4 december 2018 door Eva Kuipers

De mooiste kinderboeken voor de feestdagen!

Zoveel mooie kinderboeken, maar welke is het leukst? Wij helpen je kiezen met onze top 5 kinderboeken!

Onze kinderboekentips hebben we opgedeeld in één uitblinker per leeftijdscategorie, om te beginnen met een boek voor kinderen vanaf 3 jaar en we sluiten af met een tip voor kinderen vanaf 12 jaar. Veel leesplezier namens Ouders Online!

Kerstmis met Boer Boris

Kerstmis Boer Boris3+ jaar

Ted van Lieshout en Philip Hopman

Uitgeverij: Gottmer

Kerstmis met Boer Boris is het elfde deel alweer van Boer Boris in de serie van het fenomenale duo Ted van Lieshout en Philip Hopman.

Boer Boris heeft het leuke plan dat er een kerstboom moet komen, want de Kerst nadert. Samen met Berend en Sam zoekt hij de grootste boom in het bos. Met zijn hijskraan trekken ze het bos in. Thuis gekomen met de boom, waarvoor de boerderij te klein blijkt, ontdekken ze dat het varken op de boerderij stilletjes is dood gegaan. Boer Boris organiseert een mooie begrafenis in het bos.  En als ze terugkomen in de stal krijgt Kerst toch nog een mooi staartje……..

Het prentenboek is heel geschikt om voor te lezen aan kleuters rond de Kersttijd. Gelijktijdig komt op een luchtige wijze ook het thema van dood en geboorte aan de orde. Weer een prachtig ontroerend verhaal, waar je verschillende kanten mee op kan qua thema’s met je kleuter tijdens het voorlezen: ‘Waar halen wij onze kerstboom vandaan?’, ‘Hoe komt het dat het varken doodging?’, ‘ Ben jij ook wel eens verdrietig?’

De illustraties zijn kleurrijk en met leuke vrolijke details. Vergeet vooral niet om samen op elke pagina te zoeken naar het muisje, die ergens zit verstopt.  

Droom opa

Droom opa7+ jaar  

Dolf Verroen (met illustraties van Charlotte Dematons)

Uitgeverij: Leopold

Droom opa is een ontroerend en prachtig boek over de opa van Thomas, die onverwacht overlijdt tijdens een logeerpartij. Opa kon op een meeslepende manier over zijn dromen vertellen. Maar nu droomt hij niet meer. En zal Thomas zijn opa nog wel kunnen onthouden? 

“Vannacht is mijn opa gestorven. Hij ligt aan zijn eigen kant van het bed. Zijn ogen dicht, zijn handen gevouwen boven het dekbed. Zijn mond lacht een beetje, alsof hij het leuk vond om dood te gaan. Hij ziet er niet erg dood uit, een beetje alsof hij slaapt. En toch. Ik weet opeens wat ik echt zie: hij droomt niet meer”. 


Schrijver Dolf Verroen, zelf net negentig jaar worden en daarmee de oudste actieve kinderboekenschrijver van Nederland, blijft uitblinken in ijzersterke ontroerende verhalen. Verroen is een meester in korte en raken zinnen, die bij je binnen komen.

De illustraties van Charlotte Dematons zijn verfrissend doordat ze van andere technieken gebruik maakt dan we van haar kennen. De droomwereld heeft ze in kleur in beeld gebracht en wisselen zich af met de realistische wereld die in grijstinten zijn, en aan het eind krijgen beide subtiel met elkaar te maken.

Toen ik

Toen ik8+ (om zelf te lezen)

Joke van Leeuwen

Uitgeverij: Querido

Deef is een doodnormale jongen, die bij zijn moeder woont. Zijn ouders zijn gescheiden en met zijn vader, die ergens anders woont, doet hij vooral leuke dingen.

Deef zegt over zichzelf: “Dit boek gaat over mij, en over een held, en over een koningin, en over een tijger en een club en een duif, en nog veel meer”.

Op een grappige manier en met een mix van van tekeningen, handschrift en boekletters vertelt Deef over wat hij meemaakt en waar hij over fantaseert. Hij denkt veel na, bijvoorbeeld over wat hij wil worden, of wat hij wel wil zeggen, maar niet durft. Deef kijkt met verbazing naar alles wat om hem heen gebeurt en vraagt zich allerlei dingen af wat een ander heel gewoon is. Hij heeft zo zijn eigen zienswijze op de meest dagelijkse dingen. 

Het verhaal en de illustraties vullen elkaar prachtig aan. Op vele pagina’s zitten grappige details verstopt in de tekeningen. Geschikt voor lezers vanaf de tweede klas. Van Leeuwen won met ‘Toen ik’ de Zilveren Griffel.

Laat een boodschap achter in het zand

Laat een boodschap achter8+ jaar

Bibi Dumon Tak (met illustraties van Annemarie van Haeringen)

Uitgeverij: Querido

Deze informatieve en humoristische non-fictie gedichtenbundel gaat over evenhoevige dieren, dat zijn dieren met twee of vier tenen (heb je drie tenen, zoals de zebra, dan is er geen plaats voor je in dit boek).

Ditmaal heeft Bibi Dumon Tak gekozen voor dichtvorm. Daarom is er voor een kenmerkende eigenschap of kenmerk van het dier als uitgangspunt gekozen. Een voorbeeld is de witstaarthert, en staat het ontbreken van zijn gewei en typische rode kleur, centraal:  ‘Zeg, Bambi mogen wij iets vragen, tussen ons, he, niemand hoeft het te horen. Maar is het niet eens tijd, dat je na honderd jaar volwassen wordt? Dat er boven op je kop een gewei groeit, en dat je rode kleur verbleekt?  De gedichten zitten vol prachtige beeldspraak, ze hebben een prettige cadans, en zijn dikwijls grappig. Zo chat het wildzijn met zijn tamme zus, en plaatst de wilde kameel een contactadvertentie. 

De samenwerking met Annemarie van Haeringen pakt geweldig mooi uit. Haar illustraties zijn beeldschone en originele antwoorden op de woorden van Dumon Tak. De creativiteit van de illustraties is alleen al af te zien aan de prachtige kaft van het boek. In het boek spreken de dieren tot de verbeelding en zorgen ervoor dat je nooit meer vergeet wie de kleine kantjil is, wie de vicuña, en wie de blauwe gnoe is. Zelfs wie nooit gedichten leest zal het boek lang bij blijven.

Ze gaan er met je neus van door

Ze gaan er met je neus vandoorVan 12 tot 120 jaar

Ted van Lieshout

Uitgeverij: Leopold

Vernuftige poëziebundel waarin Ted van Lieshout een uiterst originele en kunstzinnige combinatie heeft gecreëerd van rijm, tekst en beeldspraak.

Het boek begint met een ogenschijnlijk eenvoudig gedicht over een verliefde sneeuwman, die tedere gevoelens koestert voor een schattig konijn. De liefde is helaas niet wederzijds: het konijn gaat er namelijk met zijn neus (wortel) van door. Deze mooie beeldspraak staat symbool voor de gevoelens van de dichter van het boek, die dreigt te bezwijken onder liefdesverdriet.

De letters (en cijfers) uit het boek pikken dit niet en nemen het heft in eigen hand. Ze komen met allerlei oplossingen, zoals een nieuwe dichter te zoeken of gewoonweg zelf aan de slag te gaan. Óf een nieuwe liefde te zoeken voor hun dichter. Dit laatste ontaard in een ware lettertjes oorlog, die typografisch uitgebeeld wordt in rode en zwarte woorden en zinnen. 

Ze bevechten elkaar door de ander uit alle macht weg te duwen van de pagina en te overstemmen door zich in formaat op te blazen. Neem ook eens een kijkje in het inkijkexemplaar online.

Ted van Lieshout verkent in dit nieuwe boek de grenzen van wat er in een boek mogelijk is. Hij noemt zichzelf een ‘letterkundig beeldend kunstenaar’ en doet zijn naam meer dan eer aan met dit uiterst vindingrijke boek.