26 januari 2009 door Henk Boeke

Wat Prem kan, kunt u ook

Prem laat zien dat het mogelijk is om kinderen boven zichzelf uit te tillen. Dat kunt u ook! Lees hier hoe u taal- en rekenachterstanden weg kunt werken.

Heeft u het al gezien, dat nieuwe tv-programma van Prem Radhakishun, waarin hij een aantal kansarme kinderen een niveautje hoger gaat tillen? De spraakmakende gemeenschap in ieder geval wel, en iedereen heeft er een mening over. Wij ook. We vinden het geweldig. (De school van Prem, NPS, donderdag 22.25 uur).

Dat de onderwijsbonden en -bonzen meteen begonnen te steigeren ("ongenuanceerd", "hardwerkende leerkrachten worden geschoffeerd") was te voorzien. Gaap, gaap. Maar dat ook minister Plasterk meeging in het klaagkoor ("misleidend", "verkeerde moraal") dat viel ons tegen.

Hoezo, "misleidend"? Dat je met vwo in principe professor kunt worden, is geen misleiding maar gewoon een feit. Niet iedereen wordt het maar het kan. Hoezo, "verkeerde moraal"? Wat is erop tegen om kinderen te stimuleren, en ze te helpen het beste uit zichzelf te halen? Je neerleggen bij het feit dat veel kinderen een schooladvies krijgen dat niet overeenkomt met wat erin zit, dát is pas een verkeerde moraal.

Anyway. Om hogerop te komen moet je kind natuurlijk wel goed presteren. Afgezien van goed onderwijs zijn daarvoor twee dingen nodig: zelfvertrouwen opbouwen en oefenen. Het eerste kunt u natuurlijk prima thuis doen ("Je kúnt het!") maar het tweede ook! Daarvoor hebben we een aantal goede cd-roms en websites voor u verzameld, waarmee u zelf aan de slag kunt. We danken Sipke Kloosterman (meester Sipke) voor zijn nuttige suggesties.

1. Kennisnet heeft een goed overzicht van software voor leerkrachten en begeleiders. Zie:

Vooral de cd-roms van Ambrasoft die in dit overzicht genoemd worden, zijn aan te raden. Ze zijn eenvoudig, uitgebreid en betaalbaar. Ook veel scholen gebruiken ze, dus de kans is groot dat ze goed aansluiten bij de manier waarop uw eigen kind tot nu toe les heeft gehad.

2. Heeft uw kind leerproblemen? Dan zijn Woordenhaai en Cijferhaai aan te bevelen. Ze kosten even wat meer tijd om te doorgronden dan de cd-roms van Ambrasoft en zijn ook een stuk duurder, maar ze zijn zeer uitgebreid en te gebruiken voor alle groepen. Zie:

3. Online materiaal voor remedial teachers vindt u hier:

En nog meer online oefeningen:

4. 'Beter Onderwijs Nederland' is een initiatief van rekenspecialisten uit het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het hoger onderwijs. De bijbehorende website biedt informatie, advies en gratis rekenmateriaal:

5. Tenslotte twee sites waarmee u zelf werkbladen kunt genereren:

Binnenkort komt ook www.breukenmaker.nl beschikbaar maar die site is op dit moment (januari 2009) nog niet actief.

Let op: op 3, 4 en 5 februari 2009 wordt in groep 8 de Cito-toets afgenomen. Speciaal voor leerkrachten, ouders en leerlingen heeft de redactie van Toetswijzer een special over de Eindtoets Basisonderwijs samengesteld.

Lees ook: