Flesvoeding voor je kleintje: handige tips en een voedingsschema per leeftijd

De eerste maanden samen met je baby bestaat een groot deel van de dag uit voeden. Of je nu borstvoeding geeft, kolft of flesvoeding geeft: je bent er dagelijks wel even zoet mee. Bovendien zul je regelmatig vragen hebben over het voeden. Eet je baby wel genoeg? Is de voeding wel goed genoeg? En drinkt je baby wel vaak voldoende op een dag? Als je flesvoeding geeft, kun je hier gelukkig een handig schema voor aanhouden. Wij geven je handige tips voor de flesvoeding en een flesvoeding schema om je op weg te helpen.

Wat is goede flesvoeding voor je baby?

Flesvoeding, ook wel kunstvoeding genoemd, is melkpoeder dat kant-en-klaar kan worden gekocht. Door het melkpoeder op te lossen in gekookt water, en af te laten koelen tot drinktemperatuur, ontstaat er vloeibare babyvoeding vol met alle voedingsstoffen die jouw kindje in de groei nodig heeft.

Bij het selecteren van flesvoeding kies je de voeding die past bij jouw baby. De voeding moet aansluiten bij de leeftijd van je kind, zodat het de juiste hoeveelheid voedingsstoffen en de juiste verhoudingen bevat. Gelukkig staat dit altijd duidelijk aangegeven op de verpakking.

In Nederland is wettelijk vastgelegd waar flesvoeding voor baby's aan moet voldoen. Zo weet je altijd dat de voeding voor je kind veilig is en alles bevat wat hij of zij nodig heeft. Het maakt dus niet uit welk merk je kiest en je kunt zonder problemen overstappen van merk.

Hoeveel voeding heeft mijn baby nodig?

Vrouwen die borstvoeding geven, kunnen over het algemeen voeden op verzoek. Het lichaam werkt zo ingenieus dat het precies de juiste hoeveelheid melk aanmaakt voor je kindje. Bij flesvoeding is dit net even anders: hierbij moet je zelf bepalen hoeveel melk je baby nodig heeft. Gelukkig hoef je dit niet helemaal zelf te bedenken: hier zijn bepaalde richtlijnen voor. Zo voorkom je dat je kind te weinig, of juist te veel, voeding binnenkrijgt op een dag.

Hoeveel melk jij je baby geeft, is afhankelijk van zijn of haar leeftijd en gewicht. Een handige vuistregel voor de hoeveelheid voeding is dat een baby zo'n 150 milliliter voeding per kilo lichaamsgewicht nodig heeft op een dag. Deze hoeveelheid geef je natuurlijk niet in één keer, maar verspreid je over een aantal flessen per dag.

Een handig voedingsschema voor je baby

Van de geboorte tot aan 6 maanden is de voeding van je baby continu in ontwikkeling. De hoeveelheid voeding verandert, maar ook het aantal flessen dat je kindje op een dag krijgt. Dit kan voor onzekerheid zorgen. Geef je wel genoeg voeding? En voed je wel op de juiste momenten? Geen zorgen: met dit handige voedingsschema voor je baby weet je precies wat de richtlijnen zijn voor de flesvoedingen per leeftijd. Gebruik dit vooral als een leidraad en niet als een strikt schema. Iedere baby is tenslotte anders en heeft andere behoeften.

Schema voeding baby 0-4 weken

In de eerste weken na de geboorte drinkt je baby ongeveer 8-10 keer per dag. Dit betekent dat het heel gewoon is om je baby elke 2 tot 3 uur te voeden. Eén flesje bevat gemiddeld 90 ml voeding. Jullie zijn vaak nog op zoek naar een ritme en leren elkaar kennen. Pas het ritme dus ook gerust aan je kindje aan.

Een mogelijk voedingsschema voor je baby van 0-4 weken kan er zo uitzien:

Flesvoeding schema 1 - 2 maanden

Je baby zal in deze periode zo'n 6 tot 7 flesjes krijgen per dag. Tussen elke fles kun je een periode van 3 of 4 uur laten. Eén fles bevat gemiddeld 100 ml voeding, maar stem dit zeker af op het gewicht van je baby. Nagenoeg alle baby's krijgen deze periode nog nachtvoedingen.

Een mogelijk voedingsschema voor je baby van 4-8 weken kan er zo uitzien:

Voedingsschema baby 3 maanden

Rond deze periode krijgt je kind gemiddeld zo'n 6 flesjes op een dag. Eén fles bevat gemiddeld 130 ml flesvoeding, al is dit natuurlijk afhankelijk van het gewicht van je zoon of dochter. Doorgaans zit er 4 uur tussen elke voeding en het aantal voedingen 's nachts neemt af.

Een mogelijk flesvoeding schema voor je baby van 8-12 weken kan er zo uitzien:

Schema voor flesvoeding baby 4 tot 6 maanden

Een baby van 4 tot 6 maanden drinkt doorgaans nog maar zo'n 4 tot 5 flessen per dag. Hoeveel voeding je baby krijgt, is wel flink toegenomen. Eén fles bevat 165 ml voeding. Dit is ook het moment dat het bijvoeden vaak begint. Je kunt er ook voor kiezen om pas met 6 maanden te beginnen met bijvoeding, vanuit de gedachte dat de darmen dan nog meer zijn gerijpt. Dit zijn meestal vaak kleine hapjes en dit zou geen invloed moeten hebben op de hoeveelheid flessen. De meeste baby's slapen rond deze leeftijd 's nachts door en hebben geen voeding meer 's nachts.

Een mogelijk voedingsschema voor je baby van 4 tot 6 maanden kan er zo uitzien. Kies je voor bijvoeden vanaf 6 maanden, dan laat je de hapjes nog even weg.

Voedingsschema baby 6 maanden

Vanaf 6 maanden eten de meeste baby's ook vast voedsel in de vorm van fruithapjes of groentehapjes. Er kan ook langzaam gestart worden met broodkorst, ei, rijst en pasta. Hierdoor neemt de behoefte aan flesvoeding af. Gemiddeld ligt de hoeveelheid melk op een dag rond de 650 ml, verdeeld over de dag. Een deel daarvan kun je 's ochtends aanbieden als pap. Vaak wordt er geen nachtfles meer gegeven.

Een mogelijk flesvoeding schema voor je baby van 6 tot 7 maanden kan er zo uitzien:

Voedingsschema baby 8 maanden

Een baby van 8 of 9 maanden oud begint steeds meer vast voedsel te eten. De dagelijkse flessen maken steeds vaker plaats voor fruithapjes, groentehapjes, broodjes en andere tussendoortjes. Je baby leert bovendien ook steeds beter iets anders te drinken dan melk, zoals water of lauwe thee (zonder suiker). Hierdoor is er steeds minder behoefte aan flesvoeding. 

Een mogelijk flesvoeding schema voor je baby van 8 of 9 maanden kan er zo uitzien:

Voedingsschema baby 9 maanden (tot 1 jaar)

Baby's van 9 tot en met 12 maanden oud eten steeds beter met de pot mee. Het aantal flessen op een dag is flink afgenomen en vast voedsel wordt steeds belangrijker. Het is slim om je baby gevarieerd te laten eten en kennis te laten maken met diverse smaken en structuren. Vlees en vis kan ook steeds vaker op het menu staan, maar wel als het erg fijn gemaakt is. Met de paar tandjes die je baby heeft, kan hij of zij nog niet zo goed kauwen.

Een mogelijk flesvoeding schema voor je baby van 9 tot en met 12 maanden kan er zo uitzien:

Hoe weet je of je baby honger heeft?

Natuurlijk kun je de richtlijnen volgen voor het voeden van je kindje, maar veel baby's geven zelf ook prima aan wanneer ze honger hebben. Je zult alleen de signalen moeten leren herkennen. Veel baby's die honger hebben, beginnen te smakken of te sabbelen. Ze gaan met hun mond op zoek naar de fles en zuigen daarbij op hun hand, op hun knuffel of op andere dingen die in de buurt van hun mond zijn. Dit zijn duidelijke tekenen dat je kindje toe is aan een voeding.

Het is handig om deze signalen te leren herkennen. Als je kindje namelijk te lang hongerig is, kan hij of zij overstuur raken. En een baby die huilt of overstuur is, kan maar moeilijk gevoed worden. Probeer de echte honger dus liever voor te zijn.

Voorkom ondervoeding of overvoeding met deze tips

Met behulp van bovenstaand schema kun je de voedingen van je baby goed uitplannen. Toch kan het soms lastig zijn om de juiste hoeveelheid voeding te geven. Je kunt een hongerige baby hebben, een baby die veel voeding uitspuugt of een baby die maar moeizaam zijn fles leegdrinkt. Dit kan ervoor zorgen dat je als ouder onzeker wordt over de voeding van je kindje. Wij geven daarom nog enkele tips zodat je ondervoeding of overvoeding kunt voorkomen.

Luister naar je baby

Je baby geeft volop signalen wanneer hij honger heeft of juist verzadigd is. Eerder legden we al uit hoe een baby aangeeft honger te hebben. Als je zoon of dochter vol zit, geeft hij of zij dit ook aan. Je baby duwt de fles weg, draait het hoofdje weg of weigert verder te drinken. Door deze signalen te leren herkennen, weet je sneller wanneer je baby behoefte heeft aan een fles of juist vol zit.

Wees flexibel

Elke baby is uniek, en wat voor de één werkt, werkt misschien helemaal niet voor de ander. Wees dus niet bang om aanpassingen te maken in het schema als dat nodig is. Jij kent je kind tenslotte het beste.

Houd rekening met regeldagen

Wanneer je baby mentaal of fysiek een sprongetje maakt, merk je dit vaak in het gedrag en in de eetlust. Je kind kan ineens veel meer honger hebben en continu vragen om een fles. Dit noemen we regeldagen en het is heel normaal. Je kindje heeft de energie nodig voor de ontwikkeling, maar is ook op zoek naar rust en troost. Het is niet erg om de voeding aan passen op dit soort dagen, maar doe het niet te vaak.

Neem de tijd

Het voeden van je kind zal veel tijd in beslag nemen, vooral de eerste maanden. En dat is niet erg: het is echt even een intiem momentje tussen ouder en kind en ook een rustmoment in jouw dag. Bovendien zal je kind beter en rustiger drinken als jullie echt de tijd nemen voor deze voedingsmomenten.

Baby wakker maken voor voeding

Veel ouders staan op een bepaald moment voor een dilemma: maak je jouw baby wel of niet wakker voor een voeding? Natuurlijk wil je dat je baby lekker doorslaapt, maar je wilt ook niet dat hij of zij te weinig voeding krijgt. Over het algemeen hoef jij je hierover geen zorgen te maken. Een gezonde baby geeft vaak zelf prima aan als hij of zij honger heeft en zal echt van zich laten horen. Zelfs een pasgeboren baby mag doorslapen tot maximaal 6 uur.

Lees ook: