24 januari 2021
Voorkeurshouding baby: wat is het en wat kun je ertegen doen?
Als je baby zijn hoofdje heel vaak dezelfde kant op draait, dan kan het zijn dat hij een voorkeurshouding heeft. Dit kan leiden tot een schedel met een afwijkende vorm. Ligt jouw baby wel heel vaak met zijn hoofd een bepaalde kant op? Lees dan hier wat je kunt doen aan een voorkeurshouding.
Wat is een voorkeurshouding?
We spreken van een voorkeurshouding als een baby ongeveer 75% van de tijd zijn hoofdje naar dezelfde kant draait. Het is meestal niet gevaarlijk, maar kan er wel minder mooi uit gaan zien. Ook kan het ervoor zorgen dat je kindje niet symmetrisch ontwikkelt. Veel baby’s hebben in de buik al een favoriete kant om hun hoofd naartoe te draaien. Eenmaal geboren heeft nog ongeveer 1 op de 6 baby’s een voorkeurshouding.
Wat gebeurt er als je niets doet aan een voorkeurshouding?
Zoals gezegd: een voorkeurshouding is niet gevaarlijk. Wel kan het ervoor zorgen dat de schedel minder rond ontwikkelt. Omdat de schedel van pasgeboren baby’s nog dun en zacht is, vormt deze makkelijk mee. Ideaal als je nog geboren moet worden. Maar als je eenmaal buiten de buik vaak op dezelfde kant gaat liggen, kan de schedel aan deze kant afvlakken. Heeft je baby een voorkeur voor zijn hoofdje in het midden? Dan wordt de achterkant van zijn hoofdje platter. Heeft je baby een voorkeur voor links of rechts? Dan wordt de zijkant van het hoofdje iets platter. Deze afplatting aan de zijkant leidt tot verschuiving van de oortjes, waarbij vaak een van de oren iets naar voren schuift. Deze verschuiving kun je op een gegeven moment ook zien in het gezicht.
Wat te doen als je baby een voorkeurshouding heeft?
Als je de voorkeurshouding van je baby snel ziet, dan kan de schedelafplatting worden voorkomen of worden hersteld. Algemene tips zijn:
- Train de nekspieren en het naar links en rechts kijken met je baby. Dit doe je door je baby minimaal 3 keer per dag op zijn buik te leggen. Doe dit alleen als hij wakker is en als jij of een andere volwassene erbij kan zijn. In de eerste weken is 1 tot 5 minuten per keer al meer dan genoeg. Als je kindje wat ouder wordt, breidt je dit uit naar 3 tot 5 keer per dag en dan zo’n 20-30 minuten per keer.
- Voed je baby afwisselend op je linker- en rechterarm tijdens het voeden. Wissel af. Je kunt je kindje ook op je bovenbenen leggen, terwijl jouw voeten steunen op een verhoging (salontafel, krukje, poef, etc.).
- Draai het hoofdje van je baby als hij slaapt afwisselend naar rechts en links. Heeft hij een voorkeurshouding? Draai zijn hoofd dan naar de niet-voorkeurskant.
Voorkeurshouding afleren: fysiotherapie, osteopaat, helm of kussen?
Als je kindje een voorkeurshouding heeft, kun je met bovenstaande tips zelf aan de slag. Maar er zijn nog meer mogelijkheden om van die voorkeurshouding af te komen. Een aantal opties zijn:
- Fysiotherapie: met een kinderfysio kun je aan de slag met de voorkeurshouding van je baby. Hij of zij geeft tips over de houding gedurende de dag, dus niet alleen bij het slapen. Ook bij het voeden, verzorgen en spelen. Je krijgt hier vaak adviezen die echt bij jullie als gezin passen, waardoor ouders in veel gevallen verdere vervorming kunnen voorkomen en de afplatting die er al is kunnen herstellen.
- Osteopathie: het kan zijn dat de voorkeurshouding van je kindje komt doordat je baby spanning in de nek heeft. Dit kan een gevolg zijn van een zware bevalling, bijvoorbeeld een stuit- of dwarsligging of geboorte met een vacuümpomp. Een osteopaat verbetert met zachte mobiliserende manuele technieken de spanning van de spieren en de mobiliteit van de nek.
- Helm: als je baby ongeveer een half jaar oud is en de schedel is nog niet helemaal rond, dan kun je kiezen voor helmredressie-therapie. Daarbij heeft je baby 4 tot 8 maanden een speciale helm. Deze helm zorgt ervoor dat de schedel in de juiste vorm groeit. Op de speciale helmpoli van het ziekenhuis kunnen ze goed inschatten of een helmpje jouw baby kan helpen. Het consultatiebureau en/of de huisarts kunnen je hier meer over vertellen.
- Kussen: er zijn heel veel soorten speciale kussentjes te koop. Hiermee zou je kunnen voorkomen dat je baby steeds met zijn hoofd dezelfde kant op ligt. Ook zijn er stabilisatierolletjes en zijligrolletjes, waarmee je kindje op zijn zij zou blijven liggen. Toch is het advies om deze producten niet te gebruiken.
Lees verder...