Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
Dat jouw baby nog niet kan praten, betekent niet dat hij of zij niet met je communiceert. De huiltjes van een baby kunnen namelijk heel veel zeggen. Hier komt Dunstan Babytaal om de hoek kijken: een methode die je kan helpen de verschillende huiltjes van je baby te herkennen, zodat je hier op de juiste manier op kunt reageren. Want dat is wel zo handig, dat je weet of je baby honger heeft of last heeft van een boertje.
Dunstan Babytaal is ontwikkeld door Priscilla Dunstan, een Australische moeder met een speciaal talent. Zij ontdekte namelijk dat de huiltjes van haar kind niet zomaar geluiden waren. Ze herkende verschillende duidelijke patronen en begon deze bij te houden en te toetsen. Uiteindelijk ontwikkelde ze op deze manier een methode die de vijf belangrijkste huiltjes van baby's onderscheidt. Ouders en zorgverleners kunnen met de Dunstan Babytaal methode de belangrijkste behoeften van baby's veel beter herkennen.
Priscilla Dunstan ontdekte dat baby's maar liefst 5 verschillende huiltjes hebben. En al deze huiltjes hebben een andere betekenis en een andere toon. Ze klinken dus allemaal anders. Zo kan een huiltje aangeven dat je baby honger heeft, moe is, last heeft van darmkrampjes, een boertje moet laten of ongemak ervaart. Door deze verschillende geluiden te herkennen én te begrijpen wat de betekenis per geluid is, kun je veel beter reageren op de behoeften van je baby.
Dit zijn de vijf huiltjes volgens Dunstan Babytaal:
Het is natuurlijk een fantastisch idee dat je weet wat je baby vraagt door te luisteren naar de huilgeluiden. Maar hoe werkt dit nou precies? Priscilla Dunstan legt uit dat baby's tot drie maanden oud een soort 'oertaal' spreken, die gebaseerd is op reflexmatige geluiden. Dit is een universele babytaal: deze geluiden worden door alle baby's ter wereld gemaakt. Ze hebben dus niets te maken met taal of cultuur. Elk huiltje is te herkennen aan een specifiek geluid. Zo kunnen ouders, met wat oefening, herkennen wat de betekenis is van elk huiltje van een baby.
Het is één ding om te weten dat je baby verschillende huiltjes heeft, maar het herkennen van deze babytaal is nog best een uitdaging. Daarom leggen wij uit hoe jij de babyhuiltjes taal van Dunstan kunt herkennen en kunt gebruiken bij jouw pasgeboren baby.
"Neh" - Honger
Wanneer je baby een zuigreflex heeft en hongerig is, hoor je een geluid dat op een nasale en langgerekte 'neh' lijkt. Je baby maakt vaak ook een zuigende beweging van de mond. Dit is een duidelijk indicatie dat je baby honger heeft en dat het tijd is voor een voeding.
"Eh" - Er zit een boertje dwars
Als er een boertje dwarszit, kan je baby dit aangeven met een 'eh'-geluid. Het is een korte klank die zelfs wat stotend kan klinken. Als ouder kun je jouw baby helpen om het boertje los te krijgen door zachtjes op de rug te kloppen of door de baby rechtop te houden en zachtjes te wiegen.
"Owh" - Moeheid
Als je baby moe is, uit hij of zij waarschijnlijk een 'owh'-geluid. Dit geluid komt vaak voort uit een gaap en gaat ook vaak samen met gapen en geeuwen. Je baby is waarschijnlijk moe en toe aan rust. Tijd om lekker te slapen.
"Heh" - Ongemak
Er zijn allerlei redenen waarom je baby een ongemakkelijk gevoel kan hebben. Een vieze luier, te warme of te koude kleding, een vervelende lighouding: het zijn allemaal redenen voor je baby om aan te geven dat hij of zij zich niet gemakkelijk voelt. Je baby maakt op dit moment een 'heh'-geluidje. Deze lijkt op 'neh', maar dan met meer adem uitgesproken. Op dit moment kun je controleren of je baby een schone luier nodig heeft of misschien een wisseling van kleding.
"Eairh" - Darmkrampjes
Veel baby's kampen in de eerste maanden met darmkrampjes en dit kan veel last en pijn geven. Je baby geeft dit aan door een 'eairh'-geluidje. Het is een dringend geluid dat van diep uit de buik komt. Vaak gaat het huiltje gepaard met gebalde vuistjes, een pijnlijke grimas en veel onrust in het lijf. De buik masseren kan verlichting geven, maar soms is het nodig om de voeding aan te passen of om druppels te geven tegen luchtophoping in de buik.
Deze video geeft verschillende voorbeelden van baby's die de Dunstal Babytaal huilgeluidjes maken, zodat je ze beter kunt herkennen bij je eigen baby.
Het herkennen van de Dunstan Babytaal werkt het best vanaf de geboorte tot je baby ongeveer 3 tot 4 maanden oud is. In deze periode zijn de reflexmatige geluiden van je baby namelijk het sterkst, waardoor je het geluid het best kunt herkennen.
Naarmate je baby ouder wordt, leert hij of zij steeds meer 'echte' taal en zal het gebruik van de Dunstan Babytaal minder effectief worden. De reflexmatige geluiden maken dan plaats voor klanken uit de eigen taal.
In de eerste maanden met je pasgeboren baby kun je handig gebruikmaken van de Dunstan Babytaal om beter en sneller in de behoeften van je baby te kunnen voorzien. Deze tips helpen je om aan de slag te gaan met Dunstan Babytaal.