Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
1 april 2022 door Dagmar Verhoeven
Omgaan met emoties is niet iets wat je ‘even’ tussendoor leert aan je kind, het is een proces waarbij je mag vallen en opstaan. Net als het leren fietsen eigenlijk. Je mag emoties ontdekken, emoties de ruimte geven en deze er laten zijn. Dat is niet altijd gemakkelijk, voor ons als ouders is het al een leerproces laat staan voor kinderen. Emoties kunnen behoorlijk overweldigend zijn en kinderen kunnen soms blijven hangen in heftige emoties. De juiste begeleiding tijdens deze ontdekkingsreis maakt een wereld van verschil.
Veel ouders vinden het lastig om met hun kind in gesprek te gaan over verdriet, angst of boosheid terwijl het reuzebelangrijk is. Kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve en kletsboekenschrijfster Michal Janssen schreven samen Emotieklets. Een hulpmiddel om op een ontspannen manier te praten over lastige emoties en plannetjes te maken om met die emoties om te gaan. De illustraties zijn gemaakt door Sabine Wisman. Mijn zoon (5 jaar) heeft het boek helemaal omarmd. Hij is er zo enthousiast over en wil er graag elke avond even in lezen. We pakken ‘de schatkaart’ erbij en ontdekken op welke eilanden we allemaal zijn geweest. Vanochtend trof ik het boek zelfs onder zijn kussen aan! We voeren mooie gesprekken met verrassende antwoorden dankzij de inspirerende vragen uit het boek.
De prachtige balans tussen illustraties, inspirerende teksten, mooie vragen en opdrachten maakt dat Emotieklets zo’n positieve invloed én impact heeft op mijn zoon en mij. Je gunt elk kind om te leren hoe hij om mag gaan met emoties. Als we onze kinderen kunnen meegeven dat emoties de ruimte krijgen en hoe je deze mag omarmen, dan komen zij nog beter in verbinding te staan met zichzelf. Je kind voelt zich veilig en vertrouwd; elke kant mag er zijn en is goed genoeg. Ondertussen leer ik zelf ook veel over emoties, je bent nooit te oud om te leren. Door de dagelijkse hectiek neem je eenmaal niet altijd de ruimte om stil te staan bij emoties en de inspirerende vragen die in het boek staan, kan ik ook op mijzelf betrekken. Kinderen zijn geweldige spiegels en dat is erg leerzaam en soms ook confronterend. Hoe ga je zelf met emoties om en herken je het terug in jouw kind? Welke ruimte geef je emoties en wat gun je je kind? Wat zou er gebeuren als je jouw emoties ook de ruimte geeft en deze er mogen zijn?
Het boek Emotieklets is opgebouwd uit verschillende delen. Deel 1 is om (voor) te lezen, met als belangrijkste boodschap: alle emoties mogen er zijn. Deel 2 bevat vragen en opdrachten waardoor een kind zijn emoties beter leert kennen. Je kunt met de ‘schatkaart’ naar verschillende eilanden vliegen en varen om deze te ontdekken. Er staan verschillende vragen en opdrachten klaar voor deze ontdekkingsreis en je krijgt veel tips voor moeilijke momenten. In deel 3 vind je hulpkaarten om in te vullen.
De boosmeter achterin het boek is een mooie hulpkaart waardoor je kind leert voelen hoe boos het is en mag ontdekken wat hem helpt. Zo leert je kind boosheid herkennen én zelf de regie te pakken, om te voorkomen dat hij ontploft. Emoties kunnen je kind overvallen, je kunt emoties wegduwen of wegstoppen, maar je kunt emoties ook de ruimte geven. Als ouders hebben we ook vaak genoeg gevoeld dat er niet altijd ruimte is voor emoties en misschien was er in je jeugd gewoon weinig aandacht voor. Dit boek helpt je kind én jou om wegwijs te worden in de wereld van emoties.
Ik ben onder de indruk van de vragen en opdrachten uit Emotieklets en mijn zoon vraagt uit zichzelf om nog meer vragen uit het boek te stellen. De interactie die ontstaat dankzij de kletsboeken van Gezinnig is geweldig. We hebben bijvoorbeeld erg gelachen bij de vraag of je blij kunt kijken met je mond terwijl je boos kijkt met je ogen. Ook de ontspanningsoefeningen vonden we mooi en fijn om te doen. Samen leer je weer/beter te voelen. Met elkaar sta je stil bij emoties en de impact ervan. Hoe gaat je kind ermee om en hoe kan je je hem/ haar helpen om zelf met emoties om te gaan? Laat je verbazen door je eigen kind; je zult ontdekken dat je kind heel goed in staat is om voor zichzelf te zorgen. Als je kind leert dat hij zijn emoties niet moet wegstoppen, maar deze mag omarmen, is dat een cadeau voor de rest van zijn leven. In het boek zit een prachtig metafoor over de strandbal. Het is een proefje en mijn zoontje is dol op experimenten en ontdekken. Door de strandbal op te blazen en deze onder water te duwen, ontdekt je kind dat het steeds lastiger is om de bal onder water te houden. Op een gegeven moment lukt het niet meer en dan vliegt de bal omhoog, het water uit. Zo gaat dat ook met lastige emoties, staat in Emotieklets. En dan komt alles er ineens uit. Het is zo’n leuk en leerzaam proefje, het maakt indruk en je kunt er ook naar refereren op het moment dat je het gevoel hebt dat emoties onderdrukt worden of overweldigend zijn. Niet alleen bij je kind, maar ook bij jezelf.
Wij hebben ervoor gekozen om steeds kleine stukjes voor te lezen uit het boek en mijn zoon pakt het boek er met veel plezier regelmatig zelf even bij. Hij bladert er graag doorheen en vraagt wat er staat. Ook bewondert hij de illustraties, deze zijn speels, leerzaam en sluiten goed aan bij de context. De hulpkaart noemen wij ‘de schatkaart’, op elk eiland speelt zich een avontuur af. Je kunt er naartoe vliegen of varen en we sluiten de dag regelmatig af met mooie vragen die betrekking hebben op deze hulpkaart. Je kunt uiteenlopende vragen stellen: op welke eilanden ben je vandaag geweest? Welke emoties heb jij vandaag gehad (waarbij je kind een eiland kan aanwijzen). Heb je de emotie laten zien of heb je hem weggestopt? Welke emoties heb je vandaag gezien bij iemand anders? De mooie vragen die wij ’s avonds samen doornemen zorgen voor verrassende antwoorden van Lucas die ik koester. Slaapklets voor kleuters is ook een speciaal boek om te gebruiken als dagboek voor het slapengaan.
Emotieklets is een verrijking voor ouders én kinderen. Het boek is geschikt voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Een feest van (h)erkenning dat emoties er mogen zijn. Geweldige inspiratie om te mogen leren en groeien als ouder, zodat ik mijn kind beter kan begeleiden in de wereld van emoties op een speelse, warme en avontuurlijke manier. Ik ben fan! Emotieklets is verkrijgbaar bij de (online) boekhandel en op Gezinnig.nl.
Wist je dat Gezinnig nog veel meer producten heeft om het gezinsleven makkelijker te maken? Bekijk hier het aanbod.
Dit artikel is tot stand gekomen met Gezinnig.