Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

29 oktober 2021 door Leroy Scheffer

Osteopathie bij baby’s: bij welke klachten?

Osteopathie bij baby’s wint de laatste jaren aan populariteit. En dat is niet voor niets. Ouders van onrustige baby’s zijn vaak ten einde raad. Zijn het darmkrampjes of zit er wat anders dwars? Een osteopaat voor baby’s kan de uitkomst zijn.

Wat is osteopathie?

Even terug naar het begin, wat is osteopathie eigenlijk? Leroy Scheffer is zelfstandig osteopaat in Utrecht bij Optimum Osteopathie en legt het uit: “Elk deel van het lichaam moet voldoende kunnen bewegen om goed te functioneren. Wanneer bepaalde delen dat niet doen, kunnen er klachten ontstaan. De osteopaat gaat op zoek naar deze plekken en kijkt of deze in relatie staan tot elkaar. Daarna herstelt hij of zij de bewegelijkheid van het lichaam met de handen, zodat het lichaam weer optimaal functioneert”.

Dat osteopathie steeds bekender en populairder is, blijkt wel aan de vele wachtlijsten die osteopathiepraktijken hebben. Waarom is osteopathie in opmars? “Steeds meer mensen gaan inzien dat de reguliere gezondheidszorg niet alles omvattend is. Die is gericht op medicatie en operatie. Terwijl heel veel problemen juist op een andere manier opgelost kunnen worden. De algemene gezondheid van een lichaam is erg belangrijk. Hoe functioneert het. Dat is waar osteopathie sterk in is.”,  vertelt Leroy.

Osteopathie bij baby’s

De geboorte van een baby is een prachtige maar ook een traumatische (natuurlijke) ervaring voor zowel de moeder als de baby. Tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling kunnen er allerlei dingen gebeuren, zoals een keizersnede of vacuümverlossing. Dit heeft impact op de geboorte van de baby en soms hebben ze daardoor een lastige start.

Dit kan soms resulteren in ongemakken bij de baby, zoals:

  • Moeite met drinken
  • Moeite met de stoelgang
  • Voorkeurshouding
  • Reflux
  • Krampjes
  • Onrust (niet goed slapen)
  • Overstrekken

Leroy: “Baby’s kunnen gelukkig zelf veel oplossen in hun eigen lijf. Maar soms lukt dat niet. De enige manier waarop ze dat kenbaar kunnen maken is door te huilen. Een osteopaat gaat op zoek naar functionele problemen die deze lichamelijke ongemakken veroorzaken en probeert die te verhelpen. Dat zorgt er vaak voor dat de baby zich weer goed kan ontwikkelen. De osteopaat doet dit door met zijn handen te werken op het lichaam en neemt alle delen mee die in verbinding kunnen staan met het probleem.”

Behandeling bij een baby door de osteopaat

Door een behandeling bij de osteopaat worden er dus functionele problemen die spanning veroorzaken losgemaakt. Hoe ziet zo’n eerste afspraak er eigenlijk uit? “Tijdens de eerste afspraak wordt er een intake gedaan met de ouders. Hierin worden allerlei vragen gesteld over de zwangerschap, bevalling, het voeden en slapen. Wanneer de osteopaat denkt dat je aan het juiste adres bent, wordt er gestart met een onderzoek. Alles wat wordt gevonden wordt ook gelijk behandeld. Bij baby’s moet er na 1 en max 2 behandelingen een significante verbetering te zien zijn. Afhankelijk van de klachten en het beloop, kan er dan gekeken worden wat er nog meer nodig is. Het moet ook altijd een samenwerking zijn met de ouders. Ook onderwerpen als voeding, slaap ritmes en dergelijke zijn belangrijk.”

Osteopathie bij baby

Vanaf welke leeftijd kunnen baby’s door een osteopaat behandeld worden?

Je hoeft gelukkig echt niet lang de klachten bij je baby aan te kijken. Ook hele jonge baby’s kunnen al door een osteopaat geholpen worden. Vanaf 2-3 weken kun je een afspraak maken en kan een osteopaat dus al wat voor jullie betekenen.

Osteopathie bij een huilbaby

Een huilbaby wordt vaak zo genoemd als alle oorzaken zijn uitgesloten, zoals krampjes, allergieën of ander ongemak. Maar een baby huilt altijd met een reden. Dit kan prikkelverwerking zijn, maar het kan ook een nek of rug zijn die niet goed beweegt door de bevalling. Een osteopaat kan de oorzaak van het huilen ontdekken en verhelpen.

Vele wanhopige ouders zijn al met hun baby naar de osteopaat gegaan voor een behandeling. En met succes. Lees hier twee ervaringsverhalen van ouders die bij Leroy over de vloer zijn gekomen.

Osteopathie baby ervaringen

Welke ervaring hebben andere ouders met een osteopathie behandeling bij hun baby?

Ervaringsverhaal: Ons zoontje had een schouderdystocie

Toen onze zoon 5 weken oud was, zijn we voor het eerst bij Leroy geweest. Onze zoon is met een schouderdystocie geboren en heeft de eerste weken erg veel gehuild. We merkten dat hij erg verkrampt was, veel kreunde en hij sliep alleen bij ons op de borst. We merkten duidelijk dat hij pijn had.

Na 4 weken heb ik een osteopaat gebeld voor een afspraak. Na de eerste behandeling merkten we duidelijk verschil. Onze zoon was rustiger, sliep overdag langer dan 10 minuten en kreunde al wat minder. Hierdoor kregen we veel meer (nacht)rust. Wát een verschil. De eerste week ging het erg goed en in de loop van de 2e week merkten we dat het tijd was voor een tweede behandeling. Hierna was hij eigenlijk gelijk weer rustig en ontspannen. Na nog eens 2 weken zijn we voor de laatste keer terug geweest.

Onze zoon is nu een vrolijke baby die alles doet wat een baby hoort te doen! Hij slaapt vele malen beter (in zijn eigen bedje) en huilt alleen nog als hij honger heeft.

Osteopathie baby ervaringen

Ervaringsverhaal: Spanning door voorkeurskant

Wij hebben een tweeling van drie maanden. Onze zoon is in een late fase van de zwangerschap een aantal keer gedraaid; zelfs nog net voor de geboorte. Een wonder dat dit nog mogelijk is geweest, gezien het gebrek aan ruimte (en ruimte die hij ook nog moest delen met een zusje). Hij heeft uiteindelijk niet goed gelegen met zijn hoofdje en daardoor ook de weg naar buiten zelf niet kunnen vinden.

Na de geboorte had hij een voorkeurskant aan zijn hoofd en bleek hij na 6 weken zelfs een afgeplatte schedel te hebben. Na fysiotherapie en oefeningen, werd hij ineens erg ongemakkelijk. Hij begon hard te huilen en trok zijn lijfje krom, alsof hij last van zijn buik en darmen had. De fysiotherapeut heeft aan ons uitgelegd dat de spanning in zijn nek relatie had met de spanning in de rest van zijn lijfje. Wij zagen dat zelf ook, maar begrepen er niets van. Volgens de fysiotherapeut zou hij baat hebben bij osteopathie. Een expertise waar we volledig onbekend mee waren.

Inmiddels is hij drie keer bij een osteopaat geweest. Wij zien hoeveel baat hij bij de osteopathie heeft gehad; het was al een opluchting na de eerste keer. We hebben geleerd hoe kneedbaar baby’tjes nog zijn en hoe groot hun herstellend vermogen is. De klemmende spanningen die bij hem zijn ontstaan tijdens de zwangerschap, worden door de osteopaat gevoeld, gezien en aangepakt. Inmiddels kan hij zeer makkelijk bewegen en ontwikkelt hij zich nu regelmatig in plaats van eenzijdig. We hebben gelezen over de motorische problemen die een kind kan krijgen door een voorkeurshouding en kregen het er enigszins benauwd van. Wij zijn heel erg blij met de ontwikkeling die hij zo snel doorgemaakt heeft. Hij is vrolijk, flexibel, volgt de wereld door zijn hoofdje te draaien en niet alleen vanuit zijn oog.

Lees ook: