Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

19 augustus 2020 door Bijles Aan Huis

Zo maakt jouw tiener een vliegende start dit schooljaar

Het begin van het schooljaar is voor veel tieners lastig. Vroeg opstaan, lange dagen, moeilijke vakken, veel huiswerk: best weer even wennen na zo'n lange zomervakantie. Wij hebben dé tips voor je op een rijtje gezet waarmee jouw tiener een vliegende start kan maken dit schooljaar.

Wen alvast aan het ritme

Mocht jouw tiener moeite hebben met het op tijd wakker worden (zoals velen) dan is het verstandig om een week van tevoren al langzaam te wennen aan het nieuwe schoolritme. Zet de wekker van je kind elke dag steeds iets vroeger, richting de tijd waarop normaliter op wordt gestaan voor school. Overleg mogelijk van tevoren hoe je het ochtendritueel voor je ziet, zoals ontbijten en douchen. Door vervolgens ook in kaart te brengen hoeveel tijd je kind nodig heeft om naar school te reizen is het eigenlijk nog onmogelijk om te laat te komen op de eerste schooldagen.

Check of je kind alle materialen heeft

De volgende tip is om goed te controleren of je kind alle benodigde spullen in huis heeft die staan op de schoolspullenlijst, zoals deze van de Hema. Hier moet je niet alleen denken aan de verplichte boeken van de boekenlijst, maar ook aan andere hulpmiddelen. Zo zijn er bijvoorbeeld samenvattingen te vinden die handig kunnen zijn. Controleer vooral of je kind alle andere onmisbare schoolspullen heeft. Een goede schooltas? Een nieuwe agenda? En natuurlijk een aantal pennen? Check!

Begin vast met oefenen

Het is voor bepaalde vakken verstandig om alvast te beginnen met oefenen, zoals rekenen of wiskunde. In de laatste periode voorafgaand aan het nieuwe jaar kun je deze kennis op een leuke manier bijspijkeren. Er zijn talloze manieren waarop je dit leuk kunt maken. Laat je kind bijvoorbeeld berekenen hoeveel de boodschappen bij elkaar kosten. Oefent je kind liever de vreemde talen? Ga dan aan de slag met bijvoorbeeld Engels, Frans of Duits door buitenlandse online (sport)kranten erbij te pakken. Zolang je een beetje creatief bent, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Neem bijles voor lastige vakken

Als je kind moeite heeft met bepaalde vakken, dan kan het een goed idee zijn om een bijlesdocent in te schakelen. Jamie Schuller, oprichter van Bijles Aan Huis en sinds 2013 actief in de bijlesmarkt, zegt hierover: “Ik hoor steeds vaker dat ouders vinden dat bijles te belangrijk wordt gemaakt in het huidig onderwijs. Ik snap die perceptie, want elke leerling heeft dezelfde rechten op goed onderwijs.” Op de vraag hoe hij met Bijles Aan Huis dit begrip in de praktijk brengt antwoordt hij: “Daarom hanteren we tarieven die voor veel ouders wél betaalbaar zijn. Natuurlijk kan ik me grotendeels vinden in het sentiment dat betaalde begeleiding de kansenongelijkheid mogelijk vergroot, daarom stel ik alles in het werk om leerlingen met alle achtergronden de mogelijkheid tot betaalbare bijles te bieden. Zo boek je bijvoorbeeld al een bijles wiskunde van Bijles Aan Huis voor rond de 20,- euro”.

Zet belangrijke data in de agenda

Deze tip is zowel handig voor ouders als voor de leerlingen zelf. Door alle belangrijke data in je agenda te zetten, weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Je kunt hier denken aan data van toetsen, maar ook aan data van de vakanties en de vrije dagen.

Maak leren leuk met technologie

Een andere tip is het gebruik van technologie om je tiener te stimuleren aan de slag te gaan met een bepaald vak. Tieners zitten er vaak niet op te wachten om een of ander geschiedenisboek door te spitten. Wat ze wel leuk vinden is het gebruiken van apps en het luisteren van Podcasts. Op platforms zoals Spotify zijn meer dan genoeg kanalen te vinden met podcasts over alle soorten onderwerpen met een educatieve insteek. Van een podcast waarin het kapitalisme en de Tachtigjarige Oorlog worden uitgelegd tot Duitstalige podcasts over de successen van Max Verstappen in de Formule 1. In plaats van een beperking op te leggen in het telefoongebruik, is het soms beter om de technologie op de juiste manier te gebruiken.