24 februari 2014

Zelfstandig naar school, of brengen en halen?

Waarom zou je je kind naar school brengen? Een onveilige route is maar één van de redenen, zo blijkt.

De meeste basisschool-kinderen worden naar school gebracht (en weer opgehaald) door hun ouders. Een minderheid gaat alleen. Dat blijkt uit een onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN).

De belangrijkste redenen voor brengen en halen:

  • omdat ouders hun kinderen te jong vinden om alleen te reizen (61%);
  • omdat ouders het gewoon gezellig vinden (42%);
  • vanwege onveilige verkeerssituaties (39%).

Gemiddeld gaven ouders een 6,3 voor de veiligheid van de route naar school, waarbij scholen met een VVN Verkeersouder hoger scoorden dan scholen zonder VVN Verkeersouder. De meeste onvoldoendes werden gegeven in de stedelijke gebieden.

Verkeersouders

Op dit moment heeft ruim 40% van de basisscholen een verkeersouder. Op scholen met een verkeersouder worden minder kinderen met de auto gebracht, en fietsen en lopen kinderen vaker zelfstandig naar school.

Een woordvoerder van VVN: "Eigenlijk kan een school niet meer zonder VVN verkeersouder. De verkeersouder is vaak de aanjager van verkeersactiviteiten op de basisschool. En zet verkeersveiligheid hoog op de agenda bij leerkrachten en spreekt ouders aan op hun gedrag in de schoolomgeving".

Verkeersouders lijken dus een goede methode om de vicieuze cirkel te doorbreken: ouders brengen hun kind met de auto naar school omdat het zo gevaarlijk is op straat. Daardoor wordt het nóg drukker en dus nóg gevaarlijker met al die auto's rond de school. Als je dat gedrag kunt doorbreken met verkeersouders is dat natuurlijk winst.

Drukke stad

Of verkeersouders net zo effectief zijn in de stad als daarbuiten, wordt niet helemaal duidelijk uit het onderzoek van Veilig Verkeer Nederland. Onze indruk is in ieder geval dat ouders in drukke steden hun kinderen toch wel langer begeleiden dan ouders in wat rustiger gebieden.

In principe zijn we het eens met de oproep van VVN om kinderen al op jonge leeftijd te leren om zelfstandig naar school te gaan maar de vraag blijft of dat wel reëel is, in drukke steden met al die zwermen opgevoerde scooters die over het fietspad stuiven.

Oplossingen

In Nieuwegein zijn sinds 2012 gemarkeerde veilige schoollooproutes door rustige straten gecreëerd. De oversteekplekken worden aangegeven met stoeptegels met een Nijntje-prent. Uit onderzoek blijkt dat meer ouders daardoor hun kinderen zelfstandig naar school laten gaan.

Opmerkelijk is dat woonerven minder goed werken dan je zou verwachten. Al sinds jaar en dag klagen ouders op ons forum over maniakken die over hun woonerf scheuren.

Ouders kunnen ook zelf initiatieven ontplooien, of de handen ineen slaan en samen oplossingen bedenken. Met name voor lokale initiatieven is ons vernieuwde forum bij uitstek geschikt als communicatiemedium. (Kies de rubriek "Basisschoolleeftijd" en start een discussie waarin u uw eigen woonplaats of buurt in het subject noemt.) Algemene suggesties kunt u hieronder vermelden bij de reacties.