Deze kinderfilms helpen je kind om de dood beter te leren begrijpen

Dood, rouw, afscheid - begrippen die je moeilijk uit kunt leggen aan een kind. Kinderfilms over verlies kunnen hierbij helpen. Als er iemand om jullie heen is overleden, maar ook als er nog niks aan de hand is. Juist dan kun je met kinderfilms een zwaar onderwerp makkelijk bespreekbaar maken. Welke kinderfilms over het nemen van afscheid kun je kijken en welke vragen stel je erbij?

Kinderfilms over de dood, verlies en afscheid

Boeken en films kunnen een opening bieden om over ziekte, de dood en afscheid te praten. Als je middenin een rouwproces zit, dan kan het fijn zijn om jezelf te herkennen in een hoofdrolspeler. Om je aan te spiegelen of troost uit te halen. Maar de films ondersteunen ook bij het bespreekbaar maken van de dood. Er hoeft niet een concrete aanleiding te zijn zo’n film te kijken. Deze kinderfilms over de dood en verlies, helpen om dit onderwerp op een toegankelijke manier bespreekbaar te maken.

8 kinderfilms om de dood en verlies bespreekbaar te maken

  • De Leeuwenkoning (Disney). Simba verliest zijn vader en krijgt daar onterecht de schuld van. Deze schuld blijft hem achtervolgen, tot hij leert dat je niet van je verleden hoeft weg te rennen. Hij leert dat zijn vader verder leeft in hem.
    
  • Coco (Disney) Een film over ‘Dia del Muertos’ - de Mexicaanse feestdag waar de doden in je familie geëerd worden. Coco komt in het Land van de doden, waar hij op zoek gaat naar zijn voorouders. Het is een kinderfilm waarin kinderen zien hoe overleden mensen ook onderdeel zijn van een familie, hoe men in Mexico met de dood omgaat en hoe de overledenen daar een plek krijgen.
    
  • Up (Pixar). In het begin van deze film verliest hoofdpersoon Carl zijn vrouw, waarmee hij zijn hele leven samen was. Hij verbittert en wil niks loslaten wat met haar te maken heeft. Uiteindelijk leert hij dat hij ook zonder haar verder kan leven - zonder haar te vergeten. Een mooie boodschap richting kinderen, maar ook volwassenen kunnen hier veel van leren.
    
  • Achtste groepers huilen niet (Dutch Film Works). In de film krijgt Akke uit groep 8 leukemie, kanker aan haar bloed. Je ziet in de film welke invloed kanker heeft op iemands leven, maar de film leert ook hoe je mensen met deze levensbedreigende ziekte kunt steunen.
    
  • Harry Potter en de Steen der Wijzen (Warner Bros) In de verfilming van het eerste boek leer je Harry Potter kennen. Je leert dat hij opgegroeid is zonder zijn ouders en je leert samen met hem steeds meer over zijn ouders. Hij ontdekt dat zijn ouders altijd in zijn hart zijn. Dit komt ook in de latere boeken en verfilmingen terug.
    
  • Big Hero 6 (Disney) is een spannende animatiefilm waarin Hiro, de hoofdpersoon, te maken krijgt met de plotselinge dood van zijn broer. Het verhaal gaat niet alleen over het verdriet van dat verlies, maar ook over hoe Hiro, met de hulp van zijn robotvriend Baymax, de kracht vindt om verder te gaan. De film zit vol actie, maar heeft ook veel emotie, en laat zien dat het heel normaal is om verdriet, woede en zelfs wraakgevoelens te hebben na een groot verlies. Big Hero 6 laat kinderen zien dat, hoe zwaar het ook is om een dierbare te verliezen, vrienden en nieuwe doelen in het leven je kunnen helpen om door te gaan.

  • Inside Out (Pixar) gaat niet direct over de dood, maar raakt wel aan het omgaan met verlies en verandering. De film speelt zich af in het hoofd van de 11-jarige Riley, waar haar emoties - blijdschap, verdriet, angst, woede, en afkeer - de baas zijn. Het verhaal leert kinderen dat al die verschillende gevoelens, vooral verdriet, er mogen zijn en zelfs nodig zijn. Inside Out laat zien dat veranderingen en het verlies van iets dierbaars onderdeel zijn van het leven, en dat het normaal is om je daar soms verdrietig over te voelen.

  • Finding Nemo (Pixar), begint met een heftige gebeurtenis waarin Marlin, de clownvis, zijn vrouw en de meeste van zijn eitjes verliest door een roofdier. Dit verlies zorgt ervoor dat hij overbeschermend wordt richting zijn enige zoon, Nemo. De film laat zien hoe een groot verlies je kan veranderen en hoe moeilijk het kan zijn om weer vertrouwen te hebben. Finding Nemo helpt kinderen te begrijpen dat het oké is om verdrietig te zijn na een verlies, maar ook dat liefde, vriendschap en nieuwe avonturen je kunnen helpen om weer door te gaan.

Praten over de dood: tips in het gratis e-book

We snappen dat praten over de dood met je kind spannend kan zijn. Daarom hebben we een gratis e-magazine vol met handige tips die je helpen om dit gesprek op een makkelijke en ontspannen manier te voeren. Ook lees je ervaringen en tips van andere ouders. Vul je e-mailadres in en ontvang het e-magazine direct. Zo sta je er niet alleen voor!

Vul a.u.b. een geldig e-mailadres in.
Je ontvangt de download in een e-mail die naar je e-mailadres wordt gestuurd.



Vragen over de dood

Met kinderen over dood praten kan heftig klinken, maar kinderen geven zelf heel goed aan tot hoe ver ze kunnen en willen gaan. Bij peuters en kleuters volgt er geen nieuwe ‘waarom’ meer en ook oudere kinderen zullen zelf het gesprek stoppen. Voor jou is het belangrijk om duidelijk en eerlijk te zijn tijdens het gesprek. Besef dat je kind het gesprek leidt. Soms is het met één vraag klaar, soms volgen er nog veel meer. Als voorbereiding kun je alvast wat antwoorden vinden in ‘kindervragen over de dood beantwoord: wat is er na de dood, waar gaan we dan naartoe?’. Wil je het gewoon zijn beloop laten en ben je op zoek naar tips over praten over de dood met je kinderen? Dan vind je hier tips per leeftijd en een lijst met prentenboeken die je ook kunt gebruiken om over dood te praten.

Wat als…

‘Ga jij dood?’ - het antwoord op deze vraag is onvermijdelijk ‘ja’. Want we hebben allemaal een einddatum. Gelukkig weten we niet wanneer. Maar het is wel goed hier af en toe bij stil te staan. Door er met mensen die dichtbij staan over te praten. Onderzoek laat zien dat mensen achteraf spijt hebben niet over de uitvaartmogelijkheden en wensen gesproken te hebben. Doe dit dus wel, zodat je de mensen die achterblijven alvast een beetje kan helpen voor als dat moeilijke moment daar is. Je kunt ook alvast zorgen rondom de financiële afhandeling wegnemen door een uitvaartverzekering af te sluiten.

Met je kind ga je ten slotte het gesprek ook aan over de dood, vooral om het onderwerp bespreekbaar te maken. Ook als volwassene is het belangrijk om hierover te praten met elkaar, want de dood is onlosmakelijk verbonden met ons leven. Van uitvaartwensen tot uitvaartverzekering; neem de tijd om er voor jezelf over na te denken. Wat vind je belangrijk? Wat zijn je wensen? En hoe denkt je partner hierover? Ontdek jullie verwachtingen en behoeftes, regel wat goed voelt voor jullie en koester dit moment. Alles wat we hebben is nu.