Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
30 januari 2017 door Jacqueline Eckhardt
IJzersterke voorleesbundel voor angstige kleuters opnieuw uitgegeven.
Willem en Dikke Teun
tekst: Jacques Vriens
ill.: Alex de Wolf
uitg.: Van Holkema&Warendorf, 2016
ISBN: 978-90-0035-033-9
omvang: 106 pagina's
prijs: € 12,99
Online bestellen
Dit voorleesboek over Willem en Dikke Teun staat vol prachtige korte verhaaltjes. Over de blonde kleuter Willem (5) en zijn dikke rode kater Teun. Herkenbare verhaaltjes, maar geen alledaagse. Want terwijl Willem worstelt met al die dingen waar een kleuter zoal mee worstelt (vriendjes maken, buitenspelen, ruzie maken, klusjes doen), praat Dikke Teun hem door al die moeilijkheden heen. Letterlijk. Want de kater blijkt te kunnen praten.
De eerste keer dat Dikke Teun praat in plaats van miauwt, gelooft Willem zijn oren niet: "Juf zegt dat dieren niet kunnen praten". Maar Dikke Teun legt uit dat hij een vergissing is. "Gewone poezen praten niet, maar je hebt ook vergissingen. Die praten per ongeluk wel." En vanaf dat moment is dat hun geheim.
Dikke Teun praat alleen tegen Willem. En alleen als het nodig is. En dat is meestal als Willem iets moet doen wat hij eng vindt. Bijvoorbeeld als mama hem vraagt een brood te halen bij de bakker. Of als hij een nieuw buurjongetje krijgt. Of als grotere kinderen hem vragen om mee te spelen met verstoppertje. Als de kinderen denken Willem in de maling te kunnen nemen door zich héél goed te verstoppen, vertelt Dikke Teun steeds waar ze zitten en wordt Willem de held van de dag.
Stap voor stap verkent Willem zijn wereld, hij leert steeds meer dingen alleen te doen en krijgt zelfvertrouwen als dat lukt. Zoveel zelfs, dat Dikke Teun op een dag ook tegen Willem alleen nog maar weer miauwt.
Jacques Vriens schreef Willem en Dikke Teun al in 1997. Nu, twintig jaar later, is het opnieuw uitgebracht en de verhaaltjes passen naadloos in deze tijd. Heel even denk je als volwassen lezer dat Willem in zijn hoofd bedenkt dat zijn kater kan praten. Maar als ook mama op een dag de stem van Dikke Teun hoort, wordt het geheim bijna ontdekt. Ik vind dat mooi. Geen ingewikkelde psychologie in dit boek, maar gewoon een kater die kan praten. Punt.
is tekstschrijver en moeder van vier kinderen. Al sinds 2003 ons baken voor kinderboeken.