Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

14 november 2015

Zwangerschapsdiscriminatie

Ben je zwanger en geeft dat problemen op je werk? Meld het!

Het College voor de Rechten van de Mens (voorheen de Commissie gelijke behandeling) is een campagne gestart voor zwangere vrouwen, om discriminatie op het werk te melden. Zwangerschapsdiscriminatie komt nog veel voor, vooral op het werk, constateert het College. Via www.mensrechten.nl/zwanger kun je melden wat je overkomen is.

Zwangerschapsdiscriminatie is verboden

Werkgevers mogen vrouwen niet weigeren voor een baan, of anders behandelen op de werkvloer, omdat zij zwanger zijn of jonge kinderen hebben.

Uit onderzoek (uit 2012) blijkt dat bijna de helft (45%) van de vrouwen op de arbeidsmarkt ervaring heeft met discriminatie vanwege zwangerschap. Dat zijn 65.000 vrouwen per jaar. Voor sommigen betekent dit zelfs dat ze hun baan verliezen. En dat in een periode waarin financiële zekerheid zo belangrijk voor je is.

Feiten en cijfers

  • 45% van de vrouwen die zwangerschap en werk combineren, heeft wel eens wat meegemaakt dat volgens de wet op discriminatie wijst.
  • 44% van de vrouwen met een tijdelijk contract zegt dat hun contract niet is verlengd vanwege hun zwangerschap (of mede door hun zwangerschap).
  • 38% van de vrouwen zegt dat een contract op het laatste moment niet doorging, of dat de voorwaarden werden veranderd vanwege de zwangerschap.
  • 13% van de vrouwen zegt benadeeld te zijn door zwangerschap of moederschap. Ze werden uitgesloten voor promotie, liepen salarisverhoging mis, mochten geen opleiding volgen, of liepen een vast contract en/of urenuitbreiding mis.
  • 10% van de vrouwen ontdekte dat er na terugkomst van hun verlof bepaalde taken waren afgenomen zonder hun medeweten. 5% kwam opeens in een andere (meestal lagere) functie terecht.
  • 3% van de vrouwen met een vast contract is ontslagen vanwege hun zwangerschap (of mede door hun zwangerschap).

Daarnaast kunnen vrouwen allerlei dingen beleven die niet echt 'discriminatie' genoemd kunnen worden, maar die wel onprettig zijn. Ongeveer de helft van de vrouwen heeft daar last van. Zo verloopt de omgang met collega’s en/of de leidinggevende niet altijd goed, en is het in de praktijk niet altijd mogelijk om borstvoeding te geven.

Oproep

Ook dit soort dingen meegemaakt? Via www.mensrechten.nl/zwanger kun je melden wat je overkomen is.

Campagne-video