Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
Als vader of moeder weet je het maar al te goed: slapen is niet meer wat het ooit is geweest. Nachtvoedingen, sprongetjes, doorkomende tandjes, nachtmerries, heb jij de bingokaart al vol? Gebroken nachten zijn met kinderen in huis vaak niet te voorkomen. Word jij vaak moe wakker na een lange nacht? Hoe zorg je ervoor dat je toch zo fris mogelijk weer opstaat, ondanks het slaapgebrek?
Als ouder kom je niet altijd aan die acht uur ononderbroken slaap toe. Het ouderschap brengt nogal wat uitdagingen met zich mee die je nachtrust behoorlijk verstoren. Van jonge kinderen die stiekem uit bed klimmen om ’s nachts te gaan spelen tot peuters met angsten voor monsters. Het resultaat? Je wordt moe wakker. Slaaptekort heeft veel invloed op de rest van je dag. Wist je bijvoorbeeld dat je met weinig slaap beter het autorijden kunt vermijden? Slaaptekort heeft namelijk hetzelfde effect als rijden onder invloed. Goed om bij stil te staan.
Natuurlijk kun je kijken naar oplossingen om je kind beter en langer te laten slapen. Maar vaak valt er ook nog veel winst te behalen in onze eigen slaappatronen om zo veel mogelijk uit de slaapuren te halen. Misschien herken je het wel. Als er dan eindelijk ’s avonds rust is in huis, is het verleidelijk om de hele avond die ene serie te kijken. Je had je nog zo voorgenomen om vroeg naar bed te gaan… Deze tips helpen je om alles uit jouw nacht te halen zodat je in de ochtend zo fris mogelijk weer uit bed stapt.
Zorg voor een rustgevende slaapomgeving: Kies voor verduisterende gordijnen. Niet alleen het ochtendlicht kan je slaapritme verstoren, ook het licht van een lantaarnpaal of koplampen van auto’s kunnen een rol spelen. Een donkere slaapkamer stimuleert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, dit is belangrijk bij het in slaap vallen en blijven.
Beperk schermgebruik na 20:00 uur: Wist je dat het blauwe licht van elektronische schermen de productie van melatonine verstoort? Je wil dus liever geen schermen meer aan hebben, minstens 1 uur voor het slapen. Dit kan best even wennen (en lastig) zijn, maar je zal er na een tijd de vruchten van plukken.
Meditatie voor het slapengaan: Een korte meditatie kan wonderen doen om jezelf tot rust te brengen. Vaak gaan onze gedachten vlak voor het slapen nog alle kanten op, waardoor in slaap vallen lastiger wordt. Er zijn allerlei meditatie-apps beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om te helpen ontspannen en tot rust te komen voor het slapengaan.
Ga zelf ook eens eerder naar bed: Het klinkt wat saai, maar het is een van de beste manieren om meer uitgerust wakker te worden. Ga 1 á 2 keer per week eens vroeg naar bed, bijvoorbeeld vlak na het avondritueel van je kinderen. Dit geeft je hoe dan ook een garantie op meer slaapuren, zelfs bij onderbroken nachten. Elke extra minuut telt!
Investeer in een goed matras: Een comfortabel matras is essentieel voor een goede nachtrust. En vaak wordt dit nogal onderschat. Zorg ervoor dat het matras voldoende ondersteuning geeft. Door wakker te worden met rugpijn of stijve spieren sta je al met 1-0 achter en dan moet de dag nog beginnen. Een goede nachtrust is de investering meer dan waard. Wist je dat dit matras als beste is getest en de perfecte balans heeft tussen goede ondersteuning en comfort?
Gebroken nachten kunnen zwaar zijn, zowel fysiek als mentaal. Verdeel de taken met je partner en vraag familie en vrienden om hulp. Het is oké om hulp te vragen. Samen de lasten verdelen maakt alles dragelijker en fijner. Het ouderschap kan hartstikke intens voelen, maar het zit ook vol met kleine overwinningen en mooie mijlpalen. Focus je zoveel mogelijk daarop, dat geeft je gemoedstoestand een enorme boost. Lach om die grappige momenten, koester de knuffels, en herinner jezelf eraan dat deze gebroken nachten een fase zijn. Ze gaan écht voorbij.
Hoewel gebroken nachten (helaas) een onvermijdelijk aspect van het ouderschap zijn, kunnen deze tips helpen om minder moe wakker te worden en fris de dag te beginnen.
Drink direct water na het wakker worden: Drink een groot glas water om je lichaam te hydrateren en activeren. Je hele systeem wordt wakker. Dit werkt echt!
Stretch je spieren: Volg je lijf en wat fijn voelt, het hoeft niet moeilijk te zijn. Een paar minuten wat eenvoudige stretchoefeningen werkt al om je spieren te activeren en stijfheid te verminderen.
Laat natuurlijk licht binnen: Open je gordijnen om natuurlijk licht binnen te laten, dit stimuleert je biologische klok en geeft je energie. In de winter kun je een daglichtlamp overwegen om de dag te beginnen met natuurlijk licht.
Begin met een gezond ontbijt: Voed jezelf met een ontbijt dat je lichaam energie geeft. Probeer suikers te vermijden, zoals een broodje hagelslag of cornflakes. De suikers in deze producten geven je een enorme energiedip. Havermout, eieren of yoghurt met noten en zaden zijn keuzes die zorgen voor een energieboost.
Maak een korte wandeling: Frisse lucht en lichte lichaamsbeweging in de ochtend helpen om de bloedsomloop te stimuleren en maken je lijf wakker.
Luister naar muziek: Muziek heeft een grote invloed op je humeur! Zet een vrolijk deuntje op en doe een dansje met z’n allen. Maak er een leuk gezinsritueel van elke ochtend om de dag te beginnen vanuit vrolijkheid en met beweging.
Denk jezelf fit: Als je moe wakker wordt, is onze neiging om daarop te focussen en dat gevoel vast te houden. Daarmee houd je vermoeidheid ook in stand. Probeer eens om je eigen hoofd, en daarmee je lijf, te overtuigen van het tegendeel. Besluit dat je je fit en energiek voelt en spreek dit uit (hardop of in gedachten). Probeer het maar eens, je zult versteld staan hoe goed dit kan werken.
Het zijn de kleine aanpassingen die een groot verschil kunnen maken in je energie gedurende de dag. Kies elke dag opnieuw voor de momenten die jou energie geven om het meeste uit je dag te halen. En onthoud, er komt vanzelf weer een moment dat iedereen doorslaapt.