22 juni 2022

Alles wat je wilt weten over de koortsstuip

Je schrikt ontzettend wanneer jouw kind voor het eerst een koortsstuip krijgt. Je kind lijkt wel bewusteloos en het lichaam is helemaal verkrampt. Als ouder kan de situatie je bang maken, je voelt je machteloos en het kan leiden tot veel paniek. Toch is het belangrijk om rustig te blijven en er te zijn voor jouw kind. Wat is een koortsstuip en hoe herken je het?

Wat is een koortsstuip?

Een koortsstuip kan voorkomen wanneer jouw kind ziek is en koorts heeft. Ineens wordt het lichaam stijf en gaat het schokken. Je kind is niet bij bewustzijn en reageert ook niet op aanrakingen of woorden. Een koortsstuip kan tot wel 15 minuten lang duren en daarna wordt jouw kind geleidelijk aan alerter, maar is hij of zij erg vermoeid en emotioneel.

Als ouder hoop je natuurlijk dat je zoiets nooit meemaakt, maar koortsstuipen komen vrij frequent voor. Zo’n 4 procent van de kinderen tussen de 6 maanden en de 6 jaar krijgt een keer (of vaker) een koortsstuip. Erfelijkheid speelt hierin ook een belangrijke rol. Als jij of jouw partner een koortsstuip hebt gehad als kind, of als één van jouw andere kinderen dit heeft gehad, is de kans op een koortsstuip groter. Gelukkig groeien kinderen er wel overheen.

Oorzaken van een koortsstuip

Er is nog veel onduidelijk over de oorzaken van een koortsstuip. Het is bekend dat er sprake is van een gevoeligheid in de hersenen van jonge kinderen. De koorts geeft een kortsluiting in de hersenen die de lichamelijke schokken veroorzaken.

Een koortsstuip ontstaat vaak aan het begin van de koortsperiode. Vaak hebben kinderen nog geen hoge koorts als de koortsstuip begint, omdat de koorts nog aan het oplopen is. Wist je dat de hoogte van de koorts niets zegt over de kans op een koortsstuip? Dit wordt wel vaak gedacht en daarom geven veel ouders paracetamol als hun kind koorts heeft. Dit is onnodig omdat het een koortsstuip niet kan voorkomen.

De symptomen van een koortsstuip

Om juist te kunnen handelen bij een koortsstuip is het belangrijk om precies te weten wat een koortsstuip inhoudt. Je kunt een koortsstuip herkennen aan de volgende symptomen.

  • Je kind heeft hoge koorts.
  • Je kind lijkt bewusteloos te zijn.
  • Je kind reageert niet meer op prikkels van buitenaf.
  • De spieren van jouw kind zijn verkrampt.
  • De spieren van jouw kind trekken samen.

Alhoewel een koortsstuip er ontzettend eng uitziet, is het doorgaans niet gevaarlijk. De koortsstuip kan enkele seconden tot enkele minuten duren, maar is meestal na maximaal 15 minuten voorbij. Na de stuip komt jouw zoon of dochter weer langzaam bij kennis en vaak heeft hij of zij geen herinnering aan de gebeurtenis.

Voorbeeld koortsstuip kind

Twijfel je of je kind een koortsstuip heeft? Op YouTube vind je verschillende voorbeelden van kinderen met een koortsstuip. Let op, sommige mensen kunnen deze beelden als heftig ervaren. Een voorbeeld van een baby van 22 maanden die een koortsstuip heeft vind je hier.

Koortsstuip zonder koorts

Een koortsstuip gaat altijd gepaard met koorts. Heeft je kind geen koorts maar wel alle andere symptomen van een koortsstuip? Neem dan direct contact op met de huisarts. Het kan zijn dat je kind een epileptische aanval heeft. Duurt de aanval langer dan 5 minuten of is het de eerste aanval? Bel dan 112 zodat zij je kunnen vertellen hoe je het best voor je kind kunt zorgen.

Koortsstuip voorkomen

Natuurlijk wil je een koortsstuip bij je kind het liefst voorkomen, maar er is helaas niets dat je kunt doen om het te vermijden. Een koortsstuip kan ook voorkomen na of tijdens het gebruik van paracetamol. Geef je kind dus geen paracetamol in de hoop dat je de koorsstuip voorkomt. Een paracetamol kan wel prettig zijn als je kind pijn of ongemak ervaart. Een koortsstuip komt meestal vaker voor als je kind het eenmaal heeft gehad, gelukkig kun je er wel op voorbereid zijn.

Wat kun je doen bij een koortsstuip?

Als ouder kun je flink schrikken van een koortsstuip, maar het is ontzettend belangrijk om rustig te blijven. Een stuip kan doorgaans geen kwaad en juist als je kalm blijft, kun je jouw kind beter ondersteunen. Zorg ervoor dat jouw kind veilig is tijdens de stuip: check of de luchtwegen vrij zijn, leg jouw kind op zijn zij en zorg dat hij of zij zich niet kan bezeren. Houd je kind tijdens de stuip goed in de gaten en blijf kalm. Bel de huisarts en leg de situatie en de symptomen uit. De assistent of de huisarts zal de juiste ondersteuning bieden op dat moment en kan je vertellen of een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis nodig is.

Na de koortsstuip is het heel gebruikelijk dat jouw kind spierpijn, hoofdpijn of vermoeidheid ervaart. Zo’n koortsstuip is een flinke aanslag op het lichaam. Het is belangrijk om jouw kind voldoende te drinken te geven en te troosten. Het kan best zijn dat jouw zoon of dochter nog lang na de koortsstuip van streek is. Zorg dat je er voor hem of haar bent en stel je kind gerust.

Moet je naar de dokter als je kind een koortsstuip heeft?

Doorgaans is het niet nodig om bij een koortsstuip een bezoek te brengen aan de huisarts of het ziekenhuis, maar hier zijn uitzonderingen op. Een extra controle of bezoek aan het ziekenhuis is nodig wanneer:

  • het niet de eerste koortsstuip in dezelfde ziekteperiode is;
  • de stuip langer dan 15 minuten aanhoudt;
  • je kind jonger is dan 6 maanden of ouder is dan 6 jaar;
  • je kind na een uur na de stuip nog niet helemaal helder is;
  • je kind alleen schokt aan één zijde van het lichaam;
  • of wanneer jouw kind in het verleden een aandoening aan het zenuwstelsel heeft gehad.

Bel direct de huisarts wanneer er sprake is van een koortsstuip, ook als de stuip al over is. Hij of zij kan gepast advies geven en eventueel noodzaak zien tot verder onderzoek. Ook als je twijfelt is het belangrijk om toch te bellen, wanneer je de situatie niet helemaal vertrouwt dan kan de huisarts er zijn voor jouw kind maar ook voor jou. De mentale en fysieke gesteldheid van jouw kind, maar ook van jou staan centraal. Deze gebeurtenis heeft impact, let daarom extra goed op elkaar en vraag om hulp wanneer je dat nodig hebt.

Is een koortsstuip gevaarlijk?

In principe kan een koortsstuip geen kwaad, het is voor jou als ouder vooral heftig. Je kind zal zich er niets meer van herinneren na afloop en zal er geen klachten aan overhouden. Zo lang jij zorgt dat je kind veilig ligt en zich niet kan bezeren, zal de koortsstuip vanzelf weer over gaan en is het ongevaarlijk.