Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

8 dingen waar je aan wil denken als je een kinderfeestje gaat organiseren

Is je kind binnenkort jarig? Dan ben je misschien al druk aan het nadenken over het kinderfeestje. Het organiseren hiervan is vaak nog een grotere uitdaging dan je van tevoren denkt. Je wil over verschillende zaken nadenken. Om je een handje te helpen, vind je hier een handig stappenplan.

Stap 1: bepaal een thema

Het begint vaak bij het kiezen van een thema. Dit geeft richting aan het feestje en maakt plannen al gelijk een stuk makkelijker. Misschien heeft je kind al een thema in gedachten? Meestal hebben ze zelf de leukste ideeën. Zo niet, haal dan inspiratie uit populaire thema’s zoals superhelden, prinsessen, piraten, of een sport. Laat je kind kiezen: het is tenslotte hun speciale dag!

Stap 2: stel een budget vast

Bepaal hoeveel je wilt uitgeven aan het partijtje. Hou hierbij rekening met alle kosten, zoals voor de uitnodigingen, decoraties, activiteiten, het vervoer, eten en de eventuele huur van een locatie. Door een budget vast te stellen, voorkom je achteraf financiële tegenvallers.

Stap 3: kies een locatie

Afhankelijk van het budget en het thema kun je het feestje thuis organiseren, in een park, een speelparadijs, pretpark of bijvoorbeeld een bioscoop. Zorg ervoor dat de locatie veilig en geschikt is voor het aantal kinderen dat op het feestje komt.

Stap 4: maak de uitnodigingen

Zorg ervoor dat je op tijd uitnodigingen uitdeelt of verstuurt, zodat ouders voldoende tijd hebben om te reageren en de kans groter is dat alle vriendjes en vriendinnetjes op die dag kunnen. Zo voorkom je weer een teleurstelling. Vermeld in de uitnodiging belangrijke details zoals de datum, tijd, locatie, het thema en een RSVP-verzoek. Veel kinderen vinden het leuk om zelf uitnodigingen te maken door te verven, plakken, knippen en stickeren. Niets leuker dan een zelfgemaakte uitnodiging ontvangen, dus laat je kind lekker knutselen.

Stap 5: plan de activiteiten

Afhankelijk van de leeftijd en interesses van de kinderen, kun je verschillende activiteiten plannen. Denk aan spelletjes, een parcours, knutselen, een speurtocht, naar een speeltuin, of een film kijken. Maak een goede mix in je programma tussen actieve en rustige bezigheden, zodat de kinderen niet na een uurtje al te moe zijn om verder te gaan.

Stap 6: regel het vervoer

Vieren jullie het feestje buitenshuis? Zorg dan dat je vervoer regelt voor de kinderen. Misschien heb je een grote auto waar alle kinderen in passen, of heb je twee auto’s voor de deur staan. In het laatste geval is het natuurlijk belangrijk dat je twee chauffeurs hebt.

Heb je geen geschikte auto(‘s)? Dan kun je ook een auto huren, bijvoorbeeld een deelauto via SnappCar. Op dit platform kan je eenvoudig een grote auto huren waar soms wel zeven passagiers in passen.

Natuurlijk kunnen jullie ook reizen met het openbaar vervoer. Plan de route dan goed van tevoren en neem voldoende tijd om naar de bus of trein te komen. Met een groep kinderen gaat alles vaak net iets minder snel.

Stap 7: zorg voor voldoende eten en drinken

Zorg voor voldoende hapjes en drankjes en laat deze waar mogelijk aansluiten op het thema. Denk aan eenvoudige snacks zoals sandwiches, fruit, snoepjes en natuurlijk taart. Houd rekening met eventuele allergieën of dieetwensen van de kinderen die komen.

Stap 8: verdeel de verantwoordelijkheden

Je hoeft het niet allemaal alleen te doen! Aarzel niet om hulp te vragen, bijvoorbeeld aan je partner, vrienden of familieleden. Er is vast wel iemand bereid om je te helpen met de voorbereidingen of tijdens het feestje zelf. Dat kan een hoop stress schelen.

Het feest kan beginnen!

Het organiseren van een kinderfeestje kost soms wat tijd en moeite, maar het is het vaak meer dan waard. Wanneer je je kind vrolijk en gelukkig ziet spelen, weet je waarvoor je het doet. Door al deze stappen af te vinken, zie je niks over het hoofd en kan je zorgeloos genieten van het partijtje.