Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
17-03-2016 om 14:38
Terwijl ik het nog steeds niet makkelijk vindt om er over te praten - ik zie dat er nu met het boek van Diana Koster "Perfecte bevallingen bestaan niet" en eerste onderzoeken die op gang komen meer aandacht voor is...
Begin vorig jaar ben ik bevallen van mijn dochtertje. Helemaal blij en in de roze wolken tot op de dag van bevalling...Nadat de vliezen waren gebroken ging eigenlijk alles mis - dwarsligging, maar 4cm ontsluiting en het ging allemaal zoooooo langzaam voor mijn gevoel, terwijl ik tegelijkertijd meer en meer paniekerig werd. Uiteindelijk was een keizersnede nodig - iets wat ik eigenlijk absoluut niet wilde...
Eenmaal thuis had ik last van insomnia, voelde ik me niet meer mezelf, kon me niet concentreren, voelde me verdwaald...de roze wolken waren weg. En niemand begreep het - ik dacht dat het gewoon aan mij lag, en voelde me geïsoleerd. Destijds heb ik er weinig informatie over kunnen vinden, en werd mij (zoals ik nu vast heb gesteld) de standaard (foute) diagnose van postnatale depressie gesteld.
Het is fijn om te zien dat dit taboe-thema van bevallingstrauma nu doorbroken begint te worden...via http://stichtingbevallingstrauma.nl/bevalling-trauma-vragenlijst-ptss/ heb ik achteraf zicht gekregen op waarmee ik worstelde destijds. Ik snap heel goed dat er een taboe op zit - ik heb me ook enorm geschaamd en had het gevoel bij niemand terecht te kunnen. Maar dat is niet zo! En wij, de getroffen vrouwen, moeten durven om ons verhaal te delen (kan ook bij die stichting trouwens), dat zijn we elkaar schuldig. Niemand hoeft er alleen voor te staan.
Liefs & sterkte aan iedereen die zich hierin herkent,
Elaine
21-03-2016 om 02:49
Diana Koster en het onderzoek
http://www.scientias.nl/weg-mythe-perfecte-bevalling-bestaat/
Interview en nog een link voor verder onderzoek.
http://traumatischebevalling.nl/
"Het gaat Koster aan het hart. In haar praktijk heeft ze regelmatig te maken met vrouwen – en soms ook mannen – die worstelen met de wijze waarop de bevalling is verlopen. “De enorme impact die een traumatische bevalling heeft, dat heeft me echt verrast,” vertelt ze. “Een traumatische bevalling kan een impact hebben op je leven, op je werk, op je relatie met je partner, maar ook op je relatie met het kind, omdat je het je kind stiekem kwalijk neemt of omdat het je continu herinnert aan je trauma. Als je als bankbediende met een overval te maken krijgt, kun je een andere baan zoeken, maar als moeder moet je voor je kind zorgen.” En die zorg valt veel vrouwen – in combinatie met die maar lastig te verwerken bevalling – zwaar: ze raken uit balans."
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.