11 oktober 2002 door Henk Boeke

Hoe zit de wereld in elkaar?

Niets is wat het lijkt, en vooral niet in de wereld van ouders en kinderen. Ouders Online gunt u een onthullend kijkje in de commerciële keuken.

Wie zijn kinderen wil opvoeden, oftewel klaarstomen om zelfstandig te kunnen functioneren, ontkomt er niet aan om af en toe te vertellen dat de wereld niet zo mooi is als hij eruit ziet. Je moet het natuurlijk niet overdrijven, en niet alsmaar doorzeuren over kinderlokkers, ozon-gaten en schurkenstaten, want dan is de lol er snel vanaf. Dan kun je beter een cavia nemen om tegenaan te klagen. Maar een korte inzichtgevende melding hier en daar is onvermijdelijk.

Hetzelfde geldt voor de informatie die wij aan u doorgeven. Ook wij ontkomen er niet aan om af en toe te melden hoe de wereld in elkaar zit. Niet dat we u zonodig moeten opvoeden (hoewel... we kunnen het niet laten om u bij tijd en wijle te waarschuwen dat u met uw tengels van de te krappe voorhuid van uw zoontje moet afblijven, en dat u uw kind niet moet troosten bij pavor nocturnus omdat u daarmee meer kwaad dan goed doet), maar toch.

Hieronder geven we u een paar staaltjes van wat wij de laatste tijd ontdekten over de wereld en zijn randgebieden.

De beste dit en de leukste dat

Laten we beginnen met een redelijk onschuldig onderwerp: de beste dit en de leukste dat van het jaar. In het Ouders Online Nieuws van deze week werden ze al genoemd: de beste Nederlandse kinder-programma's, het speelgoed van het jaar, en de veiligste baby-producten. (De laatste categorie wordt ingebracht door Consument en Veiligheid, in de wedstrijd om de beste baby-producten van het jaar.)

Goed om te weten, lijkt ons, is dat dit soort wedstrijden meestal een commercieel doel dient. Meer verkopen dus. Afgezien van de race om de beste kinder-programma's (georganiseerd door de publieke omroep) geldt dat in ieder geval voor het speelgoed van het jaar, en voor de beste baby-producten van het jaar. De eerste wedstrijd wordt georganiseerd door de speelgoed-branche en de tweede door de baby- en kleuterbranche.

Op zich is er niets op tegen dat een branche-organisatie een wedstrijd organiseert die te maken heeft met zijn eigen voortbrengsels. Het vervelende is alleen dat de meeste mensen denken dat het om een soort neutrale consumententest gaat, en de bewuste branche-organisaties houden die mythe maar al te graag in stand. Op de website van het speelgoed van het jaar staat bijvoorbeeld nergens door wie dit evenement nu eigenlijk georganiseerd wordt. Zie www.speelgoedvanhetjaar.nl.

Bedplassen

Speelgoed is kinderspel, vergeleken bij medicijnen. Als het dáár niet volkomen helder is welke clubs er schuil gaan achter ogenschijnlijk onschuldige instanties, dan moet je echt gaan oppassen.

Met name voor ouders is het wat dat betreft goed om te weten dat het Kenniscentrum Bedplassen mede gefinancierd wordt door de farmaceutische industrie.

Bedplassen is een probleem. En er zijn medicijnen voor. Maar reclame maken voor medicijnen is verboden. Met het Kenniscentrum Bedplassen heeft de farmaceutische industrie echter toch een vehikel om zijn medicijnen aan de man te brengen.

Luizengif

Tot slot van deze korte cursus wereld-oriëntatie, met voorbeelden die opklimmen in kwalijkheid, willen we nog even ons ei kwijt over de bestrijdingsmiddelen voor hoofdluizen.

Een paar weken geleden presenteerden we u een nieuwe luizen-shampoo die we hadden ontdekt. Het ging daarbij om het middel Millium, dat we enthousiast voor het voetlicht brachten, omdat het natuurlijk en niet giftig was, en bovendien nog lekker rook. (De fabrikant wilde natuurlijk graag op die pagina adverteren, hetgeen we in dank aanvaard hebben, maar wat nooit had gekund als we dat middel niet goed hadden gevonden.)

En prompt ontvingen we daarop een klacht van een product-manager van Prioderm (een giftige luizen-shampoo) die ons verweet dat we met onze voorkeur voor natuurlijke middelen afweken van de officiële richtlijnen. Die richtlijnen zijn geformuleerd door de LCI (Landelijke Coördinatiestructuur Infectieziektenbestrijding) en daarin worden 'geregistreerde middelen' (lees: medicijnen) expliciet geprefereerd boven natuurlijke middelen.

Elke argeloze ouder zal in zo'n geval onmiddellijk denken: "Tjee, een officiële richtlijn van een officiële instantie. Dan moet het wel goed zijn wat die gifmengers ons willen verkopen." Maar Ouders Online is niet argeloos, en denkt verder dan zijn neus lang is. Want kijk nog eens goed naar de naam van dat instituut: "Landelijke Coördinatiestructuur Infectieziektenbestrijding". Daar staat dat het om Infectieziektenbestrijding gaat. Infectieziekten dus. Of nog korter: ziekten.

Maar in onze optiek is hoofdluis helemaal geen ziekte. Wel lastig natuurlijk, maar bepaald geen ziekte. Net zoals kalknagels of schimmelnagels geen ziekte zijn. Die zijn óók lastig (in sommige gevallen zeer lastig of zelfs psychisch belastend), maar geen ziekte. Je gaat er in ieder geval niet dood aan. Terwijl ratjes daarentegen wel héél raar gaan doen als ze malathion – het werkzame bestanddeel van medicinale luizen-shampoo – krijgen toegediend. Dat zien we toch liever niet via wondjes in de hoofdhuid van een kind de hersenen binnendringen... Bovendien zijn de landen om ons heen al veel terughoudender met dit soort middelen. Nederland loopt gewoon een beetje achter.

Maar goed, genoeg gezeurd. We wensen u, als vanouds, veel interactief leesplezier!