Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

29 april 2020

Waterpokken, wat is het en wat kun je ertegen doen

Waterpokken: een besmettelijk virus dat zich kenmerkt door jeukende, rode vlekjes. Zowel kinderen als volwassenen kunnen ze krijgen en hoeveel last je ervan hebt, verschilt per persoon. Ouders Online zet alle ins en outs over waterpokken voor je op een rijtje. Lees snel verder!

Wat is waterpokken?

Waterpokken is een bekende kinderziekte die zich kenmerkt door rode vlekjes of blaasjes die over het hele lichaam verspreidt zitten. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus. Ongeveer iedereen krijgt een keer waterpokken, meestal in de kindertijd, maar mocht dit niet het geval zijn, kun je als volwassene ook waterpokken krijgen. Het is vaak even door de zure appel heen bijten, maar als je het eenmaal hebt gehad, ben je er immuun voor.

Men noemt waterpokken een kinderziekte omdat het meestal bij kinderen voorkomt. Het is behoorlijk besmettelijk, dus als één kind het heeft steekt het makkelijk de andere kinderen aan waardoor er een kleine waterpokken epidemie ontstaat. Daarna is wel iedereen er vanaf. Meestal krijgen kinderen in de winter of in het begin van de lente de ziekte.

Waterpokken besmettelijk?

Waterpokken is heel besmettelijk, het worden doorgegeven via druppeltje in de lucht die ontstaan wanneer mensen hoesten of niezen. Het virus kan ook worden overgedragen door contact met het vocht dat uit de blaasjes komt. En wist je dat…

  • Waterpokken al besmettelijk zijn 2 dagen vóór je de bultjes of blaasjes ziet?
  • De incubatietijd, dus de tijd tussen dat je kind besmet wordt en het virus zich uit, drie weken kan duren?
  • Waterpokken besmettelijk blijven totdat de blaasjes zijn ingedroogd? Dit kan ongeveer 10 dagen duren.
  • Iemand maar 1x in zijn leven waterpokken kan krijgen? Daarna ben je immuun voor het virus.
  • Bijna 95% van de volwassenen in Nederland waterpokken heeft gehad?

Hoe beginnen waterpokken en hoe verloopt het verder?

De waterpokken begint met een verkoudheid. Hierna wordt je kleintje wat zieker bijvoorbeeld wat verhoging of koorts en hangerig. Soms zijn de vlekjes of blaasjes van waterpokken dan nog niet eens te zien. Al snel zullen er vlekjes en blaasjes zichtbaar worden, deze kunnen over het hele lichaam verspreidt zitten, ook in de mond, op de oogleden en in het haar. Echt overal dus. Het meest vervelende van waterpokken is dat de bultjes gaan jeuken en het ergste is: je kind kan er beter niet aan krabben want dan ontstaan er lelijke littekens of kan er een infectie optreden.

De volgende fase is dat de blaasjes en vlekjes gaan verdrogen tot korstjes. Meestal verdwijnen de korstjes na 10 dagen en is je kind van alle ellende af.

Wat te doen bij waterpokken?

Heeft je kind waterpokken dan kun je het volgende doen:

  • Zorg dat je kind niet aan de blaasjes gaat krabben. Bijvoorbeeld door de nageltjes kort te houden of door iets over de handjes te doen (is zielig, maar wel echt beter). Als je kind gaat krabben kunnen er littekens of infecties ontstaan en dan ben je nog veel verder van huis.
  • Heeft je kind waterpokken in de mond, dan kan kou de pijn verzachten. Geef je kind bijvoorbeeld een waterijsje of een koud drankje.
  • Er is geen medicatie tegen de waterpokken, je kind moet gewoon even uitzieken. Wat wel kan helpen tegen de jeuk is een koelende crème of lotion op de blaasjes aanbrengen. Bijvoorbeeld een zink-lotion, koelende metholgel of carbomeerwatergel. Je kunt deze middeltjes bij de apotheek of drogist halen zonder recept. De middeltjes helpen ook om de blaasjes sneller in te laten drogen.

Verder: je kind mag gewoon in bad of onder de douche. Ook mag je kind gewoon naar school, mits je kleintje natuurlijk te ziek is. Waarschijnlijk heeft hij het daar opgelopen dus grote kans dat de andere kindjes ook al besmet. Overleg dit wel met de school of het kinderdagverblijf voordat je jouw virusbommetje de school laat betreden.

Het is wel belangrijk dat je kind niet in contact komt met mensen die een vergroot risico hebben voor hun gezondheid. Bijvoorbeeld pasgeboren baby’s, een zwangere vrouw die nog geen waterpokken heeft gehad en mensen met een verminderde weerstand zoals ouderen of mensen die ziek zijn. Binnen 10 dagen is je kleintje als het goed is weer helemaal de oude en herstelt.

Wanneer huisarts bellen bij waterpokken

Hoe naar die waterpokken ook zijn, in principe is het een ongevaarlijke ziekte en hoef je niet de huisarts te bellen, maar er zijn uitzonderingen. Als je kind bijvoorbeeld heel ziek wordt en heel suf is, slecht drinkt, veel overgeeft, grauwe huid krijgt of blijft huilen en kreunen dan kun je maar beter even aan de bel trekken. Ook is het niet goed als je kind na een paar dagen geen koorts meer te hebben, opnieuw koorts krijgt.

Heb je een kleine baby van jonger dan 3 maanden en krijgt hij/zij de waterpokken, bel dan ook de huisarts.

Waterpokken en zwanger

Hoewel waterpokken over het algemeen onschuldig zijn, is dat niet het geval voor sommige zwangere vrouwen. Vermijd mensen (voornamelijk kleuters en peuters) met waterpokken of gordelroos (beide ziekten worden veroorzaakt door hetzelfde virus) als je:

  • Nog nooit waterpokken hebt gehad (in je kindertijd);
  • Niet bent ingeënt tegen waterpokken.

Heb je wel de waterpokken gehad, dan ben je veilig. Weet je dit niet zeker, dan kun je bij de huisarts laten onderzoeken of je bloed de antistoffen bevat. Heb je geen antistoffen, dan kun je naar het ziekenhuis gaan voor een inenting.

Mocht je in contact zijn geweest met iemand die de waterpokken heeft, en heb je het zelf niet gehad, dan moet je echt meteen actie ondernemen. Meestal kan de huisarts diezelfde dag nog een bloedonderzoek doen en kun je binnen 48 uur terecht in het ziekenhuis voor een dosis antistoffen. Heb je 5 dagen voor de bevalling of 2 dagen na de bevalling waterpokken gekregen, dan moet je baby antistoffen toegediend krijgen.

Wat zijn de risico’s van waterpokken bij zwangerschap?

Waarom is de waterpokken zo gevaarlijk voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kindje? Nou het virus kan nare gevolgen hebben zoals:

  • Een longontsteking
  • Er bestaat een kleine kans dat je een kleintje aangeboren afwijking krijgt door de waterpokken zoals huidbeschadiging, een oogafwijking, te kleine armen of benen, beschadiging aan het ruggenmerg of de hersenen.
  • Krijg je de waterpokken 5 dagen voor tot 2 dagen na de bevalling dan heeft je baby kans op een longontsteking, leverontsteking, maagdarminfectie of een hersenvliesontsteking.

Nooit waterpokken of een vaccinatie ertegen gehad, dan is het misschien een goed idee om geen risico te lopen en je voor je zwangerschap al te laten vaccineren. Je kunt dit via de huisarts regelen.