Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
11 april 2022
Overstrekt jouw baby zich vaak en wil je weten wat je hieraan kunt doen? Lees hier alles over overstrekken van baby’s met tips om het overstrekken te verminderen en verhelpen.
Overstrekken van baby’s houdt in dat ze hun rugspieren krachtig aanspannen en hun hoofd naar achteren duwen. Het lichaam van je baby is compleet gespannen en dit geeft hem geen fijn gevoel. Hij wil het zelf namelijk niet maar het lukt niet goed om zelf uit deze positie te komen. Hierdoor kan je baby veel huilen.
Baby’s overstrekken zich onwillekeurig, vaak als reactie op een prikkel, pijn of stress. Als het veel gebeurt, kan je baby hier last van hebben. Gemiddeld huilen kinderen die zich overstrekken meer.
Overstrekken bij baby’s kent allerlei oorzaken. Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde ‘risicogroepen’. Dit zijn baby’s die een verhoogd risico hebben om zich te overstrekken. Te vroeg geboren baby’s en prikkelbare kinderen horen daar bijvoorbeeld bij.
Te vroeg geboren baby’s (prematuren) en baby’s met een te laag geboortegewicht (dysmaturen) hebben veel ruimte in de baarmoeder gehad. Dit belemmert een goede spierontwikkeling omdat ze geen weerstand hebben gevoeld van de baarmoederwand. Daarnaast hebben baby’s met een te laag gewicht vaak een zware tijd in de baarmoeder gehad. Waarschijnlijk hebben ze hard moeten werken om voedingsstoffen binnen te krijgen en misschien daardoor ook stress ervaren. Al deze factoren kunnen leiden tot een hoge prikkelbaarheid, waarop baby’s als reactie gaan overstrekken.
Sommige kinderen zijn vanaf de geboorte prikkelbaar. Anderen worden dit door bijvoorbeeld slaapgebrek, veel huilen of door een stressvolle omgeving. Kinderen die prikkelbaar zijn, kunnen van het een op het andere moment overprikkeld raken, bijvoorbeeld door een geluid, fel licht of omdat ze schrikken van een onverwachtse aanraking. Hun reactie hierop is heftig huilen en vaak ook overstrekken. Andere kenmerken van prikkelbare kinderen zijn veel jengelen en huilen, onrustig zijn, ontevreden lijken en overactief zijn. In dit artikel lees je wat je kunt doen om overprikkeling bij je baby te voorkomen.
Vaak overstrekken baby’s zich als reactie op prikkels of pijn. Denk aan:
Is het gevaarlijk dat baby’s zich overstrekken? Gelukkig niet, maar het kan in sommige gevallen een goede lichaamsontwikkeling in de weg staan. Wanneer een baby overstrekt, worden de rugspieren flink aangespannen. Hierdoor worden de spieren erg sterk. Sterke rugspieren zijn goed, maar spieren die te aangesannen zijn niet, omdat het niet meer in verhouding staat tot de kracht van de andere spieren. Baby’s moeten zich kunnen buigen, zowel de romp als de armen en benen. Als ze zich erg vaak overstrekken, buigen ze zichzelf minder of niet en dat staat een goede ontwikkeling van het lichaam in de weg.
Is je baby prikkelbaar of overstrekt hij zich vaak, dan is rust, regelmaat en reinheid erg belangrijk. Probeer zelf kalm te blijven zodat je baby door jouw kalmte ook rustig kan worden. Doe dit bijvoorbeeld door rustig adem te halen of rustige muziek op te zetten (bijvoorbeeld met een koptelefoon). Jouw rust maakt je kindje ook rustig. Geef niet te snel op als je hem probeert te kalmeren, vaak heeft het echt even tijd nodig voor je baby rustig wordt. Wissel bij voorkeur niet iedere 5 minuten van houding omdat je het gevoel hebt dat het niet werkt, wacht het iets langer af. Probeer onverwachtse geluiden te beperken. Onrustige omgevingen kun je ook het best even vermijden.
Het overstrekken stopt als de oorzaak is weggenomen. Overstrekt je baby zich bijvoorbeeld omdat er te veel lawaai is, dan kan het helpen om hem uit die drukke omgeving te halen. Wanneer je erachter komt wat het overstrekken van je baby veroorzaakt, kun je er eerder op reageren. Je kunt ook je baby helpen door hem zoveel mogelijk ‘rond’ te maken om het overstrekken tegen te gaan. Het helpt ook om speeltjes op buikhoogte te leggen zodat je baby zich moet buigen om erbij te kunnen.
Er zijn een aantal oefeningen die kunt doen om het overstrekken te verminderen of misschien zelfs te voorkomen. Probeer vooral uit wat voor jullie kindje werkt. Probeer bij voorkeur één oefening per dag, om je kindje niet ook nog onrustiger te maken door alle nieuwe prikkels.
Tummy time, oftewel op het buikje liggen, is een hele goede manier om overstrekken te voorkomen of aan te pakken. In deze houding leert je baby bewust de rug- en nekspieren aan te spannen. Zo leert hij het steeds beter te controleren. Een goede manier om je baby naar zijn rug te laten draaien is door eerst een armpje omhoog te leggen. Vervolgens pak je hem bij zijn bekken vast en draai je hem vanuit de bekken over het armpje heen op de buik. Je baby ervaart zo een draaibeweging en hoe vaker je oefent, hoe groter de kans dat je kind het op een dag uit zichzelf doet. Laat je baby niet alleen als hij op zijn buik ligt.
Als je baby op zijn rug ligt, is het goed om ervoor te zorgen dat hij allebei de kanten op beweegt en kijkt. Dat is ook goed om een voorkeurshouding te voorkomen of aan te pakken. Oefen dus zowel de linker- als de rechterkant. Leg afwisselend aan beide kanten een stuk speelgoed, zorg ervoor dat er niet te veel ligt, dat kan weer zorgen voor te veel prikkels. Een knuffeltje of ander stuk speelgoed is al genoeg om de interesse te wekken. Wil je graag speelgoed ophangen, bijvoorbeeld aan een activity center, dan is het goed ervoor te zorgen dat het speelgoed op buikhoogte hangt. Op deze manier hoeft je baby niet achterover te kijken.
Ook tijdens het verschonen is het een goed moment om de bewegingen van je baby te stimuleren. Leg zijn hoofd om en om aan beide kanten van het verschoonkussen zodat hij steeds andere spieren gebruikt. Je kunt ook recht voor je baby gaan staan. Dit stimuleert hem om een beetje te buigen zodat hij je kan aankijken, want dat doet hij natuurlijk graag!
Heb je de tips opgevolgd maar zie je geen verbetering bij het overstrekken van je baby? Een bezoek aan een osteopaat kan wonderen doen bij baby's die niet lekker in hun vel zitteen. Osteopathie bij baby's kan goed werken bij overstrekken, reflux, krampjes en onrust.
Een kinderfysiotherapeut kan ook helpen en nog meer oefeningen geven. Wacht er vooral niet te lang mee als je baby er last van heeft, zodat je gauw weer een blije baby in huis hebt.