Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
22 januari 2020 door Chantal van der Vet
Chantal is slaapcoach voor baby’s. Dagelijks spreekt ze oververmoeide ouders die alles al hebben geprobeerd om hun baby te laten slapen. In haar columns neemt ze je mee naar de gezinnen waar ze over de vloer komt.
Als Slaapjuf kom ik wekelijks bij ouders thuis. Ik coach ouders bij het leren slapen van hun baby. Voordat ik op huisbezoek kom, heb ik met ouders al een uitgebreide intake gedaan. Ik analyseer het slaapgedrag en zoek naar de oorzaak van het slechte slapen. Daarna stel ik een plan op. Dit plan kom ik dan aan huis met je bespreken.
Vandaag mag ik op huisbezoek bij een jonge baby. De ouders van Jesse zijn zo ongelofelijk moe… Hun zoontje is nu 12 weken oud en er zijn vanaf het begin al problemen met het slapen. In de avond slaapt hij een paar uurtjes, maar alleen als de ouders ernaast gaan liggen. Overdag slaapt Jesse twee keer 45 minuten en het liefst wandelend in de wagen, of in de draagzak. In de nacht slaapt hij soms drie uur achter elkaar maar heeft nog veel onderbrekingen in de nacht. Niets is dan goed. Wiegen, rond hobbelen, masseren, het helpt allemaal niet! Ze zitten er helemaal doorheen.
Bij Jesse is verder geen babyleed. Wel is hij enorm oververmoeid. Baby’s die oververmoeid en overprikkeld zijn gaan uiteindelijk nog slechter slapen. Het gaat vaak van kwaad tot erger. Dit is het geval bij Jesse. Ook zelf in slaap vallen is een probleem. Hij heeft de hulp van ouders nodig. Ik noem dit een afhankelijke slaapassociatie. Daardoor is hij vaker wakker en huilt hij gelijk als zijn ouders niet bij hem zijn.
Mijn advies is om te starten met een goed ritme. Een baby van 12 weken oud kan maximaal 90 minuten wakker zijn. Ga je over deze wakkertijd heen, maakt zijn lijfje weer cortisol aan en gaat een baby tegenstribbelen bij een slaapje. Ze mogen hem ook inbakeren. Veel onrustige baby’s vinden dit fijn. Dus na 90 minuten wakkertijd mag hij weer in zijn bedje liggen. Als hij gaat huilen, pakken ze Jesse op en troosten ze hem. Als hij rustig is, leggen ze hem weer terug in bed. Het is belangrijk om hem rustig, slaperig, maar wakker in bed te leggen.
Lukt het bedje niet, kunnen ze ook wandelen met de kinderwagen of dragen in de draagzak. Als hij de eerste periode maar genoeg slaapjes doet! Oververmoeidheid voorkomen is heel belangrijk. Als de juiste timing erin zit kunnen we werken aan meer slaap in het bedje.
Voor de moeder van Jesse is het belangrijk dat ze probeert de voedingen na het wakker worden te geven. Dit zal niet altijd zo uitkomen maar is wel een aandachtspunt. Samen met de ouders spreek ik alles door. Ze gaan de eerste week proberen te letten op de juiste timing en daarna neem ik contact met ze op.
Na een week letten op timing en een hoop geduld, merken ze dat Jesse beter in een ritme komt. Jesse gaat steeds betere dutjes doen en de nachten zijn met twee voedingen ook al een stuk beter. Ik coach ze nog een keer om het zelf leren slapen te oefenen met Jesse. Ook geef ik de tip om te starten met een zogenoemde “droomvoeding”. Een voeding rond de klok van 23.00 uur voordat ze zelf gaan slapen. Jesse ligt dan gewoon te slapen, maar door hem uit bed te tillen en de borst aan te bieden, zal hij toch drinken. Erna kan Jesse weer slapend in bed gelegd worden. Dit heeft als doel om de nachtvoeding te verplaatsen naar later in de nacht, zodat de volgende voeding eigenlijk een ontbijtje wordt.
Het resultaat mag er zijn! Na nog een volle week doet Jesse het zo goed. Hij slaapt betere dutjes en de nachten zijn een verademing voor de ouders. Hij wordt wakker voor een voeding maar slaapt daarna weer in. En wat nog leuker is: Jesse is een veel blijer mannetje!
Chantal van der Vet is de eerste Droomritmecoach van Nederland. Met haar praktijk leert zij kleintjes op een liefdevolle manier goed slapen. Met als resultaat dat al vele gezinnen inmiddels een verbeterde nachtrust hebben.