Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

7 mei 2022

Baby zindelijkheid: kan dat en hoe gaat dat in zijn werk?

Er zijn van die mijlpalen waar iedere ouder reikhalzend naar uitkijkt. Het eerste vaste hapje, de eerste stapjes en de zindelijkheid van je zoon of dochter zijn van die trotse momenten die je niet snel vergeet. Toch brengt het ook wat spanning met zich mee. Vooral de zindelijkheidstraining gaat vaak gepaard met flink wat hobbels. Iedere ouder pakt het anders aan en het is belangrijk om de training af te stemmen op de behoeften en de wensen van jouw kind. Wil je de zindelijkheidstraining zo snel mogelijk starten? Bijvoorbeeld om te besparen op de kosten van luiers of om de zelfstandigheid van jouw kind snel te vergroten? Dan kun je al met zindelijkheidstraining beginnen als jouw zoon of dochter nog maar een baby is.

Zindelijkheid bij kinderen

De meeste ouders beginnen met zindelijkheidstraining als hun kind tussen de 2 en 3 jaar oud is. Veel kinderen beginnen dan zelf aan te geven dat ze op het potje of op het toilet willen gaan en ook vanuit het consultatiebureau wordt vanaf die leeftijd vaak aangedrongen om te starten met de training. Het is in elk geval belangrijk dat jouw zoon of dochter zindelijk is voor hij of zij start op de basisschool. Met gemiddeld 30 leerlingen per klas hebben leerkrachten geen tijd om alle kinderen te verschonen. Natuurlijk gebeuren ongelukjes ook nog bij kleuters, maar het is wel handig als kinderen vanaf 4 jaar zo goed als zindelijk zijn.

Vaak wordt aangenomen dat zindelijkheidstraining voordat het kind 2 jaar is geen zin heeft. Je kind zou namelijk nog geen aandrang voelen om te moeten poepen en plassen en bovendien geen controle hebben over de sluitspier. Pas vanaf 18 tot 20 maanden zou dit bewustzijn komen. Maar dat betekent niet dat zindelijkheidstraining bij kinderen jonger dan 18 maanden geen zin heeft. Er zijn namelijk steeds meer mensen die starten met baby zindelijkheidstraining. En met succes!

Wat is baby zindelijkheidstraining?

Een baby kan nog niet praten en dus nog niet duidelijk maken wanneer hij of zij moet poepen en plassen. Dit betekent niet dat baby’s niet kunnen communiceren. Ze communiceren de hele dag door! Door middel van geluiden, non-verbale communicatie en gezichtsuitdrukkingen kunnen baby’s eigenlijk heel goed communiceren. Dit uitgangspunt is dan ook de basis van de BabyZindelijkheidsCommunicatie (BZC).

Al vanaf de geboorte heeft jouw baby de behoefte om zichzelf schoon te houden, dit is een natuurlijk instinct. Door middel van subtiele gebaren, geluiden of bewegingen maakt jouw zoon of dochter duidelijk dat er gepoept of geplast moet worden. Dit kan een bepaalde blik zijn, maar ook een opgeheven arm of gewiebel met de benen. De signalen zijn voor ieder kind anders, maar door deze signalen te herkennen in jouw kind, én hierop in te spelen, kun je samen met jouw baby werken aan de zindelijkheidstraining.

BabyZindelijkheidsCommunicatie is nadrukkelijk geen zindelijkheidstraining in de traditionele zin van het woord. Alles draait binnen de methode om communicatie tussen kind en ouder. Door de signalen van jouw kind te herkennen, krijg je tijdig door wanneer jouw zoon of dochter de aandrang voelt om te poepen of plassen. Dan is het belangrijk om snel te handelen en je baby zo snel mogelijk boven het toilet, de wasbak of het potje te zetten.

De voordelen en nadelen van zindelijkheidstraining bij baby’s

Het heeft veel voordelen om jouw baby al van heel jongs af aan zindelijk te maken. Wist je dat zindelijkheidstraining de band tussen jou en je baby kan versterken? Je leert door de training namelijk elk klein gebaartje van jouw zoon of dochter herkennen en je brengt veel tijd met elkaar door. Maar de methode is ook financieel interessant. Je spaart er namelijk heel veel luiers mee uit. Dit is goed voor de portemonnee én voor het milieu. Bovendien hoef jij je geen zorgen te maken wanneer voor de meesten de tijd is aangebroken voor zindelijkheidstraining. Jouw kind is al lang en breed zindelijk en hoeft niet meer op het potje te worden gezet.

Maar kost dit dan niet heel veel tijd? Jazeker, daar zijn we heel eerlijk over. Jouw kind zindelijk maken door middel van BabyZindelijkheidsCommunicatie is een tijdrovend iets. Je zult continu alert moeten zijn op de signalen die je baby geeft. Het is dan ook geen ideale methode als jouw kind naar de kinderopvang of een gastouder gaat of wanneer je de aandacht moet verdelen over verschillende (jonge) kinderen. Heb je voldoende tijd en gelegenheid om deze methode samen met jouw kind te proberen? Dan is het zeker aan te raden en zul je er snel de vruchten van plukken.

Praktische tips voor zindelijke baby’s

  • Je kunt snel na de geboorte starten met de methode, maar ook na enkele maanden kun je de BZC oppakken. Er zit geen tijdsdruk of tijdslimiet op, kijk dus vooral wanneer het voor jou goed voelt en je er de rust en tijd voor hebt.
  • Zindelijkheidstraining is in de lente en zomer altijd het makkelijkst. Een ongelukje is dan minder erg en je kunt jouw kind zonder problemen dun aankleden zodat je alles snel uit kan trekken als je merkt dat je baby op ieder moment kan gaan plassen of poepen.
  • Vermijd het gebruik van luiers. Dit kan namelijk het proces verstoren.
  • Houd rekening met ongelukjes. Het trainen van zindelijkheid bij baby’s is een continu proces en een ongelukje hoort daar zeker bij.
  • Voor de training met jonge baby’s is het toilet of een wasbak de ideale plek om te gebruiken.
  • Gebruik voor ouders baby’s en peuters een brilverkleiner of een potje om de training nog makkelijker te maken.
  • Leer van andere ouders die het proces al hebben doorlopen. Word lid van een Facebookgroep voor BabyZindelijkheidsCommunicatie of lees één van de boeken die zijn geschreven over dit onderwerp, zoals Je baby op het potje.
  • Laat je niet ontmoedigen door een terugval. Dit hoort bij het proces. Je zal merken dat de training, zoals met alles in het ouderschap, met vallen en opstaan gaat. Focus je op elk succes en dan zul je merken dat het elke dag steeds weer iets beter gaat.
Lees ook: