Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

25 februari 2022 door Lisanne Karstenberg

Tips om het slaapritme van je kind te veranderen

Mama, Sam is al wakker!

Sam is in dit geval een schaap, Sam het schaap. We hebben besloten om Sam weer uit de kast te halen en bij dochterlief op de slaapkamer te zetten. Dit omdat ze zo ontzettend vroeg wakker is deze donkere dagen en ik zelf nog wel een uurtje langer in mijn bed wil blijven liggen.

Wat is een slaapritme van je kind?

Hoe ouder kinderen worden, hoe minder slaap ze nodig hebben. Dit verandert van ongeveer 14 uur per dag als ze pas geboren zijn, naar ongeveer 10 uur op de leeftijd van 6 jaar. Langzaam aan leren kinderen ’s nachts doorslapen, gemiddeld vanaf 6 maanden. Kinderen van 1 jaar oud slapen ongeveer 8-9 uur aaneengesloten door. Een peuter/kleuter slaapt in de nacht ongeveer 10-12 uur. Maar sommige kinderen van 4 jaar oud die naar school gaan hebben nog behoefte aan slaap overdag.

Uit Nederlands onderzoek bij kinderen van 2-14 jaar blijkt dat kinderen in Nederland gemiddeld om 8 uur naar bed gaan en gemiddeld om 7 uur opstaan. Hoe ouder de kinderen worden, hoe later zij naar bed gaan en hoe later zij opstaan. De gemiddelde totale slaapduur neemt af met de leeftijd. Het aantal minuten dat kinderen ’s nachts wakker zijn is gemiddeld 8 minuten per nacht. Dit is niet gerelateerd aan leeftijd. Uit ander onderzoek bij Nederlandse kinderen van 7- 12 jaar blijkt dat er geen verschil is tussen de slaapduur door de week en in het weekend. Echter, het middelpunt van de slaap ligt in het weekend later dan doordeweeks.

Hoe kun je het slaapritme van je kind trainen?

Kinderen die vroeg wakker zijn vormen voor veel ouders een probleem. Het vroege wakker worden is vaak een vast patroon geworden, dat doorbroken moet worden. Je kind moet weer leren zijn biologische klok op een acceptabele tijd te zetten. Dit moet je samen met je kind gaan trainen. And there we go:

  1. Zorg voor een bedlampje of timer (wij hebben dus Sam) 
  2. Bedenk een beloningssysteem met stickers voor elke keer dat het je kind lukt om tot de ingestelde tijd in zijn bed te blijven liggen.
  3. Zet de eerste nacht het lampje een kwartier voor het tijdstip dat je kind normaal wakker wordt. De eerste sticker is voor je kind dan snel verdient en dat motiveert. Bouw vervolgens langzaam op met steeds 5 minuten later. Elke ochtend gaat het lampje dan net iets later aan en zo verschuif je langzaam het slaapritme.
  4. Leg je kind duidelijk uit hoe het voortaan werkt: ‘Als het lampje aan is, is het tijd om naar papa en mama te gaan. Is het lampje nog niet aan? Dan blijf je in bed tot het aangaat. Lukt het om pas te komen als het lampje aan is? Dan krijg je een sticker’.
  5.  Herinner je kind elke avond aan deze afspraken.

Wat bevordert het slaappatroon van je kind? (4 -12 jaar)

Om het slaappatroon van je kind te optimaliseren of om het optimaal te houden, denk dan aan deze richtlijnen:

  • Slaapschema: de bedtijd en tijd om te ontwaken zouden iedere dag ongeveer hetzelfde moeten zijn.
  • Slaapritueel: houd een vast slaapritueel aan van ongeveer 10-20 minuten. De routine dient te bestaan uit rustige activiteiten, zoals het (voor)lezen van een boek of praten over de dag.
  • Slaapkamer: de slaapkamer moet een rustige en donkere omgeving zijn, met eventueel een nachtlampje. De ideale kamertemperatuur ligt tussen de 16-18 graden Celsius.
  • Maaltijden: zware maaltijden in de 2 uur voor bedtijd kunnen van negatieve invloed zijn op de slaap, net zo goed kan een hongergevoel hier ook voor zorgen.
  • Avondactiviteiten: in het uur voor het naar bed gaan geen intensieve activiteiten meer zoals; tikspelletjes, donderjagen of sporten.
  • Elektronica: televisie, computers, Ipads etc. zijn geen goed idee om voor bedtijd te doen. Ook niet om in de slaapkamer te hebben.
  • Dutjes: Oudere kinderen horen niet meer overdag te slapen, omdat slaap overdag bij kan dragen aan lastiger inslapen en doorslapen gedurende de nacht.
  • Beweging: regelmatig naar buiten en inspanning gedurende de dag zorgt voor betere slaap in de nacht.
  • Zon-/daglicht: een tijd buiten zijn gedurende de dag, met name in de ochtend, en blootstelling aan zonlicht, helpen om een normaal slaap-waakritme te behouden.

Bij ons gaat het gelukkig weer wat beter nu, niets is vervelender dan een kind die vroeg wakker is!

Voor dit blog is gebruikt gemaakt van een artikel van het Nederlands centrum voor jeugdgezondheid. Nederlands Centrum Jeugdgezondheid