Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

29 oktober 2021

Tips voor geslaagde flesvoeding

Flesvoeding is vaak onderbelicht in een wereld die om borstvoeding lijkt te draaien. FAQ’s en tutorials over borstvoeding overal, maar hoe zit het eigenlijk met flesvoeding? Waar moet je op letten, hoeveel is genoeg en welke slimme tips maken flesvoeding makkelijker?

Hoeveel flesvoeding geef je je baby?

Een baby die net geboren is geeft zelf aan wanneer hij wil drinken. De eerste dagen is dit ongeveer 10 tot 12 keer per dag. Het maagje is maar klein, dus daar past nog niet zoveel tegelijk in. Er zijn geen harde regels over hoeveel je kind mag drinken. Een baby wordt geboren met een natuurlijk gevoel voor honger en verzadiging. Hierdoor weet hij heel goed wanneer hij vol zit. Heeft je baby genoeg? Dan stopt hij vanzelf met drinken. Het flesje hoeft dus niet leeg. Draait je kindje haar hoofdje weg, loopt de melk uit de mondhoeken, hapt hij niet meer gretig naar de fles? Dit zijn allemaal tekenen: ‘Ik zit vol’.

Maar hoeveel milliliter is genoeg?

Dat is dus voor elke baby anders. Maar om je een beetje een houvast te geven, is er een richtlijn opgesteld. Over het algemeen geldt 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur.

Drinkt je baby nog 10 keer per dag en is hij 3 kilo? Dan ga je uit van 3 *150 / 10 = 45 ml per fles. Is je baby wat ouder en drinkt hij nog maar 5 keer per dag en weegt hij 8 kilo? Dan ga je uit van 8 * 150 / 5 = 240 ml per fles. Bedenk hierbij wel dat je baby niet altijd evenveel honger heeft. Het kan dus zijn dat hij de ene keer meer en de andere keer minder drinkt dan er in zijn fles zit. Dat is helemaal normaal.

Heeft mijn baby genoeg gedronken?

Heeft je kindje ongeveer 6 natte luiers per dag, groeit hij goed volgens het consultatiebureau en is hij voldoende wakker en levendig? Dan zit je over het algemeen goed. Maak je je zorgen? Neem dan even contact op met het consultatiebureau.

Tips om de fles te geven van andere ouders

  • Baby bepaalt. Aan het begin kunnen kinderen de melkstroom uit de fles soms niet goed aan. Als je de fles dan van boven aanbiedt, zoals je het op de meeste standaard plaatjes ziet, dan ‘dwing’ je je baby om maar door te blijven slikken. Je kunt je baby zelf laten bepalen hoeveel hij drinkt door hem op zijn zij te voeden. Een beetje dezelfde houding als bij borstvoeding, alleen dan bijvoorbeeld op je schoot, terwijl jij met je knieën omhoog zit, of de baby liggend op bed of bank. Je tilt de fles dan maar een klein stukje op, waardoor de melk veel langzamer stroomt en je baby makkelijker een pauze in kan lassen als het hem/haar teveel wordt.
  • Gefilterd water: je kunt in de weer met bronwater uit een fles, maar in principe is het water in Nederland van hele goede kwaliteit. Alleen verschilt de waterhardheid in Nederland per plaats en provincie. Hiervoor kun je een waterontharder gebruiken. Zo krijg je gefilterd water uit je kraan. Hoef jij je alleen nog maar om die melkfles druk te maken.
  • Binnen 8 seconden een fles. Iedereen die ooit voor een hongerige baby een flesje heeft staan maken weet dat elke seconde er eigenlijk eentje te veel is. Want van een huilende baby is nog nooit iemand gelukkig geworden. Met deze Baby Senseo heb je in 8 seconden een fles, gemengd en op de juiste temperatuur. Easy does it.

Dit artikel is tot stand gekomen met kosten-waterontharder⁠.nl

Lees ook: