Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

23 augustus 2022

Dit wil je weten over tijgeren en kruipen bij je baby

In het eerste levensjaar gaat de ontwikkeling van jouw baby razendsnel. Het ene moment lig je nog met een klein hummeltje in je armen en het volgende moment kruipt jouw baby in vlot tempo door de huiskamer. Wanneer jouw baby begint met het ontdekken van de wereld zal dit vaak gebeuren in de vorm van tijgeren en kruipen. Wij vertellen je in dit artikel alles over tijgeren en kruipen bij je baby.

Wat is het verschil tussen tijgeren en kruipen?

Nog voor jouw baby de eerste stapjes zet, zal hij of zij de wereld om zich heen al gaan verkennen. Vaak wordt dit gedaan in de vorm van tijgeren en kruipen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen tijgeren en kruipen?

Kruipen wordt vaak gezien als één van de grote mijlpalen van het eerste jaar. Maar voordat jouw baby gaat kruipen begint hij of zij vaak al met tijgeren. Op de buik probeert jouw baby zich af te zetten met de voeten en voort te bewegen met de armen. In eerste instantie zal er vooral achteruit worden bewogen, maar met wat oefening zal jouw baby al snel op deze manier vooruit komen. Dit noemen we tijgeren.

Wanneer het tijgeren steeds soepeler gaat en jouw baby ontdekt dat hij sneller en makkelijker kan bewegen op de knietjes, begint het kruipen. Op knieën en handjes is hij of zij nog sneller en nog reislustiger. Voor je het weet is het alsof jouw baby nooit anders heeft gedaan.

Vanaf wanneer tijgeren en kruipen?

Om te kunnen tijgeren en kruipen zal het lichaam van jouw baby klaar moeten zijn voor deze bewegingen. Het is namelijk niet niks om je eigen lichaam te dragen en je hoofd overeind te moeten houden. Al maanden hiervoor is jouw zoon of dochter aan het trainen om dit te kunnen. Pas wanneer jouw baby zijn of haar hoofd goed overeind kan houden en de rugspieren goed zijn ontwikkeld, kan het tijgeren, en daarna het kruipen, beginnen.

De meeste kinderen beginnen met tijgeren rond de 6 of 7 maanden. Er wordt daarvoor al volop geoefend, maar echt rondtijgeren begint doorgaans op deze leeftijd. Het kruipen volgt hier vaak snel op. De meeste baby’s beginnen tussen de 7 en de 9 maanden met kruipen, maar sommige baby’s vermaken zich ook prima zonder tijgeren en kruipen. Het is belangrijk om te onthouden dat ieder kind zich in zijn of haar eigen tempo ontwikkelt. Er zijn ook baby’s die het kruipen in zijn geheel overslaan en direct proberen te staan en te lopen of op de billen door de kamer schuiven.

Tijgeren en kruipen stimuleren

Wil je jouw zoon of dochter een handje helpen bij het leren tijgeren en kruipen? Dan kun je hier en daar het tijgeren en kruipen stimuleren, maar besef wel dat jouw baby er echt klaar voor moet zijn. Iets pushen werkt niet en werkt vaak zelfs averechts. Je kunt jouw baby helpen door hem of haar vaker op de buik te leggen of op een speelmat te laten spelen. Zo worden de juiste spieren getraind en heeft jouw baby volop de gelegenheid om de omgeving te ontdekken. Je kunt vervolgens het tijgeren motiveren door met een speeltje of een knuffel voor jouw baby te gaan zitten. Maar doe dit niet te lang: het is erg vermoeid voor een baby. Prijs jouw zoon of dochter zeker wanneer hij of zij aan het proberen is. Complimenten en positieve aandacht doen wonderen!

Tips voor een veilige omgeving voor jouw baby

Wanneer jouw baby begint met tijgeren en kruipen is werkelijk waar niets meer veilig in huis. Om jouw waardevolle bezittingen te beschermen en jouw kindje veilig te houden, is het belangrijk om een veilige omgeving te creëren waarin jouw baby zijn of haar wereld kan ontdekken. Met deze tips creëer je een veilige omgeving in huis voor jouw nieuwsgierige baby.

  • Ontdek de wereld op het niveau van een baby. Kruip zelf eens rond op handen en knieën om te ontdekken hoe de wereld er vanaf die hoogte uitziet. Je zult vast en zeker versteld staan van de mogelijkheden (en mogelijke gevaren).
  • Gebruik stopcontactbeveiliging in alle stopcontacten in huis. Stopcontacten, en vooral stekkerdozen, oefenen een grote aantrekkingskracht uit op kinderen, maar vormen een reëel gevaar.
  • Zet breekbare spullen een paar planken hoger. Geloof ons: niets is veilig. Je wilt niet dat jouw waardevolle beeldjes, servies of vazen aan diggelen vallen.
  • Zet boeken hoger in de kast. Boeken lijken misschien oninteressant voor kleine kinderen, maar niets is minder waar. Het uit de kast trekken van boeken en het doorbladeren van boeken kan baby’s urenlang zoet houden. Of jouw boeken dat overleven is nog maar de vraag.
  • Houd de huisdieren goed in de gaten. Waarschijnlijk weet je op dit moment wel of jouw hond, kat of konijn goed samengaat met jouw baby, maar wees hier extra alert op. Jouw baby snapt nog niet dat het hok, de mand of de voederbak niet van hem of haar is.
  • Wees alert op giftige stoffen. Het spreekt voor zich dat je schoonmaakmiddelen en andere giftige stoffen op een hoge plank achter slot en grendel plaatst met kinderen in huis, maar ook mierenlokdozen, roomsprays en zelfs bepaalde kamerplanten kunnen giftig zijn voor baby’s en kinderen.
  • Plaats het speelgoed op ooghoogte. Nu jouw baby de huiskamer aan het ontdekken is, kan hij of zij ook zelf uitkiezen waar mee wordt gespeeld. Biedt opties aan op ooghoogte zodat de verleiding minder groot wordt om met de spullen van papa en mama te spelen.
Lees ook: