16 weken (3 weken ervoor + 13 weken erna)

- Je gaat met 34 weken met verlof en bevalt met 41 weken; je verlof duurt 17 weken (7 weken ervoor + 10 weken erna)

- Je gaat met 36 weken met verlof en bevalt met 42 weken; je verlof duurt 16 weken (6 weken ervoor + 10 weken erna)

- Je gaat met 35 weken met verlof en bevalt met 42 weken; je verlof duurt 17 weken (7 weken ervoor + 10 weken erna)

Als je met 36 weken met verlof gaat, moet je dus langer dan 42 weken doorlopen om extra verlof te krijgen en als je met 35 weken met verlof gaat, moet je langer dan 41 weken zwanger blijven. Als je er zoveel mogelijk uit wilt slepen, moet je met 34 weken met verlof gaan en met 42 weken bevallen, dan heb je 18 weken verlof.

Heb ik het duidelijk uitgelegd?

Sascha2

Sascha2

11-11-2009 om 11:52

Ik dacht...

dat ook als je 4 weken van tevoren met verlof gaat en twee weken doorloopt, je gewoon na de bevallingsdatum nog 12 weken houdt. Oftewel: twee weken langer levert 18 weken verlof op, of je nu zes of vier weken voor de uitgerekende datum met verlof bent gegaan.

Biene M.

Biene M.

11-11-2009 om 12:24

Natuurlijk

Natuurlijk heeft Sascha gelijk, vergeet mijn berichtje maar.

Van http://www.postbus51.nl/nl/home/themas/werk-en-loopbaan/verlofregelingen/zwangerschapsverlof-en-bevallingsverlof/hoe-lang-duurt-zwangerschapsverlof-en-bevallingsverlof.html#anchor-paragraph04:

U bent zes weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum gestopt met werken. Uw baby is twee weken na deze datum geboren. U heeft dan recht op acht weken verlof voor de bevalling en tien weken erna. In totaal heeft u dus achttien weken verlof.

U bent vier weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum gestopt met werken. Uw baby wordt twee weken na deze datum geboren. U heeft dan recht op zes weken verlof voor uw bevalling en twaalf weken erna. In totaal heeft u achttien weken verlof.

Risama

Risama

11-11-2009 om 12:50

Pfff...

Gelukkig, Dirksmama maakte me even helemaal in de war. Bedankt Biene voor de link! (enne: gefeliciteerd!)

Risama

Biene M.

Biene M.

11-11-2009 om 13:47

Risama

Eh, bedankt Sascha maar, want ik maakte de verwarring in eerste instantie alleen maar groter!

Wel bedankt voor de felicitaties en jij ook gefeliciteerd

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.