Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

18 mei 2022

Tips bij bedplassen en zindelijkheid bij kinderen

Bedplassen is een veelvoorkomend probleem bij kinderen. Het zorgt nog steeds vaak voor onzekerheid, schuldgevoelens en schaamte. En dat is helemaal nergens voor nodig, want bedplassen komt vaker voor dan je denkt en is te verhelpen. In dit artikel vertellen we meer over bedplassen en wat je kunt doen als jouw zoon of dochter nog regelmatig in bed plast ‘s nachts. We delen waardevolle tips bij bedplassen en zindelijkheid bij kinderen.

Zindelijkheid bij kinderen

Tussen de 2 of 3 jaar beginnen de meeste ouders met de zindelijkheidstraining van hun zoon of dochter. Overdag zindelijk zijn is een grote mijlpaal in het leven van jouw kind en daar wordt dan ook volop aandacht aan besteed. Maar ‘s nachts zindelijk zijn is minstens zo’n mijlpaal, al gebeurt dit vaak pas op latere leeftijd. De meeste kinderen kunnen ‘s nachts zonder luier naar bed wanneer ze 4 tot 6 jaar oud zijn. Deze ontwikkeling verschilt echter enorm per kind; jouw zoon of dochter moet er echt aan toe zijn.

Bedplassen

Ondanks dat kinderen doorgaans vanaf een jaar of 6 zowel overdag als ‘s nachts meestal zindelijk zijn, kunnen ongelukjes gebeuren. Soms vergeet jouw kind tijdens het spelen naar de wc te gaan, maar vaker nog vindt er ‘s nachts wel eens een ongelukje in bed plaats. Dat is heel normaal en is niets om je als ouder, of als kind, zorgen over te maken. Vooral als jouw zoon of dochter net ‘s nachts zindelijk is, kan dit nog wel eens voorkomen.

Bedplassen blijft echter niet beperkt tot jonge kinderen. Ook op latere leeftijd komt bedplassen voor. Zo’n 5 tot 10% van de 7-jarigen plast nog wel eens in bed en zelfs oudere kinderen kan dit nog wel eens overkomen. Er zijn allerlei factoren van invloed op het bedplassen. Zo kan er sprake zijn van een verminderde capaciteit van de blaas of veel aanmaak van urine ‘s nachts. Wist je dat bedplassen een erfelijke aandoening is? In 70% van de gevallen heeft minstens één van de ouders ook last gehad van bedplassen in de jeugd. Vaak wordt er gedacht dat bedplassen een emotionele oorzaak heeft, maar uit diverse onderzoeken is gebleken dat dit niet het geval is. Andersom is dit wel het geval: bedplassen kan tot emotionele problemen leiden, zoals schuldgevoelens, schaamte en onzekerheid.

Wat te doen bij bedplassen?

Maar wat kun je als ouder nu doen als jouw zoon of dochter last heeft van bedplassen? Allereerst is het belangrijk om het bespreekbaar te maken. Bedplassen is niets om je voor te schamen en samen kunnen jullie het beter oplossen dan jouw zoon of dochter alleen. Juist door het bespreekbaar te maken en samen te zoeken naar oplossingen, zorg je ervoor dat het bedplassen het dagelijks functioneren of de eigenwaarde niet negatief beïnvloedt. Andere tips die kunnen helpen bij bedplassen zijn:

  • Laat jouw zoon of dochter altijd voor het slapengaan nog even naar het toilet gaan. Zo gaat hij of zij de nacht in met een lege blaas.
  • Maak jouw kind ‘s avonds nog een keer extra wakker om naar het toilet te gaan, bijvoorbeeld als je zelf naar bed gaat.
  • Prijs jouw zoon of dochter als het bed ‘s ochtends droog is. Complimenten werken altijd beter dan straffen.
    • Maak gebruik van een plaswekker om jouw kind wakker te maken gedurende de nacht.
  • Maak gebruik van een kalender en een beloningssysteem voor elke nacht dat jouw zoon of dochter droog is.

Mochten bovenstaande tips niet helpen bij het bedplassen? Aarzel dan niet om hulp in te schakelen. Een huisarts kan eventueel onderliggende aandoeningen uitsluiten en samen met jullie zoeken naar een gepaste oplossing. Meestal gaat bedplassen vanzelf over, maar begeleiding van een arts kan zeker waardevolle tips en inzichten opleveren.